آذرجزایری: میانگین قیمت هر بشکه نفت خام ایران در سالجاری نسبت به سال گذشته بیش از 4 دلار کاهش یافت. برمبنای گزارش های مرکز مطالعات بین المللی انرژی و امور بین الملل شرکت ملی نفت، سال گذشته هر بشکه نفت خام ایران حدود 110 دلار و50 سنت به فروش می رسید درحالیکه بررسی قیمت نفت در 6 ماه اول سالجاری نشان از کاهش قیمت هر بشکه نفت ایرانی و رسیدن به 106 دلار و 83 سنت دارد.
البته باید دلیل این کاهش قیمت را در تلاش های کشورهای صادرکننده نفت چون عربستان برای تامین کمبود طلای سیاه ایران در بازارهای جهانی جستجو کرد.
در ماه های خرداد و تیر سالجاری میانگین قیمت هر بشکه نفت به زیر 97 دلار کاهش یافت و در برخی از روزها شاهد فروش نفت 95 دلاری ایرانی بودیم اما با توجه به روند نزولی توان این کشورها برای تامین نیاز نفت ایرانی در بازار سیرصعودی بهای طلای سیاه از سر گرفته شده و طی دو ماه گذشته نفت باردیگر از مرز 100 دلار فراتر رفته و در حال حاضر هر بشکه نفت خام ایران 113 دلار در بازار معامله می شود.
اگرچه میانگین قیمت 6 ماه اول امسال حدود 106 دلار است اما به نظر می رسد این رقم در ماه های آینده افزایش چشمگیری بیابد. البته اگر تحلیل ها و پیش بینی های بازار درست از آب در بیاید و نفت 120 دلار را باردیگر رد کند می توان امیدوار بود که میانگین قیمت نفت در سالجاری بالاترین میانگین قیمتی از سال 86 تا کنون باشد.
از سوی دیگر در یک هفته گذشته گسترش طوفان "ایزاک" در آمریکای شمالی و کاهش تولید نفت در خلیج مکزیک منجر به افزایش قیمت جهانی نفت شده و با وقوع این طوفانهای سهمگین فصلی، فعالیت 4 پالایشگاه نفت در آمریکا متوقف شده و توقف تولید در این واحدهای پالایشگاهی منجر به گرانی بهای بنزین در این کشور شده است.
در همین حال کارشناسان اقتصادی از ادامه طوفانهای ایزاک، کاهش سطح تولید نفت اوپک، بهبود شاخصهای اقتصادی در ایالات متحده آمریکا و گسترش تنشهای ژئوپولیتیکی در منطقه خاورمیانه به عنوان مهمترین عوامل تقویت کننده بهای جهانی نفت یاد میکنند.
از این رو در آستانه برگزاری انتخابات ریاست جمهوری، ظهور نفت 120 دلاری هر چند منجر به برگزاری جشن غیر رسمی در بین اعضای اوپک و برخی از کشورها همچون روسیه خواهد شد اما نفت گران به یکی از چالشهای پیش روی کاخ سفید تبدیل میشود.
قیمت جهانی نفت خام از ابتدای سالجاری میلادی تاکنون نزدیک به 20 دلار در هر بشکه افزایش یافته و با توجه به تغییر و تحولات متعدد ژئوپولیتیکی و طبیعی پیش بینی میشود به زودی حتی بهای طلای سیاه از مرز 120 دلار در هر بشکه هم عبور کند.
برخی از کارشناسان پیش بینی می کنند اگر ایران بتواند 6 ماه دیگر دوام بیاورد برنده بازی است که آمریکا آغازگر آن بود.
دلایل کارشناسان روشن است. اول اینکه عربستان قطعا توان حفظ تولید تا مرز 10 میلیون بشکه در روز را تا 6 ماه دیگر نخواهد داشت و ناچار است بالاخره تولید خود را تا 8 میلیون بشکه در روز کاهش دهد تا شاید میادین خود را حفظ کند.
ضمن آنکه در خصوص دیگر کشورها باید اشاره ای به سرمایه گذاری صورت رفته بر میادین نفتی دنیا اشاره و تاکید کنیم که با توجه به کاهش سرمایه گذاری صورت گرفته برروی میادین نفتی به نظر نمی رسد دیگر کشورها بتوانند به طورمستمر جایگزین نفت ایرانی شوند.
در حال حاضر خبر می رسد آمریکا ناچار با باز کردن ذخایر استراتژیک خود شده تا شاید بتواند تعادل میان عرضه و تقاضا در بازار را حفظ کند. که این امر خبری خوشحال کننده برای ایران است. چراکه باز شدن ذخایر استراتژیک آمریکا به طور موقت خواهد بود و در اینصورت باید شاهد سیر صعودی قیمت نفت در بازاربود.
درچنین شرایطی آمریکا و اروپا چاره ای نخواهند داشت جزء تعامل با ایران چراکه در صورت ادامه روند صعوی قیمت نفت که از حدود یکماه پیش مجددا آغاز شده بنزین به شدت گران خواهد شد و این به معنای افزایش ناآرامی ها در این کشورها که این امر برای اوباما رئیس جمهوری که امسال باز هم به دنبال جذب رضایت مردم است تا شاید باز هم در کاخ سفید بماند بسیار نگران کننده خواهد بود.
/22131
نظر شما