۰ نفر
۴ خرداد ۱۴۰۴ - ۱۸:۳۰
بازگشت طومارهای ۲۳۰۰ ساله به چین

دو جلد از کهن‌ترین نسخ خطی ابریشمی چین، مربوط به دوران ایالات جنگ‌طلب، پس از نزدیک به هشت دهه اقامت در ایالات متحده، به پکن بازگشتند.

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، دو جلد از نسخ خطی ابریشمی ۲۳۰۰ ساله، کهن‌ترین متون ابریشمی شناخته‌شده در چین، بامداد یک‌شنبه از ایالات متحده به پکن رسیدند و به این ترتیب، سفر ۷۹ ساله آنها در خارج از کشور پایان یافت.

این نسخ باستانی که به دوره ایالات جنگ‌طلب (حدود ۳۰۰ پیش از میلاد) بازمی‌گردند، به عنوان کهن‌ترین متون کلاسیک کشف‌شده در چین شناخته می‌شوند و بیش از یک قرن از طومارهای بحرالمیت قدمت دارند.

جلدهای دوم و سوم این مجموعه سه‌جلدی، از موزه ملی هنر آسیایی وابسته به مؤسسه اسمیتسونین در ایالات متحده به چین بازگردانده شدند. جلد اول، که اثری کامل‌تر و بزرگ‌تر است، همچنان در مالکیت خصوصی بنیاد آرتور ام. سکلر قرار دارد. تلویزیون دولتی چین (CCTV) اعلام کرده تلاش‌ها برای بازگرداندن این جلد نیز ادامه دارد.

ایبنا نوشت: این دست‌نوشته‌ها در سال ۱۹۴۲ به‌طور غیرقانونی از آرامگاهی در «زیدانکو» در شهر «چانگشا» در مرکز چین کشف شدند. نخست توسط یک مجموعه‌دار چینی خریداری و سپس در سال ۱۹۴۶ به‌طور غیرقانونی توسط یک مجموعه‌دار آمریکایی به نام جان هادلی کاکس از چین خارج شدند. این قطعات در سال ۱۹۹۲ به موزه مذکور اهدا شدند.

بازگرداندن این نسخ حاصل تلاش‌های دیپلماتیک اداره ملی میراث فرهنگی چین بود که پس از اعلام سیاست جدید بازگرداندن آثار توسط مؤسسه اسمیتسونین در سال ۲۰۲۲، مذاکرات رسمی را آغاز کرد. این سیاست شامل بازگرداندن آثاری است که در صورت وجود معیارهای اخلاقی امروز، هرگز نباید به دست می‌آمدند.

توافق‌نامه بازگشت در تاریخ ۱۰ مه به‌طور رسمی امضا شد و در مراسمی در سفارت چین در واشنگتن جشن گرفته شد.

گمان می‌رود این نسخ، متونی آیینی یا پیش‌گویی باشند که توسط شمن‌های باستانی مورد استفاده قرار می‌گرفتند. این آثار از ارزش فراوانی برای پژوهش در زمینه خط باستانی چین، دین، کیهان‌شناسی و تاریخ فکری چین برخوردارند و دیدگاه‌هایی کم‌نظیر درباره جهان‌بینی معنوی و بنیان‌های فلسفی تمدن کهن چین ارائه می‌کنند.

لی لینگ، استاد زبان و ادبیات چینی در دانشگاه پکن، به تلویزیون چین گفت نسخ خطی زیدانکو در فرهنگ چینی جایگاهی هم‌تراز با طومارهای بحرالمیت در فرهنگ غرب دارند.
وی افزود: «طومارهای بحرالمیت برای شناخت ریشه‌های دینی یهودیت و مسیحیت حیاتی‌اند؛ نسخ زیدانکو نیز به همان اندازه برای فهم تمدن چین اهمیت دارند و از نظام‌های دانایی کهن، برداشت ما از کیهان، و جزئیات زندگی روزمره سخن می‌گویند.»

شیه فِنگ، سفیر چین در آمریکا، در مراسم بازگرداندن نسخ گفت این اتفاق نمادی از فصلی نو در همکاری‌های فرهنگی میان چین و ایالات متحده است. او اظهار داشت: «بازگشت نسخ زیدانکو بازتابی از احیای ملی است، زمانی که گنجینه‌های گمشده تمدن چینی به خانه بازمی‌گردند.»

به گفته او، تاکنون حدود ۶۰۰ اثر فرهنگی گمشده از ایالات متحده به چین بازگردانده شده‌اند که بیش از ۴۰ مورد آنها از ابتدای سال جاری تاکنون بوده است.

دو جلد بازگشتی، که گفته می‌شود شامل متون آیینی یا اسناد پیش‌گویی با ارجاع به چهره‌های اسطوره‌ای چون «فو شی» و «نووا» هستند، از ماه جولای امسال در موزه ملی چین در پکن به نمایش عمومی گذاشته خواهند شد.

59243

کد خبر 2069086

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین