حمید حسینی: تعیین قیمت گاز با استناد به قیمت صادراتی گاز کشور در لایحه هدفمند کردن یارانهها از بزرگترین مشکلات اصلی این لایحه است. چرا که این نحوه تعیین قیمت میتواند پتروشیمیها را به ورشکستگی نزدیک کند. این در حالی است که در شرایط فعلی تمام پتروشیمیهای کشور به دلیل دریافت گاز ارزان سودده محسوب میشوند و به دلیل بازپرداخت هزینه صورت گرفته در این مجتمعها طی دو تا سه سال از جذابیت زیادی برای سرمایهگذاران برخوردار است. اما با تعیین قیمت گاز به نرخ صادراتی و افزایش قیمتها قطعاً پتروشیمیها و صنایع گازبر متحمل ضررهای زیادی خواهند شد. اتاق بازرگانی ایران نیز در این بین با ارائه پیشنهادی در کمیسیون ویژه بررسی طرح تحول اقتصادی در مجلس سعی داشت تا تعیین قیمت گاز برای پتروشیمیها و صنایع را به سمت منطقی سوق دهد که متأسفانه مورد موافقت نمایندگان در صحن مجلس قرار نگرفت. براساس پیشنهاد ارائه شده به کمیسیون ویژه بررسی طرح تحول اقتصادی در مجلس، قرار بود قیمت گاز به صورت منطقهای محاسبه شود. به اینصورت که با استناد به تجربه کشورهای منطقه و تعیین قیمت گاز برای صنعتگران این کشورها گاز تعیین شود که متأسفانه در حال حاضر قرار است گاز تحویلی به صنایع و پتروشیمی با قیمت گاز صادراتی محاسبه شود که در حال حاضر ما تنها یک قرارداد قطعی صادرات گاز داریم که مربوط به ترکیه است و رقم مورد توافق نیز در این قرارداد از توان صنعتگران ما خارج خواهد بود.
در صورتی که کشورهایی چون قطر و عربستان با دادن تخفیف به مصرفکنندگان صنعتی خود سعی دارند تولید صنعتی خود را افزایش دهند در حالی که ایران با وجود این منابع غنی گازی در کشور با تأکید بر اجرای لایحه هدفمندسازی یارانهها و تعیین قیمت گاز بر مبنای قیمت صادراتی آن فشار را بر صنعتگران افزایش میدهد.
به عنوان مثال قطر گاز خودرا به صنایع و پتروشیمیهای کشورش با 23درصد تخفیف تحویل میدهد و یا عربستان نیز با 13درصد تخفیف گاز به صنعتگران خود میفروشد اما در ایران سعی میشود این قیمت را افزایش داد آن هم نه افزایش منطقی بلکه افزایشی که تنها گریبان صنعتگران را خواهد گرفت. از سوی دیگر نیز در حال حاضر در این لایحه تأکید میشود که حدود 30 درصد از درآمد ناشی از حذف یارانهها را به بخش صنعت و کشاورزی اختصاص خواهند داد اما سهم این دو بخش از هم تفکیک نشده و مثل روز روشن است که به دلیل قدرت بیشتر بخش کشاورزی سهم بیشتر این تسهیلات به سمت این بخش گرایش خواهد یافت و از این سو نیز دست صنعتگران خالی خواهد ماند. بنابراین در حال حاضر نمیتوان به اجرای این لایحه و رشد حوزه صنعت امیدوار بود.
رئیس انجمن صادرکنندگان نفت، گاز و پتروشیمی
نظر شما