۰ نفر
۲۲ اسفند ۱۳۹۰ - ۱۰:۵۱

محمود گبرلو

1- معتقدم مضمون فیلم «جدایی نادر از سیمین»، در کل خوب نیست؛ برخی مفاهیم آن با دیدگاه‌های ارزشی که امثال من در نظر دارند نزدیک نیست.
 

البته طرح مباحثی مثل تاثیرات دروغ درتخریب اخلاق جامعه و یا توسل به اعتقادات دینی برای حفظ خانواده و یا توجه به سنت‌ها و ارزش‌های دیرین و تسلیم نشدن در مقابل مدرنیته کاذب و یا انتقاد به وضعیت موجود که منجر به مهاجرت برخی افراد می‌شود مفاهیم ارزشمند و قابل اعتنا در فیلم است. ولی به نظر من همه این مفاهیم زمانی می‌تواند قابل قبول باشد که تاثیر مثبتی - به زعم من - بر تماشگر بگذارد که معتقدم علیرغم ساختاردرست سینمایی و لحن جدید و موثری که فرهادی آن را کشف و ارائه کرده - که برای اهل سینما قابل تحلیل و بررسی موشکافانه است - نمی‌تواند فیلم مثبتی محسوب شود.
 

فیلم قضاوت را به عهده تماشاگر می‌گذارد. فرض کنیم تماشاگری که خود درگیر معضل مطرح شده در فیلم است چگونه می‌تواند راه نجاتی برای خود بیابد. هنرمند همانند یک پزشک می‌تواند به درمان این درد کمک کند نه آنکه بیمار را‌‌ رها کند. فیلم به بحث مهاجرت از تاکید فراوان دارد؛ اکثر تحلیل‌گران خارجی هم این قسمت از فیلم را تاکید کرده‌اند. بنابراین نمی‌پذیرم مهاجرت ایده خوبی برای رهایی از این معضل است. فیلم، اندیشه‌های دینی را راهکار مناسبی برای بیرون رفت از معضل نمی‌داند که این به نظرم غلط و غیرمنطقی است.

2- ممکن است اصغرفرهادی به دیدگاه ما نزدیک نباشد، اما نمی‌توانیم بگوییم علیه ماست! لااقل شواهد امر اینگونه نیست. رفتار‌ها و کلام‌های او در مجامع مختلف را دیده‌ایم. او نشان داده است دلسوز ایران و ایرانی است و دوست دارد در این کشور زندگی کند. به عنوان یک منتقد و یا نظریه‌پرداز سینمایی مایل است دیدگاه خود را با مردم و مسئولین در میان بگذارد.
 

این حق طبیعی او و همه هنرمندانی است که در این مرز و بوم زندگی می‌کنند. در همین مراسم اسکار وقتی روی صحنه قرار گرفت که نزدیک به 400 صد شبکه تلویزیونی مستقیما پخش می‌کردند مردم ایران را مردمی صلح دوست خواند یعنی بخشی از‌‌ همان هدفی که سالهاست دنبالش هستیم که البته به زعم من می‌توانست زیبا‌تر و واقعی تراز این سخن بگوید. جایزه‌ای هم که گرفته هرچند، بدون استثنا، عوامل پشت پرده آن نگاه منفی نسبت به ایران امروز دارند و می‌توان گفت برای تشویق و جدا کردن فیلمسازان ایرانی از این ملت و نظام جوایزی را برای آنان در نظر می‌گیرند اما فرهادی فیلم را برای آنان نساخته بنابراین در جایزه دادن‌ها او مقصر نیست. حال که توانسته برای اهالی سینما پس از سال‌ها افتخار کسب نماید باید احترام و تکریم کرد. باید بجای تخریب و بد وبیراه گفتن به کسانی که در کنارمان به عنوان یک شهروند و یا یک ایرانی زندگی می‌کنند دیدگاه‌مان را غنی و پربار و یارانمان و آثارمان را گسترش دهیم تا دل‌ها را بدست آوریم. (اگر گاهی در محافل، مقید به رعایت آداب شرعی نبوده می‌توان موارد را به او یادآور شد)

3- این فیلم متفاوت با سایر فیلم‌هایی است که با سیاه‌نمایی قصد حضور در جشنواره‌های خارجی و جایزه بردن‌ها را داشتند و در ایران و حتی اروپا و آمریکا نیز با عدم استقبال تماشاگر واقعی سینما روبرو می‌شدند. این فیلم در ایران با استقبال گسترده روبرو شده است.
 

یادتان باشد در ایام عید سال گذشته این فیلم همزمان با «اخراجی‌ها 3» به نمایش در آمد، اما تقریبا هم ردیف «اخراجی‌ها 3» فروش داشت. در خارج از کشور هم با استقبال عمومی روبرو شد. در فرانسه نزدیک به یک میلیون نفرتماشاگر داشت. در سراسر اروپا مردم بدنبال این فیلم هستند. این مسئله قابل کتمان نیست. اکثر جایزه‌های خارجی مطمئنا سیاسی است اما وضعیت «جدایی...» فرار‌تر از جایزه‌های سیاسی جشنواره خارجی است. الان اکثر تماشاگران عادی سینمایی دردنیا این فیلم را پسندیده‌اند. آیا همه تماشاگران خارجی با ایران امروز مخالفند؟
 

مگر چند درصد مردم عادی دنیا در جریان مباحث درون ایران هستند؟ بنابراین بپذیریم فیلم در درون خود، گفتمانی دارد که تماشاگر خارجی به عنوان یک انسان با فیلم ارتباط برقرار می‌کند. بنابراین حداقل کاری که باید انجام دهیم تحلیل جز به جز وضعیت موجود و تفکیک نگاه‌ها و نقدهای مثبت و منفی و یا تعریف‌ها و تمجیدهاست. مگرنه آنکه یک اصل و استراتژی مهم و اساسی در دین وجود دارد و آنهم تبدیل کردن «تهدید‌ها» به «فرصت» هاست. پس چرا درست استفاده نمی‌کنیم؟

4- این اثر در نظام جمهوری اسلامی ساخته شد، در جشنواره متعلق به این نظام بالا‌ترین جایزه‌ها برد، در سینماهای ایران به نمایش درآمد، وزرات ارشاد مجوزحضورش درمجامع بین المللی را صادر کرد، کمیته‌ای متشکل از متخصصین ایرانی که منتخب مسئولین سینمایی بودند این فیلم را مطابق با منافع ملی دانسته و به اسکار معرفی کردند.
 

با این شرایط چه استراتژی را باید دنبال کرد. (منظور سخن من کسانی هستند که در این کشور خود را معتقد به اجرای قانون برای حفظ نظام می‌دانند) آیا باید سکوت اختیار کرد، همچنانکه برخی رسانه‌های ارزشی اینگونه عمل کردند؟ چه جایگاهی برای قانون در سینما قائل هستیم؟ آیا عمل به قانون فقط در عرصه‌های سیاسی مثل همین انتخابات چند سال گذشته معنا دارد؟
 

در همین انتخابات چند سال گذشته که هرج و مرج ایجاد شد چیزی که به کشور آرامش بخشید تا انتخابات بعد با شکوه برگزار شود تن دادن به قانون بود. در صورتی که هرج و مرج درعرصه فرهنگ بیشترین آسیب را به جامعه می‌زند که زده است. همانگونه که امام راحل آموختند مطالبات باید با جدیت ادامه داشته باشد و سکوت جایز نیست اما معتقدم درعرصه سینما همانند سایر عرصه‌ها نمی‌توانیم فراتر از قانون عمل کنیم. این دستور قاطع مسئولین است، هدف من هم محافظه کاری و سکوت نیست بلکه شیوه استراتژی جدید و هماهنگی بیشتر با همدلان انقلاب برای رسیدن به هدف متعالی‌تر است.

5– واقعیت این است اکثر آثار سینمایی که در این سال‌ها بر پرده سینما نمایش داده می‌شود مطابق با خواست و نگاه دلسوزان انقلاب نیست. اما مقصر چه کسانی هستند؟ هنرمندان مقصر هستند یا مجری و قانون گذار؟ طبیعی است در وهله اول مجری و قانون‌گذار مقصرند وباید یقه آنان را گرفت و مورد بازخواست قرار داد. مجری اگر درست عمل کند دیگر نباید دغدغه‌ای وجود داشته باشد. نباید شاهد توقیف متعدد فیلم‌ها بود. نباید هرسال نزدیک جشنواره غصه بخوریم که آیا امسالشان نظام و ارزش‌ها حفظ می‌شود یا خیر.
 

در این میان خلاهای قانونی است که باعث می‌شود مجوز هر فیلم نامناسبی صادر شود. اگر قانون درست باشد و قانون‌گذار و مجری درست عمل کنند دیگر نباید سینمای ایران با مردم و اهداف انقلابی آن فاصله بسیار داشته باشد. بنابراین باید تمام همت خود را برای درست عمل کردن مجری ویا برای اصلاح قانون انجام داد نه اصلاح فیلمساز. فیلمساز عوض شدنی نیست. مسیر درست قانونی است که می‌تواند مسیر فرهنگی یک جامعه را تغییر دهد.
 

در این میان یک نکته مهم وجود دارد و آن اینکه اگر احساس می‌کنیم افرادی که در راس کار قرار گرفته‌اند، نسبت به دیگران، به نگاه ما نزدیک ترند باید به آنان کمک کرد تا قانون را اصلاح کنند و یا فرصت داد تا محصول سیاست‌گذاری آنان به بار بنشیند. نباید درعرصه فرهنگ، همه خود را فرمانده فرض کنند و از هیچ کس و قانونی تبعیت نکنن. اینگونه بیشتر آسیب می‌بینیم و مشکلی هم که هم اکنون گریبانگیر نیروهای دلسوز انقلاب شده عدم فرماندهی درست و یا عدم تبعیت از یک فرماندهی واحد در عرصه سینما است.

5858

کد خبر 203512

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 31
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • ا IR ۱۱:۰۶ - ۱۳۹۰/۱۲/۲۲
    82 9
    خوبه خودتون گفتید فیلم جدایی با ارزش های امثال شما سازگار نیست تاکید میکنم گفتید امثال من پس این نظر کاملن شخصی شماست و قابل تعمیم نیست اگه قرار بود طبق ارزش های شما ساخته بشه قطعن جهانی نمیشد
    • علي شيرازي IR ۰۸:۵۷ - ۱۳۹۰/۱۲/۲۴
      24 1
      كل دنيا از اين فيلم تعريف و تمجيد كردن حالا شما ميگي مضمون كلي فيلم خوب نيست... حتما ميخواين بگين كل دنيا دشمن ايران هستن؟؟؟آره؟؟؟ نه ، مشكل اينه كه شما تحمل ديدن مشكلات ايران رو ندارين. دوست دارين همش فيلمهايي نشون مردم بدين كه حقيقت نداره حقيقت ايران تلخه و شما از اين حقيقت فراري هستين... زنده باد اصغر فرهادي
    • بدون نام IR ۲۲:۲۷ - ۱۳۹۱/۰۱/۰۵
      5 0
      فیلم از نظر نویسنده مطلب یعنی اخراجی های 1،2،3 و... قلاده و از این دست که با تفکر و ارزش های ایشان کاملا منطبق است میگن مضمون فیلم خوب نیست !!! بله قطعا از نظر تعداد کمی واقلیتی ناچیز این چنین است .در جایی که هنر و هنرمند دارای جایگاه است به این فیلم بها دادند .به فیلم اسکار تعلق گرفت که چون ارزشمند بود .قد زر زرگر شناسد ، قدر گوهر گوهری
  • sara IR ۱۱:۱۰ - ۱۳۹۰/۱۲/۲۲
    56 6
    دیس لایک (منتشر لطفأ)
  • بدون نام IR ۱۱:۲۸ - ۱۳۹۰/۱۲/۲۲
    13 63
    قربون آدم چیزفهم و منصف! بزن قدش
  • فرامرز IR ۱۱:۴۷ - ۱۳۹۰/۱۲/۲۲
    50 2
    خدارو شكر اقلاً قبول داريد كه اين فيل مبخاطر نگاه انساني اش اينقدر ديده شده! اميدوارم به جاي اينكه همه چيز از جمله سينما را دولتي كنيم، نگاه فرهنگي داشته باشيم.
  • بدون نام IR ۱۲:۵۳ - ۱۳۹۰/۱۲/۲۲
    47 1
    همین که می پذیرید کسی که برخی افکارش با دیدگاه‌های شما نزدیک نیست‏ لزوماً آدم بدی نیست، قابل تقدیر است، این خوش انصافی این روزها کمتر دیده می شود.
  • الی IR ۱۲:۵۶ - ۱۳۹۰/۱۲/۲۲
    40 4
    مگه مفاهیم فیلم ها باید با مضامینی که امثال شما در نظر دارند همخوانی داشته باشه؟؟؟!!
  • دوست IR ۱۲:۵۷ - ۱۳۹۰/۱۲/۲۲
    8 37
    آقاي گبرلو وبرادرشون آقاي الهي واقعا جزء آدم هاي منطقي دنياي امروز مابه حساب ميان .درود بر شما كه از وراي تمام اتفاقات خوب وبد حقيقت واصل وميبينيد.
  • امیررضا IR ۱۳:۰۶ - ۱۳۹۰/۱۲/۲۲
    21 11
    ای کاش آقای گبرلو چند تا از فیلم هایی را که مفاهیم آن با دیدگاه های ارزشی که امثال ایشان در نظر دارند نزدیک است نام می بردند تا ما هم بدانیم منظور ایشان از فیلم ((ارزشی)) چیست.اما جدای از این حرف ها کلیت حرف های ایشان را پسندیدم.
    • گبرلو IR ۰۹:۵۳ - ۱۳۹۰/۱۲/۲۳
      4 0
      هنوز چنین فیلمی ساخته نشده... مقداری آژانس شیشه ای به آن نزدیک شده بود البته.
  • محسن DE ۱۴:۱۴ - ۱۳۹۰/۱۲/۲۲
    82 18
    فراستی(2). این بهترین اسمی هستش که میشه برای گبرلو گذاشت... توی تمام نقدهاش جانب دارانه صحبت می کنه... کاش یه کم هنری فکر می کردیم. کاش هنر جدا بود از هر چیز غیر از هنر...
    • بدون نام IR ۱۸:۲۶ - ۱۳۹۰/۱۲/۲۲
      17 46
      انگار شما اصلاً متن رو نخوندی ... به نظر من، ایشون خیلی خوب تحلیل کرد... هرچند مخالف هم بود اما علیه فیلم حرف نزد... دوباره بخوان!
  • علیرضا پورصباغ (عضو انجمن منتقدان) IR ۱۴:۵۵ - ۱۳۹۰/۱۲/۲۲
    78 18
    اقای گبرلو چه کسی گفته شما درباره جدایی نادر از سیمین اظهار نظر کنید و تحلیل های سیاسی و چند پاره و زمخت خود را با لابی و اشاره دوستان منتشر کنید .به این چند خط از یادداشت خودتان دقت کنید . این اثر در نظام جمهوری اسلامی ساخته شد، در جشنواره متعلق به این نظام بالا‌ترین جایزه‌ها برد، در سینماهای ایران به نمایش درآمد، وزرات ارشاد مجوزحضورش درمجامع بین المللی را صادر کرد، کمیته‌ای متشکل از متخصصین ایرانی که منتخب مسئولین سینمایی بودند این فیلم را مطابق با منافع ملی دانسته و به اسکار معرفی کردند. تمام این اطلاعات خبری است و شما طوری برای مخاطب می نویسیید که مخاطب احمق و ذی شعور است و از جریانات و حواشی فیلم مطلع نیست .هر پاراگراف با پاراگراف قبلی و بعدی در تعارض فحوایی قرار دارد شما بهتر است...
    • هركي IR ۱۶:۵۳ - ۱۳۹۰/۱۲/۲۲
      36 1
      ذي شعور يعني باشعور داداش!!!!
  • زهرا AU ۱۵:۴۷ - ۱۳۹۰/۱۲/۲۲
    42 8
    یعنی اقای گبرلو یه حرف مرتبط نزد ادم دلش نسوزه
  • بهروز KW ۱۷:۰۴ - ۱۳۹۰/۱۲/۲۲
    14 30
    شما رو به خدا نامرد نباشید در نظرات تون این بنده ی خدا - گبرلو - تلاش کرده که همه ی جوانب ماجرا رو ببینه و از تمامی منظرها به داستان نگاه کنه . آخه چرا بعضی از ما این قدر ، بی انصاف هستیم؟ بیایید درباره ی هم با انصاف و جوانمردی، داوری کنیم تا دیگران هم درباره ی ما با انصاف قضاوت کنند.
  • میلاد IR ۱۸:۲۹ - ۱۳۹۰/۱۲/۲۲
    15 30
    موافقم... نکات بجا و درستی بود... اولین کسی که به شیوه درست با فیلم مخالفت کرد اما با فیلمساز نه.
  • بينا IR ۱۸:۳۹ - ۱۳۹۰/۱۲/۲۲
    17 50
    هركسي راجع به فرهادي نظر منفي بدهد گرفتار طرفداران چماق بدست اينترنتي ميشود خواهشمند است مخالفان فرهادي را بيمه عمر از نوع شبكه هاي اجتماعي كنيد.
    • بدون نام IR ۲۲:۵۵ - ۱۳۹۰/۱۲/۲۲
      8 38
      واقعاً گل گفتی مگر فرهادی قدیس است که نباید مخالف داشته باشد؟!!!!
  • بدون نام IR ۲۲:۵۷ - ۱۳۹۰/۱۲/۲۲
    3 22
    مخالفانِ مخالفان فیلم فرهادی، لطفاً بند دوم را چند بار بخوانند. دست آقای گبرلو درد نگیرد.
  • نگار IR ۲۳:۰۳ - ۱۳۹۰/۱۲/۲۲
    26 5
    "ممکن است اصغرفرهادی به دیدگاه ما نزدیک نباشد، اما نمی‌توانیم بگوییم علیه ماست!" بهتر نیست به جای "ما" از "من" استفاده کنید؟!! من واقعا دلیل این نقدهای بی مورد رو نمیفهمم؟؟مثلا چرا؟؟هان؟!!
  • حامد IR ۰۰:۱۵ - ۱۳۹۰/۱۲/۲۳
    40 2
    تعریف میکنن که ارنست لمانِ فیلمنامه نویس با هیچکاک عزیز سرِ فیلمنامه ای همکاری میکرده... آقای لِمان در مرحله ای از روند کار فیلمنامه، چنان دپرِس میشه که هیچکاک، به اعتراض میگه: ارنست این فقط یه فیلمه... حالا حکایت جماعتی امثال جناب گبرلوست که چنان تفاسیری از فیلم جدایی و فیلمهای دیگه میکنن که لذت دیدن فیلم رو با تفاسیر خودشون از بین میبرن.. راستش من دو بار فیلم جدایی رو دیدم، اما هنوز مسلمان موندم...
  • نوید IR ۱۵:۰۷ - ۱۳۹۰/۱۲/۲۳
    9 1
    آقایون!!!! اگه داستان این فیلم اینجوری بود که مثلا خونواده ی نادر سوار بر لامبورگینی و خونواده ی راضیه سوار بر پورشه با هم میرفتن ویلای کلاردشت و اونوقت همه چی آرومه، اونا چقد خوشبختن و.... میشد سفید نمایی، نه؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟ یعنی هرکی اثرش تو مجامع و فستیوالای خارجی بدرخشه میشه .... و .... و .... در اینصورت اگه تیم ملی فوتبال بره جام جهانی و برسه به فینال و فینال و ببره و قهرمان بشه و یه دنیا تشویقش کنه، سیاه نمایی کرده و کارش اشتباه بود و .....؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
  • م IR ۱۹:۵۲ - ۱۳۹۰/۱۲/۲۳
    4 1
    آقای گبرلوی عزیز لطفا با کمی دقت به مطالب حقیر توجه کنید . میگوییم -- الان اکثر تماشاگران عادی سینمایی در دنیا این فیلم را پسندیده‌اند -- میگوییم -- این فیلم دیگر مثل فیلم های جشنواره ایی قبلی صد درجه زیر خط فقر نبود -- میگوییم -- ایرانیان را با خصوصیات اخلاقی نیک نشان داد -- بنده میگویم -- جایزه دادن تمدن غرب به نیکی های ما و حک شدن نام ایران در قلب آن یک پیروزی برای ما و یک عقب نشینی برای آنهاست که هر ایرانی حق دارد و باید برای این مهم شاد باشد . ولی آقای گبرلوی عزیز چرا ذره ای احتمال نمی دهید که این همه عقب نشینی و ضرر در قبال منفعت بزرگتر و حیاتی تری بوده . بله هنر با سیاست و یا دین متفاوت است ، سازنده بمب اتم هم لابد می گفت فیزیک با سیاست یا دین متفاوت است ولی کاری که انجام داد
  • راد IR ۱۱:۰۱ - ۱۳۹۰/۱۲/۲۴
    2 3
    حکایت این دوستان مثل فیلم " ترور جسی جیمز به دست رابرت رد فورد بزدل " می ماند.
  • بدون نام IR ۱۳:۱۲ - ۱۳۹۰/۱۲/۲۴
    6 1
    با توجه به طرز تفكر امثال آقاي گبرلو ،تفسير ايشان از اين فيلم خيلي هم روشنفكرانه است. تفكري كه فرهنگ را به عنوان "بوق" و ابزار تبليغ مي بيند، فيلم سينمايي را تيزر تبليغاتي تفكر دولتي مي خواهد و... البته از اينكه به خاطر استفاده از كراوات آقاي فرهادي را تكفير نكرده جاي قدرداني و سپاس دارد.
  • بدون نام US ۲۲:۲۸ - ۱۳۹۰/۱۲/۲۹
    2 0
    اولا فکر می کنم که جزو اون دسته ادمهایی هستی که برای همه موضوعات جدید ساز مخالف می زنی که بهت بگن روشنفکر یا ...! در بخش 1 نوشته شده : ..امثال من ... بعد سریعا در بخش 2 جمعتون جمع تر می شه میشه ... مکن است اصغرفرهادی به دیدگاه "ما" نزدیک نباشد!! این ما که میگی کیه؟ بخش 4 هم اصلا کلا دلیل نوشتنش و نمی دونم ... تیتر میزدی 4 نکته ! چیزی نمی شد که ..
  • بدون نام IR ۱۲:۰۷ - ۱۳۹۱/۰۱/۰۳
    4 0
    آقا اصلا تو خوب ما بد.
  • بدون نام SE ۱۳:۲۸ - ۱۳۹۱/۰۱/۰۷
    2 0
    من جدايي نادر را نديدم ولي اخراجها 3 چرا وقتي اين اقا اين دوتا را با هم مقايسه كرده از لحاظ فروش خود گوياي هزاران نكته است نه 5 نكته...
  • بدون نام NL ۱۳:۳۰ - ۱۳۹۱/۰۱/۰۷
    1 0
    من جدايي نادر را نديدم ولي اخراجها 3 چرا وقتي اين اقا اين دوتا را با هم مقايسه كرده از لحاظ فروش خود گوياي هزاران نكته است نه 5 نكته...

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین