ماجراهای تورهای گردشگری و فراز و فرودهای بخشنامه ای و محدودیت های پیرامون آن به تنهایی قابلیت اولیه نگارش یک سفرنامه عجیب را دارد.

مسعود میر: آخرین فصل این سفرنامه هم به ماجرای لغو مجوز 15 آژانس گردشگری اختصاص داشت که به اصطلاح تورهای غیر اخلاقی برگزار کرده بودند. همزمان با همین ماجرا هم بود که بحث برخورد با تورها و البته گردشگرانی که شئونات اسلامی را رعایت نکنند دوباره مطرح شد. بعد از اعلام تخلف در بعضی از تورها، مدیر کل میراث فرهنگی و گردشگری استان تهران اعلام کرد که برای برخورد جدی با آژانس ها و تورهای متخلف گردشگری جلسه ای با رئیس پلیس امنیت عمومی تهران بزرگ برگزار کرده و برای برخورد با تورها و آژانس‌هایی که شئونات را رعایت نکنند اقدامات تنبیهی در نظر گرفته شود. بعد از این نشست مشترک مسوولان گردشگری و پلیس بود که خبر کنترل نامحسوس عملکرد آژانس ها منتشر شد.


بهانه هایی که تورها را محدود می کند
ماجرای برداشتن حجاب در پروازهای خارجی و البته تغییر ظاهری بعضی از مسافران در فرودگاه های مقصد حرف تازه ای نیست و نبوده، اما حالا اعمال محدودیت برای برگزاری تورهای خارجی دلایل دیگری هم با خود همراه دارد؛  برگزاری تورهای ویژه و به اصطلاح استثنائی در زمان برگزاری کنسرت خواننده های لس آنجلسی از یک طرف و قصه اجرای برنامه هایی تحت عناوین "شب ایرانی" و "جشن های سنتی روی قایق و کشتی های تفریحی" همه و همه بهانه های بوده اند برای اینکه مسوولان گردشگری برای برگزاری تورهای خارجی محدودیت های جدیدی را مدنظر بگیرند.

محدودیت هایی مانند متناسب شدن تعداد ورودی و خروجی گردشگر خارجی و داخلی به ایران. چیزی که از چند سال پیش سازمان میراث فرهنگی، درباره اجبار شدن آن حرف می زند، اما عملا تاکنون آژانس های مسافرتی، فقط از ایران گردشگر صادر کرده اند.

البته پیش از این یک بار سازمان میراث فرهنگی برنامه تورهای گردشگری ارمستان را در سال 89 به دلیل برگزاری کنسرت چند خوانده لوس آنجلسی لغو کرده است.

با این حال محدودیت های تورهای داخلی و طبیعت گردی های تاکنون بیش از تورهای خارجی عملی شده است.

 

حضور محسوس نامحسوس ها
نتایج اجرای چند روزه طرح کنترل نامحسوس تورها و آژانس ها را مرتضی شریفی مدیرکل امور مراکز و خدمات گردشگری سازمان میراث فرهنگی و گردشگری خیلی زود رسانه ای کرد.او گفت: "در چند روز اجرای طرح برای نمونه تعدادی از تورهای غیرمجاز گردشگری که از مبدأ میدان آرژانتین، سفر خود را آغاز می‌کردند ، شناسایی شده اند و برخورد با عواملی که منجر به ایجاد فضای ناسالم در بخش گردشگری کشور می‌شوند هم با جدیت در دستور کار قرار دارد."

ماجرای تورهای خارجی و میدان آرژانتین یک حلقه مشترک دارند و آنهم سفرهای زمینی از نقاط مرزی به ترکیه و ارمنستان است.تورهایی که به مدد اتوبوس‌های لوکس از میدان آرژانتین مسافران را سوار می کنند و بعد از گذشتن از خطوط مرزی،عشاق جهانگردی را به کشورهای همسایه می رسانند.تورهای زمینی بخاطر بعد مسافت و زمان طولانی که مسافران باید در مسیر بگذرانند معمولا بدل می شود به اجماع اکیپ هایی که معمولا با هم آشنا هستند.در چنین شرایطی و با توجه به اینکه مسافران با هم روابط فامیلی یا دوستی دارند احتمال بروز رفتارهایی که به اصطلاح در چهار چوب شرایط برگزاری تورهای سالم نیست بیشتر می شود.

گشت‌های نامحسوس البته با صلاحدید فرماندهی نیروی انتظامی کارشان را خیلی بسط ندادند چون به گفته سردار اسماعیل احمدی مقدم تشکیل پلیس گردشگری امکان پذیر نبود.فرمانده ناجا گفت :" ما نمی‌توانیم در بسیاری از امور صنفی به صورت مستقیم وارد عمل شویم بلکه هر صنف باید بر اساس قوانین و مقررات خود نسبت به فعالیت‌ها اقدامات نظارتی را به انجام برساند. ما در صورتی وارد عمل می‌شویم که صنف موردنظر از ما یاری بخواهد که در آن صورت پلیس اماکن وارد عمل خواهد شد و با متخلفین برخورد خواهد کرد."


اخراج خاطی،فعلا درون مرزها
هنوز ماجرای تورهای خارجی و برنامه های خلاف شئونات در بعضی از آنها داغ بود که زمزمه های کنترل شدیدتر تورهای داخلی بویژه تورهای طبیعت گردی و حتی اخراج خاطیان از تورها به گوش رسید. در اولین واکنش رسمی محمدعلی فیاضی مدیر کل طبیعت‌گردی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری اعلام کرد: "شرایط عمومی قرارداد سفرهای طبیعتگردی در اداره کل طبیعتگردی معاونت گردشگری با همفکری بخش خصوصی تدوین و برای بررسی نهایی به اداره کل حقوقی ارسال شده است. همچنین قرار شده بر اساس این دستورالعمل، تورگردان درباره حضور یا عدم حضور گردشگران هنجارشکن برای ادامه سفر تصمیم‌گیری کند. "

در ماده 5 این دستورالعمل که اجرایی شدن‌اش در آژانس‌ها به جد پیگیری می‌شود آمده: "در صورت بروز هرگونه اخلال، مزاحمت، اعمال خلاف شئونات اسلامی و ارزش‌های فرهنگی و بومی در طول سفر توسط مسافر، راهنما می‌تواند ضمن گزارش مراتب به کارگزار، برحسب مورد، تصمیم لازم را در خصوص ادامه یا عدم ادامه حضور این مسافر در بقیه سفر اتخاذ کند."
 

اسکان پردردسر
کاملا طبیعی است که میزان کنترل و اعمال سخت گیری در تورهای خارجی بسیار کمتر از تورهای داخلی باشد اما تبصره های مختلف و جدید قراردادهای سفر آنقدر عجیب و غریب است که صدای خیلی ها را درآورده است.بعنوان مثال در برنامه تورهای داخلی در اقامتگاه‌های بومی یا محیط‌های طبیعی غیرهتل (کمپ، کلبه، خانه محلی و خانه محلی تجهیز شده) دیگر امکان استفاده از چادر یا اتاق اختصاصی برای مسافر وجود ندارد. همچنین همراه داشتن شناسنامه عکس‌دار و کارت ملی برای تمام سفرها الزامی است.این در حالی است که تا پیش از این تنها در هنگام عقد قرار داد تور همراه داشتن مدارک هویتی ضروری بوده است.

 

تورهایی که پریدند
در مرداد ماه امسال مجوز 15 آژانس گردشگری متخلف لغو شد.همچنین برای 7 آژانس متخلف دیگر نیز در اداره کل میراث فرهنگی و گردشگری استان تهران، پرونده تشکیل شد اما این همه ماجرا نبوده و نیست.در اسفند ماه سال گذشته و همزمان با رونق گرفتن تورهای نوروزی مدیر کل میراث فرهنگی و گردشگری استان تهران از لغو مجوز 6 دفتر مسافرتی و تعلیق 34 دفتر دیگر خبر داد. مشکلات در تنظیم قرار دادها و مبالغ دریافتی از مسافران و البته شکایت های مختلف از این دفاتر در برگزاری تورها دلایل این تصمیم بود.
  

4747

کد خبر 231156

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 3
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بدون نام IR ۱۱:۳۱ - ۱۳۹۱/۰۵/۰۷
    43 1
    اصلا چه نيازي هست مردم برن سفر؟وقتي مرغ و گوشت نياز نيست و خوردنش باعث مريضي مردم مي شود حالا اگر سفر هم نباشد طوري نمي شود كه.
  • دوشنبه IR ۱۲:۳۴ - ۱۳۹۱/۰۵/۰۷
    31 1
    اي كاش اينهمه تلاشي كه در مورد مسائل حاشيه اي ميشود صرف حل مسائل اقتصادي ميشد . خوب اگه درامد مردم خوب باشه مرض نداره كه بره چادر بزنه ميره هتل ميخوابه ديگه
    • بدون نام IR ۱۵:۰۹ - ۱۳۹۱/۰۵/۰۷
      11 4
      مجبوري اظهار نظر كني؟خبر آخه جواب اينارو بده ديگه...كل طبيعت گردي را خلاصه كرد در بي پولي يه سري آدم كه نمي تونن برن هتل و در جنگل مي خوابن...نمي خوام توهين كنم اما شناخت اين عزيز از تورهاي طبيعت در حد زير صفر است.

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین