حسین نصر: «ما» علمی در ایران نداریم / راه گمشده ایرانیان در حوزه علمی / باید دانشگاه MIT  مبتنی بر ریشه ایرانی - اسلامی بسازیم

کاری که ما باید انجام بدهیم، این است که بگوشیم نه فقط یک MIT درجه دوم یا درجه اول بشویم، بلکه باید یک MIT  با ریشه ای در فرهنگ ایران تاسیس کنیم.  چنانکه  MIT کنونی، ریشه اش در فرهنگ مغرب زمین است. آن زمان باید دانش هایی که در دانشگاه MIT کنونی تدریس می کنند، به صورت نقادانه و نه به صورت کورکورانه، بشناسیم.

فروزان آصف نخعی: «علم با جهان بینی که علم در آن  پرورانده می شود، ارتباط  دارد. شما به محض این که از علم در مکانیک نیوتنی صحبت می کنید،  فرضیه ای راجع به عالم خلقت مطرح کرده اید. اکنون در غرب اندیشمندانی این موضوع را متوجه شده و درک کرده اند.» این سخنان دکتر سیدحسین نصر  فیلسوف و متأله سنت‌گرای ایرانی و استاد علوم اسلامی در دانشگاه جرج واشینگتن ایالات متحده آمریکا است که مقالات و کتب دانشگاهی بسیاری نوشته و سخنان اخیر او در باره علم در کانال جرعه منتشر شده است.  

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، نصر در سخنرانی خود تحت عنوان «اسیر غرب نشویم»، از «ضرورت توجه به دانش بومی» سخن می گوید: «البته ما باید علم جدید را بشناسیم. ولی نکته هم این است که وقتی شما چیزی را می شناسید،   وجودی دارید، که می شناسد و عالم است.  و شی ئی دارید که معلوم است.»

او افزود: «از قرن نوزدهم به بعد، گرفتاری مردم مشرق زمین تاکنون که علوم جدید از اروپا به آسیا آمد این است که «ما» به عنوان یک عامل داننده یا شناسنده عمل نمی کنیم. زیرا «مایی» وجود ندارد. «ما» در آن موضوعی که می خواهیم بدانیم، غرق شده ایم، یعنی اصالت فکری برای خودمان قائل نیستیم. هرچه غربی ها بگویند، همان است.» 

نصر در ادامه با اشاره به این که «علوم غربی مطلق نیست، این علوم به جهان بینی غربی، و تمدن غربی ارتباط دارد، که اکنون بسیاری از فلاسفه در غرب، متوجه شده اند که علمشان مطلق نیست.» می افزاید: «علم به طور کلی با جهان بینی که علم در آن  پرورانده می شود، ارتباط  دارد. شما به محض این که از علم در مکانیک نیوتنی صحبت می کنید،  فرضیه ای راجع به عالم خلقت کرده اید. اکنون در غرب اندیشمندانی این موضوع را متوجه شده و درک کرده اند.»

این استاد دانشگاه در ادامه به ماموریت اندیشمندان مسلمان اشاره می کند و می گوید: «کاری که ما باید انجام بدهیم، و امیدوارم که دانشگاه، محل و مرکز انجام چنین کاری باشد، این است که بگوشیم نه فقط یک MIT درجه دوم یا درجه اول بشویم، بلکه باید یک MIT  با ریشه ای در فرهنگ ایران تاسیس کنیم.  چنانکه  MIT کنونی، ریشه اش در فرهنگ مغرب زمین است. آن زمان باید دانش هایی که در دانشگاه MIT کنونی تدریس می کنند، به صورت نقادانه و نه به صورت کورکورانه، بشناسیم.» 

نصر در ادامه با تاکید بر این که «من کارم فیزیک بوده و در حال حاضر نیز دارم در این حوزه مطالعه می کنم» افزود:«در حال حاضر، نحله های بسیار متفاوت در تفسیر مکانیک کوانتوم وجود دارد. همه نیز گیج هستند که بله، معادلات ریاضی اش درست است، ولی این که دارای چه معنا و تفسیری است، کسی نمی داند. مثل بحث دنیاهای دیگر که از آن هیچ گونه اطلاعی در دست نداریم. توسل به این دست از بحث ها برای این است که بتوانند فرمول های ریاضی را حفظ بکنند.» 

او ادامه داد: «از این منظر علم جدید فوق العاده با بحران جدیدی از نظر فلسفی و فکری مواجه است. و در این میان خیلی ها دنبال راه دیگر و جهانبینی دیگری هستند. من این موضوع را سال ها است که مطرح کرده ام. زیرا ما می توانیم آن جهان بینی را از فلسفه خودمان یعنی از فلسفه ملاصدراها، ابن سیناها و میردامادها استخراج کنیم.» 

و شاهد مثال بحث خود را، نظریه میرداماد در باره زمان می داند که در حال حاضر نیز دارای کاربرد است. او می گوید: «برای مثال مساله زمان یکی از مسائلی است که مطرح شده و فلسفه غرب در این باره دچار گرفتاری در باره معنا و تفسیر آن شده است. حتی آقای برگسون گفته بود که مهمترین نظریه فیلسوف، نظرش در باره زمان است. این در حالی است که همین میرداماد ما، در باره زمان بحث هایی را انجام داده که نه فقط از نظر فلسفه تاریخ، بلکه برای شرایط کنونی نیز بسیار مفید به فایده است.» 

این استاد دانشگاه جورج واشنگتن گفت: «ما باید تلاش کنیم که جنبه عقلانی، فلسفه، فیزیک، منطق ، ریاضیات، و به طور کلی سنت خودمان را بشناسیم و بفهمیم بر چه پایه ای بوده است. سپس مبتنی بر آن تلاش کنیم علوم غربی را فرابگیریم. اگر بتوانیم چنین کاری بکنیم، بزرگترین خدمت ها را نه فقط به ایران، بلکه به تمام جهان اسلامی کرده ایم. زیرا مساله تنها به ما اختصاص ندارد.» 

نصر در ادامه با اشاره به این که «البته الآن گروه هایی در میان مسلمانان هند، و هم در میان هندوها، دنبال این کار هستند» به کارنامه خودش در این باره اشاره کرد و گفت: «آنان شاگرد پیشین من هستند که اکنون استادان معروفی در آن جا شده اند. ما احتیاج داریم این کار را انجام بدهیم که خود یک نوع قدرت فوق العاده فکری و همچنین یک نوع شجاعت می خواهد، که کسی مانند گالیله از آن برخوردار بود. گالیله زیر تمام فیزیک زمان خودش زد که به طول 2 هزار سال متداول بود. البته گالیله اشتباهات زیادی داشت، زیرا آدم خودبزرگ بینی بود. لذا ارادت زیادی به او ندارم، ولی این اراده و اعتماد به نفس را داشت، که ما هم ان شاالله باید همین کار را انجام بدهیم. و جهان بینی ای را به وجود بیاوریم، که هم اصالت ایرانی و اسلامی داشته و ریشه اش از تمدن و تفکر خودمان باشد، و  هم بتواند راجع به قوانین ترمودینامیک یا کوانتوم صحبت بکند و  قدم بعدی را بردارد.» 

او افزود: «اگر در چارچوب نظریه های کنونی، دو تا جایزه نوبل هم در فیزیک ببریم، درست است که یک قدم در راه پیشرفت علوم غربی برداشته ایم اما کار دیگری نکرده ایم. مثل دانشمند مصری که برنده جایزه نوبل در شیمی شد. این برای تمدن مصر چه اثری داشت؟ به جز این که تا مدتی، به آن افتخار می کردند. اما ما چیز عمیق تری نسبت به آن نیاز داریم و ان شاالله خواهد شد. من  60 سال و به عبارتی تمام عمرم را و زمانی که هاروارد هم بودم، برای این کار گذاشته ام و از این جهت اصلا ناامید نیستم.»  

بیشتر بخوانید: 

استاد دانشگاه برکلی:کاهش قدرت اقتصادی و سیاسی مردم به فاجعه منتهی می شود / تامین سعادت مردم در تعادل میان قدرت جامعه و دولت
چرا در حوادث سال ۹۸ به ۷۳۱ بانک حمله شد؟
روایت میدری از اقتضائات امنیت در ایران / بدون توانمندسازی..
درگیری با نسل دختر قصاب، امیدهای انتخابات ۱۴۰۳ را می سوزاند / درگیری نسلی طرحی صهیونیستی/ راه حل؛ ائتلاف و توافق‌سازی برسر مساله‌های مشترک

216216 

کد خبر 1975898

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 24
  • نظرات در صف انتشار: 34
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • سینا IR ۱۸:۱۲ - ۱۴۰۳/۰۸/۰۵
    4 3
    یاد ان سالهایی که پروفسور هانری کوربن به ایران می امددو جلساتی با حصور دکتر نصر و علامه طباطبایی و...در باب فلسفه اسلامی برگزار می شد بخیر
  • زارعی IR ۱۹:۳۴ - ۱۴۰۳/۰۸/۰۵
    12 1
    علم شرق یا غرب ندارد کشف روابط کلی است من درک نمی کنم که چرا آقایان آن را وابسته و محدود می کنند در صورتی که علم محدودیت نمی پذیرد
  • IR ۱۹:۵۵ - ۱۴۰۳/۰۸/۰۵
    9 0
    بنیاد سعدی تاسیس کرده اند و بودجه های ریالی و دلاری می گیرند و یک سطر به فرهنگ این مملکت کمک نکرده اند .‌‌
  • IR ۲۰:۰۱ - ۱۴۰۳/۰۸/۰۵
    3 2
    آقای نصر هنوز هم برای تصمیم گیری های مهم معطل نکنید
  • IR ۲۰:۰۹ - ۱۴۰۳/۰۸/۰۵
    14 0
    جناب آقای دکتر گرامی ضمن احترام فراوانی که برای شما قائل هستم ، لازم است خدمت شما عرض کنم که گویا از اتفاقات پنجاه سال گذشته هیچگونه درسی نگرفته اید و هنوز دارید همان اشتباه روشنفکران دهه چهل وپنجاه را تکرار می‌کنید. مگر غربی ها جندی شاپور غربی درست کردند که شما می‌خواهید MIT شرقی درست کنید؟ هر ملتی بنا بر استعدادهای خودش علوم را گسترش می‌دهد. کاری به گذشته ندارم ، امپراتوری هخامنشیان یا اسلامی. الان ما چطور است؟ الان ما بضاعت و استعداد ساختن یک جندی شاپور داریم؟ ما هنوز نمی توانیم با هم صحبت کنیم، تمام دیالوگ های ما براساس زور و اسلحه و کج فهمی پشت آن است. اگر غیر از این هست ، شما چرا آمریکا هستی؟ خوب همین امروز تشریف بیاورید کشور خودتان در خاورمیانه!
  • IR ۲۰:۲۲ - ۱۴۰۳/۰۸/۰۵
    1 5
    نگاه بسیار جالبی دارند. به ویژه این که نگاه ایشان را دارند در هند هم دنبال می کنند
  • IR ۲۰:۲۹ - ۱۴۰۳/۰۸/۰۵
    2 1
    ۴۴سال در این حوزه در ایران کاری نشده، مگر این که بعد از این کاری بشه.
  • IR ۲۰:۳۹ - ۱۴۰۳/۰۸/۰۵
    10 0
    فیلسوف ایرانی اسلامی یعنی چه!؟
  • IR ۲۰:۴۸ - ۱۴۰۳/۰۸/۰۵
    10 0
    خب چرا ایشان نمیاد ایران از این علوم بهره ببره
  • IR ۲۱:۲۹ - ۱۴۰۳/۰۸/۰۵
    8 0
    هرچه حرفها عجیب وغریب تر و غیر منطقی تر سرو صدایش بیشتر .....این بزرگترین نقطه ضعف وزارت علوم کشور ماست. واقعا می توانیم ام آی تی بسازیم؟
  • IR ۲۱:۵۱ - ۱۴۰۳/۰۸/۰۵
    7 0
    مگر علم فرا مرزی نیست
  • سارا IR ۰۰:۰۵ - ۱۴۰۳/۰۸/۰۶
    2 0
    این دنیا داره جای بهتری میشه.من هم چند مدته که به همین موضوع فکر میکردم.
  • IR ۰۴:۱۵ - ۱۴۰۳/۰۸/۰۶
    3 6
    پیامبر اکرم (ص): اگر دانش در ثریا باشد، مردی از مردمان پارس به آن دست پیدا خواهد کرد...
  • IR ۰۶:۵۸ - ۱۴۰۳/۰۸/۰۶
    4 3
    شاید به من بخندید، اما من همیشه دلم برای بچه‌هایی که به دنیا نیامده‌اند می‌سوزد، آخر این دنیای ما با همه‌ی بدی‌هایش دنیای خوبی است و حیف است که آدم به دنیا نیاید و این دنیا و این انسان‌های مهربان را نبیند!
  • IR ۰۷:۰۷ - ۱۴۰۳/۰۸/۰۶
    7 1
    دانشگاه اسلامی نداریم
  • IR ۰۸:۱۸ - ۱۴۰۳/۰۸/۰۶
    0 3
    نکات تازه ای را مطرح می کند آقای نصر
  • Atefi IR ۰۹:۵۱ - ۱۴۰۳/۰۸/۰۶
    3 3
    من با این استاد بزرگ هم عقیده هستم اگر ما سایه دیگرانی باشیم هیچیم مایی باید وجود داشته باشد تا بتوانیم خودمان حفظ کنیم امروز دهکده جهانی وجود ندارد این یک جور استعمار و بردگی فوق مدرن هست
  • IR ۱۹:۵۵ - ۱۴۰۳/۰۸/۰۶
    0 3
    بسیار عالی است
  • IR ۲۰:۲۴ - ۱۴۰۳/۰۸/۰۶
    4 1
    صحبتهایی که آقای نصر می‌کنه درحوزه علوم انسانی قابل قبول است اما درحوزه علوم تجربی همچون فیزیک و ریاضیات یااز این دست محملی ندارد
  • IR ۰۸:۴۶ - ۱۴۰۳/۰۸/۰۷
    11 1
    یک عمر در آمریکا زندگی کرده اند آنوقت نظریه علیه آنجا می‌دهند این درست است؟
  • احمد IR ۱۲:۲۴ - ۱۴۰۳/۰۸/۰۷
    4 2
    دکترحسین نصرشاگردمرحوم علامه طباطبایی بود ازآن مرحوم نقل میکردکه گفت اولین کسی که دراین انقلاب شهیدشداسلام بود آن مرحوم راست گفت چون الان ازاسلام چیزی نمانده به سخن آن مرحوم پی می‌بریم
  • IR ۱۳:۲۱ - ۱۴۰۳/۰۸/۰۷
    2 3
    کل دنیا اینقدر کوچک شده که بهش میگن دهکده جهانی. به نظرم از این زاویه باید نظریه های جدید مظرح بشه. علم اسلامی نداریم بر این اساس
  • IR ۰۶:۴۸ - ۱۴۰۳/۰۸/۰۸
    3 3
    آیا از بیرون یعنی غرب می شه برای ایران نسخه پیچید؟
  • علی IR ۲۱:۴۱ - ۱۴۰۳/۰۸/۰۸
    1 1
    بهتر بود تیتر میزدی اسیر غرب نشویم.

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین