محمد شریعتمداری عضو شورای راهبردی روابط خارجی و وزیر بازرگانی دوره اصلاحات در مصاحبه با نشریه ارگان حزب موتلفه در باره آثار تحریم ها بر کشور سخن گفت.

بخشهایی از اظهارات وی را می خوانید:

 


* ملت ايران طعم تحریم را با پوست و گوشت و استخوان خود، حتي قبل از جمهوري اسلامي هم چشيده اند و اينطور نيست كه اين موضوع را نشناسند. در دولت دكتر مصدق به جرم ملي كردن صنعت نفت، اولين قطعنامه شوراي امنيت عليه ملت ما صادر شد كه به نظر من در تاريخ شوراي امنيت سازمان ملل لكه ننگيني است كه ملتي به خاطر اينكه دنبال استقلال ثروت ملي اش بود و ميخواست آن را از دست كشورهاي بزرگ و بريتيش پتروليوم (B.P) آن موقع بگيرد، عليه او قطعنامه صادر كنند و اين كار را كردند.

* از اول انقلاب هم اين موضوع ادامه داشت و بارها به بهانه هاي مختلف، از جمله ورود دانشجويان به سفارت امريكا در اينجا كه عليه كشور ما توطئه ميكرد ما را تحریم کردند.

* اگر اشتباه نكنم در سال 2002 بود كه ما را تحريم علمي كردند كه واقعاً مسخره است. سازماني است به نام (I.E.E) كه ايران را تحريم علمي كرد. در كشوري كه ادعاي آزاد بودن ميكند و مسلمان و غيرمسلمان در آنجا زندگي ميكنند، دانشجوي صنعتي شريف ما را كه ميخواست در سمپوزيوم علمي شركت كند، دستگير كردند و به زندان بردند .

*در دوره جنگ كه عملاً تحريم گستردهاي را عليه كشور ما اعمال كردند. يادم هست كه ميخواستيم از ژاپن وانت بخريم و به ما نميفروختند كه نكند در جبهه از آن استفاده كنيم و عليه دشمني كه همه حمايتهاي بين المللي پشت سر آن بود، بجنگيم.

*اين ملت، ملتي است كه بردنش در فاز تحريم، يعني تورنمنت مقاومت و ابتكار و خلاقيت را به كار انداختن. نميخواهم نگاه ارزشي به اين موضوع داشته باشم و نميخواهم بگويم اين ويژگي، خوب است يا بد، ولي ظاهراً مثل اينكه ما در فشار خيلي كارآمدتر ميشويم و در بحران راحتتر از شرايط عادي كار ميكنيم.

*حالا ميرسيم به تحريم نفتي؛ خود من در ژاپن پالايشگاهي ديدم كه اگر بخواهند از نفتي غير از نفت ايران استفاده كنند، بايد كلي تغييرات در آن به وجود بياورند تا بتوانند نفتي غير از نفت خام ايران را در آنجا تصفيه كنند. ايران هم كشوري نبود كه تازه صدور نفت را شروع كرده باشد. درست در دورهاي كه در دنيا نفت زياد نبود، ايران نفت خام صادر ميكرد و لذا آن پايه ريزي در پالايشگاههاي موجود دنيا شكل گرفته است. به كسي گفتند: «براي تنبيه  تو را دور دنيا ميچرخانم»، گفت: «غصه نخور خودت هم همراه مني». اينها خودشان هم در اين قضيه تحريم همراه ما هستند.

* تصور ميكنند به ايران هزينه تحميل ميكنند كه تحريم ميكنند. اگر هزينه اي تحميل نميكردند كه تحريم كردن نداشت، ولي اين چيزي است كه به خودشان هم لطمه ميزند.

*يك امريكايي ـايراني در شبكه بي.بي.سي كه هميشه عليه ايران سخن پراكني ميكند، به صراحت مي گفت كه دولت امريكا هر زمان كه بتواند دنبال برانداختن رژيم ايران است. از گفتن اين حرف ابايي ندارند، ولي نميتوانند.

*من نميگويم تحريمها اثر منفي ندارند، براي ما مشكل ايجاد ميكند و بايد براي رفع مشكل تلاشهايي بكنيم و قطعاً يك جنگ تمام عيار اقتصادي است. شايد بهتر باشد نگويم جنگ، بلكه يك دفاع تمام عيار اقتصادي است. آنها به دنبال ستيزه تمام عيار عليه اقتصاد ايران هستند و چون نفت مهمترين مسئله اقتصادي ما و براي ما حياتي است، به نظرم يك جنگ تمام عيار اقتصادي است و بايد برايش يك اتاق تدبير دفاع وجود داشته باشد و من از اين بابت ناراحتم كه نيست.

*بايد اتاق تدبير دفاع عليه اين جنگ جهاني اقتصادي تا به حال پا گرفته باشد. امروز بسيج ما در خط مقدم اين جنگ هستند. بايد دولت بيايد پاي كار، اين اتاق تدبير را تشكيل بدهد، اين نگاه را نگاه ملي بداند و نمايندگي اتاق و تشكلهاي موجود بخش خصوصي را نهاد قانوني بشناسد و به حرفشان گوش كند.

* اگر اروپاييها و امريكاييها نفت نخرند، همه دنيا پاهايشان را به رو به قبله دراز ميكنند؟ چنين چيزي نيست. بالاخره يك اقتصاد نوخاسته اي در دنيا هست كه به احتمال قوي اقتصادش برتر خواهد بود. اگر به همين سرعت پيش برود، هيچ بعيد نيست كه اقتصاد برتر دنيا بشود. اصلاً فرض كنيم كه از فردا يك بشكه نفت هم نفروشيم. از اين بالاتر كه نيست، آن وقت تازه آرزويي كه رهبري داشتند و آقاي آل اسحاق آن سخن ايشان را تابلو كردند و به ديوار زدند و من زير آن تابلو نوشتم، محقق ميشود كه آرزو دارم روزي برسد كه ما در چاههاي نفت را ببنديم و اقتصادمان را بر پايه غير از نفت بنا نهيم.

* در بحث شفافسازي ما باور نداشتيم كه اينها چنين مشي اي را در پيش خواهند گرفت و حالا به ما ثابت شده است. خوب شد كه اين مسير را در قضيه هسته اي رفتيم و براي شفافسازي بها قائل شديم .دولت سابق هم در اين قضيه نقش اساسي دارد. همه كارهايي كه كرديم نشان ميدهد كه اين يك كار پنهاني نبوده. شروع واقعي اين كار در دولت آقاي خاتمي بود. در زمان آقاي هاشمي و آقاي موسوي هم شايد در اين زمينه كارهايي شد، نه اينكه نشد، ولي كارهاي اصلي از دولت آقاي خاتمي شروع شد و آن مجموعه عظيمي كه ايجاد شد و روي زمين چند ده هزار مترمربع فضاي ساخته شده را اينها نميدانستند براي چه ساختيم؟ آيا يك شهرك عادي بود و به صورت ماهواره اي از آن عكس نگرفتند؟ پس پنهانكاري در كار نبود. معلوم بود كه كار دارد براي چه هدفي انجام مي شود و آن وقت اينها آمدند و اين را براي منويات پشت صحنه شان ابراز كردند. مملكت مدتها راه شفافسازي را طي كرد. هنوز هم بازرسهاي آژانس از اينجا بازديد مي كنند و مي روند. دوربينهايشان هم هميشه دارد در اينجا كار ميكند و دارند فيلم ميگيرند و مستقيماً مي بينند، با اين همه ياوه ميگويند، ولي باز هم اين ملت شفاف سازي را رها نميكند و آنها هم دنبال منويات خودشان هستند.

*به هر حال به نظر من تحريم نفتي صورت ميگيرد و عملاً هم صورت گرفته و طبيعي است كه هزينه هايي را به ما تحميل خواهد كرد، اما بسياري از كشورهايي كه دارند از ما نفت ميخرند مال خود اينها هستند و اينها عرضه اداره كردن خودشان را هم ندارند.

*در كانادا و امريكا توليدكنندگان گندم به يكي از رؤساي جمهورشان اعتراض ميكردند كه تو كه نميگذاري ما به ايران گندم بفروشيم، همه دارند ميفروشند و ما مجبور ميشويم محصولاتمان را به دريا بريزيم. آخر اين چه مرضي است؟ او لبخندي زد و گفت ما از لحاظ انساني، فروش گندم را به ايران منع نكرده ايم. اين درحالي است كه هر سال رئيس جمهور امريكا بر طبل تمديد تحريم ميكوبد، اينكه يك جور «غلط كردم نامه» است.
*ملت ايران باهوشتر از آن است كه سرش كلاه برود. وضعيت ما خيلي بهتر از قبل است. زيربناها در دوره سازندگي ساخته شدند و همه كارها به نفع ملت ادامه داشته و دارد جلو ميرود. ما در آن دوره كه نفتمان بشكه اي 7 دلار بود اين مملكت را اداره كرديم، الان هم كه ديگر نميتوانند قيمت نفت را پايين بياورند، يعني معونه اين كار را ندارند و اصلاً نميشود اين كار را كرد. آنها نميتوانند سرمايه گذاري در زمينه انرژي را متوقف كنند، چون اين يك انتحار وسيع است و نميتوانند اين كار را بكنند. همين الان بحران اقتصادي جهاني در سطح اروپا و بعضي از كشورهاي اروپايي به شدت مسئله ساز شده است. مسلماً تحريم مشكل و زحمت ايجاد ميكند، اما منتهي ميشود به تورنمنت مقاومت و كار خلاقانه و در نهايت كارآيي ما را بالا ميبرد.

*صرفنظر از رفتار دولت سوريه با مردم كه مورد نقد ما هم هست، اما آن تلاش گسترده اي كه غربی ها كردند تا شرايط آنجا را تبديل به يك شرايط بحراني كنند و به نتيجه نرسيدند و به نظرم ميرسد كه بايد اين اقدامات برايشان تجربه شده باشد كه مثلاً موقع تصويب قطعنامه، چين و شوروي با هم آن را وتو ميكنند. يعني حتي همين نظام ظالمانه موجود هم ابزار كافي براي تركتازيهاي اينها در اختيارشان نگذاشته است.
موضوع ايران هم از اين قاعده مستثني نيست. در همين فضا هم اينها نميتوانند هر كاري را بكنند. تنها راه حلي كه وجود دارد اين است كه اينها حداقل هايي را باور كنند، عاقلانه بينديشند و بدانند كه ايران در سرنوشت منطقه و جهان تأثيرگذار است و آن وقت ميشود براي مسائل راهحل پيدا كرد.

1717

کد خبر 199289

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 1
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • يك دوست IR ۰۸:۰۵ - ۱۳۹۰/۱۱/۲۸
    2 1
    بنده خدا مثل اينكه خيلي وقت است صحبت و سخنراني نكرده چيدمان حرفاش انگار كه تازه كاره

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین