براساس اظهارات وزیرنفت تا 4 سال دیگر سوزاندن گاز در مشعل ها به طور کامل متوقف خواهد شد.

آذرجزایری: رستم قاسمی در مراسم امضای قرارداد طرح ان جی ال 3200 در منطقه غرب کارون با اشاره به برنامه سراسری وزارت نفت برای خاموش کردن مشعل در همه میدان های نفتی گفت: با اجرای طرح ان جی ال 3200 آخرین گام برای جلوگیری از سوزاندن گازهای همراه نفت برداشته می شود.
بر اساس برنامه ریزی صورت گرفته، این طرح (ان جی ال 3200) ظرف مدت یک سال سرمایه اولیه خود را برخواهد گرداند، ضمن آن که پیش بینی شده این طرح تا 48 ماه آینده به بهره برداری برسد.
براساس آمارهای موجود روزانه 45 میلیون مترمکعب گاز در فلرها می سوزند و به تعبیری سالانه 369 میلیارد و 72 میلیون تومان پول ایرانی به هوا می رود.
وزیرنفت در حالی از عزم جدی وزارت نفت برای توقف سوزاندن گاز در فلرها می گوید که اواخر سال 1389 زمانی که بودجه سال 90 در حال تصویب شدن بود، چندی از کارشناسان مطرح حوزه انرژی چون علی شمس اردکانی، رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی ایران و اکبرترکان، معاون سابق برنامه ریزی وزارت نفت با حضور در مجلس تلاش کردند تا بندی به این بودجه مبنی بر مجوز فروش گازفلر به یک سوم قیمت گاز صنعتی به صنعتگران اضافه کنند و در نهایت نیز این بند به قانون بودجه سال 90 افزوده شد که براساس آن هر صنعتگری می توانست تقاضای خرید این گاز را داشته باشد.
این درحالی است که به گفته علی شمس اردکانی یکی از پیشنهاد دهندگان این طرح، چندی از صنعتگران چون کارخانه ای در ایلام خواستار استفاده از این گاز برای تولید آجر شده بود که مسوولان نفتی با بهانه ارائه فرمول خاک رس این کارخانه از فروش این گاز خودداری کردند.
به گفته وی ، هنوز مشخص نیست دلیل نفتی ها برای خودداری از فروش این گاز چه بود. چراکه اگر قرار به سوزاندن گاز هم بود چه فرقی می کرد کارخانه گاز را بسوزاند و یا نفتی ها بالاخره این گاز اگر تبدیل به تولید نمی شد سوزانده می شد و این همین کاری است که در حال حاضر صورت می گیرد. رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی ایران در عین حال به تقاضای شرکت صانیر از نفتی ها در سال 90 اشاره کرد و افزود:در سال گذشته شرکت صانیر تقاضا کرد که گاز فلرهای کوچک را وزارت نفت به این شرکت تخصیص دهد تا صرف تولید برق شود اما بازهم با آن مخالفت شد.
براساس اظهارات اردکانی در بودجه سال 91 هم سعی شد تا این بند مجددا به قانون افزوده شود اما نفتی ها با رایزنی در مجلس از اضافه شدن آن به بودجه جلوگیری کردند.
به گفته او، مشخص نیست چه کسانی از وضعیت فعلی سود می برند که از فروش این گاز و مصرف آن در صنعت جلوگیری می شود؟
بنابراین گزارش، در حال حاضر طرح تولید برق از گازهای سوزانده شده در فلرهای خارک سالهاست به مرحله اجرا رسیده اما افتتاح آن علی رغم اتمام تمام پروژه با تاخیر بیش از دو سال مواجه شده است و مشخص نیست چرا مسوولان نفتی از اجرایی شدن این طرح ملی جلوگیری می کنند.
این درحالی است که در حال حاضر هر مترمکعب گاز به بخش صنعت حدود 70 تومان ارائه می شود که در صورت محاسبه یک سوم این قیمت و تاکید برسوزانده شدن روزانه 44 میلیون مترمکعب گاز در فلرها کشور می توانست در صورت اجرایی کردن این طرح درآمدی بیش از 369 میلیارد تومان عاید کشور کند.
با این حال در شرایط فعلی همچنان گاز در فلرها می سوزد و آمارها حکایت از تنها 45 فلر در پارس جنوبی دارد که روزانه 10 میلیون متر مکعب گاز را به هوا می دهد.
براساس آمار بانک جهانی، 10 درصد کل فلرینگ جهان مربوط به ایران است که در مقام سوم جهانی قرار دارد. در این لیست نیجریه با 16 درصد ،روسیه با 11 درصد ، ایران 10 درصد ، الجزیره 6 درصد ، مکزیک 5 درصد و کشورهای انگولا ،اندونزی و ونزوئلا با 4 درصد در مقام های اول قرار گرفته اند.
جالب توجه اینکه امریکا که بیشترین صنایع فرایندی را در اختیار دارد فقط 3 درصد flaring دنیا را در این گزارش به خود اختصاص داده است.
این در شرایطی است که وزیرنفت در مراسم امضای قرارداد طرحی که قراراست تمام مشعل های گازی را خاموش کند با تاکید بر این که توسعه میدان های مشترک نفتی و گازی در اولویت صنعت نفت ایران به شمار می آید، افزود: خاموش کردن مشعل های میدان های نفتی که روزانه میلیون ها مترمکعب گاز همراه نفت در آنها می سوزد، اولویت بعدی ماست.
قاسمی به اجرای طرح های ان جی ال خارک سیری و طرح آماک اشاره کرد و گفت: امیدواریم با ساخت طرح ان جی ال 3200 (کارخانه گاز و گاز مایع) در منطقه غرب کارون، آخرین قدم برای جلوگیری از سوزاندن گازهای همراه در ایران برداشته شود.
 

/31221

کد خبر 273887

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 9 =