دولت قصد دارد با احداث تونلی از ساری، پس از شیرین شدن آب، آن را به کویر مرکزی ایران برساند.

امید کریمی، زهرا تالانی: در این طرح پیش بینی شده است سالی یک میلیون متر مکعب هم از دریای عمان یا خلیج فارس آب شیرین شده به کویر ایران برسد و قرار است این کار برای آب شرب، صنعت و کشاورزی صنعتی استفاده شود.
در همین زمینه میزگردی را با حضور وحید چگینی، رئیس موسسه ملی اقیانوس‌شناسی و حمید علیزاده رئیس پژوهشکده علوم دریایی برگزار کردیم. .

در بخشی از این میزگرد به سوالات کاربران  پاسخ داده شد که  در ادامه سوالات و پاسخ ها را می توانید بخوانید:


سوال عمده کاربران درباره هزینه طرح بود. آنها سوال داشتند که آیا این طرح توجیه اقتصادی دارد؟
چگینی: مطالعاتی که در زمان حجت الاسلام رفسنجانی برای اتصال دریای خزر به دریای عمان شد خیلی مقدماتی بود و این موضوع در آن زمان بررسی نشد.الان هم کارشناسان و متخصصان اقتصادی باید به این سوال پاسخ دهند اما واضح است که طرح پر هزینه ای است و باید یک بررسی دقیق کرد که آیا طرح توجیه اقتصادی دارد یا خیر.ما اطلاعی از میزان هزینه نداریم.


سوال بعدی در مورد طول و عرض این کانال بود که آیا امکان کشتیرانی در آن وجود دارد و در مسیرهایی که پستی و بلندی دارد چگونه قرار است این کانال حفر شود؟
چگینی: برای احداث این کانال از دریای عمان آب باید چندصد متری بالا بیاید و از کوه های مختلفی بگذرد. اینگونه کانالها در بسیاری از کشورها ساخته شده اند اما نه به این وسعت و آبراهی با این طول در هیچ کشوری ساخته نشده است. برای احداث آن از تونل و سازه های دیگر که حالت سرسره دارند استفاده می شود.
علیزاده: طول آن بر اساس گزارشهای موجود 1500 کیلومتر است.اما عرض آن در حدی که بارج عبور کند باید باشد نه کشتی. چون بارجها نیاز به آبخور کمی دارند.


این طرح از لحاظ امنیتی برای تمامیت ارزی کشور مشکلی ایجاد نمی کند؟
چگینی: اتفاقا یکی از مسائلی که در طرح بررسی شد از لحاظ امنیتی بود چون این طرح کشور را به دو بخش تقسیم می کند .
علیزاده:البته باید دید هدف از طرح چیست. شاید یکی از سیاستها این باشد که جمعیت را به حاشیه جنوب بکشاند و از تمرکز جمعیت در یک محدوده از کشور بکاهد که از لحاظ امنیتی اتفاقا خیلی هم خوب است.
 

برخی سوال کردند با توجه به اینکه سطح آب دریای خزر از آبهای آزاد و خلیج فارس پایین تر قرار دارد آیا اصلا یک چنین طرحی می تواند در کشور اجرا شود؟
چگینی: مطالعات ما نشان داد که از نظر مهندسی امکانپذیر است و خیلی هم رویایی نیست. اما همانطور که گفتم از لحاظ اقتصادی یک تیم اقتصادی باید طرح را بررسی کند.


این طرح گزارش ارزیابی اثرات زیست محیطی دارد ؟
علیزاده: مطالعات نشان می دهد که اثرات زیست محیطی دارد چون هر کاری که انسان انجام می دهد بالاخره بر محیط زیست تاثیر دارد. همین بناها و تاسیساتی که در کنار مسیر قرار است گذاشته شود می تواند زیان بار باشد. همچنین باید برای دور ریز و یا ذخیره و استفاده از نمک دریای خزر که قرار است از آب جدا شود مکانی را مشخص کرد تا به محیط زیست آسیب نرساند.
چگینی: مسیرهای خط لوله هم مهم است تا از لحاظ زیست محیطی باعث تخریب نشود و آبزیان آسیب نبینند.


قرار است این طرح برای آبیاری و زیر کشت بردن اراضی استفاده شود. حال سوال اینجاست که باتوجه به اینکه زمین های ناحیه مشکل شوری دارند آیا اساسا قابل کشت هستند؟
علیزاده: خود آب دریای خزر اصلا مناسب کشاورزی نیست. چون 13 گرم در لیتر شوری دارد. البته قرار است برای کشاورزی صنعتی استفاده شود.
چگینی: سالهاست که کشور با خشکسالی مواجه است. هرچند رودخانه ها در پایین دست با سدهای زیادی که روی انها زده اند، زدند خشک شده اند. اما به هرحال دولت باید برای تامین آب شرب و کشاورزی فکری کند.


کشورهای ساحلی خزر با این طرح ایران مخالفتی نمی کنند؟ 
چگینی:
در رژیم حقوق بین اللمل به این موضوع اشاره نشده است.
علیزاده: کشورهای همسایه دریای خزر به عمق آب حساس هستند چون در محدوده آنها عمق آب کمتر است. به همین دلیل اگر عمق آب در آن محدوده پایین بیاید امکان کشتیرانی وجود ندارد.

بخش اصلی گفتگو را که دیروز منتشر شد که اینجا بخوانید.

 47232

کد خبر 210460

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 34
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بدون نام IR ۰۸:۴۰ - ۱۳۹۱/۰۲/۱۷
    89 12
    با همین طرحهای کارشناسی نشده و به قول دوستان " رویایی" دریاچه ارومیه را نابود کردند، حوزه آبریز آن ازبین رفت، دریاچه به دو بخش تقسیم شد، رفت و آمد آب بین دو قسمتی که با پل تقسیم شده محدود و خسارات جبران ناپذیری به کل ناحیه وارد شد که متاسفانه اثرات آن ادامه دارد. با این کارهای فقط پول توی جیب یک عده پیمانکار کوجک و بزرگ میرود که البته اگر هدف اشتغالزایی است با راههای بهتری هم میتوان انجام داد. به هر صورت این ندانم کاریها متاسفانه خیلی خیلی خیلی به حال مملکت دارد گران تمام میشود که احتمالا برخی از آنها اصلا قابل جبران نخواهد بود. ایرانیها قرنها در این مرز و بوم زندگی کرده اند و یاد گرفته اند که آب را باید به زیر زمین فرستاد و روی زمین به دلیل تبخیر و غیره اصلا فایده ای ندارد
    • بدون نام IR ۱۲:۱۳ - ۱۳۹۱/۰۲/۱۷
      19 2
      از اختلاس چه خبر
    • رضا IR ۲۰:۲۳ - ۱۳۹۱/۰۲/۱۷
      5 2
      من نمیدوونم چرا میخوان این ایده منسوخ رو جا بندازن. بجای اینکه نظر کارشناس های منابع آب، هیدرولیک ، مهندسی رودخانه ، عمران و محیط زیسا رو بپرسید میرید با اشخاصی مصاحبه میکنید که اصولا صلاحیت این کار رو ندارن وبه انحاء مختلف از ارائه جوابهای خیلی ساده علمی فرار میکنن و اصولا از ارائه جواب درست عاجز هستن بعد اسم این طرح رو میذارید نوآوری؟؟ چرا با منتقدان این طرح مصاحبه نمیکنید؟؟ این مملکت هیچ چیز نداشته باشه مهندس کارکشته عمران و آب داره.
    • بدون نام IR ۰۷:۴۶ - ۱۳۹۱/۰۲/۱۸
      3 0
      آقا رضا ببخشید میخواستم مثبت بدم به نظرت اشتباهی منفی دادم
  • حمید IR ۰۹:۰۷ - ۱۳۹۱/۰۲/۱۷
    10 4
    اونجوری همه آب دریاچه کاسپین سرازیر به خلیج پارس نمیشه ؟
    • بدون نام IR ۲۰:۰۲ - ۱۳۹۱/۰۲/۱۷
      2 0
      برعکس آب خلیج فارس به دربای خزر سرازیر خواهد شد البته اگر کانال یک سره باشد چون سطح آب دریای خزر پایین تر از آب های بین المللی است
  • امیرحسین IR ۰۹:۱۵ - ۱۳۹۱/۰۲/۱۷
    8 3
    میشه توضیح بدین مطالعات مهندسی شما چجوری قانون ظروف مرتبط رو نقض کرده؟ طبق قانون ظروف مرتبط اگر دریای عمان رو به دریای خزر متصل کنید ، تمام مازندران زیر آب میره! این رو هر بچه دبیرستانی میدونه! مطالعات مهندسی نمیتونه بدیهیات رو زیر سوال ببره!
    • بدون نام IR ۱۳:۱۹ - ۱۳۹۱/۰۲/۱۷
      4 1
      این ها که نمی خوان و نمی تونن اون کار رو بکنن. اصلا امکان حفر دره چند صد متری وجود نداره با این وسعت. اینا نهایتا چند تا پمپ بذارن و آب باریکه ای پمپ کنن بین پستی و بلندی ها.
  • علی IR ۰۹:۲۳ - ۱۳۹۱/۰۲/۱۷
    14 1
    سلام . لطفا تیتر را اصلاح نمایید " اتصال دریای خزر به دریای مکران " لازم به یادآوری است طبق نقشه های تاریخی دریای جنوبی ایران که به اقیانوس هند ارتباط دارد " مکران" نام داشته است و در واقه نام قدیم منطقه بلوچستان می باشد . با تشکر
    • بدون نام IR ۱۳:۱۱ - ۱۳۹۱/۰۲/۱۷
      8 2
      نکته جالبی راگفتید نمیدونم چرا کسی نسبت به نام دریای عمان اعتراض نداره و همه میگن خلیج فارس در حالی که خلیج کلمه عربی است و فارس هم تلفظ عربی پارس میباشد بنابرین باید گفت دریای پارس
    • بدون نام IR ۱۵:۰۷ - ۱۳۹۱/۰۲/۱۷
      4 1
      علی آقا. حالا که می خواهی از واژه درست استفاده کنید، بنویسید دریای کاسپیان. کاسپ نام یکی از تیره های مردمانی است که در سواحل جنوبی دریای کاسپیان می زیسته اند. خزر نام عربی این دریا است.
    • بدون نام IR ۲۰:۴۶ - ۱۳۹۱/۰۲/۱۷
      2 2
      خزر عربي نيست عزيزم... نام قوميست كه در صده هاي پيش در حاشيه ي اين دريا زندگي ميكردند «خزره»ا نام معروف آنهاست.
  • رضا IR ۰۹:۲۹ - ۱۳۹۱/۰۲/۱۷
    8 1
    واقعاً پاسخهای کامل و روشنی به سوالات داده اند به اطلاعات من که خیلی اضافه شد،خسته نشدند از این همه برونریزی اطلاعات!! دست گلشون درد نکنه.
  • بدون نام IR ۰۹:۳۲ - ۱۳۹۱/۰۲/۱۷
    6 0
    عزيز دل برادر اين آقايان تخصص شان علوم دريائي است . انتقال اب در اين مقياس يك پروژه پيچيده با ابعاد مهندسي، زمين شناسي مهندسي و زيست محيطي است . جايگاه و تخصص ها را بشناسيد.
  • بدون نام IR ۰۹:۳۷ - ۱۳۹۱/۰۲/۱۷
    6 0
    خیلی بامزه بود لطفا وقت مقالتونو بیشتر کنید
  • ترنادو IR ۰۹:۴۵ - ۱۳۹۱/۰۲/۱۷
    8 0
    سلام حدودا 50 سال پیش در نزدیکی تخت جمشید حدفاصل ان تا زرقان منطقه ای بود بنام بیشه مرودشت که زیستگاه حیواناتی چون شیر وپلنگ بود و این بیشه نقش بسیار مهمی در حفظ رطوبت منطقه وایجاد بارندگی های زیاد در این منطقه ایفا میکرد اما طی یک تصمیم غیر کارشناسی جنجالی (50 سال پیش )سد درودزن احداث وبیشه مرودشت خشک وبا احداث چند کارخانه از جمله کارخانه قند شهرستان مرودشت تاسیس شد امروز منطقه ای که روزی قطب اول کشاورزی وزیست محیطی بود دارد به کویر تبدیل میشود اقایان امروز برای امروز تصمیم نگیرید 50 وصدسل دیگر را در نظر بکیرید
  • بدون نام IR ۱۰:۰۰ - ۱۳۹۱/۰۲/۱۷
    10 3
    چیزی که رویاست نجات دریاچه ارومیه هست.خداااااااا خودت یه کاری بکن
  • حمید NL ۱۰:۲۵ - ۱۳۹۱/۰۲/۱۷
    4 1
    پیامدهای زیست محیطی تنها به تأسیسات اطراف این آبراه یا پسماند نمک آب دریا محدود نمی شود بلکه در پی آوردن رطوبت به مناطق خشک مرکزی ایران باید منتظر تغییر اقلیم هم بود و در این میان باید دید این تغییر اقلیم چه پیامدهایی دارد. هیچ کس از سرسبزی و طراوت بدش نمی آید اما باید روشن شود این دستبرد در هارمونی طبیعی اقلیم خشک مرکزی ایران چه چیزهایی را به ارمغان می آورد.
  • علی IR ۱۰:۴۳ - ۱۳۹۱/۰۲/۱۷
    5 2
    به نام خدا این فعالیت از نظر عوام شاید کاری خارق العاده باشد که فکر کنن کاریست که دولتهای قبلی نتوانستند انجام دهند ولی از معایب و ضرر و زیان این طرح هیچ خبری ندارند نمیدانند که این طرح وصل شدن خزر به خلیج فارس طرح کشور روسیه بوده و این طرح بیشترین نفعش برای این کشور است تا بتواند کشتیرانی کند و به آبهای آزاد راه داشته باشد نمیدانند که اگر بخواهند البرز را بشکافند شهر های شمالی هم مثل کویر لوت خشک و بی آب و علف میشوند نمیدانند شیرین کردن آب شور مثل بدست آوردن طلایی که به مقدار کمی در آب وجود داد پر هزینه است نمیداند که چطور میتوان این مقدار آب رو پمپاژ کرد این طرح هیچ فایده ای ندارد
    • بدون نام IR ۱۳:۲۲ - ۱۳۹۱/۰۲/۱۷
      4 2
      خودت میگی پمپاژ. بعد حرف از کشتی رانی می زنی؟
  • نریمان IR ۱۱:۰۶ - ۱۳۹۱/۰۲/۱۷
    8 2
    اگر در امارات متحده بود قطعا صحیح و دقیق انجام میشد و مانند ، برج العرب، برج الخلیفه، و نخل و غیره تبدیل به یکی از ابر سازه های جهان میگشت ولیکن از دوستان بدنه دولت چنین انتظاری داشتن بسیار سفیهانه است
  • بدون نام IR ۱۱:۰۷ - ۱۳۹۱/۰۲/۱۷
    17 5
    درياي خزر ارتفاعش 26 متر كمتر از سطح دريا است و ان طرف كوههاي البرز بالاي 1000 متر از سطح دريا رتفاع دارد در حالي كه يك سد بزرگي به نام رشته كوههاي البرز در اين ميان قرار دارد مي دانيد چه هزينه اي بايد بشود كه بدليل شيب منفي به سمت دريا اب از اين طرف به ان طرف پمپاژ بشودو ثانيا چقدر بايد هزينه كرد كه اين اب پر از املاح كه به تلخي مي زند را شيرين كرد اين قضيه ياداور قضيه چاه كندن در زمان ميرزااقان نوري به دستور وي در زمين خشكي شروع به چاه كندن كردند زماني كه چاه كن اعتراض كرد كه چاه به اب نخواهد رسيد ميرزا اقا خان گفت بكن اگر براي ما اب نمي شود براي تو كه نان مي شود حالا اگر اين پروژه براي ما اب نمي شود براي بعضي ها خوب نان دارد
  • بدون نام GB ۱۱:۱۱ - ۱۳۹۱/۰۲/۱۷
    5 5
    نگین شمال غرب ایران و منطقه سرسبز اذربایجان ایران داره نابود میشه.یعنی واقعا این کاره صحیحی هست؟ به نظرم این طرح موجب رنجش هم وطنان اذری ما خواهد شد
  • میرمحمد IR ۱۲:۰۰ - ۱۳۹۱/۰۲/۱۷
    3 18
    من قبلا هم گفته بودم طرح فوق العاده ایه و عملیه، بعضی بی سوادها اعتراض کردن ... دیدین؟ شاهد از غیب رسید
    • بدون نام IR ۱۳:۲۵ - ۱۳۹۱/۰۲/۱۷
      3 2
      اگه تو ایران تونستن یک چاه به عمق 200 متر حفر کنند، این کار را هم خواهند کرد. دقت کنید عمق نه طول. این کار مثل کانال مترو نیست که خاکبرداری و بتون ریزی باشد، باید سطوح سخت زیر خاک را در نوردید. اگر هم پمپاژ باشه که واقعا احمقانه است. پمپاژ آب شور به چه دردی می خوره؟ آب معدنی یا حتی روش سنتی حفر قنات و سردآبه ارزون تر در میاد.
  • بدون نام IR ۱۲:۱۱ - ۱۳۹۱/۰۲/۱۷
    11 2
    از جایی میخواهید آب را به جاهای دیگر کشور ببرید که اولأ آن دریاچه مشترک است ثانیأ ایران فقط 13درصد سهم آن را دارد ثالثأ دریاچه ارومیه را درست کنید بقیه پیشکش
    • تسوکه IR ۰۰:۰۲ - ۱۳۹۱/۰۶/۲۲
      2 0
      قیمت مرغ را ثابت نگه دارید این ها همه پیش کش. خدایا این یک سال را زود تمام کن. شاید دولت بعدی ما را از این فلاکت در بیاره.
  • سورج IR ۱۲:۳۴ - ۱۳۹۱/۰۲/۱۷
    18 1
    وقتی ازاد راه تهران-شمال از 12 سال پیش شروع به کار شده واحتمالا 12 سال دیگه هم تموم نمیشه فکر میکنم عمر کره زمین کفاف طرح کانال دریای خزر به دریای عمان را نداشته باشه.
  • بدون نام IR ۱۳:۵۹ - ۱۳۹۱/۰۲/۱۷
    1 1
    به نظر من این طرح در حد مطالعه مه زیاد و اصلا نمی دونم چرا به فکرشون رسیده
  • بدون نام IR ۱۴:۰۰ - ۱۳۹۱/۰۲/۱۷
    1 3
    کاش ایشون می گفتن که اگر این طرح امکان اجرا داشت چرا قبل از اینها این کار رو نکردن
  • بدون نام IR ۲۰:۲۷ - ۱۳۹۱/۰۲/۱۷
    3 2
    اين متن كه به هيچ كدام از سولات پاسخ درست نداده است كه؟ 1- هزينه طرح 2- مدت زمان 3- روش شيرين سازي آب 4- چگونگي كشتيراني در كوه و دره و . . . يعني براي اين كار اصلا هنوز تحقيق و بررسي نشده! آنوقت چگونه ميگويند اين طرح رويايي نيست؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟ در كشور ما رسم اين است اول ميسازند بعد در مورد انجام آن فكر ميكنند!
  • m IR ۰۳:۲۳ - ۱۳۹۱/۰۲/۱۸
    1 0
    البته این کار ممکن بوده وهست برای اینکه کشور نصف نشود طرحی به وزارت نیرو ارائه دادم سال 83مبنی بر اتصال خزر به عمان از ناحیه مرز ایران با افغانستان و پاکستان که علاوه بر ایجاد حفاظ برای تمامیت مرز آبی باعث جلوگیری از جابجایی مواد مخدر به داخل کشور و اتصال افغانستان به دریا ایجاد اشتغال پایدار و صدها و هزارها منفعت دیگر می شد. اما متاسفانه از طرف این وزارتخانه مورد توجه قرار نگرفت هرچند که کدام طرح میتواند در این کشور درست اجرا شود...
  • سید محمد هادی رضوی IR ۱۲:۵۵ - ۱۳۹۱/۰۲/۱۹
    2 1
    سلام من متاسف هستم ازینکه این مطلب مینویسم برادر محترم کارشناس دریا عمق متوسط خزر 184متر میباشد واب انتقالی 1.25 میلی مساحت دریا 420.000.000.000متر مربع ورودی از ولگا8060 متر مکعب برداشتی 15.8 متر مکعب یک ملیون متر مکعب اب یعنی 30 لیتر بر ثانیه جهت تولید دویست تن گندم کفایت میکنه خدای من چه دانشمندانی ما داریم یک ملیون تقسیم بر 365 روز تقسیم بر 24 ساعت تقسیم بر 3600ثانیه میشه 30 لیتر بر ثانیه برا یک شهرک کفاف نمی کنه س کل اب برداشتی 500ملیون متر مکعب باشه برا دو کشت صیفی شتوی تقسیم بشه به روش غرقابی 40.000تن کندم تولید میشه که به اندازه خوراک سالیانه 120.000 ادم نمیشه روزی یک کیلو گندم من یکی از پیشنهاد دهندگان این طرح هستم البته نه باین صورت چرا از خودم نمی پرسید سید محمد ه
  • محمد IR ۰۵:۲۱ - ۱۳۹۲/۰۳/۲۲
    5 0
    ماشاالله در حوزه مهندسی دریا و سازه های دریایی و زیست این همه کارشناس بود نمیدونستیم البته بعضی از دوستان کاملا صحیح اظهار نظر میکنند ولی بعضی از دوستان هم اول بهتره از نظر علمی یه خورده به موضوع نگاه کنن که آیا واقعا امکان پذیره یا نه همین طوری یه چیزی نگن ، همه چیز امکان پذیره غیر ممکن وجود نداره جز البته مردن، اگر منابع مالی تامین بشه و مطالعات دقیق انجام بشه امکان پذیره

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین