ذیحجه و قربانی آئینی است که در اغلب ادیان و مذاهب دنیا وجود دارد .

قربانی شاید همانند دیگر بخشش ها و عطاها که ایمان آدمی را می آزماید برای سنجش میزان گذشت انسان از مالکیت ها و تملک هاست، و شاید برای آشکار شدن صدق نیت ها . عید قربان بر نماد قربانی بزرگ ابراهیم استوار است.
قربانی، امروزه به ویژه در میان مسلمین با هدف و انگیزه تقرب و یا عمل به نذر است و منحصراً با ذبح حیوانی که برای مراسم در نظر گرفته شده است به انجام می رسد ولی در گذشته های دور و در میان قبایل گوناگون با انگیزه ها و شیوه های متفاوتی (از قبیل قربانی کردن حیوان و انسان) انجام می یافته است. انگیزه ها واهداف قربانی در میان قبایل و طوایف دوره باستان که بیشتر آنان ارباب انواع ( خدای خورشید، آسمان، زمین، ماه، باران و...) را می پرستیدند شامل موارد زیر بوده است:

  • ایمنی از خشم خدا و طلب یاری از او: مومنان در جریان عبادت خود را به مذبح که در جلوی معبد قرار داشت می رساندند و به وسیله قربانی و نماز از خشم خدا ایمنی می یافتند و یاری او را جلب می کردند.
  • قربانی انسان به خاطر دوستی: که گاه افراد انسانی قربانی می شدند.
  • جلب خشنودی خدایان: انسان دوره باستان به واسطه آنکه خود را در برابر طبیعت ناتوان و رویدادهای آن را خارج از اختیارات خود و در مقابل منافع خود می دید همواره برای برآوردن خواستهایی نظیر رویش محصول، یافتن شکار، بارش باران، فرونیامدن صاعقه و امثال اینها برای الهه های این پدیده های طبیعی قربانی می کرد.
  • هنگام شیوع بیماری: هنگام شیوع بیماری های خطرناک در "ماسالی" ، یکی از بینوایان شهر را جامه مقدس می پوشاندند و از بیت المال اطعام می کردند و سپس او را با شاخه های مقدس می آراستند و در میان مردمی که تصور می کردند با این عمل گناهانشان بخشوده می شود، او را از بالای صخره به زیر می انداختند. 
  • هنگام قحط و غلا: مردم "آتن " هنگام قحط و غلا در شیوع طاعون و امراض دیگر یک یا چند نفر از افراد بشر را قربانی می نمودند تا شهر خود را پاک سازند. 
  • برای پیروزی در جنگ: سپاهیان قبل از آغاز جنگ برای پیروزی خود قربانی تقدیم می کردند.
  • تطهیرمحل تشکیل مجالس عمومی:در آتن برای تطهیر محل تشکیل مجالس عمومی خوکی قربانی می کردند. 
  • گریزاندن ارواح تبهکار و مصیبت: این آئین به ویژه در میان رومیان انجام می گرفت. دسته ایی برگرد چیزی که می بایست پیراسته شود می گشتند و نماز می گزاردند و قربانی می کردند و بدین گونه ارواح تبهکار را می پراکنده، مصیبت را می گریزاندند. این عمل به ویژه برای محصول، رمه، سیاه و شهر به کار می رفت.
  • دفع بحران بزرگ: بعضی از اقوام باستانی به هنگام بحران های بزرگ، کودکانی تا سیصد تن را در عرض یک روز قربانی می کردند.
  • کفاره گناهان: در حالات یهود می خوانیم که آنها برای کفاره گناهان خویش قربانی می کردند.
    شیوه های قربانی به طرق گوناگونی نه شاید به گوناگونی انگیزه ها و اهداف آن انجام می گرفت که پرتاب کردن از صخره، استفاده از تبردو دم و سوزاندن قربانی از این روش هاست.
    منبع: سایت تبیان

/30362

کد خبر 253606

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 2
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • ایمان IR ۱۲:۰۰ - ۱۳۹۱/۰۸/۰۵
    4 4
    با تشکر از مقاله خوبتان، این روزها جای چنین مقاله ای خالی بود قربانی از دیرباز وجود داشته و "هدف برتر آن هدیه و پیشکشی غیر از خون و گوشت قربانی برای خدا می باشد که همان جان و روح قربانی هست" که هدف دوم عمل قربانی بعدها در ادیان استفاده از گوشت و اطعام بقیه نیز شد. در بسیاری از جاهای دنیا (غیر از کشورهای پیشرفته) نیز هم اکنون غیر مسلمانان و یهودیان نیز سنت هزاران ساله قربانی حیوانات همچنان وجود دارد و بعضا در معدود قبایلی قربانی انسان که البته به خواست خود طرف می باشد و برای تقرب و پیش کش کردن خودش به خدایش خود را قربانی می کنند که خوشبختانه بسیار کم هستند و اینکار غیر قانونی بوده و مجازات سنگینی دارد ولی باز به ظاهر عاشقانی هستند که مخفیانه انجام بدهند
  • ممل A1 ۰۷:۰۸ - ۱۳۹۳/۰۷/۱۳
    1 0
    قربانی در همه زمان مرسوم بوده چرا از قربانی ایرانی ها سخنبه میان نیاورده اید از قربانی های ایرانی که نفس آدمی به خطر نیفتاده و فقط مادیات و احشام زمین را در بر میگرفته نویسنده محترم که مقاله به زبان فارسی نوشته ازقربانگاه و قربانی صاحب این زبان و خط نباید حرفی به میان آورد تا مخاطب این شک را به ذهن نبره که ایرانی قربانی در تاریخ خود نداشته بجز از دوره اسلام به بعد حق مطلب را ادا کنید تا مخاطب راضی باشه

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین