به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین از قزوین؛ در نشست خبری اعضای کمیته مردمی آب استان که با حضور اصحاب رسانه برگزار شد، کارشناسان و فعالان حوزه محیط زیست نسبت به بحران بیسابقه آب در دشت قزوین هشدار دادند و خواستار توقف فوری انتقال بینحوضهای آب از این استان به تهران شدند.
عطاالله نوری، دبیر کمیته مردمی آب استان قزوین با اشاره به سابقه حقابه قزوین از سد طالقان اظهار کرد: پیش از احداث سد، استان قزوین از طریق کانال انحرافی از رودخانهها بهرهمند بود. پس از ساخت سد طالقان نیز طبق مصوبه رسمی، سهم قزوین حدود ۳۱۵میلیون مترمکعب و تهران حدود ۱۵۰میلیون مترمکعب تعیین شد. با این حال اکنون فقط ۶۰میلیون مترمکعب آب برای شرب به قزوین تخصیص مییابد.
نوری تأکید کرد: برداشت بیرویه از آبهای زیرزمینی باعث شده سالانه حدود ۸۰۰میلیون مترمکعب از ذخایر آبخوان دشت قزوین کاهش یابد. اگر این روند ادامه یابد، طی ۱۲سال آینده حتی برای تأمین نیازهای روزمره مردم هم آبی باقی نخواهد ماند.
محمود داوران، دبیر شورای هماهنگی تشکلهای محیط زیستی استان قزوین نیز گفت: تمرکز قدرت در تهران، باعث تضییع حقوق آبی استانهایی مانند قزوین شده و این موضوع بهطور مستقیم معیشت ۲۰درصد از شاغلان استان که در بخش کشاورزی فعالیت دارند را تهدید میکند.
وی افزود: انتقال آب به تهران علاوهبر خشککردن دشت حاصلخیز قزوین، منجر به افزایش ریزگردها و آسیب به اکوسیستم تهران نیز خواهد شد. به گفته او، استفاده از ۴۶۵میلیون مترمکعب پساب تصفیهشده تهران برای فضای سبز میتواند جایگزین مناسبی به جای برداشت از منابع آبی استانهای دیگر باشد.
احمد مظفری، کارشناس کمیته مردمی آب نیز در این نشست با بیان اینکه انتقال ۲۵۵میلیون مترمکعب آب از طالقان به تهران، توازن آبی دشت قزوین را بر هم زده، گفت: کاهش شدید سطح آب زیرزمینی از ۲۴میلیارد مترمکعب به حدود ۱۰ تا ۱۲میلیارد مترمکعب، نشانهای از بحران جدی پیش روست.
وی ادامه داد: در برخی نقاط استان، آثار فرونشست زمین دیده میشود که نتیجه مستقیم برداشت بیبرنامه از منابع آبی زیرزمینی است. اگر سیاستهای فعلی ادامه یابد، کل دشت قزوین به یک منطقه بیابانی تبدیل خواهد شد.
امیر جمشیدی، دیگر کارشناس حاضر در این نشست نیز با اشاره به کسری سالانه ۳۰۰ تا ۳۸۰میلیون مترمکعب در بیلان آبی دشت قزوین گفت: کاهش سطح آبهای زیرزمینی، کیفیت آب شرب را پایین آورده و با تداوم این روند، تا ۱۰ سال آینده، آب شرب سالم برای مردم قزوین در دسترس نخواهد بود.
او با اشاره به فرونشست سالانه ۲۵سانتیمتری زمین در استان، هشدار داد: این پدیده در صورت خشک شدن دشت، پیامدهایی چون طوفانهای گرد و غبار، نابودی کشاورزی و مهاجرت اجباری ساکنان مناطق روستایی را در پی دارد.
در پایان این نشست، کارشناسان و اعضای کمیته مردمی آب استان قزوین با انتقاد از سیاستهای تمرکزگرایانه و مدیریت ناپایدار منابع آب، خواستار بازنگری در سیاستهای انتقال آب بینحوضهای و واگذاری کامل اختیارات مربوط به مدیریت منابع آبی به استانها شدند.
نظر شما