در فرهنگ کار ایران، کار زنان بی‌ارزش است/ اشتغال زنان ایرانی حتی کمتر از زنان عربستانی؛ رتبه مشارکت اقتصادی زنان ایرانی ۱۴۴ از ۱۴۶ کشور

یک جامعه شناس به خبرآنلاین گفت: «میزان مشارکت زنان در نیروی کار در سال ۲۰۲۳ در ایران ۱۴.۴ درصد بوده است. در حالی که در جهان میزان مشارکت زنان در نیروی کار  ۴۸.۷ درصد بوده است. در کشورهای خاورمیانه و شمال آفریقا هم ۱۹ درصد بوده است. جالب است که در عربستان سعودی ۳۴.۵ درصد و در امارات متحده عربی ۵۵.۴ درصد و در ترکیه ۳۵.۳ درصد بوده است.»

مظاهر گودرزی: در ایرانِ ۱۴۰۳ مسئله زنان پررنگ‌تر از هر موقعی شده است، از موضوع حجاب گرفته تا خوانندگی آن‌ها و ورودشان به ورزشگاه‌ها، مسائل حل نشده‌ای که آنقدر مورد بی‌توجهی قرار گرفتند تا این‌که حالا حل کردن‌شان نیاز به تصمیات سخت دارد؛ اما این همه چیز نیست، تبعیض جنسیتی در حوزه کار ضلع دیگر مسائل زنان در ایران است، از روزی‌که زنان به‌عنوان نیروی کار خارج از خانه پذیرفته شدند انواع تبعیض‌های شغلی ظهور و بروز کرد حتی با وجود قانون کار.

در فرهنگ کار ایران، کار زنان بی‌ارزش است/ اشتغال زنان ایرانی حتی کمتر از زنان عربستانی؛ رتبه مشارکت اقتصادی زنان ایرانی ۱۴۴ از ۱۴۶ کشور

جایگاه شغلی زنان ایرانی در ایران و جهان

به‌تازگی کارزاری با موضوع زنان شاغل راه افتاده است، کارزاری که تا لحظه تنظیم این گزارش پنج هزارو چهارصد امضا جمع‌آوری کرده است، نویسندگان این کارزار خطاب به رییس مجلس شورای اسلامی، معاون امور زنان و خانواده رئیس جمهور و معاون حقوقی رئیس جمهور پنج درخواست مشخص درباره اشتغال زنان مطرح کرده‌اند، این درخواست‌ها عبارتند از: عدم پرداخت حق عائله‌مندی و اولاد به زنان متاهل کارمند دولت - تبعیض در پرداخت‌های رفاهی بین زنان و مردان متاهل و دارای فرزند. - عدم برخورداری فرزندان زنان متاهل کارمند از حقوق وظیفه و مستمری بازنشستگی در صورت فوت آنها، با وجود پرداخت حق بازنشستگی در طی سالیان طولانی خدمت، مثل مردان! - تبعیض در ارائه تسهیلات از سوی سازمان‌ها بین زنان و مردان متاهل - تبعیض در لایحه بودجه ۱۴۰۴ در مورد افزایش حقوق پرسنل طبق عائله‌مندی و تعداد اولاد که فقط مردان کارمند و هیئت علمی را شامل می‌شود.

این درخواست‌های مشخص در این کارزار همگی ذیل همان تبعیض جنسیتی در حوزه کار و اشتغال قرار می‌گیرد، می‌شود به موارد بالا شمار دیگری از تبعیض‌ها اضافه کرد که زنان جدا از متاهل و مجرد بودشان در حوزه اشتغال با آن مواجه هستند.

به بهانه جمع‌ شدن بیش از چهار هزار امضا درباره موضوع تبعیض جنسیتی در حوزه اشتغال زنان با سیمین کاظمی، جامعه‌شناس و پزشک گفت‌وگو کردیم، گفت‌وگویی که در آن ضمن پرداختن به بنیاد تبعیض‌ها میان زنان و مردان در حوزه اشتغال، مقایسه‌ای هم میان وضعیت اشتغال زنان در ایران با سایر کشورها انجام شده است، کاظمی می‌گوید: «از نظر مشارکت اقتصادی زنان، رتبه ایران در بین ۱۴۶ کشور ۱۴۴ بوده است.»

متن این گفت‌وگو در ادامه آمده است.

در فرهنگ کار ایران، کار زنان بی‌ارزش است/ اشتغال زنان ایرانی حتی کمتر از زنان عربستانی؛ رتبه مشارکت اقتصادی زنان ایرانی ۱۴۴ از ۱۴۶ کشور

*خانم دکتر شما تبعیض جنسیتی در حوزه اشتغال را چه‌طور صورت‌بندی می‌کنید؟

تبعیض جنسیتی در حوزه اشتغال چند وجه دارد. یک وجه آن در میزان اشتغال است که به طور کلی میزان اشتغال و کار دستمزدی زنان بسیار کمتر از مردان است. دوم اشتغال متزلزل و ناپایدار زنان و رانده شدن آنها به بخش غیررسمی بازار کار است. سومین وجه هم تبعیض جنسیتی در پرداخت حقوق و دستمزد و مزایای شغلی است، که زنان حقوق کمتری می‌گیرند و از مزایا هم محرومند.

آموزه‌های سنتی نقش اصلی زن را در خانه و مادری و مراقبت و خانه‌داری تعریف می‌کند

*بنیاد این تبعیض چیست؟

ساختار سیاسی اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی همچنان بر تداوم تقسیم کار مبتنی بر جنسیت اصرار دارد. تاکید بر تقسیم کار جنسیتی و تجویز خانه نشینی برای زنان، دو علت اصلی دارد: اولا تقسیم کار مبتنی بر جنسیت با آموزه‌های سنتی مطابقت دارد که نقش اصلی و اساسی زن را در خانه و مادری و مراقبت و خانه‌داری تعریف و تعیین می‌کند. ثانیا چنین تقسیم کاری به لحاظ اقتصادی برای ساختار سیاسی اقتصادی منفعت دارد، چون از نیروی کار رایگان و بدون مزد و مواجب زنان در خانه بهره‌مند می‌شود.

نقش نان آوری با نگاهی جنسیت زده به مردان اختصاص دارد

*در ایران چه‌طور؟

در ایران تبعیض بین مرد و زن در اشتغال یک تبعیض ساختاری است، در تبلیغات رسمی، اشتغال زنان غیرضروری معرفی می‌شود، چون گفته می‌شود هر زن به‌طور پیش فرض وابسته به یک مرد (پدر، شوهر) است و نان آوری وظیفه او نیست، بنابراین زنان نیازی به کار ندارند. چنین تبلیغاتی بر نگرش جامعه هم تاثیر گذاشته است، به‌طوری که اشتغال زنان به‌عنوان تهدیدی برای اشتغال مردان تلقی می‌شود، آن هم در شرایطی که بیکاری یکی از بزرگترین مسائل اجتماعی ماست. در تصدی جایگاه‌های شغلی همیشه مردان محق شناخته می‌شوند، چون نقش نان آوری با نگاهی جنسیت زده به مردان اختصاص دارد. این نگرش منفی به اشتغال زنان موجب شده با وجود آنکه زنان دارای تحصیلات دانشگاهی بیشتر از مردان هستند، اما بیکاری در آنها بسیار بیشتر است و فقدان فرصت اشتغال موجب بی‌انگیزگی و سرخوردگی زنان از بازار کار رسمی شده است. به طوری که هشتاد و پنج درصد زنان هیچ مشارکت اقتصادی ندارند، یعنی نه شاغلند و نه حتی جویای کار هستند. بخشی از زنان که با وجود چنین وضعیتی همچنان در جستجوی کار هستند، مجبورند به بازار کار غیررسمی روی بیاورند و با مزد ناچیز  و شرایط غیرمنصفانه کار کنند که در واقع بهره کشی از نیروی کار زنان است.

نکته جالب این است که اشتغال زنان بیشتر در بخش خدمات است، تا بخش‌های مثل صنعت.  این امر موجب شده که ما زنان را در برخی مشاغل پشت پیشخوان‌ها ببینیم. همین رویت پذیر بودن کار زنان در بخش خدمات باعث شده است که بسیاری با ناباوری با مساله بیکاری زنان و تبعیض جنسیتی در اشتغال مواجه شوند و حتی آن را نپذیرند. یعنی بدون اطلاع از تبعیض جنسیتی عمیق در اشتغال و این واقعیت که نرخ مشارکت اقتصادی زنان در ایران کمتر از پانزده درصد است، و بدون اینکه به آمار نگاهی بیندازند: می‌گویند ما هر جا می رویم زنان را می‌بینیم. با چنین سوگیری‌هایی رسانه‌ها و فعالان حقوق زنان لازم است در روشن کردن وضعیت بیکاری زنان و تبعیض جنسیتی در اشتغال بیشتر تلاش کنند.

در فرهنگ کار ایران، کار زنان بی‌ارزش است/ اشتغال زنان ایرانی حتی کمتر از زنان عربستانی؛ رتبه مشارکت اقتصادی زنان ایرانی ۱۴۴ از ۱۴۶ کشور

ایران از نظر وضعیت اشتغال زنان از بدترین کشورهای جهان است

*وضعیت مقایسه‌ای تبعیض جنسیتی در اشتغال در ایران با سایر کشورها چه‌طور است؟

در آمارهای بانک جهانی میزان مشارکت زنان در نیروی کار در سال ۲۰۲۳ در ایران ۱۴.۴ درصد بوده است. در حالی که در جهان میزان مشارکت زنان در نیروی کار  ۴۸.۷ درصد بوده است. در کشورهای خاورمیانه و شمال آفریقا هم ۱۹ درصد بوده است. جالب است که در عربستان سعودی ۳۴.۵ درصد و در امارات متحده عربی ۵۵.۴ درصد و در ترکیه ۳۵.۳ درصد بوده است. همه این‌ها کشورهای اسلامی و در نزدیکی ایران هستند. در شاخص شکاف جنسیتی که سالانه توسط مجمع جهانی اقتصاد منتشر می شود هم از نظر مشارکت اقتصادی زنان، رتبه ایران در بین ۱۴۶ کشور ۱۴۴ بوده است. تمام آمار و دادها نشان می‌دهند که ایران از نظر وضعیت اشتغال زنان از بدترین کشورهای جهان است.

در فرهنگ کار ایران، کار زنان بی‌ارزش است/ قیمومت و سرپرستی صفت مردانه به حساب می‌آید

*به تازگی کارزاری درخصوص وضعیت اشتغال زنان متاهل شاغل راه افتاده، امضا کنندگان به تفاوت حقوق مزایای این زنان با مردان اعتراض دارند، نظرتان درباره این تفاوت چیست؟

تفاوت جنسیتی دستمزد (یعنی دستمزد نابرابر در ازای کار برابر) و محروم کردن زنان از حق عایله مندی و تسهیلات و ... به این علت است که زنان به عنوان ولی و سرپرست به رسمیت شناخته نمی شوند، یعنی زن اگر متاهل باشد، به طور پیشفرض عائله و اولاد متعلق به شوهر است و نه زن. مرد به عنوان نان آور اصلی شناخته می‌شود و مزایایی اگر باشد به او تعلق می‌گیرد. قیمومت و سرپرستی صفت مردانه به حساب می‌آید.  بر اساس تقسیم کار مبتنی بر جنسیت، نقش زنان در خانه تعیین شده است و مردان نقش نان اور خانواده را دارند. با این رویکرد کار بیرون از خانه و کار مزدی برای زنان غیرضروری شمرده می‌شود. بر همین مبنا حتی وقتی زن متاهل سر کار می‌رود، کار او به عنوان کار فرعی و "کمک خرج" صورت بندی می‌شود و به این ترتیب مزایایی که به مرد داده می‌شود به زن تعلق نمی‌گیرد. در فرهنگ کار ایران، کار زنان بی‌ارزش است و  کارفرمایان چه دولتی و خصوصی زنان را مستحق مزد کمتری می دانند. نابرابری جنسیتی در دستمزد، فقط یک امر فرهنگی نیست و کارکرد و منافع اقتصادی برای کارفرمایان دارد. کارفرمایان در هر دو بخش دولتی و خصوصی و به ویژه بخش خصوصی از نیروی کار زنان با پرداخت دستمزد کمتر بهره‌مند می‌شوند و سود بیشتری ذخیره می‌کنند. برای همین عدم مساوات را با اتکا به فرهنگ نابرابری جنسیتی توجیه و از آن دفاع می‌کنند.

مطالعاتی که در رشته‌های علوم اقتصادی انجام شده، همگی شکاف جنسیتی در پرداخت دستمزد را تایید می‌کنند. گفته شده دستمزد زنان ۴۱ درصد کمتر از مردان است. البته شکاف دستمزدی در بخش خصوصی بیشتر از بخش دولتی است و در بخش خصوصی تا ۷۰ درصد هم می‌رسد.

۲۳۳۲۳۳

کد خبر 1999700

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 36
  • نظرات در صف انتشار: 16
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • IR ۰۹:۳۷ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۱
    زنان وقتی صحبت از برابری کنند که حاضر باشند درهمه شرایط برابر باشند نه فقط در جایی که به نفع شون باشه. وقتی خودتون را با زنان غربی مقایسه کنید که حاضر باشین مثل زن غربی مخارج زندگی را به طور برابر با مرد قبول کنه. زنی که سر کار میره نباید توقع نفقه داشته باشه. نفقه برای زنی هست که خانه داری کنه و مسئولیت تربیت و بزرگ کردن بچه ها عهده بگیره. نه به بهانه سرکار بودن از امور منزل کم بگذاره. بعدش وقتی از برابری در محل کار صحبت کنند که حاضر شوند تمام مشاغل سنگینی که مردان عهده دارند را هم قبول کنند. نه اینکه فقط دنبال مشاغلی باشن که پشت میز نشینی و راحت زیر کولر لم دادن هست، در حالی که مردان انواع مشاغل سنگین مثل کار در کارخانجات کنار کوره هزار درجه یا کار در پالایشگاه و سکوی نفتی در دمای 50 درجه جنوب یا کار ساختمان سازی سنگین و رانندگی کامیون در بیابان و تا انواع کار مکانیکی و تراشکاری و ریخته گری و صافکاری را تحمل میکنند و جسم و روحشان فرسوده میشه. هر وقت زنان هم حاضر شدن این کارهای سنگین را تقبل کنند و به همان اندازه مرد در مخارج سهیم باشند صحبت از برابری کنند. خر و خرما را باهم نخواهید
    • IR ۱۶:۰۱ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۱
      16 2
      با نظر ۹:37 موافقم. در ایران قوانین کاملاً مردستیزانه است. باید برابری مرد و زن وجود داشته باشه. به این معنا که بساط کاسبی مهریه و نفقه جمع بشه
    • IR ۱۷:۲۳ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۱
      9 7
      موافقم. ضمنأ وقتی زنان ایرانی خودشون را با زنان غربی مقایسه کنند که مثل زنان غربی باشن
    • IR ۲۰:۴۲ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۱
      5 9
      چنین ادعایی دروغ هست. حتی تو غرب هم زنان نسبت به مردان امتیاز ویژه دارند و مردان کارهای سخت تر را انجام می دهند. با دیدن چهارتا تصویر گزینشی نتیجه گیری نمی کنند. شما تصاویر رسانه های لیبرال را نگاه می کنید.
  • IR ۰۹:۴۳ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۱
    40 20
    هر وقت در قانون وظیفه تامین نفقه از عهده مرد برداشته شد آن وقت به همان اندازه در مشاغل هم برای مرد و زن برابری ایجاد بشه. لذا به نظر من این همه شغلی که الان زنان دارن هم اضافه شون هست و باید به مردان داده بشه. مگر اینک قانون اصلاح بشه و برابری واقعی ایشجاد بشه. قوانین فعلی فقط به نفع زنان هست
  • یک آقا IR ۰۹:۴۳ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۱
    47 33
    بازم حرفای فمنیستی
  • IR ۱۰:۰۰ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۱
    14 1
    نظرات را منتشر کنید لطفا
  • علی IR ۱۰:۵۹ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۱
    17 11
    متاسفانه کار خانمها در ایران در دو سطوح دولتی و غیر دولتی است که متاسفانه دولتی مراحل خودش را دارد سهمیه ونسبی وزدوبند وپارتی والا آخر ولی در بخش خصوصی وغیره دولتی اولا حق وحقوق قانونی وجود ندارد الخصوص شهرستان ها نسبت به تهران امنیت شغلی وموارد غیر اخلاقی در بخش خصوصی وجود دارد که دراین زمینه دولت هیچ گونه نظارت وبازرسی دراین حوزه انجام نمی دهد وتا الان باری به هر جهت این حوزه است وحتی اگر آمار درست مثل کشورهای اروپایی بود موارد تکان دهنده ایی درکشور ما نیز وجود دارد که متاسفانه هیچ آمار و ارقامی وجود ندارد وباید حراست و حفاظت دربخش خصوصی درش کدهای کوچک حتی باشد که تمام روابط وحق وحقوق پرسنلش راتحت نظارت و کنترل باشد درحزه فعالیت خانمها البته از چنین دایره نظارتی اکثر سازمانها و شرکتهای خصوصی اصلأ استفاده نمی شود واگر استفاده شود منحط وفاسد هستند .
    • IR ۱۷:۱۲ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۱
      1 1
      ژس تو دولتي نيستي ببيني اخلاقي يعني چي ،معلوم اصلا تئ اجتماع زندگي نميكني
  • پدرام IR ۱۱:۱۸ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۱
    13 37
    کشورهایی مثل عربستان بادلارهای نفتی دررسانه ها تصویردلخواه خود را به خورد ما می دهند
    • IR ۲۰:۲۲ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۱
      11 4
      دوست عزیز ماجرا کاملا برعکس است. ذهنیت مردم ما به خاطر رقابت های قدیمی با عربستان بسیار منفی است در حالی که عربستان رشد اقتصادی بسیار بالایی داشته و اقتصاد غیر نفتی این کشور بیش از آن چیزی است که شما فکر می کنید.
    • IR ۲۰:۵۲ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۱
      20 3
      یه جور میگی عربستان با دلارهای نفتی تصویر که میخواد رو نشون میده انگاری ایران مبتنی با دانش و فناوری خودش داره زندگیشو ادامه میده! درامد اصلی و مهم کشور از منابع زمینی و زیرزمینی از معادن و نفت و گاز هست! چطوریه که کشورهای که مبتنی بر نفت هستن یکی میشه وضعیت ایران تقریبا همه احساس زندانی بودن میکنن و اون ور مرز، کشورهای حاشیه خلیج فارس وضعیت اقتصادی شون و رفاهشون اون شکلی میشه! بعدشم اگه یک تصویر تو خالی باشه که با پول پاشی صرفا ساخته باشن، این همه شرکت های بزرگ دنیا و کشورهای بزرگ دنیا نمیرن تو کشوری که طبل تو خالی هست سرمایه گذاری کنند یا دفتر بزنند!!! بستگی به تصمیم مدیران دارد عقلانی یا ایدئولوژیک زده
  • بی نام IR ۱۱:۳۹ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۱
    45 11
    سلام لطفاکنید یه سر به ادرات دولتی بانکها و...شاید با میکروسکوپ الکترونی یه مرد در بین انبوه زنان شاغل پیدا کنید .این آمارها از کجا میاد؟
    • IR ۱۷:۰۰ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۱
      7 10
      از لیاقت. تلاش برای قبولی در آزمون ها... آقایون می‌خوان ره صدساله را یک شبه طی کنند وارد بازار آزاد می‌شوند و حتی کارهای غیر قانونی. غیرت و جسارت میخواد بشینی درس بخونی و از خیل انبوه جمعیت آزمون استخدامی قبول بشی... شماها عادت کردید سروری کنید. منتها چون توی استخدامی تنها جایی هست که برابری جنسیتی مطرح هست ، براتون سنگینه جناب!!!!
  • IR ۱۱:۴۷ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۱
    1 2
    عجب بابا
  • IR ۱۲:۰۸ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۱
    15 27
    این رتبه‌ راازکجادراوردید ت ایران فقط زن هاکارمیکنند مردها
  • حرف حق IR ۱۲:۱۳ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۱
    39 21
    دلیلش مشخصه چون زنان ایرانی تمایلی به کار کردن ندارن و مهریه و نفقه دارن و متاسفانه مسئولیت پذیری رو قبول ندارن حتی اکثر زنان شاغل اعتقاد دارن پول زن برای خودشه و آمار لوازم آرایشی و ... شون نشون میده که دیدگاه مصرف گرایانه دارن
  • علی IR ۱۲:۴۶ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۱
    12 2
    به موضوع مهمی پرداختید، ممنون
  • IR ۱۲:۵۱ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۱
    46 17
    خود ایشون هم مهریه می خوان و هم نمی خوان از حقوقشون برای خانواده خرج کنن. وقتی همه چی باید از جیب مرد باشه چه دلیلی داره زن کار کنه؟ ما مسایل رو درست متوجه نیستیم. شما مهریه و نفقه رو از بین ببر خود خانم ها شروع به کار کردن میکنن. اشتغال به چه معناست؟ پول در آوردن. خب الان هم خانمها تو اینترنت می چرخن دوست پسر پیدا کنن بعدش مهریه رو بزارن اجرا شوهرشون رو بندازن زندان و تمام سرمایه شوهر رو بگیرن. اینم شغله. خانم های ایرانی همه صد در صد شاغل هستند. یا کار استاندارد دارن یا تو کار دوست پسر و خیانت. زن ایرانی بیکار نداریم.
  • ناشناس IR ۱۳:۰۸ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۱
    11 16
    قوانین ایران زنان را از شرکت در فعالیت های اجتماعی و اقتصادی معاف کرده تا حقوق های ارثی وجود دارد تا کمیته امداد و بهزیستی و ...وجود دارد نیازی نیست خانم ها به خودشان زحمت تحصیل و کار بدهند عده ای هم که شاغل هستند از حقوق مساوی زن و مرد برخوردار نیستند
  • ح IR ۱۳:۴۲ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۱
    17 10
    در مورد درصد های اشتغال زنان در ایران شاید نسبت به جهان کمتر باشد اما در مقایسه با لااقل عربستان آماری بسیار غلط ارائه دادید
  • رضا IR ۱۴:۰۲ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۱
    24 10
    والا دیگه همه شرکتا و ادارات پر شده از کارمند زن دیگه چیکار کنن؟؟
  • احمد IR ۱۴:۰۳ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۱
    33 15
    میزان کم مشارکت زنان در دنیا از خوبی شماست یا از بی عرضگی و بی لیاقتی زنان ،تمام دنیا مرد و زن هردو باید کار کنن جز ایران ،زن داخل خانه میخوره و میخابه بعد مرد بدبخت باید تا بوق سگ کار کنه خجالت بکشید عجب رویی دارید اینو یه فرصت میدونین واسه خودتون که بزنید تو سر مردا یا از تنبلی و تن پروری خودتون باید گفت
    • IR ۱۷:۰۸ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۱
      13 17
      اولا معلوم نیست شما از کدوم شهرستان کوچک و دوری این پیام را نوشتید. در تهران زنان پا به پای مردان بلکه بیشتر کار میکنند. ثانیا ، شما خانه داری را شغل حساب نمیکنید ؟!!!! خانمی که از طلوع آفتاب تا بوق سگ به امور منزل و بچه های که شما پس انداختی رسیدگی میکنند به تربیت اونها، به درس و درمان و.. مهم نیست !!! الحق که مردان ایرانی هرگز درست نمی شوند و به خاطر همین ناسپاسی ها و بی مهری های مردان ایرانی است که خیانت در ایران به طرز عجیبی رو به رشد هست.
  • IR ۱۴:۰۵ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۱
    9 18
    پویش نه به خود تحقیری ،،، نیمه خالی لیوان رو خوب می‌بینید نیمه پرش رو هم ببینید ،در ژاپن و آلمان دستمزد زنان از مردان کمتر است،مهمانان خارجی در برنامه سندباد شبکه دو سیما
  • a.j IR ۱۴:۰۷ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۱
    23 14
    ما هر جا میریم اکثرشون خانومند
    • IR ۱۶:۱۷ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۱
      1 5
      مگه شما کجا میرین؟! بگو ما هم بریم اونجا....
  • IR ۱۴:۱۶ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۱
    7 1
    کار از کار گذشت
    • IR ۱۶:۱۲ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۱
      0 1
      این بابا از زیر یِ مَن خاک داره مینیویسه، مرغ میشینه خاک بازی میکنه خاک تو سَر خودش میریزه، حکایت این باباءِ!
    • ح IR ۱۷:۰۰ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۱
      3 0
      بابا تواَم گرفتی مارو هی کار از کار گذشت گار از کار گذشت. کنرات ورداشتی داداش؟ پولی چیزی توش هست بگو بیا با هم 50-50 زیر تمام مطالب بزاریم.
  • IR ۱۵:۱۰ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۱
    12 6
    بیشتر کارمندان اداره ها و بانک ها دخترها استخدام می کنند و در ادارات می بینیم.
  • IR ۱۶:۱۵ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۱
    5 2
    نمیدونم چرا هرجا خانم ها مشغول کارند آقایون سعی میکنن باشعور به نظر برسن! اینم از برکت کار کردن خانم ها در جامعه است !
  • ر IR ۱۶:۳۳ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۱
    10 1
    من کادر درمانم ، همه جا استخدام از هر 20 تا 19 تاش خانوم میگیرن ..
  • علی قربانی IR ۱۷:۵۶ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۱
    10 10
    هیچ دلیلی و فایده‌ایی برای کار کردن زنان متاهل متاهل در خارج از خانه وجود نداره هر کاری که زنان توان انجام دادنش رو دارن مردان بهتر دارن با این تحریم‌ها و گرانی ها بهتره که زنان دست از فمینیست بودن بردارن
  • IR ۱۸:۰۸ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۱
    7 9
    در دین و فرهنگ و هویت ما وظیفه خرج خانواده با مرد آن است در دین ما کار زنان نهی نشده اما وظیفه ای برایش معلوم نشده.... اما در غرب هر فرد بالای هجده سال باید خرج خودش را بدهد در غرب زنان آشغال جمع می‌کنند و پاکبانی میکنند تا نمیرند...
  • علی IR ۱۹:۱۶ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۱
    10 4
    یه سر به بیمارستان ها درمانگاه ها و ادارات و دادگاه ها بزنید هرچی صندلیه خانم ها تصاحب کردن