به گزارش خبرآنلاین، طرح تحقیق و تفحص از بانک مرکزی اولین دستور کار امروز مجلس شورای اسلامی بود. بعد از از ارائه گزارش کمیسیون اقتصادی در خصوص این طرح تحقیق و تفحص، مجلس وارد رای گیری برای تقاضای 43 نماینده درخواست کننده این طرح شدند و با رای بالا با آن موافقت کرد.
عملکرد بانک مرکزی در بازار ارز، برداشت از حساب بانک ها، مشکلات مردم و فعالان اقتصادی در مواجه با بانک ها از جمله محورهای این تحقیق و تفحص است.
در همین راستا محمدرضا پورابراهیمی طراح تحقیق و تفحص از بانک مرکزی با بیان اینکه جایگاه بانک مرکزی و تصمیمات آن در اقتصاد ملی، بر کسی پوشیده نیست، گفت: کوچکترین تصمیم بانک مرکزی در موضوعات مختلف آثار گستردهای بر اقتصاد کشور میگذارد.بخش عمدهای از ساختار نظام مالی در کشور ما طی چند سال اخیر، بانکمحور بوده است، از این رو اهمیت بانک مرکزی روشن میشود.
وی بر ضرورت استقلال بانک مرکزی تاکید و تصریح کرد: استقلال بانک مرکزی میتواند کمک ویژهای به اخذ تصمیمات مناسب در نظام مالی کشور کند و به نظر میرسد قوانین و مقررات فعلی متناسب با شرایط عادی اقتصادی است و امروز که با تحریمها مواجه هستیم باید متناسب با این رویکرد، قوانین و مقررات لازم را تصویب کنیم که البته لازمه آن اطلاع از شرایط بانک مرکزی است.
پورابراهیمی با بیان اینکه طی دو سال اخیر شاهد اقدامات خاصی از سوی بانک مرکزی در زمینه صدور مجوزها هستیم، خاطرنشان کرد: چرا در کشور ما برخی نهادها که باید از بانک مرکزی مجوز بگیرند، بدون مجوز در حال فعالیت هستند و بانک مرکزی روی این موارد نظارتی ندارد، بانک مرکزی در زمینه نظارت بر نهادهای مالی بدون مجوز، چه اقدامی انجام داده است؟
نایب رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس ادامه داد: باید تحقیق و تفحص از بانک مرکزی با نگاه کامل بر ابعاد عملیات اجرایی در بانک مرکزی باشد، مدیریت بازار ارز، مطلبی است که مشکلات اقتصادی کشور به آن معطوف شده است، در حالی که بانک مرکزی باید رویکرد نرخ ارز شناور مدیریت شده را در دستور کار خود قرار میداد.
وی اضافه کرد: هم اکنون با 3 نرخ ارز مواجهیم، ارز 1226 تومانی، ارز با نرخ حدود 2500 تومان در اتاق مبادلات ارزی و همچنین ارز حدود 3 هزار تومان در بازار آزاد، چه کسی باید پاسخگوی مجلس و مردم باشد؟ صادرات مجدد به واسطه چند نرخی بودن ارز، رانت را در اقتصاد کشور تزریق میکند، چه کسی باید پاسخگو باشد؟
وی افزود: ماههاست که به دنبال لیست تخصیص مربوطه هستیم، چرا مابهالتفاوت نرخ ارز را به خزانه واریز نمیکنند، هم اکنون برخی بانکها با تخلف با مردم تسویه ریالی انجام میدهند، بانک مرکزی این موضوع را ابلاغ کرده اما متأسفانه نظارتی در این زمینه انجام نمیشود.
همچنین محمد علیپور سخنگوی کمیسیون اقتصادی با بیان اینکه مردم از نمایندگان انتظار دارند که برای حفظ ارزش پول ملیشان اقدامی جدی داشته باشند، گفت: تا به حال آقای حسینی وزیر اقتصاد، چندین بار به دلیل نوسانات ارزی به کمیسیون اقتصادی و مجلس فرا خوانده شدند و از خودشان سلب مسوولیت کردند. با توجه به اینکه نمایندگان نمیتوانند از ابزار نظارتی خود یعنی تذکر، سوال و استیضاح در مورد رییس کل بانک مرکزی استفاده کنند لذا یا باید از وزیر اقتصاد در این باره سوال شود و یا از رییسجمهور که نمایندگان درباره این موضوع جوابی نگرفتهاند.
وی با تاکید بر اینکه مجلس تنها از طریق تحقیق و تفحص میتواند بر بانک مرکزی اعمال نظارت کند، خاطرنشان کرد: ما سوالات زیادی داریم که باید کشف حقیقت شود از جمله اقدامات پیشگیرانه بانک مرکزی برای تنظیم بازار و جلوگیری از جهش قیمتها با توجه به دشمنی استکبار و اعمال تحریمها از سال 90 .
سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس اضافه کرد: علیرغم درخواست کمیسیون اقتصادی و نمایندگان تا کنون هیچ لیستی از واردات سالهای 90 و 91 در خصوص اختصاص ارز مرجع به واردات توسط بانک مرکزی ارائه نشده است. همچنین لیست افراد حقیقی و حقوقی که بیش از یک میلیون دلار و معادل آن طی نه ماه گذشته از سیستم بانکی ارز با قیمت 1226 دریافت کردهاند و نوع کالاهایی که وارد کشور کردهاند، مورد درخواست بوده که جوابی داده نشده است.
علیپور ادامه داد: اینکه چه مقدار ارز با قیمت 1226 برای خرید کالاهای لوکس نظیر اسباببازی و اتومبیل داده شده و چقدر ارز مرجع برای مسافرتهای خارجی هزینه شده معلوم نیست. همچنین برای کمیسیون اقتصادی و نمایندگان مبهم است که بانک مرکزی چطور از حساب بانکها برداشت میکند و سود و زیان بانکها چطور محاسبه خواهد شد.
وی با بیان اینکه صرافیهای کشورهای همسایه از سوء مدیریت بانک مرکزی میلیاردها دلار به جیب زدهاند، افزود: اینها بخشی از سوالاتی است که نمایندگان به دنبال روشن شدن حقیقت آن هستند و به همین دلیل به این تحقیق و تفحص رای بدهید تا در فضایی آرام به این سوالها پاسخ داده شود و حقیقت برای مجلس و دولت روشن شود.
به گزارش خبرآنلاین، طرح تحقیق و تفحص از بانک مرکزی در 4 محور به شرح ذیل است؛
1ـ عملکرد بانک مرکزی در خصوص ساماندهی بازار پول (نحوه صدور، تمدید، تعلیق و یا ابطال مجوز نهادهای مالی) و انطباق آن با اصول شرعی و قانونی از ابتدای سال 1390 تاکنون
2ـ عملکرد بانک مرکزی در خصوص مدیریت بازار ارز (نحوه قیمتگذاری ارز، نحوه تخصیص ارز به متقاضیان، نحوه تخصیص مبالغ حاصل از فروش ارز به قیمت بالاتر از نرخ مرجع، نحوه واریز و تخصیص معادل ریالی ارز فروخته شده به خزانه) از ابتدای سال 1390 تاکنون
3ـ عملکرد بانک مرکزی در زمینه تعیین سود و نظارت بر حسن اجرای آن از ابتدای سال 90 تاکنون
4ـ عملکرد بانک مرکزی در زمینه تعیین سقف تسهیلات اعطایی به هر بخش اقتصادی و نظارت بر حسن اجرای آن از ابتدای سال 1390 تاکنون
/27220
نظر شما