به گزارش خبرآنلاین، در ادامه بررسی ماده 4 طرح اصلاحیه قانون انتخابات ریاست جمهوری و بعد از مخالفت نمایندگان با پیشنهاد حذف هیات اجرایی برگزار کننده انتخابات(اینجا) پیشنهادهایی دیگر مطرح شد.
نادر قاضی پور نماینده ارومیه پیشنهاد حذف بند دو این ماده که ناظر به حضور یک عضو هیات رییسه در ترکیب هیات اجرایی است، را داشت. وی با بیان اینکه باید جلو شائبههایی درخصوص اینکه مجلس قصد دخالت در انتخابات را دارد، گرفت، ادامه داد: براساس این اصلاحیه یکی از اعضای هیات رییسه مجلس با انتخابات ریاست مجلس در این هیات حضور دارد. اما اگر این بند حذف شود این شائبه ها نیز از بین خواهد رفت. چه نیازی دارد که نمایندگان مجلس در انتخابات ریاست جمهوری حضور داشته و حرف و حدیثی هم مطرح شود.
حمیدرضا فولادگر نماینده اصفهان نیز در اخطاری با بیان اینکه عضویت هیات رییسه شبهاتی را مطرح می کند، گفت: اگر عضویت هیات رییسه از بعد نظارتی باشد، این شبهه را ایجاد می کند که نظارت شورای نگهبان مخدوش می شود و اگر از بعد اجرایی باشد، اصول دیگر قانون اساسی نقض می شود.
علی لاریجانی رییس مجلس با وارد ندانستن این اخطار، عنوان کرد: در این ماده قید شده است که این هیات نقش اجرایی دارد نه نظارتی. دو بند این ماده محل مناقشه شده است. یکی عضویت یک عضو هیات رییسه و دیگری عضویت دادستان کل در هیات اجرایی انتخابات ریاست جمهوری. چون عنوان می شود که این هیات نقش اجرایی دارد، حضور این افراد ممکن است تداخلی ایجاد کند. اما باید در نظر داشت که غلبه در این هیات با قوه مجریه است. چون وزیر کشور، اطلاعات و 7 نفر با پیشنهاد وزیر کشور حضور دارند. از این رو این دو بند هم مغایرتی با قانون اساسی ندارد.
مهرداد لاهوتی نماینده لنگرود در مخالفت با این پیشنهاد، با بیان اینکه نمایندگان مجلس منتخب و مورد اعتماد مردم هستند، گفت: اگر تخلفی در انتخابات صورت گیرد حضور یکی از اعضای هیات رییسه، اعتماد را بالا می برد نه اینکه کاهش دهد.
وی تصریح کرد: در ترکیب جدید هیات اجرایی از همه قوا حضور دارند و به اعتمادسازی بیشتر کمک می کند. یا باید از اول این هیات را در نظر نمی گرفتیم و به روال سابق وزارت کشور و شورای نگهبان انتخابات را پیش می بردند یا اینکه حال که تا اینجا پیش آمده ایم، بحث را کامل کنیم. الان که هر سه قوه در هیات اجرایی حضور دارند، باید اعتماد مردم به انتخابات را بالا ببریم. البته این اعتماد در گذشته وجود داشته ولی ممکن است افرادی باشند که شبهاتی را مطرح کنند که با این ترکیب قابل رفع شدن است.
مهدی موسوی نژاد نماینده بوشهر نیز در مخالفت با این پیشنهاد بر ایجاد شائبه و اتهام به مجلس درخصوص دخالت مجلس در انتخابات اشاره کرد و گفت: برای مبرا شدن از این اتهامات، بهتر است فردی از هیات رییسه در این هیات حضور نداشته باشد.
این پیشنهاد در ادامه به رای گذاشته و با مخالفت نمایندگان روبرو شد.
در ادامه بررسی این ماده علیرضا زاکانی نماینده تهران خواستار حذف عضوی از هیات رییسه و انتخاب یک نفر از مجلس برای حضور در این هیات شد.
وی با بیان اینکه ما اعضای هیات رییسه را به واسطه مسئولیت خطیر هیات رییسه انتخاب کردیم و وقت زیادی را از آنها خواهد گرفت، گفت: هیات اجرایی نیز مطمئنا از بابت وقت گذاری و حضور موثر در این هیات نیازمند وقت زیادی است که اعضای هیات رییسه چنین امکانی را در اختیار ندارند و می توان نماینده دیگر از مجلس را برای حضور موثر در این هیات انتخاب کرد.
محمد قسیم عثمانی در مخالفت با این پیشنهاد، با بیان اینکه نماینده مجلس در این هیات نماینده قوه مقننه خواهد بود، گفت: اعضای هیات رییسه اکثریت نسبی آرا را از مجلس گرفتهاند و هرچه نماینده مجلس در هیات اجرایی از وزن و جایگاه بالاتری برخوردار باشد، نقش موثرتری نیز خواهد داشت. این پیشنهاد نیز به تصویب نمایندگان نرسید.
برخی نمایندگان نیز انتخاب یک عضو هیات رییسه با انتخاب رییس مجلس را محور پیشنهاد خود قرار دادند و معتقد بودند عضو هیات رییسه با انتخاب مجلس انتخاب شود نه رییس مجلس.
موید صدر حسینی و سید حسین نقوی حسینی از موافقان و کاظم جلالی از مخالفان این پیشنهاد بودند که بعد از اظهارات آنها نمایندگان با این پیشنهاد موافقت کردند.
محمد دهقان عضو هیات رییسه در اخطاری خواستار آن شد که در تصویب مواد این طرح خصوصا در خصوص حضور عضو قوه مقننه در این هیات اجرایی به نحوی عمل شود که مورد تایید شورای نگهبان باشد و نیازی به ارجاع به مجمع تشخیص مصلحت نظام نباشد.
علی لاریجانی در پاسخ به این اخطار اظهار داشت: یکی از موارد اصلی در انتقادات به این طرح اصلاحی این بود که یک نفر از قوه مقننه در هیات اجرایی حضور داشته باشد که شائبه دخالت قوه مقننه در اجرا را ایجاد کند
وی افزود: از این جمع 11 نفره تنها یک عضو از مجلس حضور دارد که شائبه کمرنگی است. اما این احتمال وجود دارد که شورای نگهبان این موضوع را محل ایراد قرار دهد از این رو اگر این عضو مجلس بدون حق رای و تنها به عنوان ناظر حضور داشته باشد، اطمینان قلبی بیشتر خواهد شد و شائبه ها را مرتفع خواهد کرد. از این رو می توان این ابهام یا اخطار را رفع کرد.
در ادامه رییس مجلس این اخطار را به رای گذاشت و نمایندگان موافقت کردند که حضور نماینده قوه مقننه در هیات اجرایی تنها از جایگاه نظارت و بدون حق رای باشد.
/29220
نظر شما