مذاكرات اسلام آباد

پاپ ژان پل دوم هدف سوءقصد قرار گرفت؛ ۲۳ اردیبهشت ۱۳۶۰

او در هتلی نزدیک واتیکان اتاق گرفت و در ۱۳ مه وارد میدان سنت پیتر شد و با یک تپانچه خودکار ۹ میلی‌متری براونینگ به پاپ شلیک کرد. در جیب او یادداشتی دست‌نویس پیدا شد که در آن نوشته بود: «من پاپ را به عنوان اعتراضی علیه امپریالیسم اتحاد جماهیر شوروی و ایالات متحده و علیه نسل‌کشی‌ای که در السالوادور و افغانستان در حال انجام است می‌کشم.»

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، در آغاز یکی از جلسات هفتگی دیدار عمومی در میدان سنت پیترِ رم، پاپ ژان پل دوم هنگام عبور از میان میدان با یک خودروی روباز هدف گلوله قرار گرفت و به‌شدت زخمی شد.

مهاجم، محمد علی آغجا، قاتل فراری ۲۳ ساله اهل ترکیه، چهار تیر شلیک کرد. یکی از گلوله‌ها به شکم پاپ اصابت کرد و به‌ طور معجزه‌آسا از اندام‌های  حیاتی عبور نکرد، و گلوله‌ای دیگر به دست چپ او برخورد کرد. گلوله سوم به سینه «آن اودر» ۶۰ ساله از آمریکا اصابت کرد و او را به‌شدت زخمی ساخت، و گلوله چهارم بازوی «رز هیل» ۲۱ ساله اهل جامائیکا را هدف قرار داد.

حاضران در محل اسلحه آغجا را از دستش انداختند و او تا زمان بازداشت توسط پلیس مهار شد. پاپ با آمبولانس به بیمارستان جملیِ رم منتقل شد؛ در آن‌جا بیش از پنج ساعت تحت عمل جراحی قرار گرفت و وضعیتش وخیم اما پایدار اعلام شد.

ژان پل دوم که زمانی رهبر معنوی نزدیک به ۶۰۰ میلیون کاتولیک رومی در سراسر جهان بود، در سال ۱۹۷۸ به مقام پاپی رسید و نخستین پاپ لهستانی و نخستین پاپ غیرایتالیایی در ۴۵۶ سال گذشته شد. او به هفت زبان زنده دنیا و همچنین لاتین مسلط بود و به عنوان فردی بسیار اهل سفر شناخته می‌شد که از حضور در میان مردم هراسی نداشت. او چهار روز پس از تیراندازی، از تخت بیمارستان قاتل احتمالیِ خود را بخشید. پاپ سه هفته در بیمارستان بستری بود و سپس با بهبودی کامل از زخم‌هایش مرخص شد.

انگیزه‌های محمدعلی آغجا در تلاش برای ترور رهبر کلیسای کاتولیک روم مبهم بود و تا امروز نیز چنین باقی مانده است. در دهه ۱۹۷۰، آغجا به یک گروه تروریستی راست‌گرای ترکیه‌ای به نام «گرگ‌های خاکستری» پیوست. این گروه به عنوان بخشی از مأموریت خود برای پاک‌سازی ترکیه از نفوذ چپ‌گرایان، مسئول ترور صدها مقام دولتی، سازمان‌دهنده کارگری، روزنامه‌نگار و فعال چپ‌گرا شناخته می‌شد. گرگ‌های خاکستری ارتباط نزدیکی با سیاستمداران راست افراطی، مأموران اطلاعاتی و فرماندهان پلیس داشتند. در فوریه ۱۹۷۹، «عبدِی ایپکچی»، سردبیر لیبرال یک روزنامه، نزدیک خانه‌اش در استانبول به قتل رسید. محمدعلی آغجا بازداشت و به این جرم متهم شد. او در حالی که منتظر برگزاری دادگاه بود، در نوامبر ۱۹۷۹ از یک زندان نظامی گریخت.

او در سلول خود نامه‌ای بر جا گذاشت که به سفر برنامه‌ریزی‌شده ژان پل دوم به ترکیه اشاره داشت. در این نامه آمده بود: «امپریالیست‌های غربی که از اتحاد قدرت سیاسی، نظامی و اقتصادی ترکیه با کشورهای برادر اسلامی می‌ترسند، فرمانده صلیبی، ژان پل، را در پوشش یک رهبر مذهبی می‌فرستند. اگر این سفر نابهنگام و بی‌معنا لغو نشود، من قطعاً به پاپ شلیک خواهم کرد. تنها دلیل فرار من از زندان همین است.»

به دلیل این تهدید، در جریان سفر پاپ به ترکیه تدابیر امنیتی تشدید شد و هیچ تلاشی برای ترور صورت نگرفت. یک دادگاه ترکیه آغجا را در غیابش به جرم قتل محکوم کرد و او همچنان متواری ماند.

در ۹ مه ۱۹۸۱ [۱۹ اردیبهشت ۱۳۶۰] آغجا با هواپیما از مایورکا به میلان رفت و با نامی جعلی وارد ایتالیا شد. او در هتلی نزدیک واتیکان اتاق گرفت و در ۱۳ مه وارد میدان سنت پیتر شد و با یک تپانچه خودکار ۹ میلی‌متری براونینگ به پاپ شلیک کرد. در جیب او یادداشتی دست‌نویس پیدا شد که در آن نوشته بود: «من پاپ را به عنوان اعتراضی علیه امپریالیسم اتحاد جماهیر شوروی و ایالات متحده و علیه نسل‌کشی‌ای که در السالوادور و افغانستان در حال انجام است می‌کشم.» او به جرم خود اعتراف کرد و گفت که به‌تنهایی عمل کرده است؛ در ژوئیه ۱۹۸۱ به حبس ابد محکوم شد.

در سال ۱۹۸۲، آغجا اعلام کرد که تلاش او برای ترور درواقع بخشی از توطئه‌ای بوده که سرویس‌های اطلاعاتی بلغارستان در آن نقش داشته‌اند؛ سرویس‌هایی که گفته می‌شد از طرف کاگ‌ب (KGB) فعالیت می‌کنند. پاپ ژان پل دوم یک ضدکمونیست سرسخت بود که از اتحادیه کارگری «همبستگی» در زادگاهش لهستان حمایت می‌کرد و همین موضوع او را به هدفی مناسب برای کمونیست‌ها تبدیل می‌کرد. در سال ۱۹۸۳، با وجود این تحولات، پاپ در زندان با محمدعلی آغجا دیدار کرد و او را بخشید. بازجویی‌های بیشتر از آغجا به بازداشت سه بلغاری و سه ترک انجامید که در سال ۱۹۸۵ محاکمه شدند.

با آغاز دادگاه، پرونده علیه متهمان بلغاری و ترک فروپاشید؛ زیرا آغجا، شاهد اصلی دادستان، خود را عیسی مسیح معرفی کرد و پایان قریب‌الوقوع جهان را پیش‌بینی نمود. او توضیح داد که سناریوی دخالت بلغارها ساخته‌وپرداخته مأموران اطلاعاتی غرب بوده و درواقع این خدا بوده که او را به شلیک به ژان پل دوم هدایت کرده است. او همچنین گفت این حمله «به سومین راز مریم مقدس فاطیما» مرتبط بوده است. رازهای فاطیما سه پیامی بودند که بنا بر سنت کاتولیک، مریم مقدس در ظهور خود در سال ۱۹۱۷ به سه کودک چوپان پرتغالی منتقل کرده بود. گفته می‌شود پیام نخست جنگ جهانی دوم را پیش‌بینی کرده بود، پیام دوم ظهور و سقوط اتحاد جماهیر شوروی را، و پیام سوم در سال ۱۹۸۵ همچنان رازی محرمانه در واتیکان بود. در سال ۱۹۸۶، متهمان بلغاری و ترک به دلیل نبود شواهد کافی تبرئه شدند.

در اواخر دهه ۱۹۹۰، پاپ ژان پل دوم ابراز امیدواری کرد که دولت ایتالیا در سال ۲۰۰۰ محمدعلی آغجا را مورد عفو قرار دهد. پاپ، سال ۲۰۰۰ را سال مقدس «یوبیل» اعلام کرده بود؛ سالی که بخشش یکی از ارکان اصلی آن به شمار می‌رفت. در ۱۳ مه ۲۰۰۰، نوزدهمین سالگرد سوءقصد به جان او، پاپ از فاطیما در پرتغال دیدار کرد. همان روز، «آنجلو سودانو» دبیر دولت واتیکان، سومین راز فاطیما را اعلام کرد. سودانو این راز را «رؤیایی پیشگویانه» توصیف کرد که در آن «اسقفی با جامه سفید… زیر رگبار گلوله بر زمین می‌افتد و ظاهراً جان می‌دهد.» واتیکان این تصویر را پیش‌بینی سوءقصد به جان ژان پل دوم تفسیر کرد. محمدعلی آغجا که در سال ۱۹۸۵ ارتباط ادعایی میان فاطیما و ترور را حدس زده بود، در ۱۴ ژوئن ۲۰۰۰ از سوی رئیس‌جمهور ایتالیا، کارلو چامپی، مورد عفو قرار گرفت. او سپس به ترکیه مسترد شد تا هشت سال باقی‌مانده از محکومیتش بابت قتل سردبیر روزنامه ترک در سال ۱۹۷۹ را بگذراند.

در فوریه ۲۰۰۵، پاپ ژان پل دوم به دلیل عوارض ناشی از آنفلوانزا در بیمارستان بستری شد. او دو ماه بعد، در ۲ آوریل ۲۰۰۵، در اقامتگاه خود در واتیکان درگذشت. شش روز بعد، دو میلیون نفر برای مراسم خاکسپاری او در واتیکان گرد آمدند؛ مراسمی که گفته می‌شود بزرگ‌ترین مراسم خاکسپاری تاریخ بوده است. هرچند واتیکان تا سال ۲۰۰۳ آن را تأیید نکرد، بسیاری معتقدند پاپ ژان پل دوم از اوایل دهه ۱۹۹۰ به بیماری پارکینسون مبتلا شده بود. او به‌تدریج دچار لکنت و دشواری در راه رفتن شد، با این حال همچنان برنامه سنگین سفرهای خود را ادامه می‌داد. در سال‌های پایانی عمر، ناچار شد بسیاری از وظایف رسمی‌اش را به دیگران واگذار کند، اما همچنان توان آن را داشت که از پنجره‌ای در واتیکان با مؤمنان سخن بگوید.

پاپ ژان پل دوم به خاطر تلاش‌های موفقش در پایان دادن به کمونیسم، همچنین ایجاد پل ارتباطی با پیروان دیگر ادیان، و ارائه نخستین عذرخواهی رسمی کلیسای کاتولیک بابت عملکردش در دوران جنگ جهانی دوم، در یادها مانده است. پس از او، کاردینال جوزف راتزینگر به عنوان پاپ بندیکت شانزدهم جانشینش شد. پاپ ژان پل دوم در سال ۲۰۱۴ قدیس اعلام شد.

منبع: history.com

۲۵۹

کد مطلب 2218610

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
6 + 12 =

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین