در شرايط حساس كنوني كشورمان شايد بيش از هر زمان ديگري مرور تجربيات و سياستهاي موفق اقتصادي طي سه دهه گذشته به يافتن راههاي برونرفت از دشواريها كمك كند.
نگاهي هر چند گذرا به آنچه طي سالهاي دشوار جنگ تحميلي و دوران بازسازي انجام گرفته است بهخوبي نشان ميدهد كه حضور فعال و گسترده بخش خصوصي در عرصه اقتصاد، همواره حاكميت و دولتهاي وقت را در عبور به سلامت از گردنههاي خطرناك و رهيدن از دامهاي دشمنان ياري رسانده است.
تجربههاي موفق پيشينگوياي اين حقيقت است كه هرگاه دولت ها توانسته اند اعتماد و اطمينان فعالان بخش خصوصي را نسبت به صداقت، شفافيت و البته صحت تصميمات و سياستها خود جلب كنند، بازیگران اقتصادي در حوزه غيردولتي، پاسخي درخور و متناسب با صداقت دولت ارائه دادهاند و مشكلات بزرگي را از پيش پاي دولتمردان برداشتهاند كه بدون شك در غيبت بخش خصوصي اميدي به حل آنها نبود.
در طي اين سالها تلاش و وجهه همت فعالان پيشكسوت بخش خصوصي، ايجاد زيرساختها و بسترهاي لازم و متناسب براي نقشآفريني بيشتر و آسانتر اين بخش بوده است که بيترديد يكي از عمدهترين اين بسترها، ايجاد و فعاليت تشكلهاي مختلف، نتعدد و متنوع از فعالان اقتصادي بخش خصوصي در حوزههاي بهشدت متكثر است.
گسترش و افزايش تعداد اين تشكلها از فعالان بخش غيردولتي منجر ميشود كه در مواقع اضطراري مانند شرايط تحريمي كنوني با رفتارهاي انداموار و منظم خود ميتواند نقش عمدهاي در كمك به دولت براي ايفاي مسؤوليتهايش در دوران محدوديتهاي ناشي از تحريم بر عهده بگيرد.
همانطور كه گفته شد اما حضور و نقشآفريني بخش خصوصي در چنين وضعيتي بيش از هر چيز مستلزم ايجاد فضايي آكنده از اعتماد و اطمينان ميان دولتمردان و فعالان بخش خصوصي است تا اين بازيگران بتوانند با اتكا به شفافيت و صداقت موجود در اين فضا، سرمايههاي اجتماعي و اعتبار تجاري خود را كه به مراتب از سرمايههاي نقدي آنها، مهمتر و گرانبهاتر است به ميدان آورده و از آن طريق به خنثيسازي تحريمها ياري رسانند.
از اينرو به نظر ميرسد پرهيز از تصميمات شوكآور، غيركارشناسي و بدون مشورت با بخش خصوصي از سوي دولت بايد به حداقل ممكن يا حتي به صفر برسد تا فعالان اين بخش بتوانند بر مبناي رويههاي موجود و با اطمينان از اينكه از قبل نسبت به تغييرات احتمالي دراين رويهها، پيشآگاهي خواهند يافت، به سرمايهگذاري و برقراري ارتباط تجاري با طرفهاي خارجي بپردازند.
*عضو هیات رییسه اتاق بازرگانی ایران
3939
نظر شما