نیلوفر مولایی: از زمان روی کار آمدن دولت چهاردهم تا به الآن، کشور درگیر بحران های زیادی بوده است. از مشکل گاز و قطعی برق ها تا حملات اسرائیل و آمریکا به ایران. حال بحران کمبود آب در کشور و مشکلات آن نیز تبدیل به یک نگرانی جدی میان مردم و مسئولان شده است.
در این میان، برخی از تحلیلگران علت ناترازی را سیاست گذاری های اشتباه از سوی دولت ها دانستند. سیاست هایی که به نظر نمی رسد در کوتاه مدت قابل حل و احیا باشد و باید برای آن یک برنامه ریزی بلند مدت انجام داد.
در همین خصوص، مجید نصیرپور، نماینده سراب در مجلس، در گفت و گویی با خبرگزاری خبرآنلاین، درباره مشکلات ناترازی ها گفت: «بخشی از احیای این موارد، به تامین زیربناها بر میگردد که طبیعتا با تامین مالی و داشتن برنامه، عملی است. تامین مالی هم در این شرایط تحریم اقتصادی با مشکل مواجه است. ضمن این که رفع این مشکل یک برنامه بلند مدت میخواهد و خیلی زود نمیتوانیم مشکل را حل کنیم.»
وی با اشاره به احتمال استیضاح علی آبادی، وزیر نیرو از سوی مجلس گفت: «استیضاح یکی از ابزارهای نظارتی مجلس است که به عنوان آخرین راهکار میتواند از آن استفاده شود. الان در این مقطع، استیضاح را خیلی موثر برای رفع مشکل نمیبینم.»
مشروح گفت و گوی مجید نصیرپور، نماینده سراب در مجلس و عضو فراکسیون مستقلین، را در ادامه می خوانید؛
*****************
* ما در شرایطی قرار داریم که با بحران آب مواجه هستیم. حتی برخی از هشدارها حکایت از این دارد که نهایت تا چند هفته آینده آب داشته باشیم. ناترازی هایی مانند آب و برق چقدر محصول سیاست گذاری های اشتباه بوده و دولت باید چه اقدامی کند؟
متاسفم که مجبوریم راجع به چنین موضوعاتی در این مقطع زمانی گفتگو کنیم. حتما و قطعا بخش عمده ای از وجود ناترازی در هر حوزه ای، ناظر به سیاست گذاری و اجرا است. متاسفانه در حوزه سیاست گذاری و اجرا چه در دولت و چه در مجلس مشکلات زیادی داریم و ایرادات زیادی به عملکردمان وارد است.تولید قانون و مجوز اجرا به دولت، بخشی از وظایف مجلس است و شاید مجلس در حوزه سیاست گذاری، مصوبات خوبی را برای دولت و همه دولتها گذاشته است اما موضو نظارت بعد دیگری است که باید به آن توجه کرد.
دولت ها باید امروز شرمنده مردم باشند
به نظر میرسد مجلس در بعد نظارت در دهههای اخیر عملکرد موثری نداشته است و پایش این که آنچه به عنوان سیاست و قانون تصویب کرده و در اختیار دولت گذاشته است، تا چه میزان عملیاتی شده ، صورت نگرفته است. از این بدتر، عملکرد دولت است. موضوع خشکسالی و کاهش نزولات آسمانی، یک امر دفعی و اتفاقی نیست. طبیعت، عملکرد خود را به مرور در سالهای گذشته نشان داده است و طبیعتا اگر یک رفتار هوشمندانه در دستگاههای مسئول داشتیم، درک درستی از پیامهایی که به ما میداد داشتیم، خشکسالی و کم بارشیها درست ارزیابی میشد و از طرفی هم نیازهای کشور در پایشهای مناسب صورت می گرفت، به اینجا نمی رسیدیم..
جمعیت و تعداد منازل مسکونی و تعداد واحدهای صنعتی و تولیدی ما مشخص است بنابراین میزان مصرف ما کاملا روشن است و این بهانه که نمیدانستیم و نشد و نمیتوانستیم قطعا موجه نیست. به نظرم همه دولتها در سالهای اخیر در حوزه عملکردی برای تامین نیازهای ضروری مردم کوتاهی کرده اند و باید امروز شرمنده مردم باشند.
تامین مالی هم در این شرایط تحریم اقتصادی با مشکل مواجه است
* دولت چه اقدامی باید در این زمینه انجام دهد تا این سیاستهای اشتباه را اصلاح کند؟
بخشی از احیای این موارد، به تامین زیربناها بر میگردد که طبیعتا آنها با تامین مالی و داشتن برنامه، عملی است. تامین مالی هم در این شرایط تحریم اقتصادی با مشکل مواجه است. ضمن این که رفع این مشکل یک برنامه بلند مدت میخواهد و خیلی زود نمیتوانیم مشکل را حل کنیم. ولی ما ناگزیر به اقدام هستیم. {در این شرایط} یک برنامه عملیاتی مانند همین برنامه سرمایه گذاری در حوزه تامین تولید برق از انرژیهای خورشیدی برای رفع ناترازی برق، یک حرکت {مفید} بود. دولت باید خیلی زود از این جنس حرکتهای عملیاتی با حمایت مالی موثر شروع کند تا از این شرمندگی خارج شود.
دولت باید صادقانه از ایرانیان خارج از کشور کمک بخواهد
* آیا این ناترازیها میتواند منجر به یک نارضایتی داخلی شود؟
کمبود امکانات حتما زمینه نارضایتی را فراهم میکند. الان مردم توقع دارند که دولت نیازهای طبیعی آنها را تامین کند. تامین آب و برق، یک توقع خارج از عرف نیست که بگوییم اگر دولت انجام ندهد اتفاقی نمیافتد. تامین آب و برق و گاز جزو نیازهای ضروری یک زندگی است و حتما عدم تامین آن میتواند موجب نارضایتی شود. اما لزوما به این معنی نیست که مردم اقدام به رفتارهایی کنند که توقع نیست.
حتما مردم همراهی میکنند و اتفاقا مردم هستند که همیشه با دولتها همراهی میکنند و نمره و امتیاز مردم در این جهت، امتیاز بالایی است. امیدوارم دولت هم صادقانه همه مسائل و مشکلات خود را به مردم بگوید و از ظرفیت مردم و بخش خصوصی و بخش دولتی در کنار هم و ایرانیان خارج از کشور استفاده کند خیلی فوری برنامه عملیاتی تعریف کند.
دولت باید صادقانه از ایرانیان خارج از کشور کمک بخواهد. چون ایرانیان در هر کجای دنیا باشند، با تمام امکاناتشان علاقمندند که برای کشور خود موثر باشند. موانع و مشکلات آن را دولت باید سریع برطرف کند. البته مجلس در اقدامات روزهای اخیر خود در تلاش است تا مشکلات سرمایه گذاری سرمایه گذاران ایرانی خارج از کشور را تسهیل کند. امیدوارم همه اینها منجر به یک برنامه عملیاتی سریع و فوری باشد.
در تیم همکار وزیر نیرو، تغییرات حتما ضروری است
* درمورد قطعی برق، زمانی بحث استیضاح آقای علی آبادی مطرح بود. باتوجه به بحرانهایی که روز به روز بیشتر میشود، ممکن است استیضاح ایشان کلید بخورد؟
شخصا استیضاح را راهکار مناسبی برای رفع مسئله نمیدانم. چون کشور مجموعه ای از مسائل را دارد. علیرغم این که به عملکرد ایشان انتقادات جدی وارد است و به خصوص در تیم همکار ایشان، تغییرات حتما ضروری است و در برخی بخشها به شدت این نیاز احساس میشود، اما مسئول همه ناکامیها و ناترازی ها، وزیر فعلی نیست. استیضاح یکی از ابزارهای نظارتی مجلس است که به عنوان آخرین راهکار میتواند از آن استفاده شود. الان در این مقطع، استیضاح را خیلی موثر برای رفع مشکل نمیبینم.
27215
نظر شما