شاه با چه شرطی با جدایی بحرین موافقت کرد؟/ پیشنهادهای بی‌جایی که از انگلیس مطرح می‌شد

بر سر توافقاتی که در مورد جدایی بحرین میان ایران و انگلستان انجام شد، رژیم ایران از انگلستان قول گرفت که در صورت حل ماجرای بحرین حق مالکیت ایران را بر جزایر سه‌گانه به رسمیت بشناسد.

به گزارش خبرآنلاین، وقتی در سال ۱۹۶۸، بریتانیا بالاخره تصمیم گرفت به استعمار ۸۰ ساله‌ی خود در خلیج‌فارس پایان دهد و رسما اعلام کرد که تا پایان سال ۱۹۷۱ نیروهایش را از خلیج‌فارس تخلیه خواهد کرد؛ چهار منطقه‌ از ایران مورد مناقشه بود؛ بحرین، و جزایر سه‌گانه.

ایران اصرار داشت که پیش از خروج انگلستان از منطقه حتما تکلیف این مناطق روشن شود. به هر روی حاکمان محلی با بریتانیا توافقاتی داشتند و به محض خروج بریتانیا، ادعاهای آنان برای ایران مشکل‌ساز می‌شد.

ایران هرگز در طی این مدت زیر بار این‌که این مناطق از ایران جدا شوند نرفته بود؛ به ویژه در مورد بحرین که مسئله‌ی تعلقش به ایران هر چند سال یک بار به مناقشه‌ای میان انگلستان و ایران بدل می‌شد.

از آن سو نیز نیکسون که یک سال پس از این تصمیم کبرای بریتانیا به ریاست‌جمهوری آمریکا رسیده بود، رژیم ایران را تنها قدرت منطقه‌ای می‌دانست که در خلاء بریتانیا می‌تواند ثبات خلیج‌فارس را حفظ کند.

در این برهه بریتانیا به ایران فشار می‌آورد که استقلال بحرین را به رسمیت بشناسد اما شاه که از بازتاب این امر به عنوان «خیانت ملی» در افکار عمومی هراس داشت زیر بار نمی‌رفت. در نهایت پس از چانه‌زنی‌های فراوان دو طرف به این نتیجه رسیدند که موضوع را دست‌کم صوری هم که شده به دبیرکل سازمان ملل ارجاع دهند و بعد هم ماجرای همه‌پرسی که در واقع یک نظرخواهی بیش نبود و جداسازی بحرین از ایران در مرداد ۱۳۵۰ که بیش و کم همه‌ درباره‌اش می‌دانیم.

اما نکته این‌جا بود که بر سر همان توافق‌هایی که در مورد جدایی بحرین میان ایران و انگلستان انجام شد، رژیم ایران از انگلستان قول گرفت که در صورت حل ماجرای بحرین حق مالکیت ایران را بر جزایر سه‌گانه به رسمیت بشناسد؛ مناطقی که طبق منابع متقن تاریخی از دوران باستان جزء لاینفک ایران بوده‌اند. اهمیت این جزایر در آن زمان برای ایران نه اقتصادی که صرفا استراتژیک بود، ایران می‌خواست مانع از آن شود که این جزایر زمانی تبدیل به پایگاه کشوری شود که تصادفا با ایران دشمنی داشته باشد.

مذاکرات میان ایران و انگلستان در این باره در میانه‌ی سال ۴۹ خورشیدی به این سو صورتی بسیار جدی به خود گرفت. بریتانیا بر خلاف توافقی که با ایران کرده بود، ماجرای جزایر را مدام کِش می‌داد و پیشنهادهایی بی‌جا مطرح می‌کرد.

>>>>مشروح این گزارش را در لینک زیر بخوانید:

ماجرای سنگ‌اندازی مخفیانه روس‌ها درباره جزایر سه‌گانه/ مبادا به ایران تحویل شود!

311311

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 1863921

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
3 + 14 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 8
  • نظرات در صف انتشار: 20
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • IR ۱۶:۴۲ - ۱۴۰۲/۱۱/۰۲
    14 18
    برجام، نسخه پهلوی
    • IR ۰۰:۱۷ - ۱۴۰۲/۱۱/۰۳
      30 29
      ایران اصلأ استانی بنام بحرین نداشت، البته این حرف برات ک نمیدونی تاریخ و جغرافیا چیه، جای تعجب نداره، و البته اینکه، فکر نکنم کامنتم رو بارگذاری کنن، چون همه کامنتا رو گزینش میکنید و هرکدوم دلخواه شون باشه، نمایش میدن!!!
  • ناشناس IR ۱۹:۲۷ - ۱۴۰۲/۱۱/۰۲
    56 16
    پس شاه خوب بوده؟!
  • IR ۱۹:۵۲ - ۱۴۰۲/۱۱/۰۲
    68 2
    انگلیسی ها از بی شرفی رتبه اول را داشته ودارند
  • احمد IR ۲۱:۰۹ - ۱۴۰۲/۱۱/۰۲
    41 3
    ابرقدرتها تا مجبور نشن به کشورهای متوسط مثل ایران امتیاز نمی دهن انگلیس به اجبار موافقت کرد این جزایر به ما پسداده شود والا مثل هرات و مرو و ....از ما جدا می کرد.
  • IR ۲۳:۰۲ - ۱۴۰۲/۱۱/۰۲
    27 12
    بایدبحرین پس بگیریم هرکی به هرکیه اسرائیل فلستین میبره تازه مال اونانبوده بحرین یک شهر از ایرانه من یک ایرانیم ولاراضی نیستم جداشده
  • IR ۰۰:۳۱ - ۱۴۰۲/۱۱/۰۳
    34 3
    شاه عباس صفوی بندر عباس قشم و بحرین را با کمک کمپانی هندشرقی انگلیس از پرتغال گرفت پس ایران بعد از شاه عباس بندر عباس قشم و بحرین را با انگلیس شریک بود ناصرالدین شاه حاکمیت کامل ایران بر بندرعباس و قشم را از انگلستان در ازای بخشیدن هرات به انگلیس گرفت و محمدرضاشاه با چشم پوشی از سهم الشرکه ایران بر بحرین، حاکمیت کامل جزایر سه گانه را از انگلیس گرفت
  • IR ۰۰:۳۲ - ۱۴۰۲/۱۱/۰۳
    30 11
    بازم خوبه یجا رو داد اونم تو رای گیری سه تا جزیره رو گرفت