برگزاری یک انتخابات شفاف و آزاد بهترین راه پایان دادن به اختلافات و چند دستگی نیروهای سیاسی و مردم است.

زهرا خدایی


انتخابات پارلمان مصر صبح دوشنبه با حضور گسترده مصریها در پای صندوق ها رأی آغاز شده و قرار است در سه نوبت طی یک ماه برگزار شود. با توجه به پیروزی چشمگیری اسلامگرایان در شمال آفریقا، بسیاری از ناظران، اسلامگرایان مصری از جمله اخوان المسلمین را برندۀ نهایی انتخابات می دانند. خبر، آینده انتخابات مصر را در گفتگو با دیپلمات ها و کارشناسان کشورمان مورد بررسی قرار داده است.
محمد فرازمند(سفیر اسبق ایران در بحرین)- نخستین انتخابات پارلمان آزاد در مصر قبل از هر نتیجه ای یک رافرندوم برای مشروعیت حاکمیت نظامیان در دوره انتقالی خواهد بود. از سوی دیگر تجربه ایست که نشان می دهد برگزاری یک انتخابات شفاف و آزاد بهترین راه پایان دادن به اختلافات و چند دستگی نیروهای سیاسی و مردم است.
این انتخابات در حالی برگزار می شود که نیروهای سیاسی و جامعه این کشور به دو دسته تقسیم شده اند. عده‌ای که عمدتا جوانان انقلابی و نیروهای لیبرال هستند و در روزهای قبل از انتخابات در اعتراض به استمرار سلطه نظامیان در میدان تحریر اجتماع کرده و خواستار تعویق انتخابات و پایان یافتن حکومت نظامیان هستند. در مقابل گروهی دیگر و در رأس آنها اسلام گرایان مصری اعم از اخوان المسلمین و سلفی ها خواهان ادامه کار شورای نظامی و برگزاری انتخابات در موعد مقرر بودند. خبرهای رسیده از مصر حاکیست که استقبال از برگزاری انتخابات پر شور است و مردم برای ریختن آراء خود به صندوق‌های رأی صف های طولانی تشکیل داده اند. اگر نتایج انتخابات در پایان روز سه شنبه حاکی از شرکت اکثریت مردم باشد این انتخابات را جدای از ترکیب نیروهای سیاسی که به پارلمان راه می یابند باید یک پیروزی برای ارتش و احزاب اسلامگرای طرفدار نقش ارتش قلمداد کرد.
به نظر می رسد مصریها جدای از اختلافاتی که در باره نقش ارتش و زمان برگزاری انتخابات دارند تصمیم گرفتند که از طریق شرکت در نخستین انتخابات ازاد پارلمانی نظر خود را اظهار کنند. این در حالی است که ده هزار قاضی و حقوق دان بر این انتخابات نظارت دارند و تقریبا همه مصریها چه مخالفانی که این هفته در میدان تحریر بودند و کسانی که در سوی دیگر قرار داشتند نسبت به آزاد و عادلانه بودن انتخابات تردید ندارند و همین نکته باعث شد تا در نهایت میزان مشارکت فوق تصورات باشد.
مصیب نعیمی(مدیر مسئول روزنامه ایران و کارشناس خاورمیانه)- اسلامگرایان اکثریت کرسی های پارلمان آینده را بدست خواهند آورد اما نه بدان معنا که همۀ آنها وابسته به اخوان المسلمین باشند. با توجه به بستر سنتی اسلامی مصر، طیف وسیعی از اسلامگرایان در پارلمان آینده حضور خواهند داشت که شاید اخوان یکی از آنها باشد. در مصر طیف اسلامگرایان زیاد است که شامل نهادها، احزاب و حتی شخصیت ها و متفکرین علمی و اسلام شناس می شود که یا به الازهر وابسته اند و یا خارج از چهارچوب این نهاد هستند. اخوان با توجه به سابقۀ مبارزاتی با رژیم سابق، محبوبیت خوبی بدست آورده است، اما اینکه در این کارزار تنها گروه بلامنازع باشد، اینطور نیست.
علی اصغر محمدی(کارشناس خاورمیانه)- اسلامگرایان به دنبال این نیستند که اکثریت را در دست بگیرند. این طیف گسترده با دقت و برنامه ریزی وارد انتخابات شده است. آنها اکثریت نسبی و محدود را برای تأثیرگذاری اندک بر روند امور بدست خواهند آورند اما از اینکه به قدرت مطلق تبدیل شوند، اجتناب می کنند، چرا که این احتمال وجود دارد مخالفین با استفاده از همین مسئله جبهۀ واحدی را برای ضربه زدن به اسلامگرایان تشکیل دهند.
از این رو جریان های اسلامی به ویژه در مصر، لیبی و تونس در این مقطع بنا ندارند کل قدرت را در دست گیرند. البته این بدان معنا نیست که آنها طیف قوی نیستند اما این جریان اهداف دیگری را مدنظر دارد.
مسعود ادریسی(سفیر اسبق ایران در لبنان)- با توجه به پیروزی اسلامگرایان در شمال آفریقا علی القاعده به نظر می رسد حزب عدالت و آزادی وابسته به اخوان المسلمین رأی بیشتری را در انتخابات پارلمانی به خود اختصاص دهد. اما احتمال دیگری نیز وجود دارد و اینکه هیچ حزبی اکثریت قاطع را نداشته باشد.
اخوان المسلمین نیز همانند سایر احزاب در دولت آینده سهم خواهد داشت. اما باید به این مسئله توجه داشته باشیم که اخوان المسلمین امروز با اهداف و آرمان های 40 سال پیش فرق دارد. اخوان، امروز به جریان میانه روی اسلامی تبدیل شده است که تا حد زیادی از آرمان هایش فاصله گرفته است. 26349

 

کد خبر 186985

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 1
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بدون نام CA ۱۲:۲۸ - ۱۳۹۰/۰۹/۰۸
    3 2
    اسلام گرایی عربی در 2011 با تصور سنتی که ما از اسلاگرایی داریم متفاوت است در واقع اسلامگرایان عرب توانسته اند با توجه به تجربه اسلامگرایان سنتی و اصول گرا ،راه جدیدی را ارائه دهند و بین سنت و مدرنیته پل بزنند. در مفهوم حکومت نزد اسلام گرایان سنتی،ا جرای احکام و تغییر ظاهر جامعه و محدود کردن ازادیهای فردی غلبه دارد در حالیکه اسلام گرایان عرب در مصر و تونس و مغرب و لیبی اصرار دارند که که آنها متعرض آزادیهای فردی نخواهند شد و تلقی آنها از رسالت سیاسی اسلام بالاتر از اجرای حدود است انها بر عدالت و کرامت انسانها در عملکرد سیاسی بیشتر تاکید دارند. در واقع نوعی سکولاریزم سیاسی را مانند ترکیه پذیرفته اند.سکولاریزم سیاسی اسلامگرایان می تواند نقطه عطفی در فهوم اسلامگرایی در خاورمیانه باشد.

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین