سرانجام لحظه موعود فرا‌رسید. هیلاری کلینتون وزیر امور خارجه ایالات متحده که با تعیین نماینده‌ای از سوی باراک اوباما برای خاورمیانه اندکی از زیر بار مسئولیت به ثبات رساندن این منطقه خلاصی یافته‌بود،

روز گذشته و بنا بر دستور مافوق خود گزارش تحولات انجام شده در منطقه در چند ماه گذشته را به باراک ارائه داد. گزارشی که اگر قرار بود منصفانه نوشته شود باید با اشاره به شکست‌ها آغاز می‌شد و با تأکید بر بی‌ثمری تمامی مذاکره‌های انجام گرفته، پایان می‌یافت.

هیلاری پس از دیدار بی‌ثمر رهبران اسرائیل، فلسطین و باراک با یکدیگر در ماه گذشته میلادی از سوی رئیس‌جمهور این مأموریت را یافت. هیلاری در این گزارش که به شکل مکتوب در اختیار باراک اوباما قرار گرفت اعتراف کرد که همچنان چالش‌هایی بر سر راه تحقق صلح در خاورمیانه وجود دارد. هیلاری در بخشی از این گزارش نوشته‌است: با وجود چالش‌های موجود پیش روی فرآیند صلح خاورمیانه دستاوردهای کوچکی نیز در این مسیر به وجود آمده است. اما با وجود این موضوع، طرفین فلسطینی و اسرائیلی باید تلاش‌های خود را جهت از سرگیری فرآیند صلح افزایش دهند.

میچل: هنوز ناامید نشده‌ام

در شرایطی که مقام‌های آمریکایی از بازگشت جورج میچل به منطقه در آینده‌ای نزدیک برای از سرگیری مذاکرات سخن می‌گویند، این مقام نزدیک به باراک اوباما تأکید کرد که هنوز برای اعلام شکست در این مذاکرات بسیار زود است. این در حالی‌است که تاکنون تمامی سفرهای میچل به منطقه با شکست روبه‌رو شده است. میچل در تازه‌ترین اظهاراتش بر تعهد کشورش به ادامه یافتن این مذاکرات تأکید کرد. میچل برای نخستین بار از زمان ارائه گزارش گلدستون با نیروهای اسرائیلی همصدا شده و ادعا کرد که این گزارش مانعی جدید بر سر راه برقراری صلح در منطقه است.

جنگ لفظی میان مقام‌های آمریکایی و گلدستون

در شرایطی که ریچارد گلدستون قاضی اهل آفریقا جنوبی که مسئولیت تیم حقیقت‌‌یاب سازمان ملل را بر عهده دارد، در تازه‌ترین نوشته خود به تمامی انتقادها پاسخ داده بود، حمله کاخ‌‌ سفید‌نشین‌ها با او و نقد گزارشش همچنان ادامه دارد. این بار سخنگوی وزارت امور خارجه ایالات متحده نوک پیکان حملات خود را به سمت گلدستون اشاره رفته و آن را یک‌جانبه خواند. این کلی در بخشی از اظهاراتش در این خصوص گفت: این گزارش تنها بر اقدامات اسرائیل در این جنگ متمرکز شده و به مسائل مربوط به حماس و خط مشی آن نپرداخته است. این مقام آمریکایی مخالفت دولتش را با ارجاع پرونده به شورای امنیت اعلام کرد.

ریچارد گلدستون هم بار دیگر سکوت خود را شکسته و از دولت آمریکا خواست تا ادعاهای خود را در خصوص اشکال‌های موجود در این گزارش ثابت کند. گلدستون در این خصوص گفت: بارها تأکید کرده‌ام که از بررسی و موشکافی گزارش خود شاد می‌شوم.

نخست‌وزیر‌ اسرائیل بنیامین نتانیاهو در دیدار با سوزان رایس، نماینده‌ آمریکا در سازمان ملل متحد که به منطقه سفر کرده است از اعتراض شدید دولت اوباما به گزارش گلدستون و حمایت واشنگتن از این رژیم در سازمان قدردانی کرد. همزمان با این درگیری لفظی میان گلدستون و مقام‌های آمریکایی، وزیر امور‌خارجه تندروی اسرائیل هم در تماس تلفنی با دبیر کل سازمان ملل از او خواست تا از ارسال گزارش کمیته‌ حقیقت‌یاب سازمان ملل درخصوص جنگ غزه برای رأی‌گیری بیشتر درنهادهای سازمان ملل جلوگیری کند. لیبرمن در دیدار با سوزان رایس هم تأکید کرد که هرگز با دولتی که حماس بخشی از آن باشد، وارد مذاکره نخواهد شد.

ادامه دخالت‌های آمریکا در آشتی میان حماس و فتح

درست در شرایطی که قاهره تمام تلاش خود را برای آشتی ملی در فلسطین به کار گرفته است، برخی منابع موثق از تهدید شدن تشکیلات خودگردان توسط کاخ سفید سخن می‌گویند. ایالات متحده تاکنون بارها اعلام کرده است که شرط حمایت این دولت از دولت ائتلافی در فلسطین، پذیرفته‌شدن شرط‌های کمیته چهار جانبه صلح است. محمود عباس هم که اواخر هفته گذشته برای تحت‌فشار قرار دادن حماس تاریخ برگزاری این انتخابات را اعلام کرده بود، اعتراف کرد برخی طرف‌های بین‌المللی از فتح خواستند تا توافق‌نامه‌ آشتی ملی را امضا نکند. عباس که برای امضای توافقنامه آشتی ملی به قاهره سفر کرده بود در دیدار با خبرنگاران پیش از بازگشت به رام‌الله بدون قید نام کشورهایی که مخالفت خود را با امضای توافقنامه آشتی ملی اعلام کرده‌اند، تأکید کرد که فتح همچنان منتظر تصمیم‌گیری حماس است. عباس در پایان این اظهارات تأکید کرد چنانچه توافقی میان دو طرف صورت نگیرد، انتخابات ریاست جمهوری بیست و چهارم ژانویه در دو منطقه کرانه‌باختری و نوار غزه و با نظارت کشورهای عربی، اسلامی و بین‌المللی برگزار می‌شود. 

کد خبر 21164

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین