دور پنجم مذاکرات میان ایران و ایالات متحده در حالی به پایان رسید که با افزایش تنشهای لفظی میان تهران و واشنگتن امیدها نسبت به موفقیت مذاکرات کاهش یافته بود. دور پنجم در حالی خاتمه یافت که چون چهار دور پیش از آن مذاکره کنندگان دو طرف نسبت به روند این مذاکرات، رویکرد مثبتی داشتند.
عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران این دور از مذاکرات را «یکی از حرفهایترین دورهای مذاکراتی » خواند و گفت: «در این دور پیشنهادها و راهکارهای جدید ارائه شده که میتواند راهگشا باشد.» یک مقام ارشد آمریکایی هم دور پنجم گفتگوها میان ایران و آمریکا را « سازنده » خواند و گفت: «پیشرفت بیشتری حاصل شد، اما هنوز کارهایی باقی مانده است.» این مقام آمریکایی که نامی از او برده نشده است در مورد مذاکرات امروز گفت: «این گفتوگوها هم بهصورت مستقیم و هم غیرمستقیم انجام شد و بیش از دو ساعت به طول انجامید.»
به این ترتیب و در شرایطی که برخی انتظار پایان مذاکرات را داشتند باز هم قرار است این مذاکرات ادامه یابند. بازار ارز هم که در این هفتهها نشان داده بیش از هر چیز از روند مذاکره دو طرف تاثیر میگیرد، ثبات نسبی خود را حفظ کرد و با باقی ماندن هر دلار آمریکا در کانال ۸۲ هزار تومانی، نگرانیها را کاهش داد.
در این رابطه کامران سلطانیزاده، دبیر کانون صرافان ارز با اشاره به اینکه قیمت دلار در دومین روز کاری هفته در کانال ۸۲ تا ۸۳ هزار تومانی قرار گرفته به خبرآنلاین گفت: «بازار با وجود گره خوردن مذاکرات همچنان چشمانداز امیدوارکنندهای به توافق احتمالی دارد و به همین دلیل بحثهایی که مطرح میشوند چون گذشته امکان افزایش قیمت را فراهم نمیکنند و به اصطلاح قیمتها در کانالی مشخص در یک ماه و نیم اخیر بودهاند.»
وی چشم انداز کوتاه مدت بازار را این طور تحلیل کرد: «فکر میکنم همچنان قیمت هر دلار آمریکا در همین کانال فعلی (۸۰ تا ۸۵ هزار تومانی) باقی بماند و کشش بازار با شیبی ملایم کاهشی باشد. اگر اتفاق خاص و غیر مترقبهای رخ ندهد بازار از این مدار خارج نخواهد شد.»
او با اشاره به چشمانداز مذاکرات گفت: «خوشبختانه با وجود اینکه برخی از تحلیلگران بینالمللی نسبت به امکان موفقیت گفتگوها بدبین شده بودند، مذاکرات همچنان دنبال میشود و دور پنجم هم با سیگنالی مثبت به پایان رسید. به نظر میرسد در روزهای آینده دور آتی گفتگوها انجام شود و همچنان احتمال توافق به مراتب بیش از شکست کامل مذاکره است. خوشبختانه همانطوری که دیدیم با وجود فراز و نشیبها دو طرف در حال نزدیک شدن به یکدیگر هستند و امیدوارم اگر همین مسیر فعلی دنبال شود و در نهایت تنش سیاسی و نظامی کاهش یابد و ثبات بر کشور و متعاقب آن بازارها حاکم شود.»
سلطانی زاده درباره اینکه چنین نگاهی، نگاه اوست یا نگاه حاکم بر بازار و فعالان حوزه ارز، تاکید کرد: «این نگاه غالب بر بازار و به نوعی انتظارات عمومی نسبت به مذاکرات است و نه نگاه صرفا شخصی. فعالان بازار چنان به نتیجه رسیدن مذاکرات امیدوارند که حتی بحث در مورد غنی سازی هم موجب تغییر چشمگیری در آهنگ بازار نشد. این شایعه در بازار قوت دارد که توافق نهایی هم شده و این مذاکرات تنها برای حفظ ظواهر و مدیریت شرایط است زیرا اگر ناگهان اعلام شود دو طرف با یکدیگر کنار آمدهاند، شوک شدیدی هم به اقتصاد و کشور ممکن است وارد شود.»
دبیر کانون صرافان ارز با اشاره به بازار طلا در کشور گفت: «میدانیم بازار طلا تحت تاثیر دو عامل نرخ اونس در بازار جهانی و قیمت ارز آزاد در داخل است. به نظر نمیرسد فعلا اقداماتی که بازار جهانی طلا را متحول کند در دستور باشد و با این وصف، از آنجایی که انتظار میرود قیمت دلار هم اندکی کاهش یابد، بازار طلا هم روندی مشابه ارز را طی خواهد کرد.»
سلطانی زاده درباره اثر انتظارات روانی بر تحولات بازار توضیح داد: «تا یک ماه و نیم پیش انتظارات منفی حاکم بر جامعه موجب میشد هر موضعگیری یا اظهار نظری به سرعت بازار را به سمت افزایش نرخ ارزهای معتبر تحت فشار قرار دهد. حتی در میانه فروردین و با افزایش اظهارات جنگ طلبانه کاخ سفید قیمت دلار تا ۱۰۵ هزار تومان هم بالا رفت که بیش از توجیه اقتصادی، توضیح عمومی و اجتماعی داشت زیرا خط جنگ به شدت تقویت شده بود. امروز ولی وضعیت کاملا برعکس شده و هر خبر مثبتی به سرعت اثرات کاهنده بر بازار دارد.»
پیش از این سلطانی زاده در گفتگویی دیگر با خبرآنلاین در مورد کف قیمت دلار در ایران گفته بود کف قیمت دلار آزاد تحت تاثیر نرخ ارز مبادلهای خواهد بود. او با اشاره به اینکه در زمانی که قیمت دلار از ۱۰۵ هزار تومان به ۸۳ هزار تومان کاهش یافته بود، تاکید کرد در آن بازه زمانی دولت نرخ ارز مبادلهای را به ۷۱ هزار تومان افزایش داد که اثر روانی بزرگی بر بازار داشت گرچه به کاهش شکاف میان ارز ترجیحی و غیررسمی هم منجر شد.
از نظر سلطانی زاده هر دو هزار تومانی که از قیمت ارز ترجیحی کاسته میشود، تا ۵ هزار تومان اثر کاهنده بر نرخ ارز بازار خواهد داشت. در روزهای گذشته و همزمان با تیرهتر شدن چشمانداز مذاکرات بانک مرکزی در اقدامی متفاوت به کاهش نرخ ارز مبادلهای دست زد. در حالی که در اولین روز خرداد هر دلار در سامانه تحت نظارت بانک مرکزی ۷۱ هزار و ۲۹۵ تومان بود در روز یکشنبه نرخ خرید در این سامانه به ۶۸ هزار و ۵۶۴ تومان کاهش یافت. بدون تردید این سیاست بانک مرکزی بر کنترل و مدیریت هیجانات بازار ارز بی تاثیر نبوده است.
۲۲۳۲۲۹
نظر شما