مشکلات مالی حل شد تا شاید 6 فاز باقیمانده پارس جنوبی هر چه زودتر وارد مدار بهره برداری شوند تا شاید دیگر نشنویم که منابع ملی به جیب قطری ها می رود.

آذرجزایری: انگار همین دیروز بود که در 6 خرداد سال 89 رئیس جمهور در مراسم امضای قرارداد 6 فاز پارس جنوبی حضور یافت و با تاکید از افتتاح 36 ماهه این فازها گفت.
البته در قراردادها فرصت 4 ماهه برای پیمانکاران لحاظ شد تا اگر35 ماهه به اتمام نرسید حداقل 40 ماه، پایانی خوش برای پارس جنوبی رقم بزند.
درآنزمان بسیاری از کارشناسان و نمایندگان کمیسیون انرژی چون حمید رضا کاتوزیان رئیس وقت این کمیسیون تاکید کردند که این فازها تا 70 ماه آینده هم به بهره برداری نخواهند رسید و علت اصلی این امضای غیرکارشناسانه را در تبلیغات دولت جستجو کردند.
با اینحال این مسوولان نفتی بودند که پس از آن شروع به رد این اظهارات کردند و تاکید شد که تمام سعی بر بهره برداری 35 ماهه خواهد بود و در غیراینصورت پیمانکاران جریمه خواهند شد.
ظاهرا پیمانکاران این شرط را پذیرفته بودند و قراربود لحظه به لحظه فعالیت آنها رصد شود. امروز دقیقا 24 ماه از اون روزها می گذرد و پیگیری های خبرآنلاین حداقل از عملکرد پیمانکاران فازهای 13 و 19 نتیجه ای جز تاخیرهای بی شمار در بخش های مختلف دربرنداشته است.
اما هنوز خبری از جریمه پیمانکاران دردست نیست و تنها استدلال قابل استناد مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس در خصوص عملکرد پیمانکاران به این نکته بر می گردد که مسوولان عالی رتبه کشور باید دست از سفارش پیمانکاران ضعیف بر دارند تا کار پیش برود.
به هرحال در شرایط فعلی فاز 19 پارس جنوبی یکی از همین 6 فازی که به نام قراردادهای تاریخی صنعت نفت مشهور شدند، شرایط مساعدی ندارد و تاخیر در بخش دریایی و خشکی این فاز آنچنان است که باید امیدوار بود در خوشبینانه ترین حالت این فاز 60 ماهه به بهره برداری برسد. به زبانی ساده تر باید گفت که پیشرفت این پروژه حکایت شیرینی در بردارد و آن هم توسعه 6 ساله این فاز به جای 3 ساله است.
3 سال تاخیر در اجرای این فاز کاملا مشهود است. چراکه ظرف 24 ماه گذشته فاز 19 پارس جنوبی تنها 40 درصد پیشرفت کرده است.
بنابراین اگر پیشرفت این فاز را در خوشبینانه ترین حالت سالانه 20 درصد در نظر بگیریم ظرف 48 ماه یعنی تیر ماه 93 باید امیدوار باشیم که پیشرفت این فاز به 80 درصد برسد. و شاید در تیرماه 94 این فاز وارد مدار بهره برداری شود.
درحال حاضر شرکت پتروپارس و شرکت مهندسی و ساخت تاسیسات دریایی دو شرکتی هستند که به ترتیب مسوولیت بخش خشکی و دریایی در برعهده دارند. البته مدیریت پروژه برعهده شرکت پتروپارس است و شاید بد نباشد به اظهارات مدیرعامل سابق شرکت پتروپارس در زمان اجرای عملیات این فاز در 11 مردادماه سال 1389 اشاره داشته باشیم.
این خبر در سایت پتروپارس همچنان موجود است و با کلیک در اینجا می توانید آن را مشاهده کنید. به گفته مدیرعامل شرکت پتروپارس ، فاز 19 پارس جنوبی با اعتباری معادل چهار میلیارد و 800 میلیون دلار و در مدت 35 ماه اجرا می شود.
غلامرضا منوچهری با بیان این که شرکت پتروپارس برای تحقق برنامه زمان‌بندی پروژه، تمام توان خود را برای اجرای پروژه به صورت فشرده به کار می گیرد، ادامه داد: با توجه به تجربه‌ای که در اجرای طرح توسعه فازهای یک، 4 و 5، 6، 7 و 8 و فاز 12 پارس جنوبی به دست آورده ایم، برای اجرای طرح توسعه فاز 19 با آمادگی کامل، در نظر داریم در اجرای این پروژه، رکورد مناسبی ثبت کنیم.
با اینحال امروز با پیگیری های خبرنگار خبرآنلاین از علت تاخیر این پروژه از شرکت پتروپاس، روابط عمومی این شرکت تاکید کرد که مسوولان پتروپارس تمایلی به پاسخگویی ندارند و بهتر است گزارش شما بدون تحلیل و اظهارنظر پتروپارسی ها منتشرشود.
تمام پیگیری های خبرآنلاین از دو شرکت تاسیسات دریایی و پتروپارس برای پاسخگویی روشن به این تاخیرها در نهایت تنها به این نکته رسید که گویا وزیر نفت طی نامه ای اظهارنظر توسط پیمانکاران پارس جنوبی را ممنوع کرده و تنها در این شرکت ها مدیران ارشد می توانند با موافقت دفتر وزیر اقدام به اظهارنظر کنند.
این در حالی است که هرروز قطری ها بیش از 2.5 برابر ایران از میدان پارس جنوبی (گنبد شمالی) گاز برداشت می کنند و سرمایه ملی مردم ایران و نه وزارت نفت به جیب قطری ها می رود.
نکته قابل توجه دیگر اینکه به دلیل کمبود منابع مالی، بودجه ویژه ای برای پاس جنوبی در نظر گرفته شده تا این فازها در موعد مقرر به بهره برداری برسند تا شاید درآمد آنها بتواند کمک حالی برای دیگر پروژه های نفتی و عمرانی کشور باشد.
براساس این گزارش، تولید روزانه 50 میلیون مترمکعب گاز طبیعی تصفیه شده برای تزریق در شبکه سراسری، 80 هزار بشکه میعانات گازی برای صادرات و 400 تن گوگرد، همچنین تولید سالانه یک میلیون و 50 هزار تن گاز مایع (LPG) برای صادرات و یک میلیون تن اتان برای مصرف پتروشیمی، اهداف طرح توسعه فاز 19 میدان گازی پارس جنوبی به شمار می‌روند.


/22131

کد خبر 227959

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 7
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بدون نام IR ۲۰:۲۹ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۴
    10 0
    شما چرا فقط پيمانكاران رو ميبيني كارفرما پول كارهاي انجام شده رو نده كارگران فتوسنتز كند؟ خواهشا بررسي كامل باشه
  • بدون نام US ۰۲:۲۳ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۵
    6 0
    ظاهرا بررسی تاخیرهای پارس جنوبی سریالی شده تو خبرآنلاین
    • پارس جنوبی IR ۰۸:۰۲ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۶
      3 0
      نه تنها سریالی بلکه باید هر روز یک خبر از تاخیرات پارس جنوبی در همه خبرگزاریها زده بشه تا بلکه یکی پیدا بشه فکری به حال این مخزن مشترک بکنه ممنونم خبرآنلاین
  • عسلویه IR ۰۱:۴۴ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۶
    2 0
    شرکت پتروپارس در فاز 19 برای اولین بار پروژه EPC رو بعهده گآمته که هیچ نوع شناختی جهت اجرای آن نداشته بنده 8 ماه در این فاز همکاری داشتم متاسفانه استفاده از افراد بی تجربه با آن شیوه سخت استخدام باعث شده است که پروژه دچار عقب افتادگی های بسیار شود پتروپارس در این سالها بعنوان کارفرمای اصلی بوده و هیچ وقت پیمانکار اجرایی نبوده و هیچ دانشی درون این شرکت تولید نمیشود دلیل اصلی آن هم وصل بودن به بودجه فروش نفت می باشد ولی سایر پیمانکاران مجبور به بروزنگهداشتن فناوری و دانش خود هستند چون بودجه نفتی ندارند خلاصه اینکه پتروپارس واسه کار اجرایی EPC ساخته نشده و فقط باید نقش ناظر رو بازی کنه
  • بدون نام IR ۰۸:۵۳ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۶
    3 0
    با سلام ،وضعیت فازهای14،22،23،24 نیز شبیه 19 است.لطفا در مورد انها نیز بنویسید.یکی از مشکلات پتروپارس این بود که مثل بعضی از پیمانکاران خاص از قبل کار ان مشخص نبود تا خریدها را انجام دهد.
  • بدون نام IR ۰۸:۱۵ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۷
    2 0
    لطفاً تاریخ قرارداد و درصد پیشرفت تمامی فازها را در یک جدول بررسی فرمایید تا امکان مقایسه صحیح فراهم گردد.
  • بدون نام IR ۰۸:۱۶ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۷
    5 0
    لطفاً گزارشی نیز از فازهای 15 و 16 ارائه دهید.