کیوان کثیریان

شکی نیست که سینما هم مثل دیگر پدیده‌های فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی بازتاب اتفاقات جامعه‌ زمانه خویش است. شاید برای اثبات این مدعا نیاز به آمار و ارقام دقیق و کار کارشناسی داشته باشیم اما مشاهدات نشان می دهد هر وقت آمار نارسایی‌های اجتماعی چون طلاق، اعتیاد، جنایت، دزدی، خیانت و...در جامعه بالا رفته، بیان و به تصویر کشیدن این معضلات هم در سینما بازتاب پیدا کرده است.
به هر حال سینماگران و به خصوص فیلمنامه‌نویسان هم جزیی از افراد این اجتماع و در ارتباط مستقیم با مردم و حوادث هستند و به نوعی جامعه و آدم‌های پیرامون خود را در کارهایشان انعکاس می‌دهند.
سینماگر باید کاستی ها و نارسایی ها و دردها را نشان دهد اما نباید دچار سوءتفاهم شویم و از سینما و سینماگر توقع داشته باشیم، درد را هم درمان کند.
درمان هر دردی بر عهده نهاد مسوول و مربوط به خودش است. گرچه بازنمایی و نشان دادن کاستی‌ها و ضعف‌های اجتماعی مثل فقر، اعتیاد، خیانت و... بر عهده سینماست اما سینماگر موظف به رفع درد نیست!
متاسفانه در این میان نشان دادن معضلات اجتماعی که به نوعی در ساحت "نقد اجتماعی" جای می گیرد و باید مورد توجه مسوولان قرار بگیرد با "سیاه‌نمایی "اشتباه گرفته می‌شود و سینماگر متهم به سیاه‌نمایی می‌شود! سیاه‌نمایی زمانی رخ می‌دهد که وقتی در جامعه مشکل وجود ندارد، اثری با قصد مغرضانه و بیان نادرست کاستی‌ها بخواهد جو جامعه را متشنج کند و باعث ایجاد برداشت نادرست دیگران از وضعیت موجود شود.
"نقد اجتماعی" و "نشان دادن معضلات" سیاه نمایی نیست؛ وظیفه اجتماعی هر هنرمندی که به مملکت خود و مردم خود علاقه دارد آن است که دردها و آرزوها و مسائل آنها را در لفافه هنر بیان کند.
لاپوشانی مشکلات و پنهان کردن وقایع تلخی که در جامعه وجود دارد نه تنها راه‌حل نیست بلکه با انکار معضلات اجتماعی باعث عمیق‌تر شدن و گستردگی آنها می‌شویم.
از طرفی وقتی این موضوعات به تصویر کشیده می شوند معمولا از سوی مخاطبان هم با استقبال روبرو می شوند؛ چرا که مردم دوست دارند بازتاب مشکلاتی که با آن درگیر هستند را روی پرده سینما ببینند. در این میان سینماگر هم باید با لحن مصلحانه و مشفقانه‌ این مشکلات را مطرح کند و با نقد اجتماعی آگاهانه و مبتنی بر حسن نیت و کار کارشناسی، چهره درست و واقعی از معضلات نشان دهد و مراقب باشد لحن دلسوزانه اش را از دست ندهد و حرفش رنگ و بوی دشمنی و سیاه‌نمایی به خود نگیرد. به نوعی هنرمند با انتخاب چنین موضوعاتی روی لبه باریک تیغ راه می‌رود که یک سوی آن "نقد اجتماعی مشفقانه" و دیگری "سیاه نمایی خصمانه "است.
جالب اینکه این نقدها همیشه مسوولان و دست اندرکاران را نشانه نگرفته و گاه خود مردم یک جامعه را نقد می‌کند و با این کار سعی درا یجاد تغییر در رفتارها و فرهنگ های نادرست مردم را دارد. به هرحال مسوولان نباید برخوردهای تنگ‌نظرانه با این آثار داشته باشند؛ باید بپذیریم جامعه ما هم مثل هر جامعه دیگری کاستی‌ها و مشکلات بسیار زیادی دارد که تنها با پذیرفتن؛ به تصویر کشیدن و نقد و تحلیل آنهاست که می‌توان آنها را برطرف کرد.

این یادداشت شفاهی درهفته نامه سلامت 9 دی 91 به چاپ رسیده است.

کد خبر 268049

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 8
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • محمد IR ۱۵:۲۳ - ۱۳۹۱/۱۰/۱۳
    5 15
    "از طرفی وقتی این موضوعات به تصویر کشیده می شوند معمولا از سوی مخاطبان هم با استقبال روبرو می شوند؛ چرا که مردم دوست دارند بازتاب مشکلاتی که با آن درگیر هستند را روی پرده سینما ببینند." مسئله اینجاست که شما واقعیت رو نمی گید وگرنه چرا انجمن سینمادران باید به خاطر نبود فروش سینماها رو ببندند در حالی که فیلمی مثل کلاه قرمزی که پرفروشترین بود هیچ کدوم از این مسائل رو نداشت
  • مرید IR ۱۶:۲۵ - ۱۳۹۱/۱۰/۱۳
    2 13
    جناب آقای چهره در نور ولی در سایه ها در مورد معضلات اجتماعی مثل دزدی دروغ خشونت بیجا ..... پرداخت مناسب به آن ها در قالب هنر می تواند موثر باشد ولی در مورد مواردی مثل بی بند وباری جنسی ، خیانت زوجین به یکدیگر ، نشان دادن زنان روسبی خیابانی کمکی به حل موضوع نمی کند چون در مورد این موضوعات غرب با ابر قدرت رسانه ای خود در جهت رواج این مسائل است و سینماگران با پرداخت به این موضوعات به زبان بی زبانی هنر به مخاطب می گویند که جامعه ی تو هم به این معضل مبتلا شده پس از اطرافیان شرم نکن و در پیروی از اساتید غربی خود پای در راه بنه و همرنگ جماعت شو. این هم از درد همیشه گفته ما که گرچه گوش فلک را کر کرده ولی گویی هنوز به گوش روشن فکر زده ی امثال جنابتان نرسیده .
    • بی نام IR ۱۵:۴۰ - ۱۳۹۱/۱۰/۱۴
      4 1
      آقای مرید بهتون پیشنهاد میکنم که یکی از این فیلمها رو ببینید بعد نظرتون رو بگید.در اکثر فیلمهایی که روسپی گری،خیانت زوجین و بی بندوباری جنسی نشون داده میشه عاقبت تلخ این مسایل رو هم به تصویر میکشه نه اینکه قصد ترویج اونها رو داشته باشه.بهتره چشمهامون رو بیشتر باز کنیم تا ببینیم که تمام این مسایل در کنار گوش ما در حال اتفاق افتادنه نمیشه به راحتی ازشون گذشت..
  • بدون نام IR ۱۷:۵۷ - ۱۳۹۱/۱۰/۱۳
    8 1
    واقعیت همانند دارو ممکنه تلخ باشه پس چو تلخه نباید برای درمان خوردش؟؟عجبا؟؟!
  • ... IR ۱۹:۰۸ - ۱۳۹۱/۱۰/۱۳
    6 3
    من با نویسنده موافقم چون دور و بر خودم با مسئله ی خیانت زوجین برخورد داشتم که به نابودی خانواده منجر شده . بنظرم باید جامعه شناسان و روانشناسان و متولیان به مسئله بپردازند ... و از اونجا که سینما میتونه کمک کنه به باز کردن مسئله با یک دید هنرمندانه ، بنابراین باید راه رو برای هنرمندان باز بزاریم تا به این ناهنجاری اجتماعی بپردازن و با سطحی نگری های ناعالمانه قضیه رو سخت نکنیم ... ملت که بچه نیستن تا هرچی دیدن یا هرچی شنیدن تحت تاثیر قرار بگیرن و الگوبرداری غلط کنن ، البته به فیلم و فیلمسازش هم بستگی داره تا بتونه با هنرمندی هنجارهای مثبت بسازه ...
  • محسن IR ۰۳:۰۵ - ۱۳۹۱/۱۰/۱۴
    3 0
    با اکثر مطالب یادداشت موافقم. به خصوص اون قسمتی که میگه:" هنرمند روی لبه تیغ راه می رود." به نظرم هنر یک هنرمند اونجایی مشخص میشه که نقد رو تبدیل به سیاه نمایی نکنه، ولی با این جمله اول موافق نیستم. "... سینما .... بازتاب اتفاقات جامعه‌ زمانه خویش است" نه، سینما باید بازتاب اتفاقات زمانه خویش باشه، ولی الان نیست. الان مشکلات اقتصادی توی جامعه ما بیشتره یا خیانت؟ الان طلاق های الکی بیشتره یا خیانت؟ که همه فیلم ها شده خیانت!!!
  • بدون نام US ۰۳:۵۶ - ۱۳۹۱/۱۰/۱۴
    0 0
    نشون دادن این مسائل در فیلمها، علتش با بهانه اش فرق میکنه هر تابویی در مسائل جنسی، بسیار جذابه و جذب کننده مخاطب هست در ضمن در بیشتر فیلمهای جنایی/جنسی ایرانی، از اول فیلم تا آخرش جنایت یا روابط نامتعارف زن و مرد نشون میدن و آخرش در چند دقیقه میگن ببینین چه بلایی سر کسایی که این کارای بد رو کردن اومد!! یک ساعت و نیم فساد با موسیقیهای جذاب به خورد مخاطب داده میشه و در آخر در دو دقیقه ، یک چیزهایی اضافه میشه به آخر فیلم به عنوان نتیجه گیری برای گرفتن مجوز از وزارت ارشاد با توجیه های باکلاس به جنگ حقیقت نریم و حقیقت رو گرچه تلخه بپذیریم که خودمون و بچه هامون از تبعات فرهنگی این مسائل مصون بمونیم. یادمون باشه که بدترین فسادها در رسانه ها، یک شبه پدید نمیان و پله پله به سمت فساد پیش میریم
  • مهلا IR ۱۹:۳۳ - ۱۳۹۱/۱۰/۱۴
    0 0
    ببخشید ادامه داره یک مسءله مهمتر اینکه کسانی که این فیلمهارو بازی میکنند خودشون بهش معتقدند اگه باور نمیکنید برید و زندگی اونها رو ببینید بعضی مواقع نا امید میشم میگم ما شیعه ها در اقلیتیم ولی باز به عشق خدا و پیغمبر و اهل بیتشون رو پام می ایستم و با بدی ها مبارزه میکنم هرچند نیش و کنایه زیاد میشنوم ولی از اون بالا بالا ها از روز ازل داغ عشقو رو دل ما گذاشتند ایگل تو دوش داغ صبوحی کشیده ای ما آن شقایقیم که با داغ زاده ایم ما کوتاه نمیایم یه بار لبخند اماما رو دیدن بهتر از کل دنیا و اصحاب و اذنابشه با تشکر،پروین معاصر.شوریده ی ترشیزی

آخرین اخبار