نخستین کتابخانه ملی ایران در این شهر پا گرفت

به اسناد تاریخ معاصر؛ فکر تاسیس کتابخانه ملی رشت توسط محمدعلی تربیت رئیس اداره فرهنگ گیلان در سال ۱۳۰۶ بروز یافت و در زمین اهدایی شهرداری رشت افتتاح شد

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین به نقل از ایبنا، کتاب، دریچه‌ای به‌سوی جهان شگفت‌انگیز علم و معرفت و مطالعه راهی عملی برای پرورش استعدادهای انسانی و فراگیری علومی است که بشر را در مسیر رشد و تکامل رهنمون می‌سازد. به باور بسیاری از کارشناسان؛ اگر بتوان مطالعه را در انسان به‌صورت عادت درآورد، دیگر ارتباط او با جهان دانش و آگاهی سخت نخواهد بود و بدون هیچ زحمتی می‌تواند از راه مطالعه، درک و اندیشه خود را نسبت به جهان هستی رشد دهد.

مردم گیلان از دیرباز با مطالعه و کتابخوانی عجین بوده‌اند و سابقه فرهنگی این خطه از کشورمان و ظهور نخبگان ادبی و فرهنگی و درخشش آنان در عرصه‌های ملی و حتی فراتر از آن، بین‌المللی، موید این ادعاست.

شماری از گیلان‌شناسان معتقدند: مردم این استان نه تنها کتابخوانند، بلکه کتاب‌شناس هم هستند یعنی مؤلف، ناشر و … را می‌شناسند.

کتابخانه ملی رشت، نخستین کتابخانه ملی کشور و کهن‌تر از کتابخانه تهران است و وجود این کتابخانه بیانگر اهمیت فرهنگ و فکر فرهنگی در استان گیلان است. به اسناد تاریخ معاصر؛ فکر تاسیس کتابخانه ملی رشت توسط محمدعلی تربیت رئیس اداره فرهنگ گیلان در سال ۱۳۰۶ بروز یافت و در زمین اهدایی شهرداری رشت افتتاح شد و نوع معماری آن تقلیدی از معماری شرق اروپاست.

نخستین کتابخانه ملی ایران در این شهر پا گرفت

این مقدمه که تلاش کردیم به اختصار بازگوییم؛ نشان‌دهنده دیرپایی مطالعه در فرهنگ مردم گیلان است و در این بین، کتابفروشی‌هایی در استان گیلان و در شهرستان رشت فعالیت کرده‌اند که می‌توان گفت دهه‌ها، یک‌تنه بار عظیم فرهنگی را به دوش کشیده‌اند اما امروز تن رنجور و نحیف آنان، خبر از حال و احوالی ناخوش می‌دهد.

کتابفروشی طاعتی؛ چراغی فروزان در دستان سه نسل

وقتی در مرکز شهر رشت و دقیقا زیر یکی از طاق‌های ساختمان پرشکوه کتابخانه ملی رشت ایستاده‌اید، دکور قدیمی و نیمکت ساده یک کتابفروشی، شما را به سال‌های دور می‌برد. این‌جا کتابفروشی طاعتی در ابتدای خیابان علم‌الهدی است. طاعتی بزرگ در سال ۱۳۱۳ این کتابفروشی را تقریبا با همین شکل و شمایل فعلی پایه‌گذاری کرد و اگرچه در سال ۱۳۵۵ رخ در نقاب خاک کشید، اما دو نسل بعد از او، همچنان چراغ این کتابفروشی را روشن نگه داشتند.

در کتاب «مشاهیر نشر کتاب ایران» در مورد کتابفروشی طاعتی این‌چنین نوشته شده: «غلامرضا طاعتی (۱۳۵۵ - ۱۲۸۸ ش) در رشت به دنیا آمد. او از ۱۲ سالگی با کتابداری در کتابخانه انجمن اخوت با کتاب آشنا شد. طاعتی در همین انجمن با عبدالرحیم خلخالی آشنا شد و پس از انحلال انجمن، به همکاری با او در کتابفروشی کاوه/ همایون پرداخت. پس از درگذشت خلخالی، کتابفروشی او به طاعتی واگذار شد و نام کتابفروشی به کتابخانه طاعتی تغییر یافت و علاوه بر سرآمد بودن در رشت، در سراسر ایران شناخته شده بود. انتشارات کتابخانه طاعتی نخستین آثار هوشنگ ابتهاج و محمود طیاری را منتشر ساخت و از آغازگران نشر پژوهش‌های گیلان‌شناسی به‌شمار می‌آمد.»

فریدون پسر غلامرضا طاعتی، مشی او را ادامه داد و کتابفروشی طاعتی پاتوقی برای کسانی بود که به دنبال کتاب‌های حوزه گیلان‌شناسی می‌گشتند چراکه بسیاری از کتاب‌های گیلان‌شناسی به ویژه کتاب‌های مرجع، به همت انتشارات طاعتی چاپ شده است.

نخستین کتابخانه ملی ایران در این شهر پا گرفت

او از سال ۱۳۶۹، با اخذ امتیاز نشر با نام انتشارات طاعتی به نشر کتاب هم همت گمارد و این انتشارات، نخستین کتاب امیرهوشنگ ابتهاج شاعر و غزلسرای بنام معاصر را با عنوان «نخستین نغمه‌ها» در رشت منتشر کرد.

هرچند فریدون طاعتی ۳۱ خردادماه سال ۱۴۰۲ بدرود حیات گفت اما فرزندان خلف او نگذاشته‌اند این کتابفروشی قدیمی رشت به خاموشی گراید.

فرازمند

کتابفروشی فرازمند هم یکی از قدیمی‌ترین و خوشنام‌ترین کتابفروشی‌های شمال کشور محسوب می‌شود که ابراهیم فرازمند مدیریت آن را بر عهده دارد.

او همراه با برادرانش بیش از دو دهه قبل در شهرستان آستانه اشرفیه تلاش کردند با راه‌اندازی قرائت‌خانه‌ای، مکانی ایجاد کنند تا مردم بتوانند رایگان از کتاب استفاده کنند و از اواخر سال ۱۳۷۳ کتابفروشی «فرازمند» را راه‌اندازی کردند. آنان ابتدا کار خود را با عرضه کتاب‌های کمک درسی و تعدادی هم کتاب‌های عمومی شروع و سپس در سال ۱۳۷۷ شعبه دیگری از کتابفروشی «فرازمند» را در لاهیجان افتتاح کردند و بعد از آن شعبه‌ای در شهر رشت دایر کردند.

کتابفروشی فرازمند که با برگزاری جلسات رونمایی و نقد کتاب توانسته بود به یکی از شناخته‌شده‌ترین مکان فرهنگی رشت تبدیل شود، جایزه بهترین کتابفروشی مستقل کشور را در پنجمین دوره جشنواره کتاب فرشته در کارنامه دارد ولی شعبه‌های این کتابفروشی در استان، یک به یک تعطیل شد و فقط شعبه رشت جنب بازار بزرگ این شهر فعال بود که این شعبه نیز از اردیبهشت ماه امسال تغییر مکان داد و از شهر رشت خارج شد و در کیلومتر ۱۱ جاده رشت به فومن استقرار دارد.

ابراهیم فرازمند با اشاره به برگزاری نشست‌های فرهنگی و حضور چهره‌های مختلف ادبی، نویسندگان و مترجمان در کتابفروشی و استقبال مردم از این جلسات، آن‌ها را نه فقط یک دیدار یا جلسه، بلکه یادمان‌هایی با هدف جلوگیری از بروز گسست بین نویسندگان و خوانندگان نسل‌های مختلف می‌داند.

او معتقد است: وقتی کسی اهل مطالعه می‌شود، در جاده ساخته شده دیگران حرکت نمی‌کند بلکه خودش جاده‌ای می‌سازد؛ از میان کتاب‌ها دوستانی پیدا می‌کنیم که از دوره کودکی و نوجوانی با ما هستند و بزرگ می‌شوند و گاه در زندگی ما نقش بزرگی ایفا می‌کنند، از آنان نکاتی برای زندگی و پیمودن راه می‌آموزیم؛ اینها شگفتی‌های بودن با کتاب‌هاست.

با انتقال کتابفروشی فرازمند به عنوان یکی از مولفه‌های شاخص فرهنگی رشت از مرکز شهر به منطقه‌ای پیرامونی، آه از نهاد فرهنگ دوستان و کتابخوانان بلند شد اما هزینه‌های بالایی که برای استمرار حضور این کتابفروشی در مرکز شهر وجود داشت، فرازمند را ناگزیر به نقل مکان کرد.

۲۵۹

کد خبر 2087775

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

آخرین اخبار