پیشنهاد یک تریلیون دلاری طالبان به دولت ترامپ

طالبان که پنج سال پس از خروج آمریکا از افغانستان دوباره به قدرت رسید، اکنون با پیشنهاد سرمایه‌گذاری در بخش معادن غنی افغانستان به آمریکا در سایه نگرانی‌های حقوق بشری، قصد دارد از این طریق از فشار تحریم‌ها بکاهد و به دارایی‌های مسدودشده خود دسترسی پیدا کند.

به گزارش خبرآنلاین ، طالبان افغانستان در اقدامی برای جلب نظر دولت دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا به این کشور پیشنهاد دسترسی به منابع معدنی افغانستان و سرمایه‌گذاری را داده است. این حرکت در راستای درخواست این گروه برای لغو تحریم‌ها و آزادسازی دارایی‌های مسدودشده به منظور حمایت مالی انجام می‌شود.

به گزارش ایسنا، روزنامه فایننشال تایمز با انتشار این مطلب گزارش داد: این تلاش برای جذب سرمایه‌گذاری، پنج سال پس از بازگشت طالبان به قدرت و خروج نیروهای ناتو به رهبری آمریکا شدت یافته است-رویدادی که ترامپ پیشتر آن را «شرم‌آورترین لحظه در تاریخ» آمریکا خوانده است.

امیرخان متقی، وزیر خارجه طالبان در گفت‌وگو با این رسانه انگلیسی در پاسخ به سوالی درباره رابطه‌اش با دولت ترامپ گفت که افغانستان «قطعا» از سرمایه‌گذاری آمریکا در بخش‌هایی از جمله معدن، زیرساخت، کشاورزی و تجارت استقبال می‌کند.

او بدون توضیح این که آیا این پیشنهاد به طور مستقیم به کاخ سفید ارائه شده است، افزود: «روابط افغانستان و آمریکا نباید از دریچه ۲۰ سال جنگ گذشته ارزیابی شود، بلکه باید بر پایه همکاری آینده باشد. سیاست اقتصادی ما باز است.»

بر اساس بررسی‌های زمین‌شناسی انجام‌شده توسط آمریکا و دولت پیشین افغانستان که مورد حمایت غرب بود، ذخایر معدنی این کشور حداقل یک تریلیون دلار برآورد می‌شود که شامل مقادیر قابل‌توجهی مس، سنگ آهن، نیوبیوم، کبالت، طلا و لیتیوم است. با این حال، دهه‌ها جنگ، مانع از بهره‌برداری از این منابع شده است.

در ادامه این مطلب مطرح شد: طالبان از سال ۲۰۲۱ تا کنون بیش از ۷ میلیارد دلار قرارداد سرمایه‌گذاری معدنی با کشورهایی از جمله چین و ایران برای استخراج طلا، سنگ‌های قیمتی و کرومیت (مورد استفاده در فولادسازی) منعقد کرده است. اگرچه کارشناسان معتقدند که افغانستان از زمان پایان جنگ ناتو امن‌تر شده است، اما این کشور همچنان یکی از فقیرترین کشورهای جهان باقی مانده و بیش از ۱۴ میلیون نفر-حدود یک سوم جمعیت آن-با گرسنگی حاد دست‌وپنجه نرم می‌کنند.

طالبان همچنین تفسیر سخت‌گیرانه‌ای از شریعت را اجرا کرده است که با محدودیت‌های شدید برای زنان و دختران در دسترسی به آموزش، کسب‌وکار و عرصه عمومی همراه است. سال گذشته، دیوان کیفری بین‌المللی به اتهام آزار و اذیت مبتنی بر جنسیت، حکم بازداشت هیبت‌الله آخوندزاده، رهبر این گروه را صادر کرد. کارشناسان سازمان ملل اوایل این ماه هشدار دادند «تا زمانی که پیشرفت قابل‌اندازه‌گیری در حوزه حقوق بشر، به‌ویژه برای زنان و دختران، حاصل نشود، هیچ اقدامی برای عادی‌سازی روابط با مقامات بالفعل طالبان، از جمله پذیرش دیپلمات‌ها یا برگزاری نشست‌ها در پایتخت‌ها، نباید انجام شود.»

دیپلمات‌های خارجی مقیم کابل گفتند که سرمایه‌گذاران احتمالی باید تحریم‌های سازمان ملل و غرب علیه مقامات ارشد طالبان، از جمله متقی که دهه‌ها در راس رهبری این گروه قرار داشته را مد نظر داشته باشند. آن‌ها همچنین نگرانی خود را ابراز کردند که جریان‌های مالی ممکن است این گروه را جسورتر کرده و اهرم‌های فشار برای تعدیل سیاست‌های سخت‌گیرانه‌اش را تضعیف کند.

خروج تدریجی از انزوا

در ادامه این مطلب مطرح شد: کابل در طی سال ۲۰۲۵ تا حدودی از انزوای دیپلماتیک خارج شده است. کشورهایی از جمله چین، هند، ایران، قطر و چندین کشور آسیای مرکزی از مقامات طالبان استقبال کرده یا کانال‌های ارتباطی گشوده‌اند. روسیه نیز که سال گذشته طالبان را به رسمیت شناخت، در ماه مه یک توافقنامه همکاری نظامی با این گروه امضا کرد.
اتحادیه اروپا در ماه ژوئن برای اولین بار میزبان مقامات طالبان در بروکسل بود تا درباره بازگشت احتمالی مهاجران گفت‌وگو کنند. مقامات آلمانی نیز پیشنهاد برگزاری نشست‌های مشابهی را مطرح کرده‌اند.

طالبان امیدوار است که این تلاش‌ها به لغو تحریم‌ها  و آزادسازی دارایی‌های مسدودشده منجر شود که متقی استدلال کرد «به اهداف مورد نظر خود نرسیده است».  بانک مرکزی افغانستان برآورد می‌کند که ۹.۵ میلیارد دلار از ذخایر این کشور در خارج از افغانستان باقی مانده که ۷ میلیارد دلار آن در آمریکاست.

متقی به فایننشال تایمز گفت: «هیچ فرد، دولت یا نهادی نباید از دارایی‌های مردم افغانستان به عنوان ابزاری برای فشار سیاسی استفاده کند». او افزود که کابل درباره دارایی‌های مسدودشده با دولت‌های مربوطه در حال گفت‌وگو است.

با این حال، ترامپ تمایل چندانی برای برقراری روابط نزدیک‌تر با طالبان نشان نداده و پیشنهاد بازگرداندن پایگاه هوایی بگرام در شمال کابل به کنترل آمریکا را مطرح کرده است-پیشنهادی که طالبان آن را رد کرده است.

متقی با گفتن این که «تمام تاسیسات نظامی و غیرنظامی در افغانستان، از جمله بگرام، دارایی ملی افغانستان است»، از کاخ سفید خواست که سفارت آمریکا را که در سال ۲۰۲۱ رها شده بود، بازگشایی کند، چراکه طالبان امنیت آن را تامین  کرده است.

۳۱۰۳۱۰

کد مطلب 2268034

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
3 + 12 =

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین