۰ نفر
۲۰ تیر ۱۳۹۱ - ۱۴:۲۰

محمد مهدی رئیس‌زاده

تشکیل کمیته‌ای فراگیر برای بررسی وضعیت گرانی در مجلس می‌تواند موضوعی مثبت قلمداد شود به شرط آنکه از کارشناسان بخش‌خصوصی نیز در جلسات این کمیته استفاده شود تا یک بار برای همیشه مشکلات این بخش به‌صورت ریشه‌ای حل شود. باید به این نکته توجه کرد که گرانی‌های اخیری که در بازار مشاهده می‌شود معلول برخی عوامل ساختاری اقتصاد کشورمان هستند که از قبل هم پیش‌بینی می‌شد. تمامی اقتصادهای جهان حتی اقتصادهایی که به‌صورت کامل مبنای آزاد و رقابتی ندارند نیز مبتنی براصل عرضه و تقاضا هستند. در شرایط فعلی به دلیل تحریم‌ها کشور ما دچار محدودیت‌هایی در حوزه واردات شده است همچنین کاهش ظرفیت تولیدی کشور نیز موجب شده است تا عرضه با کاهش مواجه شود که در نتیجه آن با عدم کاهش تقاضا، قیمت‌ها با افزایش مواجه شده است این در حالی است که در برخی اعیاد و مناسبت‌ها مانند ماه رمضان، تقاضا از حالت عادی نیز بیشتر می‌شود که در نتیجه باز هم قیمت افزایش می‌یابد. همین موضوع است که ما را با نوسان‌های آنچنانی قیمت در مدت‌زمان‌های یک یا چند روز مواجه می‌کند. بنابراین باید ریشه‌های گرانی را جست‌و‌جو کرد هرچند نمی‌توان منکر حضور عده‌ای فرصت‌طلب شد که سعی دارند هر چه بیشتر آب را گل‌آلود کنند. در این میان بایدبهاین موضوع نیز اشاره کرد که برخی اتخاذ تصمیم‌ها که به‌عنوان راهکار کنترل بازار ارائه می‌شوند، حالت مسکن را دارند که بعدها اجرای راهکار اصلی را نیز مشکل‌تر می‌کنند.
به‌عنوان مثال در شرایط فعلی اگر مجبور به پذیرش ارز سه‌نرخی نشویم، ارز دو نرخی را در بازار خواهیم داشت در حالی که سال‌ها برای تک‌نرخی شدن ارز، تلاش شده بود. همچنین در شرایط فعلی، لبنیات نیز دو نرخی شده است که تمام اینها رانت را به دنبال خواهد داشت. بنابراین این کمیته باید با استفاده از نظرات صاحبنظران اقتصادی یک بار برای همیشه علل به وجود آمدن گرانی را بررسی کنند نه آنکه در نهایت با معلول یعنی تولیدکننده و عرضه‌کننده برخورد شود. اگر در جهت رفع علل گرانی برآییم به‌طور حتم با موضوع تحریم‌ها مواجه خواهیم شد که باید راهکارهای مقابله با آن مورد بررسی قرار گیرد. همچنین در برخی موارد نیز باید برخی کمبودها با واردات جبران شود که باید میزان نیاز به‌صورت دقیقی اعلام شود. باید از تصمیمات یک شبه و کوتاه‌مدت نیز پرهیز کرد چرا که خود این نوع تصمیم‌ها نیز می‌تواند باعث آسیب رساندن به بازار شوند چرا که تولید‌کنندگان با انتظار برای این تغییرات آنی و یکباره، ضریب ریسک احتمالی خود را افزایش داده و باعث تشنج در بازار شوند، بنابراین باید با تصمیمات درست و اساسی ابتدا آرامش را به بازار بازگرداند و با حذف دخالت‌های غیرموجه دولت، به‌صورت ریشه‌ای علل گرانی را بررسی کرده و با برطرف کردن آنها با آن اقلیتی که خواهان سوءاستفاده از شرایط هستند، برخورد کنیم.

* عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی تهران
3939

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 227061

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
3 + 13 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 1
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • قیصر US ۱۹:۳۵ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۰
    5 4
    ریشه گرانی:1_نبودن هماهنگی بین وزارت خانه هایی مثل بازرگانی و اقتصاد و صنعت و معدن و.... 2_واردات بی رویه که خودش از عوامل شماره 1 است 3_بیخیالی مسئولان 4_اجرای نادرست هدفمندی(شاید مهم ترین عامل) 5_ایجاد نقدینگی در جامعه 6_بیثباتی بازار طلا و ارز که اقتصاد ما هم خیلی ازش تاثیر پذیره 7_نداشتن دیپلماسی درست 8_دمدمی مزاجی سیاست مداران ما و به کرسی نشوندن حرف خودشون و فصل الخطاب قرار ندادن نظر رهبری 9_حمایت نکردن واقعی از تولید کننده و کشاورزو عمل نکردن درست به شعار امسال و ..........