منابع دیپلماتیک اعلام کردند که فرستاده مشترک سازمان ملل و اتحادیه عرب طی چند روز آینده به منظور رایزنی در خصوص وضعیت سوریه به عربستان و ترکیه سفر میکند این در حالیست که مخالفان سوری بر سر تشکیل کمیتهای برای دوره پس از بشار اسد توافق کردهاند.
به گزارش روزنامه لبنانی السفیر، منابع دیپلماتیک ترکیه اعلام کردند که اخضر الابراهیمی، فرستاده مشترک سازمان ملل و اتحادیه عرب به زودی با هدف رایزنی در خصوص وضعیت سوریه و راههای حل و فصل اوضاع این کشور به عربستان، ترکیه و مصر سفر خواهد کرد.
احمد فوزی، سخنگوی الابراهیمی در این خصوص گفت: سفر الابراهیمی به کشورهای همجوار سوریه به این معناست که الابراهیمی این هفته به سوریه نمیرود.
یکی از مسئولان ترکیه که خواست نامش فاش نشود، اعلام کرد: هنوز زمان دقیق سفر الابراهیمی به ترکیه مشخص نشده اما این سفر تا پایان ماه جاری میلادی انجام خواهد شد و فرستاده مشترک سازمان ملل و اتحادیه عرب قبل از سفر ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه به ترکیه خواهد رفت.
این سفر الابراهیمی در حالی صورت میگیرد که روابط دمشق و آنکارا در پی درگیریها و ناآرامیها اخیر در مرزهای دو کشور تیره شده است.
از سوی دیگر، دولت روسیه نیز به ناتو و ترکیه نسبت به هر گونه دخالت در امور داخلی سوریه هشدار داد.
این هشدار دولت روسیه پس از اظهارات رجب طیب اردوغان، نخستوزیر ترکیه در خصوص آمادگی این کشور برای هر گونه احتمالی در خصوص سوریه و نیز پس از آن بود که ناتو اعلام کرد در صورت لزوم برای دفاع از ترکیه طرحی را آماده کرده است.
همچنین میخائل بوگدانف، معاون وزیر امور خارجه روسیه در مصاحبه با شبکه خبری اسکای نیوز عربی اعلام کرد که ایجاد منطقه پرواز ممنوع بر فراز سوریه امری قابل بررسی است. مشروط بر اینکه توافق در خصوص جزئیات این مساله کاملا شفاف بوده و طرفین بر آن پایبند باشند.
بوگدانف در خصوص موافقت مسکو با ایجاد منطقه پرواز ممنوع که از مدتها قبل از سوی مسکو با مخالفت روبرو میشد، گفت: هر چیزی قابل بررسی است ما قبلا این تجربه را در دهه 90 در عراق داشتیم و برای ایجاد منطقه پرواز ممنوع توافق کردیم اما تصمیمات اتخاذ شده در این خصوص کاملا شفاف بوده و درباره جزئیات آن توافق شده بود.
وی اعلام کرد که مسکو با ایجاد منطقه پرواز ممنوع بر فراز سوریه مخالف است زیرا از تکرار سناریوی لیبی که دخالت نظامی کشورهای خارجی است، میترسد.
معاون وزیر امور خارجه درباره باقی ماندن بشار اسد، رئیسجمهوری سوریه در قدرت نیز اعلام کرد: حضور بشار اسد شرط اصلی حل و فصل بحران سوریه نیست.
بوگدانف همچنین تاکید کرد که روسیه از بشار اسد حمایت نمیکند.
وی گفت: ما از بشار حمایت نمیکنیم و خدا را شکر که اسد رئیسجمهوری روسیه نیست.
این مسئول رروسی اخبار منتشر شده مبنی بر تشکیل هیاتی برای همکاریهای نظامی در ایران در راستای حمایت از ارتش سوریه را تکذیب کرده و گفت: روسیه هیچ همکاری نظامی با هیچ کس ندارد و خود را از بحران سوریه کنار نگه داشته است.
بوگدانف در پایان اعلام کرد که مسکو، واشنگتن و کشورهای اروپایی اخیرا از نظام سوریه تضمینهایی را مبنی بر عدم استفاده از سلاحهای شیمیایی علیه مخالفان سوری دریافت کردند اما مسکو همچنان نسبت به افتادن این سلاحها به دست گروههای تندرو از جمله القاعده نگران است.
همچنین بان کی مون، دبیرکل سازمان ملل در اظهاراتی از دولت سوریه خواست تا هر چه سریعتر به درگیریهای مسلحانه پایان دهد.
وی همچنین از گروههای مسلح سوری خواست تا نسبت به آتشبس پایبند باشند.
در همین حال فرانسوا اولاند، رئیسجمهوری فرانسه نیز نسبت به وضعیت سوریه به شدت ابراز نگرانی کرد.
از سوی دیگر اکمل الدین احسان اوغلو، دبیرکل سازمان همکاریهای اسلامی نیز به نوبه خود از جامعه جهانی و شورای امنیت خواست تا به مسئولیتهای خود در قبال سوریه عمل کرده و دیگر در برابر قربانیان بحران این کشور سکوت نکنند.
احسان اوغلو همچنین از جامعه جهانی خواست تا با جدیت بیشتری برای حفظ امنیت جانی غیرنظامیان سوری و اتخاذ اقدامات کافی در خصوص این کشور تلاش کند.
دبیرکل سازمان همکاری اسلامی همچنین اعلام کرد که این سازمان در سطوح مختلف در تلاش است تا راهکاری را برای خروج از بحران پیچیده سوریه پیدا کند.
وی اعلام کرد: سازمان همکاری اسلامی اخیرا هیاتی را به سوریه اعزام کرده تا دولت این کشور برای متوقف کردن خشونتها علیه غیرنظامیان قانع کند.
احسان اوغلو تاکید کرد: تصمیم تعلیق عضویت سوریه در سازمان همکاری اسلامی پس از آن بود که همه تلاشهای دیپلماتیک و سیاسی برای قانع کردن مقامات سوریه جهت پایبندی به تعهداتشان در قبال دولت سوریه به بن بست رسید.
همچنین فیلیپ گوردون، معاون وزیر امور خارجه آمریکا در امور اروپا در مصاحبهای اعلام کرد که به عقیده دولت واشنگتن هنوز زود است دولت موقتی را که مخالفان سوریه آن را تشکیل خواهند داد به رسمیت بشناسیم.
وی تاکید کرد: ما معتقد نیستیم که مخالفان سوریه آماده تشکیل دولت موقت هستند. لذا هنوز زود است بخواهیم آن را به رسمیت بشناسیم.
وی تاکید کرد: فرانسوا اولاند قبلا طرح به رسمیت شناختن دولت موقت را پیشنهاد داد اما ما نسبت به این مساله با احتیاط عمل میکنیم.
همچنین خبرگزاری آناتولی ترکیه اعلام کرد: مخالفان سوریه در قاهره اعلام کردند که تشکیل کمیتهای از عقلاء و بزرگان برای دوران پس از سقوط بشار اسد توافق کردند اما این کمیته جانشین دولت انتقالی نیست.
هیثم المالح، رئیس شورای امنای انقلاب سوریه در این خصوص گفت: کمیته بزرگان و عقلاء وظیفه فراهم کردن زمینه را برای تشکیل دولت انتقالی پس از سقوط بشار اسد و نیز انتخاب اعضایش را به عهده دارد اما این کمیته جانشین دولت انتقالی نخواهد بود.
وی همچنین خاطرنشان کرد: تشکیل دولت انتقالی جزو وظایف شورای ملی نیست.
یکی از رهبران گروه اخوان المسلمین سوریه نیز اعلام کرد که این کمیته مراحل ما بین سقوط اسد و تشکیل دولت انتقالی خواهد بود.
بنا به گزارش خبرگزاری آناتولی، کمیته مذکور شامل 12 تن از مخالفان برجسته نظام سوریه از جمله برهان غلیون، رئیس سابق شورای ملی سوریه، هیثم المالح و علی البیانونی معاون ناظرکل اخوان المسلمین سوریه است و احتمالا به زودی خبر تشکیل نهایی آن اعلام شود.
همچنین خبرگزاری سیریا نیوز نیز اعلام کرد که بشار اسد، صطام جدعان الدندح را به عنوان سفیر جدید سوریه در عراق اعلام کرد.
پیشتر نواف فارس، سفیر سابق سوریه در بغداد اعلام کرد که از نظام این کشور جدا شده است.
از سوی دیگر، توماس سیمونیاک، وزیر دفاع لهستان نیز اعلام کرد که کشورش از ترکیه در ناآرامیهای مرزی اخیر با سوریه حمایت میکند.
وزارت دفاع این کشور همچنین تاکید کرد که با هر گونه دخالت نظامی در سوریه چه از طریق اتحادیه اروپا و چه ناتو مخالف است.
وزیر دفاع لهستان همچنین در دیدارش با عصمت ایلماز، همتای ترکیهای خود اعلام کرد که کشورش در شرایط حساس کنونی که در پی ناآرامیهای موجود در داخل سوریه ایجاد شده و پیامدهای آن به مرزهای ترکیه نیز کشیده شده از ترکیه حمایت و به آن کمک میکند.
پیشتر وزارت خارجه لهستان نیز درگیریهای مرزی ترکیه و سوریه را محکوم کرد و از ترکیه خواسته بود تا در قبال این مساله خویشتنداری کند.
49261
نظر شما