به گزارش خبرآنلاین، بعد از تولید سوخت 20 درصد و قرار گرفتن آن در قلب راکتور تهران، حالا موضع مقامات ایران متفاوت شده است و آنان از تعویض قلب راکتور تهران در دو سال آینده و منتفی شدن مبادله سوخت سخن می گویند. اظهاراتی که فضا را برای غربی برای توافق با ایران سخت می کند و آنان این بار باید موضوعی جدید برای توافق با تهران روی میز مذاکرات بگذارند.
از همین رو است که فریدون عباسی رئیس سازمان انرژی اتمی که با شبکه خبری العالم، گفت وگو می کرد در پاسخ به سوالی درباره مساله مبادله سوخت آن را موضوعی تمام شده تلقی کرد و گفت:« موضوع مبادله تمام شده است و نیازی به مبادله سوخت خودمان نداریم. ما دیگر سوخت تولید میکنیم.»
تولید صفحه سوخت 20 درصد امری گران است ولی در عین حال جمهوری اسلامی با سرمایه گذاری جدی در این زمینه امروز به این فناوری دست یافته و به همین دلیل است که رییس سازمان انرژی اتمی تاکیدمی کند که « میتوانیم بگوییم که ما معامله سوخت خواهیم داشت، یعنی از این به بعد ما پای میز مذاکره به طرف مقابل خواهیم گفت آیا سوخت میخواهید؟»
عباسی خاطرنشان کرد: پس از اطمینان از طرف مقابل درباره اینکه آیا تحت نظارت آژانس قرار دارد و اینکه سوخت را برای چه کاری میخواهد، با همکاری و نظارت آژانس سوخت خود را در اختیار دیگران هم قرار خواهیم داد؛ البته وقتی نیاز خودمان را رفع کردیم.
رییس سازمان انرژی اتمی در پاسخ به این سوال که آیا ایران اورانیوم خام کافی برای تبدیل به مجتمع سوخت را در اختیار دارد و اینکه آیا گزارشهای آژانس مبنی بر تولید بیش از 100 کیلوگرم اورانیوم 20 درصد در ایران درست است، تاکید کرد: ما چون تولیداتمان در تمام مراحل زیر نظر کارشناسان آژانس است، میتوانیم بر اعدادی که آژانس درباره تولیداتمان میدهد صحه بگذاریم.
وی ادامه داد: در حدود 90 تا 100 کیلوگرم اورانیوم 20 درصد غنی کردهایم، که در سایت نطنز است، و این غنیسازی را با یک زوج یا دو زنجیره انجام دادیم.
عباسی گفت: ما امکان این را داریم که ظرفیت تولیدمان را بالا ببریم و با توجه به اینکه در سایت نطنز این مجموعه غنیسازی 20 درصد ما در جای امنی نبود، یعنی در زیر زمین انجام نمیشد و کشورهای متخاصم تهدید میکردند که سایت ما را هدف بمباران قرار میدهند، تصمیم گرفتیم که بخشی از مجموعه فردو را به این امر اختصاص دهیم که در آینده بتوانیم به مقدار کافی اورانیوم 20 درصد غنی کنیم تا رآکتور تهران دچار وقفه نشود.
به رژیم صهیونیستی امان دادهایم
بخش دیگر این گفت وگو اظهارات رییس سازمان انرژی اتمی ایران درباره تهدیدهای رژیم صهیونیستی برای حمله به تاسیسات ایران است که وی در سخنان مهمی گفت: مدتهاست که طرفهای مختلف، به خصوص رژیم صهیونیستی تهدیدهایی بر ضد صنعت هستهیی ما داشتهاند. چه با ارسال ویروس چه با خرابکاریهای صنعتی و در هر صورت موفق نشدهاند که (حرکت) ما را کند و ما را از حرکت در مسیر هستهیی خارج کنند.
عباسی گفت: مسیر هستهیی ما خطری برای کسی ندارد و کاملا صلحآمیز است ولی رژیم صهیونیستی به طور کلی از پیشرفت هستهیی ما وحشت دارد، چون ما در زمینههای دیگر پیشرفت کردیم که به توانمندی هستهیی رسیدهایم.
وی تاکید کرد: اگر اسراییل میتوانست کاری صورت دهد از همان موقع که ما شروع کرده بودیم میتوانست با حمله نظامی جلوی ما را بگیرد.
رییس سازمان انرژی اتمی خاطرنشان کرد: در واقع آنها هر کاری که می توانستند کردهاند، مثل ترور دانشمندان هستهیی ایران. بنابراین اگر تا به حال حمله نظامی نکردهاند به این دلیل است که نتوانستهاند و مطمئنا نیروهای نظامی ما بیکار ننشستهاند و پاسخ مناسب را خواهند داد و میتوانند این کار را بکنند.
عباسی گفت: اسراییل در منطقه رقمی به شمار نمیآید که بتواند جلوی جمهوری اسلامی بایستد و ما اگر تا حالا به این رژیم امان دادهایم به این دلیل است که معتقدیم مردم واقعی فلسطین باید از طریق انتخابات نظام مورد نظر خود را انتخاب کنند و نیازی به جنگ وجود ندارد و این مساله در آینده نزدیک حتما به وقوع خواهد پیوست.
دیگر اظهارات رئیس سازمان انرِژی اتمی در ادامه می آید:
*علاوه بر آن دستاوردی که در غنی سازی اورانیوم در داخل کشور حاصل شده آن است که ما توانایی غنی کردن اورانیوم به روش سانتریفیوژ را تا حد 20 درصد کسب کردهایم و به خوبی میتوانیم با کیفیت مناسب اورانیوم خود را غنی کرده و آن را تبدیل به مجتمعهای سوخت کنیم.
* مجتمع سوخت صفحهای رآکتور تهران باعث میشود که کارکرد رآکتور با وقفه مواجه نشود و کاملا به سوخت ایرانی متکی باشیم و حتی این امکان را در آینده نزدیک برای ما فراهم میکند که به عنوان یک صادرکننده محصولات ساخته شده هستهیی (که مجتمعهای سوخت است) و یا مواد هستهیی تبدیل شویم و این دور از ذهن نیست. در حال حاضر این توان را داریم که نیاز داخلی خود را تامین کنیم و در آینده به صادرات هم فکر خواهیم کرد.
* با قراردادن این مجتمع سوخت که اولین مجتمع سوخت ایرانی است، رآکتور میتواند با اطمینان بیشتری به کار خود ادامه دهد؛ به ویژه که این مدلی از مجتمعهای سوخت است که به آن مجتمع سوخت کنترلی گفته میشود که قابلیت حرکت میلههای کنترل رآکتور در داخل این سوخت وجود دارد.
* این مجتمع از 14 صفحه سوخت ساخته شده است، و مجتمعهای (نوع) استاندارد دارای 19 صفحه هستند. بنابراین مجتمع از تعداد زیادی صفحه درست شده است که هر یک از این صفحات تکنولوژی ساخت خیلی پیچیدهای دارند و ما به آن تکنولوژی دست پیدا کردیم. رآکتور تهران در حالتی که یک قلب نو و تازه داشته باشد حدود 20 مجتمع سوخت نیاز دارد؛ پنج مجتمع از نوع کنترلی و 15 مجتمع از نوع استاندارد. در حال حاضر 30 مجتمع سوخت در قلب رآکتور تهران وجود دارد که از قبل بوده و ما یک مجتمع سوخت به آن افزودیم. این قلب نباید بیش از این بزرگ شود و ما برای کارکرد آن ماهی یک مجتمع سوخت به آن خواهیم افزود تا بتوانیم از سوختهای قبلی بهتر استفاده کنیم.
* ولی در آینده نزدیک، یعنی یکی دو سال آینده، کل قلب را تعویض خواهیم کرد؛ یعنی به یکباره یک مجموعه 20 تایی از سوخت ایرانی را قرار خواهیم داد. در واقع ما کاملا از واردات سوخت 20 درصد از نوع صفحهای به کشور بینیاز شدیم.
* مذاکره با 1+5 به عهده دکتر جلیلی است. ما طبق وظیفهای که داشتیم سوخت را در داخل کشور تولید کردیم و رآکتور تهران را راه انداختیم که این دستاورد در شروع مذاکرات و نتیجه آن میتواند تاثیرگذار باشد و من این پیام را میتوانم به کشورهایی که در آن سوی میز مقابل ما مینشینند بدهم که بهتر است روش دیگری را انتخاب کنند، زیرا روشهای قبلی موفقیتآمیز نبوده است.
* 1+5 بهتر است توانایی ایران را بیش از اینها درک کند و بداند که ما این راه خودمان را ادامه میدهیم و دانش و فنآوری ما خطری برای کسی ندارد؛ ما به جامعه بشری اهمیت میدهیم، به رفاه بشری اهمیت می دهیم، و میخواهیم سهم خود را در رشد و رفاه زندگی بشر داشته باشیم.
اهمیت نسل جدید سانتریفیوژها
*ما به دانش شبیهسازی و طراحی نسلهای مختلف سانتریفیوژ دست پیدا کردیم، و در حال حاضر با موادی که در اختیار داریم موفق به ساخت موتورهای کامپوزیتی پایدار شدیم؛ موتورهای الکتریکی خاصی را که طراحی خودمان هست، ساختهایم و کاملا از آن ها جواب گرفتهایم. موفق شدیم ماشینهای جدید خودمان را به دور مورد نظر برسانیم، گازدهی کنیم و به اس دبیلو یو (واحد کار جداسازی بالاتر از 6) دست پیدا کنیم.
*ما ماشینهایی ساختیم که نسبت به ماشینهای قبلی توان جداسازیشان بیش از سه برابر است. هم در مصرف انرژی صرفهجویی میکنیم، هم میتوانیم تولیدمان را افزایش دهیم و اینها نوید بخش آن است که ما در موعد سریعتری به ساخت سوخت مشابه رآکتور بوشهر دست پیدا کنیم؛ چون تمام مراحل تکنیکی آن را داریم و می توانیم اورانیوم را غنی کنیم و به قرصهای سه و نیم درصد تبدیل کنیم و سوخت بوشهر را تامین کنیم.
/27212
نظر شما