فرشاد خلعتبری

به موجب ماده یک و دو قانون مدنی، مصوبات مجلس شورای اسلامی پس از طی مراحل قانونی به رئیس جمهور ابلاغ می شود و وی باید درمدت پنج روز آن را امضاء کرده و به مجریان ابلاغ و دستور انتشار آن را نیز صادر کند. قوانین مذکور پانزده روز پس از انتشار در سراسر کشور لازم الاجراست مگر آنکه در خود قانون ترتیب خاصی برای موقع اجراء مقرر شده باشد.

آنچه در این نوشتار به آن اشاره می شود قصور و کوتاهی قوه مجریه و تشکیلات وابسته به آن است که به تکالیفی که در متن یک قانون مصوب بر عهده آنان گذاشته عمل نکرده و این امر موجب می شود قوانین لازم الاجراء قابلیت اجرا نداشته باشد و آن هم زمانی است که در مفاد قانون ، تصویب آئین نامه اجرائی آن بر عهده وزارتخانه و یا تشکیلاتی گذارده شود و این وظیفه در موعد مقرر انجام و اجرائی نگردد.

یکی از این قوانین که در حال حاضر چنین وضعیتی پیدا کرده قانون پیش فروش ساختمان است که در بهمن ماه سال 1389 پس از انتشار آن در روزنامه رسمی لازم الاجرا شد.  در ماده 25 آن مقرر شد "آئین نامه اجرائی این قانون ظرف سه ماه از تاریخ تصویب توسط وزارت دادگستری با همکاری وزارت مسکن و شهرسازی و سازمان ثبت اسناد و املاک کشور تهیه و پس از تائید رئیس قوه قضائیه به تصویب هیات وزیران خواهد رسید"

در حالی که پس از گذشت بیش از شانزده ماه از لازم الاجراء شدن این قانون هنوز خبری از تصویب و انتشار آئین نامه مذکور به گوش نمی رسد. این قانون که برای جلوگیری از تنازعات افراد و همچنین سامان دادن به موضوع پیش خرید و پیش فروش ساختمان به تصویب رسیده و علیرغم ایرادات خاص خود محاسن و مزایائی نیز دارد، هنوز اجرائی نشده و شاید تصویب به موقع آن می توانست تا حدودی مانع بروز اختلاف و ورود پرونده هائی به دستگاه قضائی شود که این خود مبین بی برنامگی و عدم پیگیری مسئولین امر در اجرای صحیح قوانین است که باعث معطل ماندن مصوبات قوه مقننه و بی ارزش شدن آن در مقام عمل خواهد شد.

حال سئوال اینجاست که آیا شایسته نیست که به جای اصرار بر تشکیل هیات نظارت بر اجرای قانون اساسی که مورد مخالفت شورای محترم نگهبان قرار گرفته است به وظایفی که در قانون بر عهده دولت گذاشته از جمله اصل 138 قانون اساسی توجه بیشتری شود تا شاهد قوانین لازم الاجرای غیر قابل قابل اجرا نباشیم؟

هرچند وقتی قانون بودجه کشور که سالیان سال در آذر ماه هر سال تقدیم مجلس می شد و اداره سالیانه کشور بر عهده آن است با چنان تاخیر که همگان شاهد آن هستیم تقدیم مجلس می شود شاید توقع در تصویب آئین نامه ها در مهلت مقرر قانونی، بیجا و بی مورد باشد.

*عضو کانون وکلای دادگستری مرکز

4545

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 222232

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
7 + 6 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 9
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بدون نام IR ۲۲:۲۱ - ۱۳۹۱/۰۴/۰۴
    2 1
    چرا سازمان بازرسی کل کشور گزارشی برای این مورد عدم اجرای قانون پیش فروش مسکن تهیه نمی کنه ؟
  • بدون نام IR ۲۳:۳۲ - ۱۳۹۱/۰۴/۰۴
    2 0
    چرا مسئولان وزارت مسکن و سازمان ثبت در این مورد هیچ توضیح نمی دهند؟!
  • بدون نام EU ۲۱:۳۵ - ۱۳۹۱/۰۴/۰۷
    0 2
    باید چی کار کرد که اجرایی بشه؟
  • بدون نام IR ۱۱:۴۸ - ۱۳۹۱/۰۴/۱۱
    2 0
    این مشکل خیلی بزرگیه چرا بیشتر بهش نمی پردازید؟
  • بدون نام IR ۱۱:۴۸ - ۱۳۹۱/۰۴/۱۱
    0 1
    یک کمی هم فساد و غیر شفاف بودن بازار املاک در این مساله دخیل است
  • بدون نام IR ۱۱:۴۹ - ۱۳۹۱/۰۴/۱۱
    0 0
    راه کار اجرایی شدن این قانون پیش فروش ساخنمان را معرفی بفرمایید
  • بدون نام IR ۱۹:۵۲ - ۱۳۹۱/۰۴/۱۱
    0 0
    راهکار اجرائی در خود این یادداشت ذکر شده است: تصویب هر چه سریعتر آئین نامه اجرائی قانون
    • بدون نام IR ۲۰:۳۰ - ۱۳۹۱/۰۴/۱۲
      0 3
      خب 2 سال تصویب نشده ،مشکل کجاست؟! رفع مشکل می شه راهکار اجرایی
  • بدون نام IR ۲۰:۰۱ - ۱۳۹۱/۰۴/۱۵
    1 0
    مردم خسته شدند از این هم سوء استفاده و تعلل