به گزارش پایگاه فکر و فرهنگ مبلغ، عدالت اجتماعی آنچنان در منظومه فکری رهبر معظم انقلاب حائز اهمیت و دارای فوریت است که ایشان بارها و بارها بر اهمیت حرکت در مسیر تحقق اهداف نظام و انقلاب آن هم مبتنی بر تحقق عدالت اجتماعی تأکید نموده اند.
بنابر روایت حوزه، پیش از هر چیز باید توجه داشت که رویکرد خاص مقام معظم رهبری به مسأله عدالت ریشه در نگاه و رویکرد متعالی ایشان آن هم برآمده از جایگاه و نقش ممتاز دینی دارد، چه آن که نخستین ویژگیِ متمایزکننده دین از سایر منابع معرفتی همین است که دین، هدف خود را اقامه عملی عدالت قرار داده و آن را هدفی در راستای تحقق عبودیت در حیات فردی و جمعی انسانی برشمرده است.
عدالت همیشه باید نصب العین باشد
از نگاه سکاندار حکیم و بیدار انقلاب اسلامی، عدالت همواره باید نصب العین جامعه باشد و بر این اساس می بایست به عنوان مطالبه و درخواست عمومی مورد توجه قرار گیرد تا زمینه تحقق آن فراهم شود؛ در این میان شکی نیست که مطالبه گریِ رسانه ای زمینه مساعدی جهت تحقق اهداف عدالت خواهانه را فراهم می نماید به شرط آن که صرفاً به شکل مقطعی و شعاری به این مقوله توجه نشود.
دکتر مهدی اسلامی، مدرس دانشگاه و پژوهشگر علوم انسانی با اشاره به اهمیت فوق العاده مقوله عدالت در نظام حکمرانی اسلامی ابراز داشت: رهبر معظم انقلاب در بیانات خویش همواره بر ضرورت گفتمان عمومی شدن عدالت تأکید داشته اند و در عین حال اذهان عمومی و به خصوص نخبگان کشور را به مساله عدالت در کلان مقوله رشد و پیشرفت در نظام جمهوری اسلامی متوجه نمودند که تحلیل اهمیت این مساله خودش نیازمند مجالی فراخ تر است.
وی افزود: با نگاهی به رهنمودهای حضرت آقا متوجه می شویم که اساساً لازمه تحقق تمدن نوین اسلامی، حرکت در مسیر عدالت خصوصاً عدالت اجتماعی است چرا که با وجود عدالت است که پیشرفت واقعی حاصل می شود، کما این که در سایه پیگیری برای تحقق عدالت زمینه های امیدافزایی در جامعه شکل گرفته و این روند تقویت می گردد.
مدرس دانشگاه همچنین گفت: رهبر معظم انقلاب در یکی از سخنرانی های خویش ضمن گلایه از برخی ناکارآمدی ها در مسیر تحقق عدالت بیان می دارند:" خود بنده جزو کسانی هستم که در مسائل اقتصاد همیشه به خودمان انتقاد میکنم؛ در زمینهی عدالت اجتماعی، در زمینهی توزیع عادلانهی ثروت، در زمینهی نابرخورداری طبقات ضعیف و امثال اینها، بنده در گفتارهای گوناگون انتقاد دارم."یا در جای دیگر می گویند: " این [جایی] که ما امروز هستیم باب شأن انقلاب نیست؛ ما بایستی خیلی بیش از این حرکت میکردیم. شکاف طبقاتی بایستی از بین برود و عدالت اقتصادی به معنای واقعی کلمه بایستی مستقر بشود در کشور؛ این وظیفهی ما است، این کار ما است، بایستی انجامش بدهیم"
تحقق عدالت اجتماعی؛ هدف مهم انقلاب اسلامی
دکتر سیده فاطمه سیدمدلل کار نیز با اشاره به این که بر اساس فرمایشات رهبر معظم انقلاب یکی از بزرگترین هدف های انقلاب اسلامی از آغاز تاکنون، تحقق عدالت اجتماعی بوده است، اظهار داشت: مقام معظم رهبری در سخنان خود بر این مساله تأکید می کنند که در مسیر تحقق عدالت به هیچ وجه نباید توقف و یا کوتاهی کرد چه آن که وظیفه مسئولان را این می دانند که به سهم و وُسع خود در این راستا بکوشند.
وی افزود: نکته مهم دیگر این که هر چند در مسیر دست یابی به گوهر عدالت اجتماعی ناگزیر از توجه به مباحث عمیق تئوریک و مبانی هستیم اما این مساله نباید باعث شود که از میدان عمل غافل شویم چه آن که به هر حال در کنار مباحث نظری، قدم عملیاتی تحقق کامل عدالت اجتماعی به این است که زمینه اجرای این مساله را به خوبی فراهم کنیم چرا که در این صورت در جامعه امیدافزایی صورت می گیرد و به این طریق بخش مهمی از توطئه ها و فتنه های دشمنان در جنگ نرم روانی خنثی می گردد.
نقش مهم اخلاق و معنویت در شکلگیری عدالت اجتماعی
مدرس دانشگاه همچنین گفت: طبعاً برای تحقق عدالت در جامعه خصوصاً از منظر اجتماعی نیاز به تحقق عوامل و مؤلفه های بسیاری است که از آن جمله باید به بحث اخلاق اشاره کرد، چه آن که اگراخلاق در جامعه تأمین شود، عدالت اجتماعی نیز تحقق خواهد یافت و این مساله را ما در بیانات رهبر عزیزمان می توانیم به صورت مشهود ببینیم که ایشان تأکید می کنند بر این نکته که تربیتها و اخلاقهای غلط باعث بروز مصیبت هایی در جوامع بشری شده که از آن جمله دوری از عدالت اجتماعی است. از سوی دیگر مسلم است که بدون معنویت حقیقی نمی توان به شکل واقعی در مسیر تحقق عدالت در جامعه گام برداشت
سیدمدلل کار یادآور شد: همچنین غفلت از مباحث فرهنگی و بی توجهی به خطر نفوذ فرهنگی نیز می تواند یکی از موانع جدی در مسیر تحقق عدالت اجتماعی برپایه آموزه های ناب دینی باشد. در سایه همین غلفت است که متوجه می شویم جامعه به سمت خودخواهی، تجملات و روحیه مصرف گرایی حرکت کرده و تا حدی از رسیدگی به اوضاع و احوال محرومان برپایه فرهنگ ایثار، بازمانده است که خود این مساله یک خطر جدی برای جامعه اسلامی به شمار می رود.
تفکر غرب گرا؛ مانع جدی در مسیر تحقق عدالت حقیقی
وی بیان داشت: بر اساس رهنمودهای مقام معظم رهبری متوجه می شویم که از موانع جدی بر سر راه تحقق عدالت اجتماعی، تفکر غرب گراست که خود مبتنی بر اندیشه لیبرال دموکراسی است و به تعبیر حضرت آقا همین لیبرالدموکراسی که امروز در غرب رایج است، خود آنها را بیچاره کرده و موجب شده عدالت اجتماعی درست شکل نگیرد.
وی افزود: در اینجا اهمیت کار نخبگان و اساتید حوزه و دانشگاه در مسیر عمل به فریضه جهاد تبیین مشخص می شود چرا که در سایه آگاهی بخشی نخبگان جامعه و متذکر شدن خطرات و تبعات اندیشه و تفکر غربی و به تبع آن دچار شدن به سبک زندگی غربی و آمریکایی، می توان تا حدودی جامعه اسلامی ما را از این آفات مصونیت بخشید به شرط آن که فراتر از شعارها در مرحله عمل در این زمینه کار جدی و مستمر داشته باشیم.
غفلت از عدالت در سایه جنجال های سیاسی و جناحی
مدرس دانشگاه همچنین خاطرنشان کرد: رهبر فرزانه انقلاب در یکی از بیانات خویش در باب اهمیت عدالت اجتماعی می فرمایند که تلاش همه جانبه در این راستا و رفع معضل شکاف طبقاتی بزرگترین مسئولیت مدیران کشور و مسئولان نظام است و لذا اینکه گاهی ایشان به آنها نهیب میزنند که فلان مسأله فرعی و جنجالی یا دعوای سیاسی را وارد میدان مناقشات عمومی نکنند، به این خاطر است که در این صورت از تلاش برای پیاده کردن عدالت اجتماعی در جامعه غفلت میشود.
نظر شما