۲۳ نفر
۲۱ بهمن ۱۴۰۳ - ۰۶:۲۴

جشنواره فیلم فجر و ما شکم سیرها

سید عبدالجواد موسوی
جشنواره فیلم فجر و ما شکم سیرها

درباره جشنواره فیلم فجر نکاتی دارم که به شرط قید حیات همین روزها قلمی خواهم کرد اما به نظرم بد نیست قبل از آن دو سه خاطره برایتان تعریف کنم که اگرچه در حاشیه جشنواره اتفاق افتاده اند ولی اهمیتشان قطعا کم از جشنواره فیلم فجر نیست.

اول صبحی وقتی در غرفه خبرآنلاین با بر و بچه های خبرنگار نشسته بودیم و گپ می زدیم و اخبار روز را مرور می کردیم صحبت از دشنام هایی شد که این روزها مثل نقل و نبات نثار برخی از اهل سیاست می شود. و بعد هم اظهار خشنودی برخی از اعاظم از این اهانت ها. یکی از بچه ها درآمد که: بعضی از این شبه انقلابی ها که دیگران را به شعار دادن علیه این و آن تشویق و ترغیب می کنند در معرض بدترین اتهام ها قرار دارند و به جای این که از مردم حلالیت بخواهند و یا دست کم به آن ها توضیح بدهند که اصل ماجرا از چه قرار بوده خودشان را پشت این شعارهای تند و تیز پنهان می کنند. یکی از دوستان هم گفت: حتی اگر آن سیاستمداران مستحق ناسزا باشند این بزرگان شایستگی لازم را برای دشنام دادن به آن ها ندارند. مشغول همین حرف ها بودیم که خانمی به غرفه نزدیک شد. یکی دو بار جلو آمد و پا پس کشید. معلوم بود می خواهد حرفی بزند اما خیلی رویش نمی شود. برای این که تعارف از میان برخیزد گفتم بفرمایید خانم! کلی عذرخواهی کرد و رنگ به رنگ شد تا بگوید: «دیشب آخر شب بود و همه غرفه ها و بوفه ها تعطیل بودند. می خواستم قرصم را بخورم اما دسترسی به آب نداشتم تا این که چشمم به یک آب معدنی در غرفه شما خورد. کسی هم نبود تا از او اجازه بگیرم. به ناچار از آن آب معدنی استفاده کردم و حالا آمده ام هزینه اش را پرداخت کنم».

حالا نوبت ما بود که از خجالت آب شویم. گفتیم آن آب معدنی برای ما هزینه ای نداشته و رایگان بوده. گفت پس شما را به خدا مرا حلال کنید. همه بچه ها بعد از رفتن آن خانم بلافاصله برگشتند سر همان بحث قبلی و این که: ای کاش مدعیان اخلاق و دین مداری در این سرزمین، به قدر ارزنی از خلق و خوی این خانم بهره ای داشتند، که اگر داشتند حال و روزمان چنین نبود. تا شب که برگردیم سر خانه و زندگی مان چندباری این خاطره را برای هم مرور کردیم و هربار متاثر شدیم. چندباری هم بینابین فیلم دیدن، صحبت از قیمت سکه و دلار شد که دم به دقیقه بالا می رفت. تکرار این بحث کمی اعصابم را بهم ریخت. طرف های عصر یکی از دختران جوان همکار با صدای بلند و نگرانی خاصی، داشت آخرین قیمت سکه و دلار را برای بچه های توی غرفه اعلام می کرد. به شوخی گفتم: تو دیگه بس کن! چنان با جدیت داری بالا رفتن دلار و سکه را دنبال می کنی که اگر کسی نداند فکر می کند در چهارراه استانبول صرافی داری! ای کاش این شوخی بی مزه را بر زبان نمی آوردم تا نشنوم: آقای موسوی! من چند سالی است که می خواهم تشکیل زندگی بدهم اما هنوز نتوانسته ام یک قلم از لوازم اولیه زندگی را تهیه کنم و با این وضع دلار به گمانم هیچ وقت نتوانم با مردی که او را دوست می دارم زیر یک سقف بروم. حال و روزم بهم ریخت. کمی بیشتر پای درد دلش نشستم و بعد با خودم فکر کردم مدعیانِ آل اختلاس برای یک بار هم که شده به وضعیت دختران و پسرانی از این دست فکر کرده اند یا نه؟ اصلا بگو قبری و قیامتی و خدایی و پیغمبری هم در کار نیست اما بالاخره وجدانی هم نیست؟ احساسی؟ غیرتی؟ شرفی؟

ای کاش این آخرین خاطره تلخ و جان شکار روز بیستم بهمن امسال بود. آخر شب اسنپ گرفتم که بروم منزل دوستی که این روزها بار غربتم بر روی دوش اوست. مثل همیشه حرافی کار دستم داد. عادت دارم از مردم حال و روزشان را می پرسم. یک جور فضولی و کنجکاوی ذاتی که شغل روزنامه نگاری آن را تشدید کرده است. راننده هم که متوجه شد کار و کاسبی ام چیست پرسید: قیمت دلار تا کی قرار است این طور باقی بماند و بعد هم این که چرا امروز مدارس را تعطیل کرده اند و فردا را نه؟ گفتم از دلار و سکه و مناسباتش خیلی سر در نمی آورم اما خوشا به حال بچه ها. به هر حال یک روز دوری از مدرسه هم غنیمت است و تازه می خواستم منبر بروم و از معایب آموزش و پرورش و زگهواره تا گور دانش بجوی حرف بزنم که با گفتن خاطره ای جگرم را آتش زد. راننده اسنپ که ادب و متانت از نحوه سخن گفتنش آشکار بود گفت: «من دو دختر دارم. یکی پنج ماهه و دیگری نه ساله. دخترم خوشحال بود که روز تولدش تعطیل هم هست. من هم از این موضوع خوشحال بودم و می خواستم امروز برای دخترم روزی به یادماندنی باشد. دخترم نسبت به همسن و سال هایش خیلی دختر قانع و کم توقعی است. به او اصرار کردم که از من چیزی بخواهد و او گفت اگر می شود برایمان یک پرس کباب ترکی و مرغ سه تیکه سوخاری و سیب زمینی سرخ کرده بگیر که دور هم باشیم. رفتم قیمت کردم و دیدم چیزی که دخترم سفارش داده می شود یک میلیون و دویست هزار تومان. هرچه زور زدم این پول را جور کنم موفق نشدم. تا حالا توانسته ام یک میلیون و شصت هزار تومانش را جور کنم. شاید یکی دو سرویس دیگر بروم پولش جور بشود اما مشکل این جاست که مغازه مورد نظرم تا آن ساعت بسته می شود». خلاصه تا به مقصد برسیم هرچه زور زدم بغض توی صدایم نیاید و اشک هایم سرازیر نشوند نشد که نشد. تا جایی که راننده نگران حالم شد. خواستم کمکش کنم اما آن قدر آدم حسابی به نظر می رسید که ترسیدم تعارف کردن من چیزی از وقار و شخصیتش بکاهد. از ماشین که پیاده شدم ده دقیقه ای توی سوز سرما کوچه را بالا و پایین کردم تا حالم کمی سر جایش بیاید. در خانه دوستم یکی دو میهمان اهل سینما هم حضور داشتند و وقتی رسیدم با شور و شوق از من خواستند از فیلم هایی که دیده ام و حال و هوای جشنواره حرف بزنم. من اما در عوض، همین سه خاطره را برایشان تعریف کردم. همه آن ها همان حال و روزی را پیدا کردند که من لحظاتی پیش داشتم.

چرا اصلا این خاطره ها را به بهانه جشنواره فیلم فجر تعریف کردم؟ برای این که به آن دسته از دوستانی که می گویند شماها زیادی حالتان خوش است که به تماشا و نقد فیلم می نشینید بگویم ای کاش همین طور بود که شما می گویید اما حقیقت چیز دیگری است. زود همدیگر را قضاوت نکنیم. این روزها آدم های خالی از رنج و مصیبت کم یافت می شود و جز آدم نمایانی که در خاطره اول از آن ها سخن رفت بسیاری از هم وطنان ما حال و روز مناسبی ندارند. هم وطنانی که اغلب آن ها مثل آن خانم خاطره اول و خانم خاطره دوم و آقای خاطره سوم مظهر شرافت و صبوری و مظلومیتند. آدم های مظلومی که بالاخره آهشان کار دست بعضی ها خواهد داد. به قول کلیم کاشانی:

ز سوز آه مظلومان بترس ای صاحب قدرت

رسد بر آسمان این ناله ها آهسته آهسته

کد خبر 2022444

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 13
  • نظرات در صف انتشار: 10
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • IR ۰۸:۰۸ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۱
    21 0
    عالی بود. مخالفان نظر شما بد نیست کمی در مورد کلمه "شرفی؟" در آخرپارگراف سوم کمی فکر کنند. شاید فهمیدند که بی شرافتی واقعی یعنی چه!
  • ایرانی IR ۱۰:۰۲ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۱
    14 0
    مثل همیشه دقیق و درست و به وقت. آنکس است اهل بشارت که اشارت داند، نکته ها هست بسی محرم اسرار کجاست.
  • ح IR ۱۱:۰۴ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۱
    15 0
    ای کاش خدا به قدرت بدستان ما کمی دغدغه های مردم کوچه و بازار عنایت میکرد. مسئولین هرچقدر هم که بگند ما زندگی ساده ای مثل همه داریم باز هم درد مردم معمولی تابع تصمیم قدرت رومتوجه نمیشن چون دغدغه ندارن. شاید مستاجر باشن ولی دغدغه پول سر ماه و تمدید آخر سال رو ندارن. شاید شغل دولتی ندارن ولی دغدغه بیکاری و موندن تو خرج یومیه رو ندارن. ای کاش یک روز رو توی تقویم میزاشتن که اون روز جای تصمیم گیران و قدرت بدستان با مردم معمولی تابع حضرات عوض میشد. گرچه اون روز هم دغدغه ملت رو نمیفهمن چون میدونن اون یک روز بالاخره تموم میشه و فرداش مردم باید پز این امر آقایان رو تحمل کنیم.
  • IR ۱۳:۰۲ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۱
    10 2
    آقای سید عبدالجواد موسوی خودش یکی از این آدم حسابی های این مملکت است ، دریغ که مرام و منش این آدم حسابی ها در جامعه فراگیر نیست نه فقط در مسئولین که از صدر تا ذیل جامعه احترام به نظر همنوع و فکر به سرنوشت دیگران کالای نایاب و افسانه ای ناشنیده است.
  • حسین IR ۱۴:۱۷ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۱
    15 0
    سلام کاش تو خاورمیانه به دنیا نمیومدیم یه جا خوندم نصف ثروت دنیا تو خاورمیانه هستش ولی جای مناسبی برای زندگی نیست چون هزاران بار هم تغییر صورت بگیره از مطهری باز می‌رسیم به صدیقی
  • حسین IR ۱۴:۱۷ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۱
    0 0
    سلام کاش تو خاورمیانه به دنیا نمیومدیم یه جا خوندم نصف ثروت دنیا تو خاورمیانه هستش ولی جای مناسبی برای زندگی نیست چون هزاران بار هم تغییر صورت بگیره باز مشکل هست ....
  • IR ۱۷:۵۴ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۱
    13 0
    کجا دانند حال ما سبک‌باران ساحل‌ها؟ مردم گرفتاری های سختی دارند و عده ای با شکم سیر بحث از سیاست آن هم در سطح جهانی میکنند و این مردم مظلوم در خانه شان را نمی بینند.
  • سهیلا میرشکاک IR ۲۰:۳۴ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۱
    1 0
    هر کی میگه نون و پنیر تو یکی خفه بمیر تمام بدبختی مملکت بخاطر شما چپای مذهبی یه که با شهار فریبنده عدالت غنی ترین کشور خاورمیانه رو تبدیل به جهنم برای مردمش کردین.
  • فریاد IR ۲۱:۵۷ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۱
    2 0
    پرسید زان میانه یکی کودکی یتیم، کاین تابناک چیست که بر تاج پادشاست؟؟؟؟ نزدیک رفت پیرزنی کوژ پشت و گفت، این اشک دیده ی من و خون دل شماست.
  • سکوت....... IR ۰۷:۰۴ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۲
    1 1
    آقای موسوی در مورد نرخ دلار فعلی نظری ندارید؟ الان همین نرخ تو‌‌ دولت جلیلی بود سکوت می‌کردید؟ آزاده باشید. در مورد درد مردم بنویسید
  • حسین IR ۱۸:۳۱ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۲
    2 0
    سلام. متن در عین سادگی پرملاط است. در وبلاگم «گلشن روستاوند» درج کرده ام.
  • شهروز IR ۲۱:۳۶ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۲
    2 0
    موضوع فقط اختلاس نیست . همه می‌دانند . درد خیلی بزرگتر است . ای‌کاش می‌شد گفت !
  • ثریا اسفندیاری IR ۲۲:۵۰ - ۱۴۰۳/۱۱/۲۲
    0 1
    * به این آقای موسوی بگید تا جوابِ کامنت‌ها رو بده * جواب دادن به کامنت‌های مردم = احترام به مردم.

آخرین اخبار