سیما فردوسی

در سال‌های اخیر بیشتر از هر زمان دیگری شاهد این هستیم که اعضای خانواده وقت خود را با برنامه‌های تلویزیونی پر می‌کنند. این مساله می‌تواند پیامدهای مثبت و منفی داشته باشد؛ پیامدهای مثبت آن همان اطلاع‌رسانی و آموزش و در جریان مسائل روز قرار گرفتن افراد است. اما پیامدهای منفی آن را هم نباید نادیده گرفت و به ویژه این پیامدهای منفی هنگامی بیشتر خودشان را نشان می‌دهند که بیشتر وقت خانواده را برنامه‌های ماهواره‌ای و مخصوصا سریال‌ها به خود اختصاص دهد.

نباید از یادمان برود که چه چیزی در زندگی‌مان می‌تواند از درجه اهمیت بیشتری برخوردار باشد. آیا همکلام شدن با همسر و فرزندانمان مهمتر است یا تماشا و تعقیب کردن این برنامه‌ها و اگر این کار را به همکلامی با همسرمان ترجیح می‌دهیم، آیا متوجه تبعات آن هستیم؟ آیا متوجه فضای سردی که در خانواده ایجاد می‌شود و عواطفی که روز به روز کمرنگ می‌شود هستیم؟

جای تعجب نیست که سریال‌های خوش رنگ و لعاب ماهواره‌ای توانسته باشند توجه بخش عظیمی از افراد را به خود جلب کرده باشند به طوری که آنها ساعت‌ها پای این برنامه‌ها بنشینند و حتی حاضر باشند از وقتی که در خانه برای دیگر افراد خانواده دارند کم کرده و این فیلم‌ها را دنبال کنند. جذابیتی که در این سوژه‌ها وجود دارد انکارنشدنی است و من نمی خواهم این مساله را محکوم کنم چرا که تنوع و رنگ در این برنامه ها برای بیننده جذاب است؛ اما باید در نظر داشت که تردید و شک و مرتبط کردن این برنامه ها با زندگی های ایرانی دردسرساز شده است.

در موارد زیادی مشاهده می‌شود که داستان‌هایی که در این سریال‌ها وجود دارد زوج‌ها را نسبت به یکدیگر بدبین کرده و زندگی خانوادگی دچار خطر و تهدید شود. پرخاشگری، فحاشی، شک و سوءظن، کمرنگ شدن ارزش‌ها، زیر سوال بردن هنجارها و مواردی از این دست تنها تاثیر کوچکی از تماشای این سریال‌هاست که روی زوج‌ها به جا می‌ماند.

در بسیاری از مشاوره‌ها آنچه به چشم میخورد این است که همسران نسبت به یکدیگر دچار نوعی بی‌اعتمادی شده‌اند این در حالی است که در فرهنگ ما نسبت به اعتماد کردن به یکدیگر سفارش شده است و می‌توان از این سریال‌های ماهواره‌ای به عنوان محرک نام برد که شک و سوءظن را ایجاد می‌کند.

یکی از موارد مهمتر این است که معمولا این برنامه‌ها با حضور کودکان تماشا می‌شود و آنها با توجه به سن کم و این که توانایی تشخیص فیلم از زندگی واقعی را ندارند دچار تعارض‌های فراوان شده و از طرفی با هنجارهایی که به آنها آموزش داده می‌شود و از طرف دیگر با مواردی که در فیلم‌ها مشاهده می‌کنند تضاد پیدا کرده و بین درست یا نادرست بودن هر کدام از آنها سردرگم می‌شوند.

اینها نکاتی است که هم باید خانواده‌ها به آن توجه کنند و هم مسوولان صدا و سیما و حتی در سیاستگذاری‌های کلان‌تر به این مسائل باید توجه شود. باید به تنوع برنامه‌ها، به رنگ‌ها، به موسیقی و ساختار برنامه‌ها توجه بیشتری نشان دهند. این طبیعی است که افراد بعد از خستگی کار روزانه به دنبال رنگ و لعاب و شکل ظاهری برنامه‌های تلویزیون باشند و نگران کننده است که برنامه‌های ماهواره‌ای می‌تواند این خواسته را برآورده سازند و اهداف خود را با ساخت برنامه‌های مورد نظرشان دنبال کنند.

*روانشناس

45234

کد خبر 266192

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 16
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بدون نام IR ۲۲:۳۸ - ۱۳۹۱/۱۰/۰۵
    27 33
    این موضوع در صورتی صحیح است که فلسفه زندگی انسان را نادیده بگیرید و انسان را دارای عقل و شعور و قدرت تصمیمگیری ندانید. در واقع راه درست و بد مشخص است و بستگی دارد کدام را انتخاب کند. در واقع تاثیری ندارد.
  • حبیب IR ۰۰:۴۱ - ۱۳۹۱/۱۰/۰۶
    9 16
    کو گوش شنوا؟!!
  • بدون نام IR ۰۴:۴۴ - ۱۳۹۱/۱۰/۰۶
    5 10
    واقعا درسته نه وافعا عب نداره پیش میاد
  • باران IR ۰۷:۱۷ - ۱۳۹۱/۱۰/۰۶
    53 2
    بستگی به آمادگی خانواده برای از هم پاشیدن داره؛ متأسفانه پرخاشگری، فحاشی، شک و سوءظن، کمرنگ شدن ارزش‌ها، زیر سوال بردن هنجارها و ... ، از سالها قبل و حتی پیش از همه گیر شدن سریالهای زرد و آشپزخانه ای ماهواره در ایران ، رواج یافته و در این مقطع به بالاترین حد خودش رسیده.
  • بدون نام IR ۰۹:۲۰ - ۱۳۹۱/۱۰/۰۶
    41 5
    سرکار خانم شما بجای اینکه خانواده ها را نصیحت فرمایید و نهی کنید از این فیلمهای خانمان سوز شایسته نیست دست اندرکاران سیما و سیاست گذاران در این زمینه را ملامت یا نصیحت یا سرزنش فرمایید بنده به عنوان مسئول یک خانواده سعی خود را مینمایم ولی اوقات فراغت بچه ها را با چه میشود پر کرد
    • بدون نام IR ۱۱:۱۲ - ۱۳۹۱/۱۰/۰۶
      6 7
      هزار تا like
  • بدون نام IR ۱۰:۳۷ - ۱۳۹۱/۱۰/۰۶
    2 31
    جواب: همینجوری نمیشود ولی اگر رسانه ها هی تکرار کنن و هی هشدار بدن ال و بل و جیم بل شاید باعث بشه .
  • بدون نام IR ۱۰:۳۹ - ۱۳۹۱/۱۰/۰۶
    29 28
    وافعا سریال‌های ماهواره‌ای باعث از هم پاشیدن خانواده‌ها می شود؟چواب قطعا نه هست .در غیر این صورت میبایست حداقل نصف خانواده ها کارشون به طلاق وجدایی میرسید. آدم های کوته فکر و دهن بین یک سریال یا فیلم رو سر مشق زندگیشون قرار میدن. بیراه نرین مشکل جایی دیگریه .ماهواره یک ابزار و تکنولوژی امروزه و ربطی به این قضایا نداره
  • اميد IR ۱۱:۲۳ - ۱۳۹۱/۱۰/۰۶
    3 39
    مگه، نگهداري،بهره برداري ومشاهده برنامه هاي خانمان برانداز ماهواره ها،جرم وبنوعي ازگناهان كبيره نميباشد،يا اينكه مسولين ومتوليان قوانيني وضع واجرا ميكنند كه درعمل قابليت پذيرش واجراي آنهادر بين مردم را نداشته كه ضمن اينكه آنچه كه شاهد آنيم اينستكه،عملا قبح عمل تخطي ونقض قوانين، درجامعه ازبين رفته است(همچون استفاده ازويديو طي دو دهه قبل ) !
  • ایرانی IR ۱۲:۴۰ - ۱۳۹۱/۱۰/۰۶
    41 5
    اینکه باعث از هم پاشیدن خانواده ها میشه کاملا درسته!ممکنه که تعدادشون زیاد نباشه ولی وجود داره...اینو از کسی که 5 ساله وارد جامعه وکلا شده از من بپذیرید و اینو بدونین که همه مردم از درک و شعور و اصالت بالایی برخوردار نیستند،مطمئناً یه تعدادی با دیدن این سریالها دچار سردرگمی میشن و ماهیت خودشونو از دست میدن...من نمیخوام ماهواره رو نقض کنم.چه بسا خوبیهاش تو اطلاع رسانی و تقویت زبانهای مختلف بهتر از بدیهاش باش.بسته به اینه که چه انتظاری از ماهواره داشته باشیم.ولی در مورد این سریالهای اخیر واقعاً با نظر خانم دکتر کاملا موافقم.
  • بدون نام IR ۱۲:۴۵ - ۱۳۹۱/۱۰/۰۶
    10 18
    اینقدر این سریالها ضعیف و بی محتوا هستند که حتی مردم عادی هم بعد چند بار دیدن رغبتی به دیدن آنها پیدا نمی کنند انهم با اون دوبلهای مسخره شون
  • آرش IR ۱۳:۵۴ - ۱۳۹۱/۱۰/۰۶
    33 6
    چیزی که باعث ازهم پاشیدن خانواده ها میشه وضعیت الانه ایرانه
  • محمد IR ۱۵:۱۷ - ۱۳۹۱/۱۰/۰۶
    8 20
    صددرصد از جمله این فیلمهای ترکیه که از یک سری کانالها پخش می شوند کاملا بد اموزی دارن واگر به صورت جدی با انها برخورد نشود کاملا جامعه را از هم می پاشند لطفا در این باره اصلا کوتاهی نفرمائید این برای فرهنگ کشور عزیزمان خیلی زروری است همه ما اینو می فهمیم ولی در این راستا اصلا نباید کوتاهی بشه با تشکر
    • بی نام IR ۱۳:۱۹ - ۱۳۹۱/۱۰/۱۱
      5 4
      آقای باسواد و صاحب نظر، ضروری نه زروری!
  • فرهاد IR ۱۹:۴۷ - ۱۳۹۱/۱۰/۰۶
    1 5
    کوگوش شنوا111
  • بدون نام EU ۰۳:۱۵ - ۱۳۹۱/۱۰/۱۶
    2 0
    ما بیاییم شبکه هایی مخصوص کودکان(فقط برنامه کودک و سرگرمی) و شبکه هایی که مرتب سریال های جذاب و جدید داشته باشند نه فیلم های تکراری و شبکه ها را گسترش دهیم. اگهی های بازرگانی را کمتر کنیم و به ایجاد و پخش فیلم و سرگرمی برای مردم اقدام کنیم.