به گزارش خبرآنلاین، در حال حاضر یکی از بزرگترین گروههای لکههای خورشیدی در تاریخ معاصر در حال عبور از سطح خورشید است. ناحیه فعال ۳۶۴۴ (AR 3644) تقریباً ۱۶ برابر قطر سیاره زمین، وسعت دارد و نهتنها بزرگ که بهشدت خشن و پرانرژی است و تودههای عظیمی از ذرات پرانرژی را به منظومه شمسی پرتاب میکند. این فورانها که به فوران تاج خورشید (CME) معروف است، در حال حاضر زمین را تحتتأثیر قرار دادهاند و احتمال دارد که توفانهای دیگری هم به زمین برخورد کند.
این طوفانهای خورشیدی از ذرات باردار پرانرژی و سریعی تشکیل شدهاند که میتوانند به داخل سپر مغناطیسی زمین نفوذ کنند و برخی از ماهوارههای مستقر در مدار زمین را موقتا از کار بیندازند، تغییراتی جزئی در جو زمین ایجاد کنند و شبکههای گسترده توزیع برق و مخابرات همراه را با مختل سازند.
چشمنوازترین پدیده حاصل از تعامل توفان خورشیدی با زمین، شفقهای قطبی زیبایی است که به خاطر برخورد این ذرات با جو فوقانی زمین و نورافشانی مولکولهای هوا شکل میگیرد. این نورافشانی معمولاً با رنگهای ارغوانی مربوط به نیتروژن و سبز مربوط به اکسیژن همراه است. طی دو شب گذشته، فعالیت غیرعادی شفقهای قطبی تا عرضهای جغرافیایی حدود ۳۰ درجه هم گزارش شده؛ این درحالی است که در شرایط عادی، در عرضهای ۶۰ درجه و بالاتر میتوان شفق قطبی را در زمان وقوع توفانهای خورشیدی دید. با وقوع توفانهای خورشیدی شدید، بعضاً پیش میآید که شفق قطبی تا عرضهای ۵۰ درجه هم پایینتر بیاید، اما مشاهده این پدیده در عرضهای جغرافیایی ۴۰ و ۳۰ بسیار نادر است.
این تصویر نور مرئی از AR3664 و لکههای تاریک خورشیدی روی آن، روز جمعه در شهر رم، ایتالیا ثبت شدهاند. گروه لکههای خورشیدی AR3664 چنان بزرگ است که حتی میتوان با فیلتر محافظ سادهای هم مانند شیشه جوشکاری، فیلتر خورشیدی یا عینکهای مشاهده خورشیدگرفتگی آن را با چشم غیرمسلح دید.
اعتبار تصویر و حق چاپ: فرانکو فانتزیا و گیزپه کانزو (گروپ آستروفیلی پالیدورو). برای مشاهده عکس در ابعاد بزرگ، اینجا را کلیک کنید.
۵۴۵۴
نظر شما