احمد فرهنگنیا: حذف «ستارهها روی زمین» (محصول هند) و «عموره» (محصول ایتالیا) در دور اول رقابت برای کسب اسکار بهترین فیلم خارجی 2009، بازتاب بیشتری نسبت به 56 فیلم حذفشده دیگر داشته است.
«عموره» یکی از مهمترین فیلمهای حاضر در میان 65 فیلم خارجی است که برای کسب اسکار به آکادمی معرفی شده بودند. فیلم، اقتباسی موفق از رمانی با همین نام است و بهنوعی یک «پدرخوانده» جدید محسوب میشود، زیرا داستانش درباره روابط درونی و فعالیتهای مخفی خانوادههای تبهکار دوران جدید ایتالیاست.
«عموره» ساخته متیو گارونه، فیلمساز جوان و بااستعداد ایتالیایی است که همین چند ماه پیش، جایزه بزرگ جشنواره کن 2008 را ازآن خود کرد. علاوه بر این، فیلم نه تنها نامزد گولدن گلاب 2009 برای بهترین فیلم خارجی نیز بود، بلکه در انتظار اعلام برنده جایزه معتبر «بفتا 2009» برای بهترین فیلم غیرانگلیسی نیز قرار دارد.
بنابراین عجیب نبود اگر نام «عموره» هم در میان 9 فیلم برتر آکادمی علوم و هنرهای سینمایی آمریکا نیز مشاهده میشد. بلکه آنچه باعث تعجب کارشناسان شده، محروم ماندن فیلمی با این مشخصات از دستیابی به اسکار 2009 است.
«ستارهها روی زمین» نیز اولین تجربه «امیر خان»، هنرپیشه مشهور و محبوب سینمای هند، در مقام کارگردان است که امتیاز قابل قبولی در میان مخاطبان جهانی کسب کرده است.
پس از اهدای جوایز Golden Globe 2009 و موفقیت «میلیونر زاغهنشین» در کسب بیشترین گویهای طلایی، ارزیابی کارشناسان این بود که امسال اقبال ویژهای از سوی کارشناسان سینمای آمریکا به سینمای هند صورت گرفته است. بهویژه آنکه یکی از این گویهای طلایی به «اللهراخا رحمان»، آهنگساز باتجربه هندی، اهدا شد. علاوه بر این، اگرچه فیلم محصول آمریکا است، اما وقایعش در هند میگذرد و داستان زندگی یک نوجوان هندی را روایت میکند. اینها نشانههایی برای طرفداران سینمای هند بود که امسال شاهد ارتباط قویتری میان سینما آمریکا و سینمای هند خواهند بود.
به هرحال، پس از اینکه چهار گوی طلایی امسال نصیب «میلیونر زاغهنشین» شد، اهالی سینمای هند بیش از پیش به قرار گرفتن نام «ستارههای روی زمین» در فهرست 9تایی فیلمهای خارجی امیدوار شده بودند. اما اعلام فهرست 9تایی بهترین فیلمهای خارجی 2009 از نگاه آکادمی اسکار، اسباب شگفتی طرفداران سینمای هند را فراهم آورد و نشان داد که تحلیلها چندان هم دقیق نبودهاند.
«ستارهها روی زمین» یک ملودرام اجتماعی است که داستانش درباره یک کودک الکن و تلاش معلمش برای بهبود بخشیدن به وضعیت تحصیل و زندگی اوست. نقش معلم را خود امیرخان بازی میکند.
با این حساب، این دومین ناکامی اسکاری امیرخان در مقام بازیگر است؛ اگرچه هشت سال پیش دستکم توانسته بود فیلم خود را در ردیف یکی از نامزدهای اصلی دریافت اسکار ببیند: فیلم «لاگان: روزی روزگاری در هند» با بازی امیرخان در سال 2002 از رسیدن به اسکار بهترین فیلم خارجی بازماند و آن را به درام جنگی «سرزمین هیچکس»، محصول بوسنی، باخت.
نظر شما