سازمان هواشناسی کشور پیشبینی کرده آخر هفته جاری باز هم ریزگردها میهمان 20 استان کشور خواهند بود. بر این اساس گفته میشود تا پایان روز سهشنبه گرد و خاک رقیق در استانهای ایلام، خوزستان، بوشهر و جنوب کرمانشاه ادامه داشته و از روز چهارشنبه تا پایان هفته شرایط برای ایجاد یک توده گرد و غباری در عراق فراهم باشد. به همین دلیل نیز پیشبینی شده از عصر چهارشنبه تا جمعه، ابتدا در استانهای کردستان، کرمانشاه، ایلام، خوزستان، بوشهر و سپس آذربایجان غربی و شرقی، زنجان، همدان، لرستان، چهارمحال و بختیاری، کهگیلویه و بویراحمد و بوشهر و در استانهای قزوین، البرز، تهران، قم، مرکزی و اصفهان گرد و خاک سبب کاهش کیفیت هوا و دید افقی شود.
بروز ریزگردهای عربی حدود شش سال است به صورت جدی و به فاصله چند روز در نقاط بسیاری از کشور اعم از شهرها و روستاهای غرب کشور تکرار میشود. مدتهاست مسوولان سازمان محیطزیست کشور هم پیرامون این مساله وعدههای بسیاری میدهند، حال آنکه هیچ کدام از آنها تاکنون اندک تاثیری در کم شدن ریزگردها نگذاشته است. از آن سو و به گفته برخی مسوولان سازمان جنگلها و منابع طبیعی و سازمان هواشناسی، تعداد استانها و مناطق گرفتار در ریزگردها در طول دو سال گذشته از 17 به 20 استان افزایش پیدا کرده است.
براساس اطلاعاتی که سازمان هواشناسی کشور منتشر کرده است شش کانون عمده گرد و غبار در مناطق غربی و کشورهای عراق، سوریه و عربستان وجود دارد که چهار کانون آنها در عراق است و بیشترین گرد و خاک نیز از این کانونها وارد کشور میشود. علاوه بر این، تحقیقات این سازمان درخصوص نتایج جدیدترین بررسیها درباره پدیده گرد و خاک از روی تصاویر ماهوارهای نشان داده دید افقی در کشور به دلیل بروز پدیده گرد و غبار طی پنج سال گذشته کاهش یافته است. این را بهرام صناعی، رییس سازمان هواشناسی کشور گفته است. صناعی همچنین اضافه کرده: «بررسیهای انجام شده طی 10سال گذشته نشان میدهد در استانهای هرمزگان، خوزستان، آذربایجان شرقی و غربی، یزد، کهگیلویه و بویراحمد، لرستان، کرمانشاه، ایلام، مرکزی و گیلان با افزایش تعداد روزهایی که دید به زیر دو کیلومتر رسیده، مواجه شدهایم.
علاوه بر این در مطالعه دیگری درخصوص پدیده گرد و خاک مشخص شده طی 10سال گذشته در استانهای کرمانشاه، ایلام، لرستان، فارس، هرمزگان و یزد تعداد روزهایی که گرد و خاک در آنها ثبت شده است، 40درصد افزایش یافته و از سوی دیگر در استانهای آذربایجان غربی، کردستان، همدان، مرکزی، کهگیلویه و بویراحمد و فارس غلظت گرد و غبار 30درصد افزایش داشته است. همچنین چهار استان کشور طی 10سال گذشته بین 120 تا 140 روز با پدیده گرد و خاک روبهرو بودهاند و مشخصا در منطقه زابل در استانهای سیستان و بلوچستان، خوزستان، بوشهر و هرمزگان طی 10 سال گذشته بین 120 تا 140 روز پدیده گرد و خاک را داشتهایم.» رییس سازمان هواشناسی کشور با اشاره به وضعیت تهران گفته است: «در تهران تعداد روزهایی که با مشکل گرد و خاک مواجهیم، کمتر از 10 روز در سال به طور میانگین طی 10 سال گذشته بوده است بنابراین وضعیت تهران در این زمینه در مقایسه با سایر استانهای کشور بحرانی نیست.» آمارها و محاسبات سازمان هواشناسی نشان میدهد، این بحران هر روز بدتر از روزهای گذشته میشود. در این شرایط امیدی به وعدههای مسوولان برای حل این مشکل نیست، پس بهترین و تنها چاره رعایت برخی اصول بهداشتی برای حفظ سلامتی در برابر این معضل است.
47301
نظر شما