لایحه «عفاف و حجاب» باید برای همیشه از دستور کار خارج شود/ تعلیق موقت اجرای لایحه، کافی نیست/ نیاز به تضمینی قاطع داریم

مهدی کوهیان معتقد است تعلیق موقت اجرای لایحه، کافی نیست، چون ما نیاز به تضمینی قاطع داریم که این قانون برای همیشه از دستور کار خارج شود و دیگر هرگز بازنگردد.

مهسا بهادری: لایحه پیشنهادی در مورد عفاف و حجاب نهم اردیبهشت ۱۴۰۲ از سوی قوه قضائیه به دولت سیزدهم ارسال شد، دولت وقت هم بیست‌ و هفتم همان ماه این لایحه را تصویب و با قید دو فوریت برای تصویب و تبدیل به قانون به مجلس شورای اسلامی ارسال کرد.

نمایندگان مجلس یازدهم دو فوریت این لایحه را رد کردند اما ۲۳ خرداد همان سال نمایندگان با ۱۸۵ رأی موافق، ۳۰ رأی مخالف و ۷ رأی ممتنع به یک فوریت آن رای مثبت دادند.

پنج روز بعد در تاریخ ۲۸ خرداد ماه کلیات لایحه دولت در کمیسیون قضایی مجلس با اصلاحاتی تصویب شد. دو ماه پس از آن نیز مجلس با استناد به اصل ۸۵ قانون اساسی برای بررسی این لایحه کمیسیون ویژه تشکیل داد، مجلس در ۲۹ شهریور سال ۱۴۰۲ این لایحه را برای اجرای آزمایشی سه‌ساله تصویب و به شورای نگهبان ارسال کرد.

مطابق اصل (۸۵) قانون اساسی، مجلس شورای اسلامی می تواند در موارد ضروری صلاحیت وضع قوانین آزمایشی را به کمیسیون های خویش تفویض کند و موارد در کمیسیون تخصصی بررسی و تصویب می شود.

حدود یک ماه بعد شورای نگهبان اعلام کرد که این لایحه دارای ابهاماتی همچون بار مالی است و به همین دلیل آن را به مجلس برگرداند، رفت‌ و برگشت لایحه میان مجلس و شورای نگهبان چندبار انجام شد تا در نهایت اواخر شهریور ۱۴۰۳ شورای نگهبان مصوبه کمیسیون ویژه را تأیید کرد و این لایحه به قانون تبدیل شد.

محمد باقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی ۷ آذر ماه در نشست خبری با اصحاب رسانه اعلام کرد که ۲۳ آذرماه با پایان یافتن مهلت سه ماهه، قانون عفاف و حجاب را برای اجرا به دولت ابلاغ می کند ولی تا امروز که ۲۴ آذرماه است این قانون هنوز ابلاغ نشده است.

مسعود پزشکیان رئیس جمهور ۱۲ آذر در گفت وگوی تلویزیونی درباره اجرای این قانون مجلس گفت: درباره قانون حجاب خیلی بحث داریم. از لحاظ اجرایی برای من که باید اجرا کنم سوالات و ابهامات زیادی وجود دارد.

در نهایت ۲۴ آذر اعلام شد دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی در نامه ای به مجلس خواستار توقف ابلاغ قانون عفاف و حجاب به دولت و اجرای این قانون شده است.

پیرو این ماجرا و جزییات این لایحه به گفت‌وگو با مهدی کوهیان، حقوقدان پرداختیم که در ادامه می‌خوانید.

در لایحه عفاف و حجاب، تبصره‌ای وجود دارد که بر اساس آن، مطبوعات و خبرگزاری‌ها نمی‌توانند از فردی که مرتکب جرم شده، دعوت به عمل آورند یا مطلب و مقاله‌ای از او منتشر کنند. این امر تا چه میزان به جایگاه رسانه لطمه وارد می‌سازد؟

در فرهنگ ما ضرب‌المثلی است که می‌گوید: «قصاص قبل از جنایت»، این بدان معناست که در فرهنگ ما نیز این باور وجود داشته که نمی‌توان فردی را که هنوز مرتکب جرمی نشده مجازات کرد. زمانی که از «اصل قانونی بودن جرم و مجازات» سخن می‌گوییم که از اصول مسلم حقوق کیفری است، در ابتدا باید جرم طبق قانون تعریف شده باشد، سپس مجازات آن مشخص شده و در نهایت، در فرآیند دادرسی عادلانه اثبات گردد که آن جرم با ارکان شناخته شده، به شخص منتسب بوده و به وقوع پیوسته است و در نهایت مجازاتی برای آن تعیین شده باشد.

فردی که هنوز متهم است، یعنی جرم او اثبات نشده و این موضوع با اصول فقهی و قانون اساسی ما در تعارض است، زیرا پیش از اثبات جرم، نمی‌توان کسی را مجازات کرد. در این لایحه، حتی پیش از رسیدگی به جرم و صدور حکم، مجازات برای فرد در نظر گرفته شده است. این همان مصداق «قصاص قبل از جنایت» است و قطعاً این ماده با فقه، شرع و نظام حقوقی ما مغایرت دارد. همچنین، خواهشمندم سیاست‌های کلی نظام را مطالعه فرمایید تا مشخص شود که آیا چنین قانون‌گذاری و تعیین مجازاتی تجویز شده است یا خیر و اتفاقاً تقبیح شده است؟

آیا تصویب چنین قانونی به آزادی بیان در رسانه نیز آسیب وارد می‌کند؟

مجدداً به همان «اصل قانونی بودن جرم و مجازات» و «اصل شخصی بودن مجازات» بازمی‌گردم. در حقوق، اصلی بنیادین وجود دارد به نام «اصل شخصی بودن مجازات» که بر اساس آن، اگر فردی مرتکب جرمی شد، خانواده، همسر یا فرزند او مجازات نمی‌شوند. این اصل از همه جوانب مورد پذیرش است، اما این ماده تمام اصول قانونی و فقهی را نادیده گرفته است. حتی اگر آزادی بیان در رسانه را نادیده بگیریم، یک فیلسوف یا هنرمند دارای دانشی است و وظیفه رسانه، انتقال این دانش است. حال، چرا مردم باید از دانش آن فرد فرهیخته، عالم، پزشک یا هنرمند محروم شوند؟ این مجازات مردم است؛ زیرا زمانی که مردم از گفت‌وگوی یک شخص فرهیخته محروم می‌شوند، چه کسی مجازات شده است؟ آن فرد یا مردم؟ 

اصل دیگری وجود دارد که بر اساس آن، یک تهیه‌کننده باید تضمین دهد که عوامل فیلمش تا دو سال کشف حجاب نخواهند کرد. آیا چنین امری مقدور است؟

نکته قابل توجه این است که هنوز جرمی واقع نشده است. من به‌عنوان تهیه‌کننده زمانی که با یک بازیگر یا کارگردان قرارداد می‌بندم، هنوز جرمی رخ نداده است. با این حال، باید تعهد دهم که آن بازیگر یا هنرمند تا دو سال آینده مرتکب جرمی نمی‌شود. مگر چنین چیزی ممکن است؟ من می‌توانم درباره کار خود تضمین دهم، نه در مورد رفتار دیگران. چگونه می‌توان چنین تضمینی داد؟ آیا باید وثیقه ملکی گرفت یا پول فرد را تا دو سال با این تورم نگه داشت؟ چنین چیزی غیرممکن است. این موضوع، رابطه میان مردم را مختل می‌کند و نوعی درگیری ایجاد می‌کند. من در مورد قوانین خارج از نظام جمهوری اسلامی صحبت نمی‌کنم، بلکه درباره سیاست‌های کلی نظام و اصول شرعی، فقهی، قانونی و سیاسی همین کشور سخن می‌گویم. این لایحه با منویات مقام معظم رهبری نیز در تضاد است. مسئله بعدی این است که آیا نظر متخصصین هر حوزه نیز در نظر گرفته شده است؟ نظر خانه سینما و انجمن صنفی مطبوعات و روزنامه‌نگاران کجاست؟

شبه قانون «عفاف و حجاب» باید برای همیشه از دستور کار خارج شود/ این لایحه برخلاف سیاست‌های کلی نظام بود
مهدی کوهیان

ورود عروسک، مجسمه، مانکن، نقاشی و کتاب دارای کشف حجاب و بدپوششی به داخل کشور ممنوع است. با این رویکرد، باید تمام کتاب‌های هنری و تاریخ هنر را از بین ببریم. آیا چنین چیزی ممکن است؟

باید تاریخ هنر، پزشکی، طراحی صنعتی و تمام این موارد را نابود کنیم. حال، پرسش اینجاست که اگر ما بخواهیم بدن عروسک را وارد کنیم، آیا باید برای آن لباس بدوزیم؟ آیا صرفاً باید با لباس، آن هم لباس مناسب وارد شود؟ کارکرد مانکن آن است که بدون پوشش باشد تا لباس بر آن بپوشانند؛ آیا می‌توان مانکن را با لباس وارد کرد؟ سیاست‌های کلی نظام را مطالعه کنید و ببینید این لایحه با کدام یک از اصول آن همخوانی دارد؟ این لایحه با اصول جمهوری اسلامی در تعارض است.

 در بند ۹ سیاست‌های کلی نظام در حوزه قانون‌گذاری آمده است: «رعایت اصول قانون‌گذاری و قانون‌نویسی و تعیین سازوکار برای انطباق لوایح و طرح‌های قانونی، با تأکید بر قابل اجرا بودن قانون و قابل سنجش بودن اجرای آن، معطوف بودن به نیازهای واقعی، شفافیت و عدم ابهام، استحکام در ادبیات و اصطلاحات حقوقی، بیان شناسه تخصصی در هر یک از لوایح و علت پیشنهاد آن، ثبات و نگاه بلندمدت و ملی، جلب مشارکت حداکثری مردم، ذی‌نفعان و نهادهای قانونی مردم‌نهاد تخصصی و صنفی در فرآیند قانون‌گذاری، عدالت‌محوری در قوانین و اجتناب از تبعیض ناروا و...»

هیچ یک از این موارد در این لایحه رعایت نشده است.

البته همان‌طور که می‌دانید، خوشبختانه اجرای این قانون، به لطف شورای عالی امنیت ملی، متوقف شده است.

بله، درست است، اما راستش را بخواهید، این "خوشحالی" باید با اندوهی عمیق همراه باشد.

چرا؟

ببینید، از شبه‌تعلیق این قانون خرسندم، اما عمیقاً متاسفم که بخشی از مجلس کشور را به جایی رسانده‌اند که شورای عالی امنیت ملی باید برای توقف آن وارد عمل شود. 

منظورتان از «شبه‌قانون» چیست؟

این متن، نه قانون است و نه شبیه قانون. این یک بدعت هولناک است که نه تنها با اصول قانون اساسی، بلکه با عقل سلیم نیز در تضاد است. شورای نگهبان اصلاً نباید اجازه می‌داد چنین لایحه‌ای به این مراحل برسد. این لایحه نه مصداق موارد اصل ۸۵ قانون اساسی بود، نه فوریتی داشت و نه با قانون اساسی تطابق داشت. 

شما اشاره کردید که ورود شورای عالی امنیت ملی به این موضوع، گواهی بر ناکارآمدی نهادهای دیگر است.

دقیقاً! این یک فاجعه است که شورای عالی امنیت ملی را درگیر چنین مسائلی می‌کنند. این شورا باید به مسائل کلان امنیتی بپردازد. اما زمانی که نهادهایی مانند مجلس و شورای نگهبان به وظیفه خود عمل نمی‌کنند، چاره‌ای جز ورود شورای عالی امنیت ملی نیست. به‌هرحال اگر من به جای دادستان بودم، بی‌درنگ علیه همه این افراد اعلام جرم می‌کردم. 

با توجه به توقف اجرای این لایحه، چه تضمینی وجود دارد که به طور کلی از دستور کار خارج شود و دوباره احیا نگردد؟

این پرسشی کلیدی است. تعلیق موقت اجرای لایحه، کافی نیست. ما نیاز به تضمینی قاطع داریم که این قانون برای همیشه از دستور کار خارج شود و دیگر هرگز بازنگردد. این لایحه از اساس مشکل دارد و باید به طور کلی کنار گذاشته شود. متأسفانه، به نظر می‌رسد برخی تلاش‌ها برای تصویب قوانین مشابه یا با مفاهیم مشابه همچنان وجود دارد.

۲۴۵۲۴۵

کد خبر 1999192

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 26
  • نظرات در صف انتشار: 242
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • IR ۱۱:۲۱ - ۱۴۰۳/۰۹/۳۰
    0 0
    لایحه حجاب و دفاع برای سرپوش گذاشتن به وضع گرانی وفقرو کمبودهاازطرف دولت و تنهایی که چنین طرحی را ریخته
  • IR ۱۱:۲۲ - ۱۴۰۳/۰۹/۳۰
    0 0
    مهدی شکوهیان خر کی باشه، غلط کرده،نمی‌شود بی حیایی و بی عفتی را رواج داد،اگر اینطور است چون خلافکاران زندان را دوست ندارند، زندان باید جمع شود.
  • IR ۱۱:۲۳ - ۱۴۰۳/۰۹/۳۰
    0 0
    پرداختن به مسئله حجاب اونم زمانی که کشور تعطیل شده به خاطر قطع برق و گاز و صنایع خوابیده و تورم بالا و قیمت بالای دلار عین حماقته اولویتها تغییر کرده
  • معلم و روانشناس IR ۱۱:۲۶ - ۱۴۰۳/۰۹/۳۰
    0 1
    به این حقوقدان بی سواد می گفتید یه بار توی عمرت سیاست‌های کلی نظام را بخوون بعد حرف بزن. فلسفه نظام اسلامی اجرای دستورات خداست .
  • ناشناس IR ۱۱:۲۸ - ۱۴۰۳/۰۹/۳۰
    0 0
    میلیاردها تومن دیگه هم بخاطر اشتباهات پی در پی رهبر فرزانه دود شد رفت هوا
  • علی IR ۱۱:۳۷ - ۱۴۰۳/۰۹/۳۰
    0 0
    خبرآنلاین یا اسرائیل آنلاین! این حقوق دان برا خودش زياده از ... حرف زده بیخود به این اراجیف نپردازید جامعه مسلمان و پاک ایرانی را حفظ کنید هرزگی به‌ آحاد جامعه نیست.
  • بنده خدا IR ۱۱:۴۳ - ۱۴۰۳/۰۹/۳۰
    0 0
    یا قانون حجاب یا گشت ارشاد یکی را باید اجرا کرد آقای حقوقدان آنهایی که سر در آخور غرب دارند سخنان شما را میزنند
  • IR ۱۲:۰۳ - ۱۴۰۳/۰۹/۳۰
    0 0
    مردم گرسنه اینگونه نشان شکم گرسنه دین ندارد
  • IR ۱۲:۰۵ - ۱۴۰۳/۰۹/۳۰
    0 0
    چرا نظرات را نمیذارید
  • عباس IR ۱۲:۰۶ - ۱۴۰۳/۰۹/۳۰
    0 0
    سلام آقای کوهیان چند سال دارد؟ بهتر نیست مشخصات سوابق کاری و تحصیلی مصاحبه شونده را مشخص نمایید که معلوم شود این فرد چقدر صاحب نظر می تواند باشد وقتی که می گویند فردی مرتکب جرم شده است یعنی به لحاظ قضایی تایید شده است در غیر اینصورت در این قانون عنوان می شد با افرادیکه متهم هستند مطبوعات نمی توانند مصاحبه کنند بنظ کارشناس شما نیاز به مطالعات بیشتری دارد
  • مهدی IR ۱۲:۱۰ - ۱۴۰۳/۰۹/۳۰
    0 0
    کدوم قانون ما درست بوده که این دومیش باشه ، اگه صد تا قانون بنویسن 99 تای آن مشکل دارد فقط یکی از آن درست هست که آن یکی هم اجرا نمیشود ، من خودم چوپان هستم کل عمرم همراه گوسفندان گذراندم ولی با تمام بی سوادی ام به این نتیجه رسیدم که واقعاً قوانین مملکت ما در شأن اسلام و خدا و قرآن نیست ، فقط خدا به داد عواملین این قانونهای مسخره برسه ، من یکی به عنوان یک ایرانی اصلأ راضی نیستم و اگر قیامتی باشد حتماً عوامل را به شدت مجازات میکنم
  • محمد صالحی IR ۱۲:۳۱ - ۱۴۰۳/۰۹/۳۰
    0 0
    اسلام ناب محمدی همین است.لطفا پیگیر قانون ریش اجباری برای مردان باشید.
  • IR ۱۲:۳۸ - ۱۴۰۳/۰۹/۳۰
    0 0
    لایحه حجاب یعنی پایان نظام ، لطفا واقع بینانه مسئولین عمل کنن ، پشت این همهمه چه اختلاسیه که دارن سر مردم و گرم میکنن وفقط خدا از نیت شون خبر دار ولی امیدوارم این وسط برای بقا نظام خللی وارد نشه
  • IR ۱۲:۴۳ - ۱۴۰۳/۰۹/۳۰
    0 0
    دیگه ۰ی از کیتا حالا تهیه کننده سینما راجع به جی ی که نه ور تخصصش هست نه مهمتر از اون در صلاحیتش نظر نیده
  • IR ۱۲:۴۹ - ۱۴۰۳/۰۹/۳۰
    0 0
    احسنت بر شما
  • رحیمی IR ۱۳:۰۲ - ۱۴۰۳/۰۹/۳۰
    0 0
    اجازه بدیم نمایندگان منتخب مردم در مجلس کارشون رو انجام بدند ، به رای مردم احترام بگذاریم ، همه متخصص نشیم بهتره
  • حمید IR ۱۳:۰۲ - ۱۴۰۳/۰۹/۳۰
    0 0
    واقعا. یه قانون فوق العاده مزخرف که توسط ۷ یا ۸ نفر برای نیمی از جامعه مملکت طراحی شده
  • عباس IR ۱۳:۲۶ - ۱۴۰۳/۰۹/۳۰
    0 0
    بهانه دست دشمن ندهید --- قهرمان سازی نکنید --- این افراد دارای کمبود شخصیت هستند و حاضرند به هر نحوی خودشان را به دیگران نشان دهند. این رفتار نوعی خود باختگی و خود تحقیری است... کارشناسان کافیست در مورد این افراد کمی تحقیق کنند و حتی با یک مصاحبه ساده متوجه خواهند شد که این افراد چقدر مشکل روانی دارند و خودشان کاملاً از وضع خود بی خبرند. متأسفانه دشمن از این افراد سواستفاده میکنند
  • IR ۱۳:۳۷ - ۱۴۰۳/۰۹/۳۰
    0 0
    عجب حقوقدان مغروری. شما عقل کل هستید. با دو تا بند از یک لایحه هفتاد بندی، کل لایحه را می کوبید. بگویید به حجاب اعتقاد ندارید، چرا این همه صغری کبری می چینید.
  • IR ۱۳:۴۴ - ۱۴۰۳/۰۹/۳۰
    0 0
    این که تو از این قانون خوشت نمیاد دلیل نمیشهاز دستور کار خارج بشه از همه فیلترهای لازم گذشته قانون شده. شما دیکتاتورید که با قانون مخالفت میکنید. شما اصلاحچی‌ها با اصل دستور خدا مخالفید. دیگه خیلی روشن شده.
  • IR ۱۳:۵۳ - ۱۴۰۳/۰۹/۳۰
    0 0
    قانون داعشی‌بوده
  • اباذر IR ۱۴:۱۲ - ۱۴۰۳/۰۹/۳۰
    0 0
    یک قانون وقتی به تصویب رسید باید اجرا بشه
  • محمد طاهری IR ۱۴:۱۴ - ۱۴۰۳/۰۹/۳۰
    0 0
    سودا گران مواد مواد مخدر و مشروبات الکلی هم مثل شما فکر میکنند، و معتقدند که قانون مبارزه با مواد مخدر در اصل اشتباه و باید احرا نگردد
  • ناشناس IR ۱۴:۳۳ - ۱۴۰۳/۰۹/۳۰
    0 0
    این قانون ضدبشریت هست
  • خلیل IR ۱۴:۴۱ - ۱۴۰۳/۰۹/۳۰
    0 0
    هرکی به هرکیه
  • مصطفی IR ۱۴:۴۹ - ۱۴۰۳/۰۹/۳۰
    0 0
    .... این همان سرگرم کردن مردم برای فراموشی از اوضاع نابسامان کشور است وبس.... واما این جواب نمیدهد....

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین