آلودگی هوا مدتهاست امان شهروندان تهرانی را بریده؛ آنها خیلی وقت است که نفس کشیدن در هوای پاک را از یاد بردهاند، آلایندههای هوا هر روز گلوی شهرمان را محکمتر فشار میدهد و در چنین شرایطی خبرهای خـوشی از روزهای آینده بــــه گوش نمیرسد؛ آنها حالا باید خودشان را برای روزهای آلودهتری آماده کنند زیرا موج جدید آلودگی هوا در راه است.
مدیرعامل شرکت کنترل کیفیت هوای تهران از آغاز موج جدید آلودگی هوا در تهران خبر داده و میگوید: طبق روال هر ساله از اواخر آبان تا اواسط دی با شرایط وارونگی هوا و پدیده «اینورژن» مواجه خواهیم شد که این موضوع از آغاز موج جدید آلودگی هوا در پایتخت حکایت دارد. یوسف رشیدی با ابراز نگرانی از اینکه شهروندان تهرانی از ابتدای سال تاکنون حتی یک روز هم هوای پاک تنفس نکردهاند، هشدار میدهد در صورت ایجاد پدیده وارونگی هوا و حالت اینورژن بزودی باید منتظر روزهای بسیار آلودهای در تهران باشیم.
افزایش آلودگی هوا طی 2 ماه آینده
رشیدی با یادآوری اینکه سال گذشته نیز حدود دوهفته شاهد وارونگی هوا در پایتخت بودیم، پیشبینی میکند از اواخر آبان و بویژه در آذر و دی باز هم این حالت در وضع هوای تهران ایجاد شود. وی با بیان اینکه برای حل معضل آلودگی هوا باید میزان تولید آلودگی را کاهش داد، معتقد است: شهروندان نمیتوانند چندان در کاهش آلودگی هوا نقش داشته باشند؛ چرا کــه در حد امکان از ظرفیت ناوگان حملونقل عمومی استفاده میکنند و در این میان برای کاهش آلودگی هوا باید اقدامات اساسی و ریشهای انجام شود.
جلوگیری از تردد هر نوع وسیله نقلیه دود زا براساس قانون و ترویج جایگزینی مبدلهای کاتالیستی جدید در خودروهایی که مبدل آنها فاسد شده دو راهکاری است که به گفته مدیرعامل شرکت کنترل کیفیت هوای تهران در کوتاه مدت میتواند نقش بسیار مهم و تاثیرگذاری بر کاهش آلودگی هوا داشته باشد ضمن اینکه با توجه به نزدیک شدن شرایط اینورژن و وارونگی هوا، اجرایی شدن این راهکارها در کاهش میزان آلایندگی مــوثر واقع خواهد شد.
رشیدی تصریح میکند: به موازات این اقدامات کـــه در کوتاه مدت میتواند بر کاهش آلودگی هوا تاثیرگذار باشد، باید نسبت به ارتقای کیفیت خودروها، سوخت و توسعه حملونقل عمومی توجه ویژه شود.
توسعه محدوده زوج و فرد و طرح ترافیک
دبیر شورای عالی ترافیک کشور با تاکید بر اینکه متاسفانه هیچ راهکار کوتاهمدتی در دنیا برای کاهش آلودگی هوا به جز اجرای محدودیتهای مقطعی وجود ندارد، میگوید: برای مقابله با آلودگی هوا در نیمه دوم سال راهکارهای کوتاهمدتی در نظر گرفته شده که مهمترین آنها طبق روال سالهای گذشته توسعه دایره محدوده زوج و فرد و طرح ترافیک به صورت مقطعی در شرایط اضطراری آلودگی هو است.
مجتبی شفیعی با بیان اینکه مسئول مستقیم آلودگی هوا فقط دولت، شهرداری یا وزارت کشور نیست بلکه تمام دستگاههای متولی در این زمینه مسئول هستند، توضیح میدهد: کمیته کاهش آلودگی هوا با حضور نمایندگانی از دستگاههای متولی به طور منظم و دورهای تشکیل جلسه میدهد و با توجه به پیشبینی افزایش آلودگی هوا در نیمه دوم امسال راهکارها و اقداماتی که باید در هر یک از شرایط هشدار، اضطرار و بحرانی آلودگی هوا اجرا شود، تهیه و تدوین شده است.
به گفته وی، تعطیلی کارگاهها و کارخانجات آلاینده، تعطیلی مدارس، ادارات و برخی محدودیتها در تردد از دیگر راهکارهای کوتاه مدتی است که با قرار گرفتن آلودگی هوا در شرایط اضطرار به صورت مقطعی به اجرا گذاشته خواهد شد.
شفیعی از برخورد سیاسی مسئولان شهرداری تهران با موضوع آلودگی هوا نیز انتقاد کرده و میگوید: متاسفانه در سالهای اخیر هر راهکاری که برای کاهش آلودگی هوا از سوی دولت پیشنهاد شده است مسئولان شهرداری با این راهکارها سیاسی برخورد کردهاند، بدون اینکه راهکار جایگزین مناسبی برای آن ارائه دهند.
25 مصوبه برای شرایط بحرانی آلودگی هوا
اعضای کارگروه کاهش آلودگی هوای تهران در آخرین جلسه خود با پیشبینی احتمال افزایش آلایندههای هوا در نیمه دوم سال، 25 برنامه را برای اجرا در شرایط اضطرار آلــودگی هــــوا به تصویب رساندهاند تا آمادگی لازم را برای اجرای طرحهای از پیش تعیین شده در وضع بحرانی آلودگی هوا داشته باشند.
معاون امور عمرانی استانداری تهران در باره تمهیدات کارگروه کاهش آلودگی هوای تهران برای اجرا در شرایط اضطراری آلودگی هوا در نیمه دوم سال تاکید میکند: کارگروه کاهش آلودگی هوای تهران با پیش بینی احتمال افزایش آلودگی هوا در نیمه دوم سال بیکار ننشسته و در آخرین جلسه خود که چندی پیش برگزار شد راهکارها و برنامههای متعددی را برای اجرا در شــرایط اضطرار آلودگی هوا به تصویب رسانده است.
به گفته محمدرضا محمودی، کاهش ساعت کار ادارات، تعطیلی پنجشنبه مدارس، افزایش محدوده طرح ترافیک، سختگیری در محدوده زوج و فرد، تغییر سوخت واحدهای دامی و کشاورزی، تغییر سوخت نیروگاهها و توسعه فضای سبز از جمله راهکارهای موثر در کاهش آلودگی هوای تهران است.
وی با اشاره به اجرای راهکارهای بلند مدت در کنار برنامههای کوتاه مدت اشاره کرده و تصریح میکند: یکی از مهمترین موارد دستور جلسات آینده کارگروه کاهش آلودگی هوای تهران، جایگزینی موتورسیکلتهای برقی با موتورسیکلتهای با سوخت فسیلی است که در جلسات آینده کارگروه درباره نحوه اجرای این طرح تصمیمگیری خواهد شد.
معاون عمرانی استاندار تهران در پاسخ به اینکه پیگیری موضوع کاهش سن معاینه فنی خودروها از پنج به دو سال به کجا رسیده است نیز میگوید: قطعا پنج ساله شدن معاینه فنی خودروها ضربه بزرگی به افزایش آلودگی هوای تهران خواهد زد که در این راستا تلاش میکنیم بزودی طرح جدیدی را با موضوع بازنگری در سن معاینه فنی خودروها و کاهش آن به دو سال در مجلس پیگیری کنیم.
شمارش معکوس برای روزهای آلودهتر هوای پایتخت آغاز شده، انگار شهروندان تهرانی دیگر باید بپذیرند که دیدن آسمانی آبی و نفس کشیدن در هوایی پاک برایشان حسرت شود.
47301
نظر شما