۰ نفر
۶ تیر ۱۳۹۱ - ۲۳:۰۰

امیر شفیعی

از اواخر فروردین ماه سال 90 بازار سرمایه کشور به دلایل متعدد دچار رکود شده و شاخص ها از خروج نقدینگی از بازار حکایت می کنند. پیش از این تاریخ، کاهش نرخ سود بانکی در بسته سیاستی- نظارتی بانک مرکزی موجب ورود نقدینگی به بورس شده و نسبت P/E بازار به بیش از 9 مرتبه رسیده بود. تنش های سیاسی داخلی بهانه ای برای بازار بود تا افت مستمر بازار آغاز شود.
افزایش فشارهای بین المللی در ماه های بعد سال 90 در کنار مباحث سیاسی پیرامون فساد بانکی بزرگ جریان خروج نقدینگی از بازار را شدت بخشید و نهادهای جدید بازار به نام صندوق های سرمایه گذاری مشترک نیز به دلیل سازوکارهای خود به این وضعیت دامن زدند.
بنابراین بازار با یک محرک اقتصادی یعنی کاهش نرخ سود سپرده های بانکی رونق گرفت و با بهانه های سیاسی که دورنمای مبهمی را برای سرمایه گذاران رقم می زد دچار رکود شد.
در اواخر سال گذشته و پس از نوسانات شدید نرخ ارز و طلا همان متغیر اقتصادی که روزی برای بازار سرمایه شکوفایی را به ارمغان آورده بود این بار به گونه ای تغییر کرد که نه تنها هر آن چه به بازار بخشیده بود را پس گرفت بلکه می رود تا بازار را به رکودی طولانی فرو برد.
نرخ سود 20 درصدی سپرده های بانکی برای بسیاری آن قدر جذابیت دارد که سرمایه خود را به یک بانک سپرده و دیگر نگران مباحث سیاسی و شاخص های اقتصادی نباشند. به همین دلایل حجم معاملات بازار به شدت کاهش یافته و تمام سرمایه گذاران متضرر هستند.
در این شرایط به نظر می رسد اگر اقدامی از سوی نهادهای تصمیم گیر انجام نگیرد وضعیت فعلی همچنان ادامه خواهد داشت و بدیهی است که تضعیف بازار سرمایه به نفع اقتصاد کشور نیست. اقداماتی چون افزایش معافیت مالیاتی شرکت های بورسی که در واقع کمک به بنگاه های اقتصادی نیز هست، کاهش هزینه های معاملاتی در بورس و تزریق نقدینگی به بازار می تواند رونق را به بازار سرمایه کشور بازگرداند.
معافیت مالیاتی بیشتر برای شرکت های بورسی همرمان با اجرای فاز دوم هدفمندی یارانه ها علاوه بر کمک به بنگاه های اقتصادی سود شرکت ها را افزایش داده و سهامداران را منتفع خواهد کرد. این اقدام موجب تمایل بیشتر شرکت ها غیربورسی برای ورود به این بازار شده و اندازه بازار را افزایش خواهد داد و بدین ترتیب درآمد مالیاتی دولت هم می تواند چندان تغییری نداشته باشد.
کاهش یا تغییر فرمول هزینه های معاملاتی نیز می تواند در شرایط فعلی بازار تصمیم درستی باشد. چرا که در حال حاضر هزینه معاملاتی در بورس ایران نسبت به سایر کشورها بیشتر است و سهامداران حتی در صورت ضرر کردن هم باید هزینه کارمزد کارگزاری، مالیات دولت و سهم بورس را بپردازد. تزریق نقدینگی به بازار هم راهکاری موقت برای تقویت بازار است که باید در کنار اقدامات دیگر انجام شود.
*کارشناس بازار سرمایه
/22231

کد خبر 223441

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 12
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • متقاضی واقعی IR ۲۳:۴۳ - ۱۳۹۱/۰۴/۰۶
    4 3
    همونطور که عمو بهمنی گفت، هر گونه حمایت از بورس و صنعت به مثابه آب میوه به دهان مرده چکاندن است. آقا جان ولش کن بورس رو. جمال ما متقاضیان واقعی رو که دلار 1226 تومنی می گیریم عشقه
  • میثم IR ۰۰:۲۴ - ۱۳۹۱/۰۴/۰۷
    5 0
    ای بابا چی شد!!!؟ بورس که تا چند وقت پیش داشت رکورد میزد!!!همش کشک بود!!؟
  • بدون نام EU ۰۰:۲۷ - ۱۳۹۱/۰۴/۰۷
    2 4
    بورس نجات دادن نمی خواد افزایش و کاهش قیمت ها ذات بورس است در واقع قیمت ها بعد یک مدت طولانی گران شدن حالا دارند کاهش پیدا می کند( همش هم تحریم نیست کاهش قیمت نفت هم خیلی تاثیر گذاشته) و به تعادل می رسد . اگر شرکت های سرمایه گذاری سهام نمی خرند دارند یه کم بازی در میارن تا براشون از بانکها به توصیه وکیل و وزیر وام و تسهیلات بانکی جور بشه .
  • علی IR ۰۰:۴۷ - ۱۳۹۱/۰۴/۰۷
    6 0
    این همون پررونق ترین بورس دنیا نیست؟؟
  • بدون نام IR ۰۰:۴۸ - ۱۳۹۱/۰۴/۰۷
    6 0
    بروند دنبال اینکه بر بری فروشان رابورسی کنند! و یا سنگک فروشان را! چون هم قیمت کالایشان میرودبالا وهم سایز کالاها میاید پائین!1 یعنی سود باجهش 400%
  • آرش IR ۰۳:۵۱ - ۱۳۹۱/۰۴/۰۷
    9 0
    کارشناس یعنی همین. تحلیل بنیادی ایشان عملی بودنش در فاصله ای بسیار کوتاه قطعیست. تحلیل و ارایه طریق ایشان بدون تردید موتور محرکی با دوام، استخواندار و رشد و رونق ناشی از نیز وجهه و اعتماد به بازار های پولی و مالی به خصوص حیثیت برباد رفته بانک ها.
  • بدون نام IR ۰۸:۵۴ - ۱۳۹۱/۰۴/۰۷
    7 0
    مگر بورس مشکلی دارد که می خواهیر آنرا نجات دهید بر اساس اخبار صدا و سیما پر رونقترین بورس دنیا در ایران است و همه کشورهای اروپائی در حال شکست اقتصادی هستند. و راه حل نجات خود را از ایران می طلبند.
  • کارشناس اقتصادی IR ۰۹:۰۹ - ۱۳۹۱/۰۴/۰۷
    3 5
    فکر نمیکنم بتوان برای بورس کاری کرد چون واقعا کارش تموم شده و تا ضررش همه جارو نگرفته مردم باید سرمایه هاشون را بیرون بکشند. این یک هشدار اقتصادی از آنسوی اخبار اقتصادی ایرانه که بر اساس اسناد مکتوب و مستند همچین پیش بینی می نمیایم. امیدوارم سانسور نشه! اصلا مگر بانک مرکزی خودش مخالف دلالی نیست و آیا بورس نوعی از دلالی بحساب نمیاد؟ کارگزاران بورس فقط اسمشان را از دلالی به کارگزاری تغییر داده اند با پول مردم به جیب مبارک خودشان کار میکنند،سرمایه گزار چه سود داشته باشه چه ضرر کارگزار بورس یا بهتره بگم دلال بورس حق الزحمه یا همون حق العمل دلالیشو نقدا دریافت میکنه - خبرآنلاین خواهشا اطلاع رسانی فرمایید تا آزادی بیان زیر سوال نرود! امیدوارم در سال حمایت از تولید ملی سرمایه های ایرانی به باد نرود
  • بدون نام IR ۲۳:۳۸ - ۱۳۹۱/۰۴/۰۷
    3 2
    با تعظیم خدمت کارشناس اقتصادی تمنا کنم چون اینجا تعداد کلمات محدودی میشه تایپ کرد نمی توانم استدلال و تحلیلی رو که کارشناس و همکارم در بازار سرمایه عنوان نمودند دفاع می کنم . خواهش کنم از سایت محترم خبر آنلاین یا ایمیل من و یا ایشان به طریقی مشخص و اعلام گردد تا با این کارشناس اقتصادی که ظاهرا آاز قایون کارگزار بدجوری دل پری دارند رو براشون کامل و دقیق توضیح دهم البته عذرخواهی کنم که اینجانب به هیچ وجه قصدی برای خوشایندی کسی و یا ایشان قصد خودستایی و ادعایی در مقابل اساتید از جمله دوست جدید و عزیزم ندارم
  • بدون نام EU ۰۰:۰۹ - ۱۳۹۱/۰۴/۰۸
    2 1
    بورس انقدر ها هم که می گویند مشکل ندارد
  • معزی IR ۱۷:۳۳ - ۱۳۹۱/۰۴/۱۵
    3 0
    کاش چند تا دلسوز مثل این کارشناس جوان تو مملکتمون داشتیم تا شاید اتفاقای خوبی تو مملکت و تو بورس می افتاد.
  • بدون نام US ۰۳:۱۲ - ۱۳۹۱/۰۴/۱۷
    1 1
    باید یه قانونی تصویب بشه که در شرایط بحرانی ( مثل تحریم ها و... ) حمایت های دولت از بورس بخاطر شفافیت و سرمایه های مردم حداقل 2 برابر حالت عادی باشه مثلا قسمت عمده ایی از مالیات های شرکتها در صورت افزایش سرمایه شرکت از سوی دولت بخشیده شود یا تخفیفی برای مالیات های غیر مستقیم مثل سود و عوارض گمرکی برای شرکتهای بورسی درنظر گرفته شود و...