۰ نفر
۲۴ مهر ۱۳۸۸ - ۱۶:۵۷

محمدرضا میرتاج‌الدینی

اتخاذ هر تصمیمی در سطح جامعه بر فضای سیاسی و اجتماعی تأثیر می‌گذارد و آن را متأثر می‌کند. از همین رو هرچقدر آن تصمیم کلان‌تر، جامع‌تر و به عبارت بهتر ملی‌تر ارزیابی شود این تأثیر به مراتب گسترده‌تر و آشکارتر است.

تصمیم‌گیری‌های کلان و وسیع در سطح مسائل اقتصادی نمونه بارز این مدعا است به گونه‌ای که مردم آثار اتخاذ یک تصمیم مهم اقتصادی را با تمام وجود خود حس می‌کنند و از آن تأثیر می‌پذیرند و اگر سایر تصمیم‌گیری‌ها از تبعات پنهانی برخوردار بوده اما چنین تصمیم‌گیری‌هایی تبعات آشکاری دارد که مردم به راحتی می‌توانند در مورد آن قضاوت کنند.

 طرح هدفمند کردن یارانه‌ها به عنوان یک طرح ملی مصداق چنین مسئله‌ای است البته این موضوع همواره به عنوان مهترین دغدغه و آرمان محسوب شده است که فرصتی برای تحقق آن به وجود نیامد اما با تلاش دولت دهم و یاری مجلس این تصمیم مهم و کلان پس از مدتها وقفه به تصویب رسید. بنابراین اگر این تصمیم را مهترین تصمیم کلان اقتصادی در طول سه تا چهار دهه اخیر بنامیم در این مورد دچار گزافه‌گویی و مبالغه نشده‌ایم.

طرح هدفمند کردن یارانه‌ها به عنوان یک طرح ملی که با جسارت به تصویب رسید اگر در تصویب نهایی آن تمامی ابعاد به کار گرفته و به خوبی اجرایی شود در بلند مدت به افزایش سطح رضایت‌مندی مردم کمک می‌کند زیرا افزایش درآمدهای بخش محروم جامعه و به‌ویژه دهک‌های پایین را به ارمغان می‌آورد.

طرح هدفمند کردن یارانه‌ها از یک سو به گسترش عدالت در جامعه کمک می‌کند و از سوی دیگر می‌تواند اصلاح الگوی‌مصرف که مورد تأکید مقام معظم رهبری قرار گرفته است را تحقق ‌بخشد. این طرح مانع استفاده بی‌رویه منابع انرژی می‌شود به خصوص اینکه در شرایط فعلی ثروتمند و فقیر به یک اندازه از یارانه‌های انرژی استفاده می‌کنند.

شرایط سیاسی کشور بعد از حضور هشتاد و پنج درصدی مردم می‌توانست بهتر در اجرای این طرح مؤثر باشد اما متأسفانه برخی از جریانهای سیاسی یعنی اصلاح‌طلبان، شکست خود را نپذیرفتند و حوادث پس از انتخابات را به وجود آوردند زیرا چنین حضوری علاوه بر اینکه می‌توانست اقتدار کشور را در عرصه بین‌الملل تضمین کند زمینه اجرایی کردن چنین تصمیم‌گیری‌های ملی را فراهم می‌کرد. در حال حاضر که این حوادث فروکش کرده می‌توان شرایط اجتماعی را برای اجرای این طرح آماده نمود.

در طرح هدفمند کردن یارانه‌ها جایگزین مناسبی برای حذف یارانه در نظر گرفته شده که همان یارانه نقدی و محسوس است که به افراد محروم در قبال حذف یارانه حاملان انرژی یعنی برق، گاز، آب پرداخت می‌شود بنابراین با این تدابیر، قیمت‌های مذکور به نفع قشر محروم است چون برای آنها رایگان تمام می‌شود.

اجرای این طرح برای مردم رضایت‌مندی را به دنبال خواهد داشت. وقتی رضایت‌مندی مردم محقق شود مردم با علاقه و انگیزه بیشتری در مسائل سیاسی و اجتماعی مشارکت می‌کنند چون نیک می‌دانند که دولت و نظام در فکر آسایش آنها است بنابراین مشارکت سیاسی مردم نه تنها کاهش بلکه افزایش می‌یابد.

کد خبر 20321

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 1
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بدون نام IR ۰۷:۰۱ - ۱۳۸۸/۰۸/۱۲
    0 0
    پیشداوری در این فرضیه اصلا" صحیح نیست ،درحالی که اکثر اقتصاددانان اظهارنگرانی در این طرح را دارند،آیا قبل ازاینکه طرح هدفمند قانون بشود به مردم اطلاع رسانی شفاف کنیم وسپس به رای عمومی بگذاریم بهتر است یا اینکه به آزمایش وخطای دوباره دچار شویم؟

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین