به گزارش پایگاه فکر و فرهنگ مبلغ، وجود دو آستان مقدس در سرزمین ما، به ایجاد فضایی معنوی و روح انگیز برای مردم انجامیده است. در کنار این بعد معنوی وجود اسناد تاریخی از اهمیت مردم به وقف برای این دو آستان مبارکه گویای محبت مردم ایران به خاندان امامت و ولایت است. اسناد تاریخی که در مرکز اسناد و مطبوعات آستان قدس رضوی نگه داری می شود، بر این ادعا مهر صحت می زند.
بنا بر روایت شبستان، حدود ۵۰برگ سند تاریخی با موضوع حرم مطهر حضرت معصومه(س) در مرکز اسناد آستان قدس رضوی وجود دارد و قدیمیترین سند مربوط به ۴۱۰سال پیش و دوره صفویه است. در این سند، ضمن معرفی مستوفی کل موقوفات ایران در آن زمان، به «سرکار آستانه مقدسه معصومه صلواتالله علیها واقع در قم» نیز اشاره شده است.
این سند در سال ۱۰۳۶ هجری قمری به رشته تحریر درآمده است. در بخشی از این سند آمده است: «استیفاء کل موقوفات ممالک محروسه به سیادت و نجابت پناه رفعت و معالی دستگاه عزت و عوالی انتباه نظاما للسیاده و النجابه و الرفعه میرزا محسنا متعلق است و مبلغ پنجاه تومان تبریزی از بابت حاصل و مداخل بقاع الخیرات و مزارات و آستانهاء مقدس و غیرذالک در وجه مواجب همه ساله سیادت و نجابت پناه مشارالیه مقرر است» در ادامه سند اسامی اماکن و عتاب مقدسه ایران ذکر می شود که «سرکار آستانه مقدسه معصومه صلوات الله علیها واقع در قم» به همراه حرم مطهر رضوی، آستانه حضرت عبدالعظیم و... و. از این قرار ذکر شده است. موضوعی که نشان از اهمیت و اعتبار جایگاه این بارگاه مقدس در آن زمان داشته است.
مستوفیالممالک رئیس طبقه مستوفیان بوده. در دوره صفویه مستوفیالممالک مسئول امور مالی کل مملکت محسوب میشد و تمامی امور مالی و مالیاتی کشور و عزل و نصب مستوفیان به دست وی صورت میگرفته است.
از دیگر اسناد مرتبط با حرم حضرت معصومه(س) موجود درگنجینه رضوی مرکز اسناد آستان قدس رضوی می توان به: عریضه های کمک کارکنان حضرت معصومه(س) از آستان قدس رضوی، تدفین میرزا محمد رضا متولی باشی حرم حضرت معصومه(س) در رواق دارالسیاده حرم امام رضا، مکاتبات اداری مربوطه به موقوفات آستانه مقدسه قم و ارجاع نامه به حرم حضرت معصومه(س)، بازدید کارکنان حرم معصومه از کتابخانه آستان قدس، درخواست اوقاف از آستان قدس رضوی و حرم حضرت معصومه(س) برای ارسال نظام نامه، اهداء یک نسخه از طرح تابلو قالی شاه عباس ثانی از مسجد زنانه حرم حضرت معصومه(س) به بارگاه رضوی و ... اشاره کرد.
قدیمی ترین سند موجود در این گنجینه مربوط به سال ۱۳۰۶ و سال روز وفات حضرت معصومه (س) اشاره دارد که پیرامون قرارداد روشنایی بیوتات حرم مطهر در لیالی متبرکات است و به ۱۰ ربیع الثانی سالروز وفات ایشان در حرم امام رضا نیز اشاره شده است. از جمله مشاغل کارکنان حرم حضرت معصومه (س) که در اسناد این گنجینه نگهداری می شود (متولی باشی، دربان، خادم، فراش، زیارت نامه خوان حرم حضرت معصومه) می باشد. همچنین بالغ بر ۸۰۰ سند با موضوع شهر قم نیز در این مجموعه نگهداری میشود که قدیمیترین آن متعلق به سال ۱۱۹۳ هجری قمری و دوره زندیه است.
علاوه براین برخی تصاویر از حرم حضرت معصومه (س) از دوره قاجار و پهلوی اول به بعد از آرشیو منابع دیداری و شنیداری مرکز اسناد و مطبوعات آستان قدس رضوی نگهداری می شود.
نظر شما