نشست رونمایی و نقد کتاب «تاریخ اجتماعی رسانه‌ها» با حضور دکتر محسنیان راد، دکتر انتظامی، دکتر افخمی، دکتر فاضلی، دکتر شکرخواه، دکتر میرفخرایی و مترجم کتاب دکتر حسن نمکدوست برگزار شد.

به گزارش خبرآنلاین، مراسم رونمایی و نقد کتاب «تاریخ اجتماعی رسانه‌ها؛ از گوتنبرگ تا اینترنت» نوشته «ایسابریگز و پیتربرک» ترجمه «دکتر حسن نمک‌دوست» در فرهنگستان هنر برگزار شد. در ابتدای این نشست دکتر محسنیان راد به نمایندگی از پروفسور معتمدنژاد که به دلیل کسالت نتوانست در این نشست حاضر شود، ضمن تقدیر از مترجم کتاب، آن را اثری ارزشمند در حوزه تاریخ مطبوعات دانست و به شرح مختصری درباره محتوای کتاب بسنده کرد.

در ادامه این نشست دکتر حسین انتظامی، عضو هیئت نظارت بر مطبوعات ضمن اشاره به شخصیت علمی و محبوب دکتر نمکدوست، «تاریخ اجتماعی رسانه ها» را اثری تاثیرگذار از دو محقق برجسته جامعه شناسی ارتباطات دانست و خواندن آن به همه کسانی که با رسانه ها مرتبط اند توصیه کرد. وی افزود: «کتاب هایی از این دست که ترکیبی از مطالعات کتابخانه ای، ‌مرور نظریه ها، کرونوگرافی تفصیلی و روند شناسی براساس نقاط عطف هستند بینش آفرین اند زیرا ربط نظریه به دو محوری که بستر تاریخی را می سازند (پس زمینه ها و رویدادهای تبعی) و اکتشاف رگه های اصلی، ارزش قابل توجهی دارند. از این جهت کتاب حاضر شبیه کتاب هایی از جنس «تاریخ بی خردی» هستند. هر چند این دو نمونه به لحاظ محتوا تقریبا معکوس یکدیگرند زیرا یکی نضج گرفتن خرد ستیزی های چند عصر را مرور می کند و دیگری بالنده شدن جوامع در پرتو تسهیل ارتباطات. اما با خواندن اولی می فهمیم که همه بی خردی های تاریخ، ‌خاستگاه، ‌شرایط، جلوه و نتایج تقریبا یکسانی داشته اند که مع الاسف مرتبا تکرار می شوند و با خواندن دومی در می یابیم که ظهور و اوج گیری رسانه ها مدل های تقریبا مشابه دارد.»

 

انتظامی در تشریح خلاصه این کتاب، به سه محور اصلی اشاره و تصریح کرد: «اگر بخواهیم کتاب را در سه پاراگراف خلاصه کنیم باید این محورها را مد نظر قرار بدهیم؛ رسانه و به عبارت بهتر، هر مدیوم رسانه ای هرچند برآمده از بستر اجتماعی عصر خود است اما در پیوندی هم افزا،‌ می تواند و توانسته است که زمینه ساز تحولات اجتماعی باشد. مثال های متعددی که در این کتاب بیان شده است مؤید این نظریه ای است که پیشتر به آن باور داشته ایم.» وی محور دوم کتاب را نیز اینگونه شرح داد: «تولد هر مدیوم رسانه ای، اگر چه در ابتدا مورد حسد و بلکه دشمنی دُردانه و سوگلی قبلی بوده است اما بتدریج مدیوم قبلی به این نتیجه رسیده که خصومت را به همزیستی مسالمت آمیز تبدیل کند. البته با ظهور مفهوم چند رسانه ای ، ‌همزیستی یاد شده تا حد تقسیم کار و همکاری و هم افزایی بلوغ یافته است و به این شکل، مدل تعامل از یک منتها الیه طیف (خصومت) به منتها الیه دیگر طیف (اتحاد) در حال ‌نقل مکان است.»
مدیر عامل سابق موسسه همشهری در تشریح نکته سوم نیز گفت: «این کتاب که نقشه تحولات رسانه ای را از بالا می نگرد به پارادایم ها و شیفت پارادایم ها نیز ناظر است. یکی از کمبودهای امروز فضای رسانه ای کشورمان کم اطلاعی از پارادایم غالب است ؛ یعنی مثلا بدون آن که از ظهور و اقتضائات «چندرسانه ای» مطلع باشیم هنوز در دوره رقابت یا ارحجیت مدیوم ها بازی می کنیم. این البته یک مشکل عمومی است. مثلا در تحلیل روابط بین الملل و یا تحلیل های ژئوپلتیکی اگر همچنان با الگوهای منسوخ شده ( مثل جنگ سرد یا گفتمان منفی امنیت ) نقشه ژئو پلتیکی را پهن و تشریح کنیم مثل آن است که نجوم را بدون توجه به یافته های کوپرنیک، براساس مدل بطلمیوس تحلیل کنیم یا با نقشه های کتاب های جغرافی دوره تحصیل خودمان بخواهیم برای فرزندانمان از جغرافیایی سیاسی سخن بگوییم. ما یک کشور بزرگ در بالای نقشه ایران می دیدیم به نام اتحاد جماهیر شوروی، اما امروز فرزندانمان 15 کشور می بینند؛ ما در نقشه اروپا دو آلمان و یک یوگسلاوی می دیدیم اما امروز یک آلمان داریم و به جای یوگسلاوی، 5 کشور کوچک نشسته اند. این کتاب با مرور سیرتطور پارادایم های رسانه ای و رسانه ای – اجتماعی، ما را به شیوه فهم و تحلیل دقیق پدیده ها ی مرتبط رهنمون می کند.»

انتظامی همچنین با اشاره به طرح ترجمه و انتشار این کتاب در دوران مسئولیت خود در موسسه همشهری، در پایان اظهاراتش، پیشنهاد داد موسسه همشهری این کتاب را با قیمت ارزان تر منتشر کند تا در اختیار تعداد بیشتری از علاقمندان، دانشجویان و اساتید ارتباطات قرار بگیرد. 

 

در ادامه این نشست نقد و بررسی کتاب با حضور «نعمت اله فاضلی، حسین افخمی، یونس شکرخواه و تژا میرفخرایی» همراه با حسن نمکدوست، مترجم کتاب، برگزار شد.

 

از نکات جالب توجه در این نشست، اجرای خوب و همراه با شوخ طبعی دکتر افخمی به عنوان دبیر نشست تخصصی و همچنین طرح پرسش هایی از سوی حاضرین در انتهای جلسه و پاسخگویی اساتید حاضر بود. فرید قاسمی، از پژوهشگران حوزه مطبوعات در این نشست، طی سخنان انتقادی، بزرگترین مشکل حوزه ارتباطات در کشور را غیبت نخبگان و حضور دوستان و اقوام مسئولان دانست و از برخی اقدامات فرهنگی در کشور به خاطر نگاه جناحی و رابطه ای گلایه کرد. وی برای نمونه از برگزاری همایش های تخصصی و اهدای جوایز به برگزارکننده ها و همراهان فکری آنها، نادیده گرفتن کارهای پژوهشی عمیق و همچنین جشن کتاب سال در شرایط رودربایستی با «نام» ها یاد کرد.
همچنین یکی از مدرسان ارتباطات پیشنهاد حسین انتظامی در خصوص انتشار کتاب با قیمت پایین تر را مطرح کرد. یک دانشجوی ارتباطات نیز، از مصائب تولید کتاب مرجع در روزگاری که فرهنگ حال و روز خوشی ندارد، سوال کرد. یک کارشناس ادبیات نیز، با اشاره به ضعف ویراستاری و علت جدانویسی در کتاب را سوال کرد. ابولحسن مختاباد نیز ضعف ویرایش و کوتاهی ناشر کتاب را به عنوان نکات قابل تامل این اثر مطرح کرد. دانشجویانی نیز با طرح مسائل خود در خصوص کتاب، خواستار قرارگرفتن این اثر در متون درسی رشته های روزنامه نگاری و ارتباطات در سطوح عالی شدند.

 

در قسمتی از نشست نیز، پروفسور معتمدنژاد با تماس تلفنی، ضمن عذرخواهی از غیبت خود در این جلسه دقایقی با دکتر نمکدوست گفتگو کرد. فضای صمیمانه، علمی و منتقدانه این نشست، باعث شد با وجود طولانی شدن زمان برگزاری (بیش از 3ساعت) میهمانان تا پایان نشست و دقایقی پس از آن در سالن همایش های فرهنگستان هنر حضور داشته باشند و ضمن تهیه کتاب، با اساتید حاضر در این نشست گفتگو کنند.

 

در این نشست که از سوی «گروه چند رسانه‌ای» معاونت پژوهشی فرهنگستان هنر برگزار شد، همچنین دکتر نصرالله جهانگرد،دکتر گیتا علی آبادی، دکتر میرعابدینی، علیرضا محجوب نماینده مجلس، فرید قاسمی و جمعی از اساتید ارتباطات، دانشجویان و تنی چند از روزنامه نگاران حضور داشتند. 

 

کتاب «تاریخ اجتماعی رسانه‌ها؛ از گوتنبرگ تا اینترنت» را انتشارات همشهری منتشر کرده است. در مقدمه مترجم برای کتاب آمده است: «کتاب، دوران آغاز مدرن و اختراع حروف متحرک چاپی و انتشار کتاب‌های چاپی تا پیدایش روزنامه، پست، تلگراف، عکاسی، سینما، تلفن، رادیو، تلویزیون، ماهواره و اینترنت را در بر می‌گیرد؛ رسانه‌هایی که درون مرزهای جغرافیایی و در تعامل با جامعه بلافصل خود متولد شده‌اند و در وهله نخست باید در چنین بستری مطالعه شوند، به سرعت مرزها را در می‌نوردند و خصلت و کارکردی جهانی می‌یابند. روی‌کرد فراگیر نویسندگان کتاب به مفهوم وسایل ارتباطی، حمل‌ونقل را هم شامل می‌شود و از همین رو کنش متقابل انسان‌ها و جامعه‌ها با راه‌ها، راه‌آهن‌ها و آبراهه‌ها و وسایلی هم‌چون کالسکه، قطار، دوچرخه، بالن، کشتی، هواپیما، اتومبیل، زیردریایی و موشک نیز در کتاب کاویده شده است.»

«انقلاب چاپ در گستره تاریخ، رسانه‌ها و گستره همگانی در اروپای آغازِ مدرن، فناوری‌ها و انقلاب‌ها، فرایندها و نقش‌های نو، اطلاعات، آموزش و سرگرمی، چم و خم فضای سایبر و...» برخی عناوین فصل های این کتاب است.

 

مشروح این نشست به زودی در خبرآنلاین منتشر می شود.

6060

 

 

 

6060

کد خبر 255186

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 1
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • سید ابوالحسن مختاباد IR ۰۸:۴۶ - ۱۳۹۱/۰۸/۱۳
    1 0
    دوستان گرامی خبر از قول من نقل کرده اید:«ابولحسن مختاباد نیز ضعف ویرایش و کوتاهی ناشر کتاب را به عنوان نکات قابل تامل این اثر مطرح کرد.» در حالی که سخنان من درباره این کتاب خاص نبود و اصولا کتاب یاد شده بعد از نشست به دستم رسید و چگونه ممکن است ،کسی کتابی را ندیده چنین حرف نسنجیده و ناپخته ای را مطرح کند. بحث من کلی و پیرو پیشنهادی بود که دکترنمکدوست در نشست داده بودند. به دلیل آنکه آن موضوع خود می تواند محمل یک یادداشت مستقل باشد ، به زودی آن را نوشته و در بخش وبلاگم قرار خواهم داد.

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین