اینجا دیگر خبری از فاتحان نیست که به زعم برخی از دوستان چون تاریخ را فاتحان می نویسند پس هیچ اعتباری برای آن نمی توان قائل شد.فکر و اندیشه و مقابله اسناد تاریخی با یکدیگر است که می تواند راهگشا باشد.بحث من در آن یادداشت فقط به اهمیت تاریخ و تاریخ خوانی و تاریخ دانی مرتبط بود.وگرنه مسلم است که هر کتاب خاطره و بیوگرافیکی نمی تواند بدون حب و بغض باشد و در بهترین شرایط ممکن است تلویحا قصوری در نگارشش رخ داده باشد.

 
 
 
 واکنش ها نسبت به فیلم آرگو بسیار متفاوت بوده است.در داخل آمریکا فیلم بن افلک کم مخالف و منتقد نداشته و از سویی در محافل هنری هم نسبت به آن توجه نشان دادند و همچنانکه مستحضر هستید یکی از فیلم هایی است که در بخش بهترین فیلم های درام سال نامزد دریافت جایزه گلدن گلوب در دوره هفتادم شده است.که در این باره در همین جا نقدی را تقدیم کرده ام.
بازتاب ساخت و اکران آرگو در ایران خودمان نیز پر سروصدا بوده.و عمدتا فیلم را دارای صداقت ندانسته اند.تصور من اینست که ضعف عمده آرگو در پروداکشن است و فیلمنامه جای بحثی ندارد.قرار بر قهرمان سازی است و توقعی جز این نمی رود که در صحنه های دلهره آور به هرحال این روند قهرمان سازی با موفقیت به انجام برسد.
اما پاره ای از لحظات فیلم بویژه سکانس افتتاحیه و یکی دو سکانس بعدی سرشار از نماها و گفتگوهای جالب توجه است.جایی که به صراحت در سکانس افتتاحیه فیلم از کودتای آمریکایی 28 مرداد 1332 پرده برداشته می شود و پس از آن در حین شکل گیری و تصویب پروژه آرگو دیالوگ هایی در باره شاه و نظام سلطنتی از دیدگاه آمریکایی ها بیان می شود.که تماما ضد رژیم شاهنشاهی است.
اشاره به فساد اخلاقی و مالی سردمداران رژیم شاهنشاهی و ضعف کاراکتر خود محمدرضا و هم چنین اشاره ظریف به هواپیمای حامل فرح پهلوی از این مواردند.در دیالوگی گفته می شود که از بس هواپیمای حامل فرح پر از طلاجات و شمش های طلا بوده قادر به پرواز نبوده است و مسائلی نظیر این که اگرچه کوچک به نظر می رسند اما قابل تامل هستند.
خشم مردم ایران از آمریکایی جماعت نیز در گفتگوها جالب است.رئیس میز ایران در سیا به بن افلک می گوید :".. از بس به ایرانی ها بد کردیم و تحقیرشان کردیم طبیعی است که الان هرچه در چنته داشته باشند رو می کنند و جبران آن تحقیرهارا خواستار هستند."
در یادداشتی پیرامون مستند از قاهره تا تهران با عنوان وقتی کتابخوان نیستیم و بی حالیم مستند از تهران تا قاهره برایمان مرجع تاریخی می شود اشاره کرده بودم که خواندن تاریخ از زبان شخص مخالف می تواند بازگو کننده بسیاری از فراز های تاریخی باشد.
و در آن یادداشت از منابعی نام برده بودم که کارگزاران رژیم قبلی نگاشته بودند.حال آرگو اکران شده است.و برخی از دیالوگ ها و اظهار نظرهای این فیلم نیز حداقل به عنوان تاریخ شفاهی می تواند  مورد استفاده و نهایتا مقابله  قرار بگیرد.
اینجا دیگر خبری از فاتحان نیست که به زعم برخی از دوستان چون تاریخ را فاتحان می نویسند پس هیچ اعتباری برای آن نمی توان قائل شد.فکر و اندیشه و مقابله اسناد تاریخی با یکدیگر است که می تواند راهگشا باشد.بحث من در آن یادداشت فقط به اهمیت تاریخ و تاریخ خوانی و تاریخ دانی مرتبط بود.وگرنه مسلم است که هر کتاب خاطره و بیوگرافیکی نمی تواند بدون حب و بغض باشد و در بهترین شرایط ممکن است تلویحا قصوری در نگارشش رخ داده باشد.
به هرحال آرگو با تمام کاستی هایش ،شاید بتواند جای خالی برخی از پرسش ها در باره علت سرنگونی رژیم شاهنشاهی را توضیح بدهد.
کد خبر 267110

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 12
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • وحيد IR ۲۰:۰۶ - ۱۳۹۱/۱۰/۰۹
    37 1
    فکر و اندیشه و مقابله اسناد تاریخی با یکدیگر است که می تواند راهگشا باشد، كاملا باهات موافقم
  • راحله IR ۲۰:۱۵ - ۱۳۹۱/۱۰/۰۹
    8 93
    چگونه می توانید از فیلمی تعریف کنید که ایران و نظام را هدف قرار داده؟واقعا متاسفم برایتان.
  • بدون نام IR ۲۱:۵۹ - ۱۳۹۱/۱۰/۰۹
    20 5
    تاریخ برای درباری جماعت چیز غریبی هست.فرقی نمی کنه کی چی نوشته باشه.کل یوم!!!! تعطیلن
  • محمد حسین رئیسی IR ۲۲:۰۷ - ۱۳۹۱/۱۰/۰۹
    7 16
    دکتر تهرانی عزیز لحن یادداشت قبلی شما "وقتی کتابخوان نیستیم و بی حالیم مستند از تهران تا قاهره برایمان مرجع تاریخی می شود" کمی تا قسمتی نامناسب بود.اما بابت این نوشتاراخیر ممنونم.
  • بدون نام IR ۲۳:۰۰ - ۱۳۹۱/۱۰/۰۹
    28 10
    تاریخ هرچی میخواد بگه برام مهم نیست.برام این مهمه که تورم و گرونی کمرم رو شکسته.قبلا هم اینجوری بود؟
    • بدون نام IR ۰۲:۲۶ - ۱۳۹۱/۱۲/۱۱
      1 3
      قبلا چی چی بود اصلا؟
  • عليرضا IR ۲۳:۰۱ - ۱۳۹۱/۱۰/۰۹
    23 6
    مستند از تهران تا قاهره هم شايد مثل خيلي از اين طرفيا بصورت يك طرفه به قضيه نگاه كرده بود ولي باز حقايقي داشت كه من نشنيده بودم.
  • بدون نام IR ۲۳:۰۹ - ۱۳۹۱/۱۰/۰۹
    7 18
    فکر می کنید اگر کودتای 28 مرداد 1332 انجام نمیشد چه اتفاقی می فتاد؟واقعا خوش خیالید.خطر تجزیه ایران را در آن ایام تهدید می کرد.مطالعه تان را بیشتر کنید.معلوم است سرسری چیزهایی خوانده اید و دارید اینجا پز الکی می دهید.
    • بدون نام IR ۲۳:۱۵ - ۱۳۹۱/۱۰/۰۹
      15 9
      چی میگی عمو ،دیگه هر بچه ای هم میدونه داستان سرنگونی دولت دکتر مصدق چی بوده و نقش آمریکا در اجرای این کودتا رو.واقعا نمی خواین کمی فقط کمی به ایران و ملت فکر کنین.بابا جان او دم و دستگاه عریض و طویل مسخره سلطنتی برچیده شد رفت پی کارش .هیچ کسی دنبال این جور رژیم ها نیست.
    • بدون نام IR ۱۱:۴۶ - ۱۳۹۱/۱۰/۱۰
      11 5
      اگر "هر بچه‌اي" داستان سرنگوني مصدق رو مي‌دونست، واقعا خوب بود! مهم اينه كه حتي بزرگانش هم توش موندن. اشاره مي‌كنم به بحث دو تاريخ‌دان در آخرين شماره مجله "انديشه پويا" در همين مورد مثلا. و به نظرت الان دستگاه عريض و طويل نداريم؟ الان كاخ نشيني و كوخ نشيني نداريم؟ چه شعارهايي بعد از انقلاب عملي شده واقعا؟ اون‌هايي كه عملي شدن، قابل مقايسه با شعارهاي اصلي بودن؟ نه شرقي، نه غربي؟ استقلال، آزادي؟ خودكفايي؟ انقلاب پابرهنگان تاريخ؟
    • بدون نام IR ۱۳:۲۵ - ۱۳۹۱/۱۰/۱۰
      12 1
      مادلین آلبرایت در زمانیکه وزیر امور خارجه آمریکا بود که رسما به کودتای 28 مرداد اعتراف کرد ولی نامرد وقتی دوره اش تموم شد و رفت از ملت به خاطر این کودتا عذر خواهی کرد که کارش رسمی نباشه.این سند تاریخی نیست؟؟؟سند تاریخی برای شما اونی هست که که یه آدم با دومتر قد دولا بشه برای دست بوسی.؟حالا فرقی نمیکنه این دست مال کی باشه.
    • بدون نام IR ۱۵:۰۸ - ۱۳۹۱/۱۰/۱۰
      13 3
      آفرين.تا تاريخ و فرهنگ دست بوسي هست اوضاع ملت هم همينه كه هست.

آخرین اخبار