امیرقطر با کنار گذاشتن راهکارهای سیاسی درباره موضوع سوریه از طریق اتحادیه عرب، فعالیتهای خود را بر ابزارهای دیگر از جمله سرمایه گذاری بر عناصر مسلح متمرکز کرده است.
روزنامه "فایننشال تایمز" در گزارشی نوشت، امیرقطر درباره موضوع سوریه از اتحادیه عرب دست کشیده است.
امیرقطر اخیرا در اظهاراتی تلویزیونی در آمریکا خواستار دخالت نظامی کشورهای عربی در امور سوریه شده است.
"فایننشال تایمز" به نقل از "دیوید رابرتز" عضو دفتر مرکز مطالعات امنیتی و دفاعی انگلیس در دوحه نوشت: "در صورت باقی ماندن بشار اسد در قدرت طی ده سال آینده، قطری ها بازنده خواهند بود؛ روابط دو کشور به پایان رسیده، و قطر همه هزینه ها را در این زمیه پرداخته است.. قطر هزینه های سنگینی را در سوریه صرف کرده است، و به دنبال آن است که در تصمیم گیریها در این کشور تأثیر گذار باشد".
فایننشال تایمز در ادامه خاطرنشان کرد: "اینگونه اقدامات قطر، تکرار استراتژی در لیبی و حمایت از اقدامات مسلحانه است.. احتمالا هدف از اظهارات اخیر امیر قطر درباره استقرار نیروهای عربی در سوریه، مطرح کردن بحث دخالت نظامی در این کشور است؛ امری که غرب و حتی کشورهای عربی آن را بعید می دانند؛ ولی همگانی می دانند که در پایان کار ممکن است حتمی باشد".
فایننشال تایمز با اشاره به سیاستهای متناقض قطر درقبال سوریه، نوشت: "درست است که دوحه به حرکت اتحادیه عرب در جهت اتخاذ سیاست هرچه خصمانه تر ضد سوریه کمک کرد؛ ولی در نهایت این امر منجر به اعزام ناظران عرب شد؛ امری که مسئولان دوحه و مخالفان سوریه را شگفت زده کرد".
در ادامه این گزارش آمده است: "تشدید فشارها برای اتخاذ اقدامات جسورانه تر علیه دمشق، ممکن است برای امنیت دوحه خطرناک باشد، زیرا این اقدامات سوریه را به انتقام جویی وا خواهد داشت، و احتمالا قطر در رأس فهرست اهداف مورد نظر سوریه قرار خواهد گرفت".
این روزنامه می افزاید: "قطری ها از خطرها آگاهند، ولی آنها تمایل دارند اینگونه فکر کنند که بحران سوریه به نقطه بدون بازگشت رسیده، و اینکه تکیه بر این موضوع ارزش همه این تلاشها را دارد".
سوریه با محکوم کردن دعوت امیر قطر از آمریکا برای دخالت نظامی کشورهای عربی، این اظهارات امیر قطر را به هدف حمایت از دخالت خارجی در امور داخلی سوریه توصیف کرده است.
تحرکات مشکوک قطر برای دخالت در امور کشورهای منطقه برای پیاده سازی طرح ها و نقشه های آمریکا، موجب نگرانی بسیاری از کشورهای عربی منطقه شده است.
فتنه انگیزی قطر در عراق
پیش از این، "عادل المانع" سردبیر روزنامه عراقی "السیاسه" از انتشار فایل صوتی اخیر "حمدبن خلیفه آل ثانی" امیر قطر و یک شخصیت عراقی در سوریه خبر داد، که امیر قطر در آن برلزوم جلوگیری از پیشرفت حکومت عراق و ممانعت از دست یافتن شیعیان به جایگاه برتر در میان کشورهای عربی تاکید کرده است.
عادل المانع سه شنبه گذشته در مصاحبه با شبکه خبری العالم ، تصریح کرده بود: رسانه ها به تازگی یک مکالمه صوتی میان امیر قطر و یک شخصیت عراقی در سوریه را منتشر کردند و این مکالمه نشان داد که کشورهای عربی حوزه خلیج فارس چه اهدافی درقبال عراق دارند ، به ویژه اینکه امیر قطر دراین گفتگوی تلفنی بر لزوم تلاش برای پیشرفت نکردن عراق برای دست نیافتن شیعیان به جایگاه در میان کشورهای عربی تاکید کرده.
منابع آگاه تأکید کرده اند که سرهنگ معمر قذافی دیکتاتور لیبی بصورت محرمانه گفت و گوهای شماری از مسئولان عرب را ضبط کرده است که طی آن از توطئه هایی علیه دیگر کشورهای منطقه پرده برداشته اند.
به گفته این منابع، از جمله این گفت و گوهای ضبط شده، اظهارات "حمدبن خلیفه آل ثانی" امیر قطر و "حمد بن جاسم" نخست وزیر این کشور است که درباره توطئه علیه چند کشور عربی از جمله عربستان سعودی و اردن سخن گفتند.
به گفته این منابع برخی از این گفت و گوهای ضبط شده به دست مسوولان سوری و برخی رسانه های عربی رسیده است.
این گفت و گوها همچنین مربوط به مسوولان و رهبران عربی و خارجی در دیدار با مسوولان لیبیایی از جمله قذافی در سفر به طرابلس بوده است.
این افراد در لیبی به راحتی از تصمیم های خود برای توطئه علیه دیگران سخن می گفتند، غافل از اینکه صدا و تصویر این دیدارها و گفت و گوها ضبط و نگهداری می شد.
تلاش قطر برای سرنگونی نظام سعودی
اخیرا بخشی از اظهارات "شیخ حمد بن جاسم" نخست وزیر قطر در شبکه های اینترنتی منتشر شد که در آن تأکید کرده بود، نظام سعودی به دست قطر سقوط خواهد کرد و قطر سرانجام یک روز وارد قطیف و الشرقیه شده و عربستان سعودی را تجزیه می کند.
تیرگی روابط قطر و موریتانی
همچنین دخالت امیر قطر در امور داخلی موریتانی در سفر هفته پیش به این کشور، منجر به درگیری لفظی با رییس جمهور موریتانی شد و تبعات آن این بود که امیر قطر با قهر و بدون بدرقه رسمی این کشور را ترک کند.
منابع آگاه موریتانایی در این باره تأکید کردند: درحالی که "محمد ولد عبدالعزیز" رییس جمهوری موریتانی در بدو ورود "حمد بن خلیفه آل ثانی" به گرمی از او استقبال کرد، این سفر در نهایت به خاطر دخالت های امیر قطر در امور داخلی موریتانی بدون بدرقه رسمی به پایان رسید.
امیر قطر خواستار موضع گیری موریتانی برای تحت فشار قرار دادن سوریه شده بود.
این مساله موجب ناخرسندی ولدعبدالعزیز شد و رییس جمهور موریتانی نیز سیاست مداخله گرانه قطر و اقدامات تحریک برانگیز و تفرقه آمیز شبکه الجزیره قطر را محکوم کرد و گفت: این توصیه امیر قطر دخالت در امور داخلی موریتانی است.26151
نظر شما