محمدرضا لطفی در گفت‌و‌گو با خبرآنلاین می‌گوید وزارت ارشاد به جای نصیحت کردن هنرمندان و مانع‌تراشی در فعالیت‌های موسیقایی، بهتر است راه را برای کار و حرکت موسیقی‌دانان هموار سازد.

به گزارش خبرآنلاین، محمدرضا لطفی در روز تولد 66 سالگی خود، شرایط حاکم بر موسیقی کشور را نامطلوب دانست و از بی‌برنامگی، نداشتن سیاست راهبردی، بی‌قانونی، سیاسی کاری و نگاه تجاری در این عرصه انتقاد کرد.


این موسیقی‌دان با بیان اینکه نمی‌خواهد شیرینی کیک تولدش را با حرف‌های تلخ بیامیزد و هیچ‌گاه قصد سیاه نمایی نداشته است، تاکید کرد: «وقتی من بعد از 50 سال کار می‌بینم که تنها 25 درصد توان هنری من به نتیجه و تولید می‌رسد، نمی‌توانم سکوت کنم. متاسفانه مشکلات و موانع مدیریتی و اقتصادی حاکم بر موسیقی ایرانی، عرصه را بر ما تنگ کرده است و کسی هم نیست حرف‌های ما را بشنوند.»


لطفی در گفت‌وگو با خبرنگار خبرآنلاین که برای تبریک روز تولدش به دیدار او رفته بود، افزود: «عرصه هنر و موسیقی کشور، یک سیاست راهبردی می‌خواهد، نگاه تخصصی می‌طلبد، نیازمند چتر قانونی است و نباید سلیقه‌ها و مراکز غیر مسوول آن را مدیریت کنند.»


این نوازنده پیشکسوت تار و سه تار ادامه داد: «موسیقی‌دان مثل پزشک و جراح است. کارش تخصصی است و تنها در چارچوب‌های انسانی حرکت می‌کند. برای همین نمی‌تواند وارد بازی‌های سیاسی و جناحی شود، ذات هنر نمی‌گذارد.»


سرپرست گروه موسیقی شیدا گفت: «گروه‌های سیاسی همه به دنبال قدرت هستند که در طبیعت و ذات آن‌ها تعریف می‌شود، اما هنر در درون خودش، ضدقدرت است و برای همین در تنگنا قرار گرفتن و در قفس زندانی شدن را بر نمی‌تابد.»

 


نام وزارت فرهنگ و ارشاد درست نیست
لطفی با اشاره به اینکه هنرمند باید آزادی ذهنی و روحی داشته باشد، افزود: «یک موسیقی‌دان کار خلاقانه می‌کند و برای همین نباید خودش را سانسور کند. مسئولان هم به جای ایراد گرفتن و محدود کردن هنرمندان، باید شرایط عمومی و فضای کار آنان را تعریف و آماده کنند.»


این پژوهشگر و استاد موسیقی تاکید کرد: «برای همین بار‌ها گفته‌ام عنوان وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی اشتباه است، باید بشود وزارت ارشاد فرهنگ و هنر. یعنی کارشان رشد هنر باشد، راه هنرمندان را هموار سازند، دست آنان را بگیرند و زیر چتر قانون ازشان حمایت کنند.»


او ادامه داد: «تا پایمان به یک بخش وزارت ارشاد می‌رسد، مسئولان شروع به نصیحت کردن می‌کنند، در حالی که ما باید آن‌ها را نصیحت کنیم و بگوییم کحای کارشان درست است و کجا اشتباه. نمی‌دانم کی متوجه می‌شوند که هنرمندان نیاز به نصیحت ندارند.»


لطفی گفت: «برای مثال من باید از آنان گلایه کنم که چرا برای صدور مجوز آلبوم‌هایم آن قدر طول می‌دهند. چرا من هنرمند را اذیت می‌کنند تا عاقبت بروم کارم را تو یوتیوب یگذارم تا مردم ببینند. چرا با سنگ‌اندازی این قدر توان و وقت مرا که می‌تواند صرف خلاقیت هنری شود، به هدر می‌دهند.»


کی گفته شعر مولانا نیاز به مجوز دارد؟
این آهنگساز با انتقاد از ممیزی‌های سلیقه‌ای اضافه کرد: «کتاب اشعار هوشنگ ابتهاج مجوز گرفته و منتشر شده است، آن وقت برای مجوز دادن به یک شعر او که من قطعه‌ای برایش ساخته‌ام، ماه‌ها مرا پشت در شورای شعر دفتر موسیقی منتظر نگه می‌دارند. اینکه من باید شعر مولانا و حافظ را برای گرفتن مجوز به دفتر موسیقی بدهم یعنی چه؟ تازه می‌آیند ایراد می‌گیرند در این مصرع مولانا سه بار واژه «بمیرید» آمده و چرا خواننده شما آن را چهار بار تکرار کرده است.»


خالق آثاری چون «به یاد عارف» و «چهره به چهره» تاکید کرد: «کار مسئولان هنری باید این باشد که بیایند از من بپرسند چه مشکلی دارم تا حلش کنند. برای مثال چرا مدیران وزارت ارشاد مثل بازار نشر کتاب، نمی‌آیند از تولید کنندگان موسیقی نیز آلبوم‌هایشان را بخرند و به مراکز فرهنگی بدهند؟»
 

لطفی با اشاره به اینکه بسیاری از آهنگسازان آثاری را تالیف کرده که در کشوی میزشان خاک می‌خورد، گفت: «آیا مسئولان می‌دانند هزینه‌های ضبط یک کار ارکسترال بیش از 100 میلیون تومان است که تامین آن از عهده هنرمندان خارج است. آیا برای حل این مشکلات قدمی برداشته‌اند؟»

 

کیک تولد 66 سالگی محمدرضا لطفی


چرا در تهران کنسرت ندادیم
او در ارتباط با مشکلات پیش روی برگزاری کنسرت موسیقی نیز توضیح داد: «ما امسال نتوانستیم در تهران کنسرت دهیم، چرا که هزینه‌های آن سرسام آور است. برج میلاد برای هر شب اجرا، طلب 30 میلیون تومان می‌کند، سالن میلاد نمایشگاه بین المللی تهران بیش از 18 میلیون تومان می‌خواهد و قیمت تالار وحدت هشت میلیون تومان است.»


این نوازنده افزود: «اگر بلیت‌های مهمان یا سهمیه ارگان‌ها و نهاد‌ها را از ظرفیت این سه سالن کم کنیم، هزینه هر تماشاگر که فقط تو سالن بیاید و ما برایش کنسرت ندهیم، 25 هزار تومان می‌شود. به این مبلغ، هزینه‌های تبلیغات، دستمزد نوازندگان، صدابردار، تصویر بردار و... همه را اضافه کنید تا ببینید قیمت بلیت چند می‌شود.»


آهنگساز آثاری چون «معمای هستی» و «رمز عشق» ادامه داد: «در شهرستان‌ها هم که هزینه‌ها کمتر است، مشکلات دیگر مانع کارمان می‌شود. با هزار زحمت از ارشاد، استانداری، دفتر امام جمعه، اماکن و... مجوز می‌گیریم، باز هم یک شب قبل از اجرا جلوی کنسرت را می‌گیرند. وقتی هم می‌پرسیم چه کسی یا نهادی این کار را کرده، هیچ کس پاسخ درستی به ما نمی‌دهد.»


افت ذائقه موسیقایی مردم
محمد رضا لطفی با اشاره با اینکه وقتی آلبوم موسیقی ایرانی منتشر و کنسرتی هم اجرا نشود، مردم در تیر رس دیگر انواع موسیقی قرار می‌گیرند، گفت: «کافی است تو ماشین و تاکسی گوش‌هایتان را باز کنید و بشنوید چه آثاری شنیده می‌شود. آن‌ها هم که هنوز علاقه‌ای به موسیقی ایرانی دارند، بیشتر آثار قدیمی را گوش می‌کنند. اصلاً تولید کار جدید کم شده و ناشران هم آثار گذشته خود را دوباره به بازار می‌فرستند.»


این موسیقی‌دان تاکید کرد: «وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بهتر است آمار تولیدات تازه و خوب موسیقی ایرانی در سال گذشته را منتشر کند تا همه بتوانند آن را با تعداد آلبوم‌های موسیقی پاپ که به بازار آمده‌اند، مقایسه کنند. آن وقت از سطح سلیقه مردم هم یک آمار و تحلیل ارائه بدهند و بدانند نتیجه سخت گیری‌هایشان در این عرصه چه بوده است.»


مشروح گفت‌وگو با محمدرضا لطفی به زودی در خبرآنلاین منتشر می‌شود.

58245

کد خبر 268878

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 13
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بدون نام IR ۱۵:۴۷ - ۱۳۹۱/۱۰/۱۷
    54 1
    تا تهش خوندم بلکه بتونم یه ایراد بگیرم نشد...آقایان وزارت ارشاد به جای اینکه به گونتر گراس و امثالهم نامه بنویسید، یه کم به فکر هنرمندهای خودمون باشید... واقعا فاجعه به اینجا رسیده که اشعار حافظ و مولانا باید مجوز بگیرن؟ لابد کسی که اونجا نشسته از مولانا و حافظ بزرگتره که این حضرات باید ازش مجوز بگیرن!...آقای لطفی شما به دل نگیرین ما با ارغوان شما و آقای ابتهاج دلخوشیم. ما رو ناامید نکنین.
  • محمود IR ۱۸:۲۵ - ۱۳۹۱/۱۰/۱۷
    53 0
    دمت گرم استاد. همه مقصریم که این شرایط برای موسیقی ملی بوجود اومده...
  • آوا IR ۱۸:۵۶ - ۱۳۹۱/۱۰/۱۷
    4 0
    آرزو دارم یکبار هم که شده در عمرم شنونده کنسرت استادان شجریان و لطفی باشم اما حیف .... و صد حیف
  • رضا IR ۲۰:۴۷ - ۱۳۹۱/۱۰/۱۷
    3 0
    وقتی استادی با این سابقه در کشور خودش نتونه کنسرت برگزارکنه دیگه ادم باید چی بگه وزارت فرهنگ وارشاد که متولی جهت دهی و رشد موسیقی ارزنده ایرانیست الان نقطه مقابل این جریان قرارگرفته با سو مدیریت و ندانم کاری مسولان ارشاد اون وضع سینماست اینم از موسیقی .در شرایطی که مخاطبان موسیقی اماج انواع تولیدات با کیفیتی نازل قرار دارند حمایت از موسیقی ناب ایرانی با این همه زیبایی بیش از پیش باید در راس برنامه ها باشه.
  • پیش ساز تو من از سحر سخن دم نزنم.. US ۲۱:۱۲ - ۱۳۹۱/۱۰/۱۷
    3 0
    پیش ساز تو من از سحر سخن دم نزنم..
  • بدون نام IR ۲۲:۴۱ - ۱۳۹۱/۱۰/۱۷
    4 0
    واقعاً کی فضای موسیقی کشور سامان پیدا می کند؟
  • بدون نام IR ۰۱:۱۲ - ۱۳۹۱/۱۰/۱۸
    4 0
    بسیار عالی بود
  • حامد IR ۰۱:۲۹ - ۱۳۹۱/۱۰/۱۸
    3 0
    درود بر تو استاد. همه ی امید ما به وجود بزرگوارانی چون شماست.
  • منصور IR ۰۸:۰۱ - ۱۳۹۱/۱۰/۱۸
    1 2
    قبول کنید که اگر هم همه چیز ما بعد از انقلاب رو به جلو رفت (مثل سینما) اما موسیقی ما متوقف شد و حتی افول کرد. واقعا علت چیه؟ زمانی گفتند موسیقی حرامه و باید کلا جمع بشه. بعدش اومدند گفتند موسیقی طرب انگیز حرامه بقیش اشکالی نداره. بعدش اومدند گفتند طرب انگیزش رو هم بسازید اما حضور خانمها ممنوعه. بعدش گفتند نشان دادن آلات موسیقی در تلویزیون ممنوعه ... و الی ماشا الله. خب وقتی هر روز یک نظر در مورد هنری به این عظمت داده میشه چه انتظاری میشه داشت؟ وزارت ارشاد باید تکلیف این هنر و هنرمنداش رو که به واقع مظلومترین هنرمندان هستند کاملا مشخص کنه. یا زنگی زنگ یا رومی روم. واقعا کی میخواد بعدها بشه محمد رضا لطفی؟ ... تا هستند قدرشون رو بدونیم و به دلهای خستشون مرهم بگذاریم
  • محمد-شین IR ۱۱:۵۱ - ۱۳۹۱/۱۰/۱۸
    4 0
    انشاءالله جشن 99 سالگی استاد .
  • بدون نام IR ۱۱:۵۵ - ۱۳۹۱/۱۰/۱۸
    3 0
    اينكه امثال استاد لطفي 25%‌ظرفيت شان به نتيجه ميرسد جاي شكر دارد كه از نا اميدي نميريم. واقعاً جاي بسي تاسف است كه موسيقي ملي و كلاسيك ايراني را به نام سنتي مي خوانند و به همين بهانه آنرا كهنه و قديمي مي انگارند و همه به دنبال طرحي نو ميگردند درحاليكه آب دركوزه و ما... صدحيف... در ضمن پيشنهاد جالبي بود وزارت ارشاد، فرهنگ و هنر. اما استاد لطفي خودشان هم مي دانند كه از نظر بعضي ها هنر و هنرمند مصداق شكم سيري بوده و تنها از آنها براي تبليغاتشان استفاده ميكنند. فقط تكرار مي كنيم كه هنرخوب است و هنر به به.اما چندسمينار موسيقي برگزار مي كنيم؟ در صورتي كه رديف هاي ميرزا عبدالله خودش مي تواند موضوع صدها كنفرانس باشد. افسوس... افسوس كه تنها شعارش برايمان مانده...هنر نزد ايرانيان بود وبس!
  • بدون نام IR ۱۲:۲۳ - ۱۳۹۱/۱۰/۱۸
    4 0
    بنده خدا انقدر درگیر رد شدن از موانع ارشاد بوده که خیلی بیش تر از 66 سال نشون می ده! ان شاالله که همیشه سلامت باشن و بتونن کار خوب ارائه بدن
  • ilat IR ۱۲:۴۳ - ۱۳۹۱/۱۰/۱۸
    4 0
    استاد لطفی از مفاخر موسیقی کشور هستند بجاست وزیر ارشاد پاسخی به گلایه های ایشان به دهند وگر نه این فرصت به زودی از ایشان گرفته می شود.اما این گلایه ها درحافظه تاریخی موسیقی دستگاهی ایران وعلاقه مندانش ثبت می شود

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین