به گزارش خبرآنلاین، متن یادداشت فریدزاده بدین شرح است:
آشنایی با سامانه «سام» برای من به عنوان یک اهل قلم که یکی از بزرگترین آرزوهایش رشد و رونق چاپ و نشر و کتاب خوانی ست نوید بخش بود و مرا به این اندیشه فرو برد که گاه چه آسان می توان با تدبیری سنجیده راهکار حلّ و رفع معضلی را یافت در صورتی که کار به دست اهلش سپرده شود، و نیز چقدر صائب است و" جواب می دهد" ضرب المثل " کس نخارد پشت من جز ناخن انگشت من " اگر ناخن از خاراندن باز داشته نشود.
البته حکایت مشکلات چاپ و نشر و کتاب خوانی در حال حاضر، حکایت زخم کهنه است، و پیچیده تر از آن که با طراّحی و تأسیس یک سامانه، گره های کارش باز شوند امّا این سامانه با دقت نظری که در طراحی و تعیین اهدافش صورت گرفته، اگر موانع ناخواسته در راهش قرار نگیرند می تواند گامی مهم و مؤثر در راستای گره گشایی باشد و تأثیرات مثبتش که شاهدشان هستیم و خواهیم بود نیز حامل این پیام هست که اگر پیش از این ها دستگاه های مدیریتی امور کتاب و نشر نگاهی وسیع تر به اندیشه های مستقل دست اندر کاران، در همان حدود مرزها و ضوابط قانونی موجود هم ـ و نه سلایق غالباً نامناسب یا نه چندان مناسب ـ می داشتند، مشکلات ما در این زمینه، به عمق و پیچیدگی اکنون نبودند. بسیار زودتر از این ها می شد به این دریافت منطقی رسید که دست درکاران نشر و خالقان آثار به دلیل تماس و اصطکاک بی واسطه با مسایل مربوطه، درک و تحلیل غیر انتزاعی از آن ها دارند که بر پایه آن طریقه های گذار از موانع را که به فرهنگ جامعه آسیب های گاه غیر قابل جبران می رسانند بهتر تشخیص خواهند داد.
راستش وقتی از طرح سامانه «سام» مطلع شدم باورم نمی شد که بی دخالت ها و چون و چراهای معمول و اغلب نا لازم و فرساینده به مرحله عمل رسیده باشد اما اکنون که به مبارکی با تلاش جمعی از دست در کاران، و سعه صدر دستگاه مدیریتی مربوطه بیش از یکسال از عملیاتی شدن طرح می گذرد، این امیدواری در من پدید آمده است که ادامه اینگونه «کار به کاردان سپردن» ها، و بها دادن به اندیشه های گروهی از ناشران سبب باز شدن پنجره های دیگر نیز بشود ، و نیز طرح ارزنده «سام» گام به گام محکمتر و غنی تر و پر نیروتر پیش رفته و سبب برکاتی در امور تألیف و نشر در کشور باشد.
نیاز به ذکر جزئیات و چگونگی ها در اینجا نیست که همه چیز با گویایی و رسایی تمام تبیین شده و در دسترس هست، اما می توان به پاره ای از مهم ترین تأثیرات طرح «سام» البته به شکلی بسیار کلی و مناسب حجم یک یادداشت، مواردی را به شرح زیر برشمرد:
1 – دسترسی دقیق، سریع، و آسان کتاب خوانان به آثار مورد نظرشان بدون صرف زمان و انرژی زاید، در زمانه ای که آدم ها برای انجام امور روزمرّه نیز زمان کم می آورند، و همین در بسیاری موارد سبب انصرافشان از تهیه ی کتاب می شود.
2 – ایجاد تغییر مثبت در نحوه توزیع کتاب، و به روز کردن امر توزیع، و خروج آن از دایره بسته شکل سنتّی اش.
3 – تسریع در توزیع و لاجرم در فروش کتاب.
4 – تحت پوشش وسیع تر قرار گرفتن شهرستان ها و نقاط دوردست کشور که امروز با مشکل آزاردهنده و بازدارنده تماس به روز با کتاب های تازه مواجه اند.
5 – برقراری ارتباط مستقیم تر و بی واسطه تر میان ناشرین و کتاب خوانان، ناشران و مؤلفین، و مؤلفین و مخاطبان، و لغو یکسویه گی سنتی این رابطه، و کار آمد تر و فعال تر شدن آن، و پیامدهای بسیار مثبت و مؤثری که بر این ارتباط نوین مترتّب است.
6 – ایجاد این امکان که ناشران و مؤلفان برآوردی واقعی از نوع و طیف مخاطبان و نگاه ها و سلایق فرهنگی شان داشته باشند که این خود، موجب فعال تر و هدفمند تر شدن امور تألیف و نشر خواهد شد.
7 – ایجاد انگیزه قوی تر در مؤلفان در راستای آفرینش آثار بهتر، و رغبت افزون تر در ناشران جهت فعالیت بیشتر و پی گیرتر.
8 – ایجاد رقابت سازنده میان ناشران در جهت نشر آثار برتر.
9 – ایجاد رقابت سازنده میان خالقان آثار در راستای نگارش خلاقانه تر.
10 – نتیجه غایی مواردی چنین، ارتقاء کیفیت آثار، تحت پوشش فرهنگی گسترده تر قرار گرفتن طیف هایی از مخاطبان، و دسته هایی از سلایق که از سوی ناشر و مؤلف – به دلیل نا آشنایی یا کمتر آشنا بودن با آن ها – نادیده گرفته و یا کمتر دیده شده اند، و لاجرم رویکرد وسیع تر و استقبال بهتر و بیشتر از آثار، و افزایش سرانه مطالعه در کشور خواهد بود.
11 – بدین گونه گردش سرمایه ناشرین نیز بهتر و هدفمندتر خواهد بود که این نیز در ناشرانی که نگران راکد ماندن یا ضایع شدن سرمایه شان هستند، رغبت به سرمایه گذاری را افزایش خواهد داد و نیز بسیاری از آثار – چنان که اکنون شاهدیم – به دلیل آن نگرانی به حق ازانتشار به موقع و مخاطبان از خواندن آن آثار محروم نمی مانند.
وظیفه فرهنگی ام حکم می کند که از سویی از ناشران محترمی که در طراحی و راه اندازی سامانه " سام " هم گام بوده اند، و از دیگر سو از طراحان فرهنگی مربوطه که نسبت به این طرح نظر و نگاهی باز و منطقی داشته و بدین گونه در گشایش این مسیرهمراهی کرده است سپاسگزاری کنم و برای گسترش و توفیق هر چه افزون تر این طرح و دیگر طرح هایی که با مشاهده تأثیرات و برکات " سام " عرضه خواهد، دعا.
و در انتها اشاره به دو مورد را ضروری می دانم :
اوّل ـ امور چاپ و نشر ما همچون بخش های فرهنگی دیگر، دیرزمانی ست که در سایه مدیریتی سخت متمرکز قرار دارند که امکانات مادی و معنوی نیز در اختیار آن است. اکنون که کلید خوردن طرح مهم و مؤثر " سام " را می توان نشانه ای از تمایل به کاهش تمرکز در آن مدیریت تلقی کرد، به مصداق «الاکرام بالاتمام» و به جبران بخشی از اثرات منفی که شّدت تمرکز مورد اشاره در امور چاپ و نشر و سایر امور فرهنگی داشته است، حمایت جدّی از طرح هایی از این دست و گسترش آن ها به تمام حیطه فرهنگی مان را پیشنهاد می کنم.
دوّم ـ از آن جا که رسانه های رادیو و تلویزیون در جهان امروز، برد و تأثیر بیش از دیگر رسانه ها دارند، صدا و سیما می توانند به عنوان حرکتی فرهنگی، علاوه بر انعکاس خبری رویداد هایی مؤثر از این گونه ، با تهیه و پخش برنامه های گزارشی، گفتگو محور، و حتی تبلیغی، ضمن آشناسازی جامعه نسبت به چیستی و چرایی شان، در توفیق افزون تر آن ها هم نقشی مهّم ایفا کنند ، و تیزبینانه در نظر داشته باشند که این، خدمتی ست نه به ناشران یا مؤلفین بلکه به مخاطبان کتاب و به عبارتی بهتر : به فرهنگ جامعه، که تلاش در راستای ارتقاء آن از اصلی ترین مسئولیت های صدا و سیما ست.
ساکنان تهران برای تهیه کتابهای فریدزاده و هر محصول فرهنگی دیگر( در صورت موجود بودن در بازار) کافی است با شماره 20- 88557016 سامانه اشتراک محصولات فرهنگی؛ سام تماس بگیرند و آن را در محل کار یا منزل _ بدون هزینه ارسال _ دریافت کنند. باقی هموطنان نیز با پرداخت هزینه پستی می توانند این کتاب را تلفنی سفارش بدهند.
6060
نظر شما