دستان اروپا بر «ماشه» برای برآورده کردن نیات ترامپ

کارشناس مسائل بین‌الملل گفت که اروپایی‌ها سعی دارند از ساز و کار ماشه در راستای نیات ترامپ برای عدم دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای استفاده کنند و به عبارتی اینها در حال کمک به آمریکا و اسرائیل هستند.

به گزارش خبرآنلاین، «مهدی ذاکریان» در گفت‌وگو با ایسنا درباره احتمال استفاده کشورهای اروپایی از مکانیسم ماشه و تلاش روسیه برای تمدید قطعنامه ۲۲۳۱ با ارائه پیش‌نویسی در این رابطه گفت: نوع برخورد و رفتار ایران و سه کشور اروپایی با برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ به شکلی بوده است که اختلافات را بسیار عمیق ساخته؛ از این رو معتقدم روند به سمت فعال‌سازی و استفاده از مکانیسم ماشه پیش خواهد رفت. بعید می‌دانم در بستر شورای امنیت قطعنامه‌ای بدهند تا مساله برجام پیگیری شود و قطعنامه ۲۲۳۱ تمدید شود یا پیش‌نویس قطعنامه روسیه در این رابطه در دستور کار شورای امنیت قرار گیرد.

استفاده از ساز و کار حل اختلاف از سوی ایران و طرف‌های برجام اصلا معنایی ندارد

ذاکریان گفت: استفاده از ساز و کار حل اختلاف از سوی ایران و طرف‌های برجام اصلا معنایی ندارد؛ الان اروپایی‌ها سعی دارند از این ساز و کار استفاده کنند آن هم برای اینکه در راستای نیات ترامپ برای عدم دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای این کار را می‌کنند و به عبارتی اینها در حال کمک به آمریکا و اسرائیل هستند.

این کارشناس مسائل بین‌الملل درباره رویکرد چین و روسیه در این قضیه اظهار کرد: این کشورها از این مسائل به عنوان ابزار استفاده می‌کنند که امتیازات خاص خود را از سوی کشورهای بزرگ و رقبایشان به دست آورند به ویژه در رابطه با تعرفه‌ها، اوکراین، فروش نفت و غیره.


پیشنهادات ویتکاف چیزی جز تسلیم برای ایران نبود

ذاکریان در پاسخ به این پرسش که در این صورت چرا اروپایی‌ها پیشنهاد تمدید قطعنامه ۲۲۳۱ را مطرح کردند؟ اظهار کرد: بله، آنها پیشنهاد تمدید قطعنامه را مطرح کردند، اما مشروط به عمل کردن به نتایج مذاکرات ایران و ویتکاف و دیکته آقای ویتکاف در مذاکرات چه‌ بود؟ غنی‌سازی صفر و حتی ذخیره‌سازی اورانیوم غنی شده با ظرفیت برجام را هم قبول نداشتند و این چیزی جز تسلیم برای ایران نبود. اگر هم قرار بود ایران شرایط ویتکاف را بپذیرد، دیگر حرف‌ها و تهدیدهای اروپایی‌ها برای فعال کردن مکانیسم ماشه توجیهی نداشت؛ چرا که در چارچوب توافق با آمریکا تحریم‌ها به کل لغو می‌شد.

وی در ادامه با بیان اینکه «شرایط در فضای بین‌المللی به شدت به ضرر ایران است»، گفت: در شرایط فعلی معتقدم تنها اقدام موثر و مثبت و اثرگذار سیاستمداران ایرانی باید تمرکز روی مردم و وضعیت داخلی کشور باشد. هر وقت نظام به اتحاد با مردم برسد و خواسته‌ها و مطالبات مردم را مورد توجه قرار دهد تهدید و فشار از بیرون قابل کنترل است و برنامه‌های آنها برای داخل ایران محقق نخواهد شد، از این رو معتقدم تنها راه کشور برای مقابله با این شرایط بازگشت به مردم است.
 


تمدید قطعنامه ۲۲۳۱ نخواهیم داشت

این کارشناس مسائل بین‌الملل خاطرنشان کرد که تمدید قطعنامه ۲۲۳۱ نخواهیم داشت و به نظر من کشورهای اروپایی در نهایت در نامه‌ای که به شورای امنیت داده‌اند تلاش خواهند کرد تا قطعنامه‌های فصل هفتم شورای امنیت علیه ایران را مجدد بازگرداند.

وی درباره تاثیر بازگشت قطعنامه‌ها بر فضای سیاسی و اقتصادی کشور اظهار کرد: تمامی قطعنامه‌ها باز می‌گردند و در این مرحله آن بخش از اقتصاد کشور که از بازار سیاه و فضای خاکستری محدودیت‌ها باقی مانده بود و فعالیت می‌کرد هم با مشکلات عدیده مواجه خواهند شد.

ذاکریان درباره احتمال فعال شدن بند ۴۲ ذیل فصل هفتم منشور ملل متحد (اجازه توسل به زور)در صورت بازگشت قطعنامه‌های شورای امنیت با بیان اینکه «پیش از مطرح شدن، بند ۴۲ با جنگ ۱۲ روزه علیه ایران اجرا شده است» گفت: آمریکا و اسرائیل مدعی شدند که بر پایه منشور سازمان ملل علیه ایران اقدام کردند. آمریکا در جنگ عراق مجوز شورای امنیت را نداشت و بعد رفت مجوز شورای امنیت را گرفت. از این رو این رفتار از سوی کشورهایی از جمله آمریکا و کشورهایی اروپایی مسبوق به سابقه است. اگر هم شورای امنیت ورود نکند خودشان وارد می شوند و بعد مجوزهای بین‌المللی را می‌گیرند؛ اساسا در سیاست و حقوق بین‌الملل رفتار قدرت‌ها به این شکل است.

310310

کد خبر 2108076

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین