مهر نوشت:

سید حسین نصر فیلسوف اسلامی و استاد علوم اسلامی در دانشگاه جرج واشنگتن با اشاره به اینکه مکاتب اشراق و حکمت متعالیه درصدد پیوند دادن میان عرفان اسلامی و فلسفه بودند گفت: فهم فلسفه اسلامی از رهگذر درک عرفان اسلامی میسر است.
پروفسور سید حسین نصر متأله و فیلسوف اسلامی و استاد علوم اسلامی در دانشگاه جرج واشنگتن است. معرفت و امر قدسی، سه حکیم مسلمان (ابن سینا، ابن عربی و سهروردی) و سنت عقلانی اسلامی در ایران از جمله آثار او به شمار می‌روند.

در خصوص نسبت میان عرفان و فلسفه اسلامی از یک سو و اخلاق فضیلت‌گرا از منظر فلسفه اسلامی و غرب از سوی دیگر، گفتگویی را با این فیلسوف معاصر انجام داده‌ایم که در ادامه می‌آید.

-بیشتر فیلسوفان اسلامی معتقد به اخلاق فضیلت‌گرا هستند. از جمله این فیلسوفان می‌توان به ابن سینا اشاره کرد. همچنین فیلسوفان غربی چون افلاطون و ارسطو معتقد به اخلاق فضیلت‌گرا هستند. تفاوتهای عمده میان اخلاق فضیلت‌گرا از منظر فلسفه اسلامی و فلسفه غرب در چیست؟

نصر: برای پاسخ به این پرسش در ابتدا باید توجه داشت که فلسفه غرب جنبه‌های فکری گوناگون و مختلفی دارد. بر این اساس به این پرسش نمی توان پاسخی منسجم و منطقی داد.

-ارتباط و همبستگی میان فلسفه اسلامی و عرفان اسلامی چیست؟

بسیاری از فیلسوفان اسلامی متعلق به مکتب مشاء هستند که اگر رد آنها را بگیریم به فارابی و ابن سینا می‌رسیم. باید توجه داشت که این فیلسوفان علاقمند و متأثر از عرفان اسلامی یا به طور مشخص‌تر علاقمند و متأثر از صوفیسم هستند.

بعد از این باید در مورد مکتب اشراق سخن راند. این مکتب توسط سهروردی بنیان گذاشته شد. همچنین مکتب حکمت متعالیه به وسیله ملا صدرا بنیان گذاشته شد. این دو مکتب به دنبال این بودند که میان فلسفه و صوفیسم و عرفان پیوند و ارتباطی برقرار کنند.

تأثیر عرفان اسلامی همچنین در فلسفه شیعی، و در مکتب مشاء در اسپانیای اسلامی قابل مشاهده است.

-هانری کربن شیعه شناس و فیلسوف برجسته اسلامی معتقد است که ما نمی توانیم فلسفه اسلامی را بدون عرفان اسلامی بشناسیم. دیدگاه شما در مورد این عقیده وی چیست؟

من فکر می‌کنم که حق با "کربن" است. فلسفه اسلامی را نمی‌توان بدون عرفان اسلامی درک و فهم کرد.
گفتگو از جواد حیران‌نیا
/6262

کد خبر 208390

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 2
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • محمد IR ۱۹:۵۰ - ۱۳۹۱/۰۱/۲۹
    5 3
    معذرت می خواهم ایشان بیشتر از آنکه فیلسوف باشند در خارج به بک شبهه قطب معروفتر هستند تا یک فیلسوف و برای خود تقریبا یک فرقه دارند.
  • ف- برنجی IR ۱۳:۲۰ - ۱۳۹۱/۰۳/۳۰
    2 3
    جناب آقای دکتر سید حسین نصر من تقاضای کمک و مساعدت از شما دارم همسر من فارغ التحصیل رشته ادیان تطبیقی در مقطع کارشناسی ارشد در ایران است و ما برای دانشگاه شما اقدام کردیم تا حدودی جوابی مثبت گرفته ایم ولی امکان دارد شما به ما کمک نمائید تا بتوانیم در اولین فرصت و به راحتی پاسخ مثبتی بگیریم و برای ادامه تحصیل و تحقیق و پژوهش بیشتر به آمریکا بیاییم . خواهشمندم در این امر ما را یاری بفرمائید . ما با نظرات شما کاملا موافق هستیم.