زینب کاظمخواه: نوزدهمین نمایشگاه مطبوعات امسال یکشنبه 7 آبان ساعت 13.30 در محل مصلی افتتاح میشود، نمایشگاهی که تا 14 آبان از ساعت 9 تا 20 برپا خواهد بود.
در نمایشگاه امسال 31 استان هر کدام با 50 نشریه حضور دارند که در مجموع در بخش مطبوعات استانها2 هزارو 380 نشریه حضور دارند.
در بخش بینالملل، مثل سال قبل 50 غرفه طراحی شده است. 30 کشور تاکنون برای حضور در نمایشگاه اعلام آمادگی کردهاند و حدود 80 روزنامهنگار و خبرنگار در نمایشگاه امسال حضور دارند.
نوزدهمین نمایشگاه مطبوعات نسبت به سال گذشته با افزایش غرفه مواجه بوده است. امسال 830 غرفه برپا شده و این در حالی است که سال گذشته 570 غرفه در نمایشگاه ایجاد شده بود. نمایشگاه امسال 51 هزار متر مربع فضای داخلی دارد و علاوه بر این متراژ 6 هزار متر فضای خارجی برای برنامههای جنبی نمایشگاه ترتیب داده شده است.
در این نشست محمدزاده با اشاره به نمایشگاه مطبوعات هجدهم یادآور شد: «این نمایشگاه به زعم خود شما خبرنگاران نمایشگاه موفقی بوده است و بیش از یک میلیون بازدید کننده داشت.»
او اظهار امیدواری کرد نمایشگاه امسال موفقتر از سال گذشته باشد. محمدزاده در صحبتهایش با اشاره به این موضوع که نمایشگاه کتاب جایی برای مانور سیاستمداران نیست، گفت: «نمایشگاه باید فضایی با نشاط باشد نه جایی برای مانور سیاستمداران.»
شعار نمایشگاه امسال «کلام صادقانه، نگاه منصفانه» است که به گفته محمدزاده این شعار همراه با شعار سال در سراسر نمایشگاه و غرفهها در پوسترها منتشر میشود.
او ادامه داد: «رسانه ابزار تعاملی است؛ از طرفی دستاندرکاران رسانه آن را تولید میکنند و از طرف دیگر مردم به آن نگاه دارند.»
محمدزاده از دستاندرکاران رسانه خواست نگاه صادقانهای داشته باشند و از مردم هم درخواست کرد که با نگاه منصفانه به عملکرد رسانهها بنگرند.
یکی از غرفههایی که در نمایشگاه امسال برپا میشود، غرفه سامانه اشتراک است، سامانهای که محمدزاده دلیل راهاندازی آن را گسترش فرهنگ اشتراک مطبوعات عنوان میکند.
امسال نیز مانند سال گذشته بن مطبوعات توزیع خواهد شد. این بنها هم دراختیار عموم و هم در اختیار قشر خاص از جمله دانشجویان، اعضای هیئت علمی دانشگاه و خبرنگاران قرار خواهد گرفت. علاوه بر این بنها در نمایشگاه امسال بن خرید هم توزیع میشود.
در روز افتتاحیه نمایشگاه امسال فیلم مستندی با نام «شمارگان» پخش خواهد شد که در آن چرخه تولید یک روزنامه به تصویر کشیده میشود. حضور دکههای موضوعی، موزه مطبوعات، رونمایی از اطلس فراوانی مطبوعات در سراسر کشور و افتتاح کلینیک چاپ از دیگر برنامههای نمایشگاه امسال است.
محمدزاده درباره موزه مطبوعات توضیح داد:«این موزه امسال برای اولین بار ایجاد شده و در نظر داریم بعد از نمایشگاه نیز ادامه داشه باشد. در این موزه تاریخ مطبوعات ایران، دستگاههای چاپ، فیشهای حقوقی و.. به نمایش در میآیند.»
معاون مطبوعاتی ارشاد همچین خبر از رونمایی سردیس 10 روزنامهنگار برتر از مشروطه تا امروز را در نمایشگاه مطبوعات امسال داد. نمایشگاه امسال به روال گذشته نشستهایی را با حضور چهرههای شناخته شده در سرای روزنامهنگاران برگزار میکند.
محمدزاده با اشاره به حضور فعال خبرنگاران و عکاسان در جنبش عدم تعهد که در ایران برگزار شد،گفت نمایشگاه عکسی از این نشست که توسط عکاسان رسانهها گرفته شده به نمایش در میآید و از سوی دیگر آثار تولید شده خبرنگاران در این حوزه به کتابی تبدیل خواهد شد.
برپایی کارگاههای آموزشی از دیگر بخش های نمایشگاه امسال است. این کارگاهها در سالن دفتر مطالعات رسانهها برگزار میشود و در سرای روزنامهنگاران هم چند کتاب در حوزه مطبوعات رونمایی خواهد شد. کتاب «تیتر یک» هم که سال گذشته جلد اول آن منتشر شد، امسال همزمان با نمایشگاه کتاب، جلد دوماش منتشر شده که در نمایشگاه امسال رونمایی خواهد شد.
یکی از بخشهایی که در نمایشگاه مطبوعات امسال شاهد آن خواهیم بود غرفه عکاسی شهروندی است. بازدیدکنندگانی که به نمایشگاه مراجعه میکنند با موبایل یا دوربینشان عکسهایی را که میگیرند، به این غرفه تحویل میدهند و در پایان به بهترین عکس جایزه داده میشود.
محمدزاده درباره بخش بینالملل نمایشگاه امسال توضیح داد: «تاکنون 30 کشور برای حضور در نمایشگاه مطبوعات اعلام آمادگی کردهاند.»
او با اشاره به قطع کردن شبکههای ماهوارهای ایران در غرب متذکر شد: «امسال به دلیل برخورد بدی که با قطع شبکههای ماهوارهای داشتیم، سعی کردیم که از کشورهای اتحادیه اروپا دعوت نکنیم. گرچه ما رسانه را اسیر بازیهای سیاسی نمیکنیم، ولی مردم ما ناراحت هستند به این جهت از کشورهای عضو اتحادیه دعوت نکردیم.»
معاون مطبوعاتی وزیر ارشاد درباره این موضوع که فضای نمایشگاه ثابت است، چگونه امسال شاهد افزایش تعداد غرفهها هستیم، توضیح داد: «امسال تلاش شده از فضاهای پرتی که سال گذشته وجود داشت استفاده شود. در نگاه اول غرفهها به شکل 12 متری تقسیم شدند اما برای موسسات بزرگ و خبرگزاریها یک سقف 150 متری اختصاص یافت که سال گذشته این متراژ 200 متر بود.»
او درباره شیوه حمایتی معاونت مطبوعاتی از مطبوعات مستقل و غیردولتی و رویه اختصاص غرفه به این رسانهها تاکید کرد که همه تلاشهای ما برای حمایت از مطبوعات است و هر رسانهای فارغ از این که دولتی یا غیردولتی و مستقل یا غیر مستقل باشد، برای ما رسانه است و فرقی ندارد.
محمدزاده گفت: «ما سعی کردیم با نگاه مساوی به مطبوعات نگاه کنیم. عامه مردم برایشان مهم نیست که یک رسانه وابسته به کجاست و چون بیشتر مراجعه کنندگان به نمایشگاه عامه مردم هستند ما هم سعی کردیم که به نگاه آنها توجه داشته باشیم.»
او همچنین درباره مشکلات گرانی کاغذ در کشور متذکر شد: «یکسری مشکلات از نظر کاغذ دامنگیر چاپخانهها هست، ولی اینروزها ثباتی در بازار کاغذ ایجاد شده که دیگر شاهد ناآرامی نیستیم که اوایل مهر در بازار کاغذ وجود داشت.»
محمدزاده درباره پیشنهاد یکی از خبرنگاران درباره تعطیلی نمایشگاه مطبوعات و صرف هزینههای آن برای مشکلات کاغذ گفت به نظرتان بهتر است نمایشگاه مطبوعات باشد یا نباشد؟ که تعدادی از خبرنگاران پاسخ دادند باشد و تعدادی نیز مخالفت کردند. معاون مطبوعاتی در نهایت گفت: «مشکلاتی که هست عام است و نباید هراسید. اگر در مقطعی مشکلی به وجود میآید نباید بقیه کارها را تعطیل کرد؛ مشکلی نیست که آسان نشود.»
محمدزاده همچنین در پاسخ به سئوال یکی از خبرنگاران درباره حمایت معاونت مطبوعاتی از رسانههای شهرستان و برخوردی که در اراک با یک کاریکاتوریست شده است، گفت:«برای ما روزنامهنگاران محلی و غیر محلی فرقی ندارد. هیئت نظارت بر مطبوعات هفت عضو دارد که هر یک از اعضای آن شناخته شده و دارای جایگاه هستند. این عضو هر هفته در جلسات شکایات را بررسی و مطابق قانون مطبوعات نظر میدهند و رایگیری میکنند. شهرستانها هیات نظارت بر مطبوعات ندارد، در نتیجه باید به تهران اعلام کنند؛ ولی شاکیان خصوصی در حدود اختیارات ما نیست. در مورد کاریکاتوریست اراکی به نظرم قضیه خیلی تند بود و امیدوارم که این اتفاقات دیگر نیفتد.»
او همچنین درباره بدهی سه میلیاردی معاونت مطبوعاتی به شرکت تعاونی مطبوعات توضیح داد: «آن بدهی مربوط به شرکت تعاونی مطبوعات به شرکت فار است. ما نامه نوشتهایم که اگر اسنادی دارید که ذی حساب آن را تایید کنند یا حکم قضایی دارید ارایه دهید و ما هم گردن مینهیم.»
معاون مطبوعاتی تاکید کرد که این بدهی برای سال 83 است و ربطی به دولت نهم و دهم ندارد.
58244
نظر شما