دولت برای پوشاندن کم کاری​هایش دنبال فضای چالشی است و با طرح سوال از رئیس​جمهور نباید چنین فرصتی را به دولت داد.

نسرین وزیری: این دلیل یکی از طراحان سوال از رئیس​جمهور در مجلس هشتم برای مثمر ثمر نبودن طرح دوباره این سوال در مجلس نهم است. حشمت​الله فلاحت​پیشه که به گفته خودش برخی نمایندگان هزینه امضا و پافشاری بر طرح سوال از رئیس​جمهور را با عدم حضورشان در مجلس بعد داده​اند، دلایل خاص خود را برای بی​نتیجه بودن سوال دوباره از رئیس​جمهور دارد که مشروح آن را در ادامه می​خوانید:
 
سوال از رئیس​جمهور از ابتدای مجلس هشتم، مطرح بود ولی در سال پایانی عمر آن مجلس عملیاتی شد. اینکه مجلس نهم در سال اول فعالیت خود، این سوال را عملیاتی می​کند به دلیل شکسته شدن تابوی طرح سوال از رئیس​جمهور است یا شرایط تغییر کرده است؟
سوال از رئیس​جمهور در مجلس هشتم شروع جدی و خوب و پایان بد و لوثی داشت. چون شرایطی شکل گرفته بود که مجلس نوعی نگاه برآمده از قانون اساسی به مسائل داشت ولی «در راس امور نبودن مجلس» در رفتار دولت نهادینه شده بود و دولت به بسیاری از قوانین مجلس عمل نکرد. ذیل همین مساله، سوال از رئیس​جمهور در مجلس هشتم مطرح شد. دولت هم این موضوع را جدی گرفت و کوشید تا آن را به انتخابات بعد ربط دهد و ربط هم پیدا کرد.
 
چه ربطی پیدا کرد؟
خیلی جدی به برخی نمایندگان می گفتند که اگر می​خواهند در مجلس بعدی باشند، باید امضایشان را از طرح سوال از رئیس​جمهور پس بگیرند! خیلی از نماینده​ها هم که بر امضایشان پافشاری کردند، قربانی طرح سوال از رئیس​جمهور شدند. با این حال پایانی که انتظارش را داشتیم، نداشت و طرح سوال از رئیس​جمهور پایان لوثی یافت. شاید یکی از دلایلش هم عدم ارائه جدی سوال از رئیس​جمهور بود.جلسه سوال از رئیس​جمهور در صحن علنی مجلس به خوبی برگزار نشد و موضوع لوث شد.
 
در آن جلسه آقای مطهری به عنوان نماینده طراحان سوال از رئیس​جمهور، نطق کردند و بعد هم مطابق آیین​نامه رئیس​جمهور پاسخ دادند. منظورتان از عدم ارائه جدی طرح سوال چه بود؟
منظورم نقص آیین​نامه داخلی مجلس بود. ساختار سوال از رئیس​جمهور در قانون منجر شد که نتیجه​ای از آن سوال شکل نگیرد. سوال کنونی نمایندگان از رئیس​جمهور هم ممکن است موضوعش با سوال نمایندگان از آقای احمدی​نژاد در مجلس هشتم، فرق داشته باشد اما ماهیتش یکی است که برآمده از عدم اجرای قوانین از سوی دولت است.
 
و پایان مشابهی هم خواهد داشت؟
به نظرم اگر این سوال در مجلس شکل بگیرد و به مرحله نهایی در صحن علنی برسد، چند اتفاق خواهد افتاد. اول اینکه وقت مجلس کشته می​شود! یعنی سوالی با ماهیت مشابه از رئیس​جمهور با توجه به روحیه ایشان در پاسخگویی، به منزله کشتن وقت مجلس است. دوم اینکه برخلاف سوال قبل، دولت هم اکنون در عمل راضی است و می​خواهد که این سوال سریع​تر در مجلس مطرح شود. چون اگر پاسخ رئیس​جمهور به سوال اول استهزا بود، پاسخ او به سوال دوم، نوعی پاسخ چالشی است.
فکر می​کنم او مسائلی چالشی که گوشه​هایی از آن را در کنفرانس​های مطبوعاتی​اش مطرح می کند را در قالب پاسخ به سوال نمایندگان در مجلس مطرح خواهد کرد.  
 
یعنی شما که تجربه یک بار سوال از رئیس​جمهور را دارید، تکرار آن را به نمایندگان جانشینتان توصیه نمی​کنید؟
به نظرم در این شرایط  کنونی طرح دوباره سوال از رئیس​جمهور به صلاح نیست. چون در آستانه انتخابات هستیم و کشور در وضعیت خوب اقتصادی هم به سر نمی​برد و حساسیت جدی هم در عرصه سیاست خارجی داریم. در چنین شرایطی شکل گیری یک چالش جدید به صلاح نیست.
 
یک موضوع دیگر را هم باید بگویم و آن از لحاظ ماهوی است. من چون معتقدم این سوال ماهیتا تفاوتی با سوال قبل ندارد و از یک جنس است پس گام بعدی مجلس می​تواند طرح عدم کفایت سیاسی رئیس​جمهور باشد. مجلس به عنوان «مجلس» فارغ از اینکه مجلس هشتم باشد یا نهم، اگر بخواهد کار نظارتی اش را دنبال کند، طرح دوباره این سوال وقت کشی است . چون پاسخ​های مشابهی دریافت خواهد کرد. پس عملا نتیجه​ای حاصل نخواهد شد مگر اینکه گام بعدی مجلس در احیای وظایف نظارتی​اش ارائه طرح عدم کفایت سیاسی رئیس​جمهور باشد که من در شرایط کنونی آن را به صلاح نمی​دانم. به دلایلی که گفتم چالشی شدن فضا به سود مملکت نیست و کشور نیازمند هم سویی برای حل مشکلات است نه کشاندن موضوع به این مرحله.
 
پیگیری طرح سوال از رئیس​جمهور در این شرایط عملا بسیاری از نیازهای کنونی کشور را تحت الشعاع قرار می​دهد.
 
گفتید از نمایندگان می​خواستند برای ادامه حضورشان در مجلس، از قید سوال از رئیس جمهور بگذرند. چه کسانی چنین تقاضایی از نمایندگان داشتند؟
بخش​های از دولت این موارد را با نمایندگان مطرح می​کردند! نتیجه​اش را هم در انتخابات دیدیم. سوال کنندگان از قبل از انتخابات با مسائل مختلفی مواجه بودند.
البته الان شرایط کمی تغییر کرده و دولت که قبلا سعی می​کرد سوال از رئیس جمهور منتفی شود، الان راضی است که این سوال مطرح شود ولی نتیجه طرح این سوال به جای اینکه یک گره گشایی مدیریتی باشد یک چالش انتخاباتی جدید است!
 
به نفع دولت؟
ساختار طرح سوال به گونه​ای است که دولت بیشترین استفاده را از آن می​برد.
 
دور قبل هم که طرح سوال از رئیس​جمهور مطرح بود هم چنین نگرانی​ای وجود داشت که مجلس به ایشان تریبون ندهد. ولی طراحان اصرار داشتند که سوال انجام شود. چرا شما که از طراحان سابق هستید، مخالفت امروزتان از جنس همان مخالفت آن روزهاست که به آن توجهی نکردید؟ چرا مجلس باید از اظهارات رئیس​جمهور بترسد؟
نه من نگاه عملی به سیاست دارم و معتقدم که بین مجلس و دولت باید رفتاری شکل بگیرد که در عمل به سود مردم باشد. مشکلات امروز مردم هم مشخص است که در حوزه مسائل اقتصادی، تعامل با دنیای امروز و اختلافات بین قوا است. من معتقدم که این سوال به جای حل مشکلات فوق، شکاف را بیشتر می​کند و مشکلاتی که گفتم تحت الشعاع آن قرار می​گیرد.
 
معتقدم که مجلس نباید وقت کشی کند. وقت کشی طرح سوال، فقط مربوط به روز سوال نیست. فضای سیاسی و رسانه​ای که شکل می​گیرد، جبهه گیری​هایی را ایجاد می​کند که کشور را وارد یک فضای کاملا سیاسی می​کند که از امور مدیریتی دور می​شود. همه این هزینه​ها را در زمان طرح سوال از رئیس​جمهور در مجلس هشتم دادیم ولی نتیجه​اش همان شد که دیدید! به نظرم مجلس نهم هم در قالبی لوث شده​تر همان هزینه​ها را ایجاد می​کند. نتیجه​اش هم که مشخص است و اگر باز نتیجه نوعی استهزا مجلس بود، فضای چالشی جدی​تری بین نخبگان ایجاد خواهد کرد.
 
اگر مجلس نمی​خواهد وقت کشی کند، یعنی باید گام بعدی را در راستای عدم کفایت سیاسی رئیس​جمهور بردارد که گفتم در شرایط کنونی آن را من به صلاح نمی​دانم. چون معتقدم مملکت اولویت​های دیگری دارد که نیازمند وحدت و تعامل است. در گفت​وگوهایم با برخی نمایندگان این دوره مجلس هم گفتم که در این شرایط باید فضای اختلاف بین دو قوه را کارشناسی کنند. مثلا مرکز پژوهش​های مجلس در تعامل با مراکز پژوهشی دولت، فضا را کارشناسی کرده ومشکلات را در دل آن حل کند. ولی متاسفانه به رغم اینکه دولت سعی کرد در انتخابات مجلس نهم خیلی دخالت کند اما باز هم در مجلس نهم شاهد نوعی تقابل بین مجلس با دولت هستیم. اگر این مشکلات حل نشود وچالش​ها ادامه یابد، در نهایت مردم هم دولت وهم مجلس را به یک اندازه در مشکلات کنونی مقصر خواهند دانست.
 
پس به نظر شما مجلس در شرایط کنونی با ویژگی​هایی که برشمردید، باید از قید استفاده از ابزار نظارتی خود در طرح سوال از رئیس​جمهور بگذرد؟  
مجلس نباید انتظار داشته باشد که اگر در این شرایط از رئیس​جمهور سوال کند، مردم در مقام قضاوت، نمره بیشتری را به مجلس می​دهند. چون این راه قبلا رفته شده، هزینه زیادی هم داده شده و کمکی هم به حل مشکلات جامعه نمی​کند. در سال پایانی دولت باید اختلافات دو قوه کارشناسی شود. ولی هنوز نه دولت و نه مجلس راهکار کارشناسی برای حل اختلافاتشان ندارند که یکی از دغدغه های امروز مردم همین است. به همین دلیل است که بین دو قوه فضایی چالشی و رقابتی شکل گرفته که روز به روز با نزدیک شدن به انتخابات این فضا چالشی​تر و جدی​تر هم می​شود. به نظرم این یک ضعف برای مجلسی است که در ابتدای راه است.
برای مجلسی که در ابتدای راه است، رفتن به سوی راهکارهای چالش در مقابل دولتی که در ازای کار نکردنش نیازمند فضای چالشی است، اشتباه است. چون دولت برای توجیه کارنکردنش به دنبال چنین فضایی است و مجلس نباید چنین فرصتی به او بدهد چون به ضرر مجلس و مردم است. از این رو بهتر است مجلس یک بسته کارشناسی پیشنهادی و راهکار اجرایی برای حل اختلافات با دولت بدهد نه اینکه در شرایطی که کشور برای برگزاری یک انتخابات آماده می​شود، تخلفات دولت را در قالب یک سوال جدید مطرح کرده و هزینه​ای جدید را به کشور تحمیل کند.
/2929
کد خبر 251394

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 9
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بدون نام EU ۱۳:۰۵ - ۱۳۹۱/۰۷/۲۵
    88 0
    ترس وترس از برملاشدن آن که نباید بشود
  • مراد IR ۱۳:۳۳ - ۱۳۹۱/۰۷/۲۵
    74 0
    خب اگر شما جواب ایشان را میدانید چرا اصلا سوال میکنید؟ و اگر مجلس قدرت سوال ندارد و به قول شما ایشان با استهزا و به چالش کشیدن جواب میدهند ، پس بفرمائید برای چی اگر مجلس قدرت ندارد سوال میکنید؟ این صحبتهای شما یعنی ناتوانی مجلسی که باصطلاح نمایندگان مردم در آن نشسته اند .واقعا خیلی نا امید کننده است که یک نماینده مجلس اینطور صحبت میکند!!!
  • بدون نام IR ۱۳:۳۴ - ۱۳۹۱/۰۷/۲۵
    58 0
    واقعا که !!!
  • بدون نام IR ۱۳:۴۶ - ۱۳۹۱/۰۷/۲۵
    45 0
    کاش دوستانمان داناودشمنانمان نادان بودند.
    • Meek IR ۱۹:۰۰ - ۱۳۹۱/۰۷/۲۵
      3 0
      اینکه دیگه خیلی ایده آل میشد.
  • ali IR ۱۳:۴۹ - ۱۳۹۱/۰۷/۲۵
    36 1
    حرف شما درست ولي احمدي نژاد با اين روحيه جنجالي و عدم همكاري باديگران محاله اين بسته پيشنهادي رو حتي بازش كنه
  • بدون نام IR ۱۸:۲۲ - ۱۳۹۱/۰۷/۲۵
    12 0
    پس لطف کنید کلا مجلس رو تعطیل کنید جرا که ممکنه خلاف میل شما صحبت کنن
  • شوندی IR ۲۲:۵۳ - ۱۳۹۱/۰۷/۲۵
    7 0
    ایشان با این مصاحبه شون فقط ضعف مجلس را کاملا اثبات کردند!و اگر صحبت از مصالح است که دولت باید پیش از این به مجلس جوابگو بود و با این وضعیتی که پیش آمده بهتر بود استعفا میکرد.
  • پدر بزرگ IR ۰۷:۵۰ - ۱۳۹۱/۰۷/۲۶
    0 0
    نقش مجلس نسبت به دولت مثل نسبت پدر به فرزند است و اگر پدری فرزند خود را کنترل نکند واز او نپرسد چکار می کند کجا می رود باکی رفت و امد می کند اگر خدای نکرده اتفاق بدی بیفتد این اتفاق نتنها دامان پدر را می گیرد بلکه پدر مقصر صد در صد است.

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین