به گزارش خبرآنلاین، هشتادمین عنوان از مجموعه «کتاب دانشجویی» تلخیصی خواندنی از کتاب ارزشمند زرسالاران یهود نوشته عبدالله شهبازی است که با همین عنوان و زیر عنوان «نگاهی به شبکه های قدرت و ثروت در جهان امروز» به همت الهه صادقی از سوی میراث اهل قلم منتشر شده است. این کتاب در کمتر از دو ماه، به چاپ دوم رسیده است.
این کتاب جمع و جور که به صورت گزیده نوشته هایی در 72 صفحه و با قیمت 1200 تومان منتشر شده، در واقع یک ام پی تری از مجموعه مستند و پژوهشی 5جلدی زرسالاران یهود شهبازی است که علاوه بر یک بازخوانی دقیق و مستند از اوضاع و احوال ایران قبل از انقلاب، روایتی است از ظهور و حضور یهودیان در گلوگاه های اقتصادی و تاثیرگذار کشور.
خبرآنلاین، بخش هایی از این کتاب خواندنی را تقدیم مخاطبان خود می کند:
لویس براود در زندگینامه سر وینستون چرچیل –نخست وزیر انگستان و دارای مادری یهودی الاصل- می نویسد: «چرچیل ها، ثروت و پیشرفت اولیه خود را مدیون بی عفتی یک زن هستند.» آرابلا، به کمک پدرش در دربار جیمز، دوک یورک آن زمان و پادشاه بعدی، شغلی یافت و بین او و ولیعهد رابطه ای طولانی پدید آمد. آرابلا از جیمز دارای چهار کودک نامشروع شد که همگی در جامعه اشرافیت بریتانیا به درجات عالی رسیدند. این سرآغاز صعود جان چرچیل به قله های ثروت و شهرت است. در دوران جیمز دوم، عنوان بارون چرچیل به وی اعطا گردید و با درجه سرلشکری در رأس ارتش پادشاه قرار گرفت.
*
بانک شاهنشاهی ایران و انگلیس در سال 1889 میلادی توسط رویتر انگلیسی تأسیس شد که با اعطای وام، به ناصرالدین شاه قاجار امتیازات بزرگی از وی گرفت و یکی از آنها حق تاسیس بانک بود. در سال 1267 هجری، امتیاز اول لغو شد و امتیاز دیگری به مدت 60 سال که اساس آن تشکیل بانک شاهی و انحصار انتشار اسکناس بود به وی اعطا گردید. از اعضای اصلی سرمایه گذار در این بانک، گروهی یهودی به نام ساسونها بودند. پیرامون تأثیر فوقالعاده مخرب بانک شاهی بر اقتصاد ایران مستندات زیادی موجود است. برای نمونه، مجدالاسلام کرمانی در تاریخ انحطاط مجلس مینویسد: «از همان تاریخ تأسیس بانک شاهی، ثروت ایران به باد رفته و هرچه طلا در این مملکت از تاراج اعراب باقی مانده بود، یا از ممالک دیگر مثل هندوستان بههمراه نادرشاه و قشون ایران آمده بود، با کمال میل و رغبت تقدیم ملت نجیب نوعپرست بریتانیای عظمی گردیده.» جئوفری جونز، مورخ رسمی بانک شاهی، مینویسد: «در سالهای 1870-1890 بیشتر ذخایر طلای ایران از کشور خارج شد و تنها نقره باقی ماند، ارزش جهانی نقره نیز به دلیل کشف ذخایر عظیم نقره در نوادا و عوامل دیگر کاهش یافت و بدینسان در دهه 1890 ارزش پول ایران به ناگهان سقوط کرد.» سالهای 1870-1890، که مورد اشاره جونز است، دورانی است که با کشت گسترده تریاک در ایران آغاز میشود و با تأسیس بانک شاهی پایان مییابد.
*
در زمان کودتای 1299 رئیس بانک شاهی در ایران جیمز مکمورای (متوفی 1950) بود که با هرمن نورمن، وزیر مختار انگلیس، رابطه بسیار صمیمانه و نزدیک داشت. او در تلگراف 5 مارس 1921 به هیئت مدیره بانک شاهی از کودتا استقبال کرد و آن را «بهترین و آخرین امید ایران» خواند. مکمورای با شخص رضاخان رابطه دوستانه داشت و سهم مهمی در تأمین مالی دولت کودتا و شخص رضاخان ایفا نمود و از جمله در اوایل ژوئیه 1922 پنج میلیون قران به رضاخان وام داد. در مه 1923 نیز بانک شاهی مبلغ 15 میلیون قران به رضاخان وام داد. جونز مینویسد: «مکمورای... توانست رابطه تجاری و اجتماعی خوبی با رضاخان برقرار کند. در سال 1923 که رضاخان وزیر جنگ بود، وی اداره تمامی امور مالی وزارتخانه خود را به بانک شاهی تفویض کرده بود و در اوایل سال 1925، که رضاخان رئیسالوزرا بود، همه میدانستند که او عادت دارد با مکمورای و همسرش شام بخورد.» جونز «اوج نمادین» رابطه رضاخان و بانک شاهی را در مراسم تاجگذاری وی میداند. در زمان این مراسم، دفتر مرکزی بانک شاهی چراغانی شد و به این مناسبت ضیافت داده شد. ویلکینسون در زمان ورود به کاخ مورد استقبال نخستوزیر و وزرا قرار گرفت و همه از او به خاطر چراغانی و ضیافت در دفتر بانک تشکر کردند.
علاقمندان برای تهیه این کتاب کافی است با شماره 33355577-021 تماس بگیرند.
6060
نظر شما